• Sonuç bulunamadı

1.6. Sosyal Medya Araçları

1.6.4. Podcast

2004 yılının Eylül ayında ortaya çıkan podcast, yeni bir yayın dağıtım sistemidir. Podcast ismi ‘iPod’ ile yayın anlamına gelen ‘broadcast’ kelimesinin kaynaştırılmasıyla türetilmiştir (Safko ve Brake, 2009: 208).

Podcast, RSS yoluyla karşıdan indirme (download) yapmak için internet üzerinden dağıtılan bir ses ya da medya dosyasıdır. Podcast yapanlar (Podcaster), hedef kitlenin tüketmesi için içerikleriyle ilgili düzenli güncellemeler sunmaktadır. İçerikler abone olanların bağlanması ve etkilenmesi için genellikle ses yoluyla sağlanmakta ve iTunes yoluyla karşıdan indirme fırsatı sunmaktadır (Weinberg, 2009: 296).

Pod yayını insanların düzenli güncellemeler alabilmelerini sağlayan bir abonelik uygulaması ile bağlantılı sesli bir içerik olarak bilinmektedir. Postcasting, ses kayıt teknolojisi ile blogging’in serbestliğinin bir karışımı olarak işlevsellik kazanmaktadır. Blogging ile herhangi biri, bir muhabir olmakta, Podcasting ile broadcast sunucusu olabilmektedir (Lincoln, 2009: 122).

Safko ve Brake (2009:208), dijitalleştirilmiş işitsel kayıtların dağıtımının, internet kullanımının başlaması kadar eskiye dayanmakla birlikte ilk dönemlerde sadece ses dosyası olarak bilinen bu formatın, daha sonraları yüksek oranda sıkıştırılmış formata yani MP3 formatına dönüştüğünü, podcast uygulamasının ise, hem işitsel kayıtlar hem de video kayıtları için kullanılabildiğini belirtmektedirler.

Podcastingde içerik son derece önemlidir. İçerik, kendi kendine birileri için bir şeyler yapar: dinleyicileri daha akıllı hale getirir ya da güldürür ve yahut da bir

konuyu gösterir. Ancak dikkat edilmesi gereken şey, sosyal ağ ortamında ya da herhangi bir başka yerde her işletme ya da marka içeriğinin performansının iyi olmasının beklenmesidir (Evans, 2008: 228-229).

Bir podcasting stratejisinde içeriğin mükemmel kalite ve gerçeklik gibi temel bazı özelliklere sahip olması gerekmektedir. Mükemmel kalite, internetteki her şeyde olduğu gibi, abonelikten çıkmak abone olmak kadar kolaydır. Kaliteli içerik izleyicilerin tekrar geri gelmesini sağlar. Gerçeklik, içeriğin doğru ve gerçek olması gerekliliğidir. Geleneksel medyada gerçeklik azaldığı için hedef kitlenin geleneksel medyaya olan güveni de azalmaktadır. Bu bağlamda podcastler reklamları iletebilse de insanlar hızlı bir şekilde onları yeni adreslere yollayabilir ve markalar tarafından gönderilen içeriğin gerçek başarıyı elde etmesini sağlayabilir (Stokes, 2009: 141).

Kullanıcı üretimli içeriğin çok önemli ve kolay bir örneğini oluşturan podcastleri oluşturabilmek için gerekli tek şey bir bilgisayar, mikrofon, bilgisayarda zaten var olan bir ses kayıt ve düzenleme yazılımı ve bir miktar da yaratıcılıktır. Pek çok kişi için Podcastler, kişisel mesajları yayınlamanın en etkili ve kolay yoludur. Podcastler, içeriğine bağlı olarak bir dakikadan az ya da bir saatten fazla uzunlukta olabilmektedir. Podcastler, tarihte ilk defa, isteyen herkesin kendi talk şovlarını, röportajlarını, eğitsel seminerlerini, konuşmalarını, sunumlarını ya da müzik dosyalarını oluşturmalarına ve oluşturdukları bu içerikleri diğer insanlarla ücretsiz olarak paylaşmalarına olanak sağlamıştır (Safko ve Brake, 2009: 209-210).

Geoghegan ve Klass (2007:5-6)’a göre podcastingin, otomatik erişim, kolay kontrol, taşınabilir (mobil) özelliğe sahip olma, her an elde edilebilme gibi çok önemli temel avantajları bulunmaktadır. Bu avantajların ve özelliklerin detayları ise şu şekildedir:

 Otomatik erişim: Podcastler, otomatik olarak bilgisayara indirilebilir. Beğenilen içeriklere arama yapılmaksızın erişilebilir. Beğenilen bir podcast bulunduğunda düzenli olarak seyretmek ya da dinlenmek için RSS yeme basitçe abone olunabilir. Podcast toplayıcı ya da pod-yakalayıcı basit

yazılımlar kullanılarak yemde listelenen her yeni içerik elde edilebilir olduğunda bilgisayara ya da mobil cihazlara otomatik olarak indirilebilir.

 Kolay kontrol: Podcasting kontrolü dinleyicilere vermektedir. Alıcıların dosyaları almayı isteyip istemediğine göndericinin karar vereceği e-mail dağıtımının aksine, podcasting de dinleyicilerin karar vermesine izin verilmektedir.

 Taşınabilir özelliğe sahip olma: Podcastler ağırlıklı olarak belirli bir biçimde webde ve mobil cihazlarda kodlanmış MP3 ses dosyaları ve video dosyalarıdır. MP3 ve internet uyumlu video dosyalarının göreceli olarak küçük dosya büyüklüğünden dolayı harika bir şekilde internetten indirilmekte ve mobil cihazlara transfer edilmektedir.

 Her an elde edilebilme: Podcastlerden ne zaman istenirse yararlanabilme podcastingin büyüyen başarısının başka bir önemli kısmıdır. Beğenilen içerik istenilen zamanda sabit diskten ya da mobil cihazlardan elde edilebilir. Podcasting, geleneksel medya tarafından zorlanan belli bir saatte tüketimden kullanıcıyı kurtarmaktadır.

Podcastlerin işletmeler ve markalar için sunduğu fırsatlarda son derece önemlidir. Podcasting günümüzde hedef kitleye ve hedef pazara içerik sağlamada bir medya kanalı kullanmaya ya da yüksek reklam ücreti ödemeye gerek kalmayacak bir olanak sağlamaktadır. Bu açıdan podcastlerin sunduğu fırsatları şu şekilde sıralayabiliriz (Stokes, 2009: 141):

 Hedeflenebilir; konuyla ilgili olan, niş içerik oluşturulabilir ve daha sonra belirlenen spesifik hedef kitleye reklam yapılabilir.

 Ölçülebilir; ne kadar aboneye sahip olduğu ve ne kadar indirildiği görünebilir.

 Esnektir; bir sosyal paylaşım sitesine ya da bloga podcast yerleştirilerek feedback (geri bildirim) sağlanabilir, yorumlara göre içerik değiştirilebilir, böylece hedef kitlelerle karşılıklı konuşma sağlanmış olur.

 Sınırsızdır; internet üzerinden her an kullanıma hazırdır.  Ucuzdur; maliyeti yok denecek kadar azdır.

Chaney’e göre ise, Podcast kullanmanın kullanıcılar, tüketiciler, markalar ve işletmeler için bir takım faydaları vardır. Bunlar (Chaney, 2009: 151):

 Podcastler bölümlemeye imkân tanıyan bir yapıya sahiptir. Bu özelliği ile işletmeler spesifik bir hedefleme yaparak niş pazarlara hitap ederler.

 Podcastlerin bir diğer özelliği ise uygunluktur. Kullanıcılar uygun oldukları zaman ve yerde mobil cihazları veya kişisel bilgisayarları ile internet erişimine ihtiyaç duymadan podcast içeriğine ulaşabilirler. İnternete daha önceden bağlanmış bir cihaz otomatik olarak podcast yayınları indirdiği için yayına tekrar tekrar ulaşmak mümkündür.

 Podcast’in kolay olması da bir diğer faydasıdır. Çok fazla teknik bilgi ve donanım gerektirmeden profesyonel bir podcast yayınlamak mümkündür. Podcasting; müşterilerle, çalışanlarla ve yatırımcılarla iletişim kurmada etkin bir yöntemdir.