• Sonuç bulunamadı

Personel kadroları ve personele ilişkin işlemler:

C- Personel durumu:

1- Personel kadroları ve personele ilişkin işlemler:

Şirketin 2011 yılı personel kadroları ile ortalama ve yılsonu çalışan sayıları

1-399 Sayılı KHK 'ya göre çalışan 248 247 230 234 220

Toplam ( B ) 248 247 230 234 220

Genel Toplam (A+B+C) 990 972 834 904 819

Yüklenici işçi 875 1.429

Hizmet alım ihalesi yoluyla çalıştırılan işçi sayısının, toplam kadrolu personel sayısını geçtiği Şirkette 2011 yılı sonu itibarı ile kadrolu personel sayısında düşüş görülürken yüklenici eliyle çalıştırılan personel sayısında % 63 oranında artış göze çarpmaktadır.

Cari yılsonu itibarıyla Şirkette; 34’ü memur, 220’si sözleşmeli personel ve 565’i işçi statüsünde olmak üzere toplam 819 personel çalışmaktadır.

Şirket personelinin servislere dağılımı rapor eki 2 numaralı, yıl içi hareketleri 3 ve 4 numaralı çizelgelerde gösterilmiştir.

Rapor eki memur ve sözleşmeli personel hareket çizelgesinin incelenmesinden görüleceği üzere, 2011 yılında; memur kadrosuna toplam 5 adet giriş ve 5 adet çıkış, sözleşmeli personel pozisyonlarına 5 adet giriş ve 32 adet çıkış, işçilerde ise 14 adet giriş ve 140 adet çıkış olmuştur.

Memur statüsüne girişlerin tamamı TEDAŞ ve bağlı ortaklıklardan naklen tayin şeklinde geçiş, ayrılışlar ise 4 kişi TEDAŞ ve bağlı ortaklıklara nakil, 1 kişi de başka kuruluşa nakil şeklinde olmuştur. Bu giriş ve ayrılışlar neticesinde 2011 yılı sonunda memur sayısı 34 kişi olmuştur.

Giriş yapan 5 sözleşmeli personelin 4’ü TEDAŞ ve bağlı ortaklıklardan geçiş, 1 kişi de askerlik dönüşü göreve başlatılmıştır. Ayrılan sözleşmeli personelden 3’ü emeklilik, 4’ü TEDAŞ ve bağlı şirketlere geçiş, 22’si başka kuruluşlara nakil ve 2 kişi de kurum içi nakil şeklinde olmuştur. Cari yılda 5 kişinin sözleşmeli olarak işe başlaması ve 32 kişinin ayrılması sonucu yılsonunda sözleşmeli personel sayısı 220 kişiye inmiştir.

İşçilerden ise 2’si askerlik dönüşü, 12 işçi topluluğa dahil diğer şirketlerden naklen atanmak suretiyle işe başlamış, ayrılan işçilerden 105’i emeklilik, 4’ü kendi isteği ile ayrılma, 21’i TEDAŞ ve bağlı şirketlere naklen tayin, 4’ü askere alınma, 5’ i disiplin mevzuatı gereği işten çıkarma, 1’i de başkaca nedenlerden ayrılmıştır.

TEDAŞ’a bağlı şirketlerin eleman ihtiyacını karşılamak üzere 14-15 Nisan 2012 tarihinde yapmış olduğu sözlü sınavda 4857 yasaya tabi daimi işçi statüsünde 310 personel almış olup, bunun 26 adedini Şirket emrine atamıştır. Mayıs 2012 ayında şirkette işe başlayan 26 kişinin; Antalya İl Müdürlüğü emrinde, 1 avukat, 2 Elektrik-Elektronik Mühendisi, 6 Elektrik Teknikeri, Burdur İl Müdürlüğü emrinde, 2 Elektrik Mühendisi, 1 Harita Teknikeri, 3 Elektrik Teknikeri, Isparta İl Müdürlüğü emrinde, 4 Elektrik-Elektronik Mühendisi, 1 Harita Teknikeri, 1 Avukat, 5 Elektrik Teknikeri kadrolarında olduğu görülmüştür.

Ek çizelgelerin incelenmesinde, son iki yılda personel çıkışlarının girişlere göre önemli sayıda fazla olduğu, özelleştirme sürecinde olan şirketin personel sayısının son üç yılda fazla azalması, Şirket ana faaliyetlerinin önemli bir kısmının hizmet alımı yolu ile yürütülmesine neden olmuştur.

Şirket, endeks okuma, enerji kesme açma, kiralık araç ve temizlik işlerini, sayaç sökme takma, özel güvenlik, arıza bakım ve onarım ve güvenlik hizmetlerini Hazine Müsteşarlığı tarafından yayımlanan usul ve esaslar ve izin verdiği ödenekler çerçevesinde dışarıdan hizmet alımı yoluyla yaptırmaktadır.

Bu kapsamda Şirkette 2011 yılı sonu itibarıyla endeks okumada 129, enerji kesme-açmada 125, temizlik hizmetlerinde 66, arıza bakım onarım işlerinde 820, özel güvenlik hizmetinde 139 ve araç sürücüsü hizmetinde 125, sayaç sökme takma hizmetinde 25 kişi olmak üzere toplam 1.429 kişi yüklenici aracılığı ile çalıştırılmıştır.

Şirket personelinden önemli bir bölümünün bulundukları kadro veya pozisyonun görevi dışında bir kadro veya pozisyonda görevlendirildikleri, görevlendirme ve vekalet ile işlerin yürütülmesine çalışıldığı, ayrıca geçici görevlendirme yapılan personelin büyük kısmı özel nedenlerinden dolayı harcırah almaksızın iller arası veya şirketler arası yer değiştirmişlerdir.

Bu uygulama, geçici görevlendirme suretiyle çalıştırılan personel arasında mali sonuçları olan bir farklılık yaratmaktadır. Bu kapsamda çalıştırılan bir kısım personel maddi yönden mağdur edilmektedir.

Vekâlet ve görevlendirmeler, görev unvanının vermiş olduğu sorumluluk bilinci içerisinde işlerin sağlıklı bir şekilde yürütülebilmesini ve karar alma sürecini olumsuz yönde etkileyebileceğinden ve personel mağduriyetine de yol açacağından bu tür atamalardan olabildiğince kaçınılması ile geçici görevlendirme suretiyle gerek başka şirket, gerekse aynı şirket dağıtım bölgesinde görev yapmakta olan personel ile ilgili olarak mevzuatta öngörülen sürelere uyulması ile bu suretle çalıştırılan personel arasında mali sonuçları da bulunan farklılıklara neden olmamak bakımından, ayrıca harcırah verilmemesi suretiyle yapılan uygulamanın yasa karşısında hükümsüz olduğunun bilinmesi ile bu tür uygulamalardan asaleten atama yapılma suretiyle kaçınılması önerilir.

Şirkette, 2011 sonu itibariyle 4857 sayılı İş Kanununun 30 uncu maddesi gereğince, 25 özürlü ve 14 eski hükümlü ve 3 kişi de 3713 sayılı yasa kapsamında çalıştırılmıştır. Özürlü, eski hükümlü ve terör mağduru çalıştırma zorunluluğuna ilişkin olarak 4857 sayılı İş Kanunu’nun 30 uncu maddesi gereğince uygulanacak usul ve esaslar, 24.03.2004 tarih ve 25412 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Özürlü, Eski Hükümlü ve Terör Mağduru İstihdamı Hakkında Yönetmelikte düzenlenmiş iken, 26.05.2008 tarih ve 26887 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 5763 sayılı Kanun’un 2 nci maddesi, 4857 sayılı Kanun’un 30 uncu maddesini değiştirmiş, bu kapsamda özürlü, eski hükümlü ve terör mağduru çalıştırma zorunluluğu esasları yeniden düzenlenmiştir. Bu değişiklikle 4857 sayılı Kanun’un 30 uncu maddesinin başlığı

“özürlü ve eski hükümlü çalıştırma zorunluluğu” olarak değiştirilerek, işverenlerin elli veya daha fazla işçi çalıştırdıkları özel sektör işyerlerinde yüzde üç özürlü, kamu işyerlerinde ise yüzde dört özürlü ve yüzde iki eski hükümlü işçiyi meslek, beden ve ruhi durumlarına uygun işlerde çalıştırmakla yükümlü olduğu hükme bağlanmış, bu kapsamda Şirkette bu yönde oluşacak eksiklikler takip edilerek tamamlanmasına çalışılmaktadır.

Şirket ve bağlı il müdürlüklerinde yeterli sayıda işçi personel olmaması nedeniyle mevcut işçilerin izin kullanımlarında aksamalar olduğu görülmüştür. 4857 sayılı İş Kanununun 53, 56 ve 103 üncü maddeleri gereğince izinlerin kullandırılması için gerekli önlemlerin alınmasında aksamalar tespit edilmiştir.

TEDAŞ Genel Müdürlüğü, şirketlere yazdığı 17.04.2008 yazı ile mevzuat ve yargı kararlarında öngörülen zorunluluklardan bahsederek, cezai müeyyidelerle karşılaşılmaması için yılık izinlerin kullandırılması konusunda gereken önlemlerin alınmasını istemiştir. Buna rağmen raporlama tarihi (Mayıs 2012) itibariyle, Şirket bünyesinde personel üzerinde 205, 217, 256 gün kadar sürelerle iznin biriktiği görülmüştür.

Bu kapsamda; işçi statüsündeki personelin geçmiş yıllara ait ücretli izinlerini kullanmayıp biriktirmeleri nedeniyle Şirketin gerekli takibi yaparak ileride doğması muhtemel problemlerin önlenmesini teminen 4857 sayılı İş Kanununun 53 üncü maddesine göre, izinlerin kullandırılması için gerekli önlemlerin alınması, il ve işletme müdürlüklerine bildirmesi ve birikime meydan verilmemesi önerilir.

Benzer Belgeler