• Sonuç bulunamadı

2.2. PERFORMANS ESASLI BÜTÇE SİSTEMİ

2.2.6. Performans Esaslı Bütçe Sisteminde Kullanılan Belgeler

Özellikle merkezi yönetimde PEBS’nin başarısı, süreçte hazırlanan raporların ve belgelerin nasıl bir süreçten geçirildiğine bağlıdır. Kamu idareleri tarafından hazırlanan stratejik planlar DPT ve Maliye Bakanlığı tarafından izlenmektedir. Hazırlanan bu belgeler kurumları orta vadeli programlarının ve mali planlarının hazırlanması aşamasında kullanılmaktadır. Bu aşamada devletin politikalarına uyumlu olması oldukça önem taşımaktadır. Söz konusu ilişkinin tek yönlü olmayıp, iki yönlü olduğu görülmektedir. Yani hem stratejik planlar bu belgelerle uyumlu olmak zorunda hem de

stratejik planlar içinde yer alan bilgiler, bu belgelere girdi özelliği taşımaktadır (Erüz, 2005: 67-68).

PEBS’nde kullanılan belgeler bilgi temelli hazırlandığı için Maliye Bakanlığı tarafından etkili bir şekilde izlenebilmekte ve değerlendirilebilmektedir.

Belediyelerde PEBS ile ilgili faaliyet raporu, bütçe ödenekleri ve performans planı hazırlanmaktadır. Hazırlanan bu raporlar; İçişleri Bakanlığı’na, Yerel Meclis’e, Sayıştay’a ve Kamuoyuna sunulmaktadır.

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

KÜTAHYA BELEDİYESİ'NDE PERFORMANS ESASLI BÜTÇE SİSTEMİNİN ETKİNLİĞİ

3.1. KÜTAHYA BELEDİYESİ HAKKINDA GENEL AÇIKLAMALAR

Kütahya Belediyesi faaliyetlerinin; gayri resmi olmakla birlikte Rumi takvime göre 18 Mayıs 1284, Miladi takvime göre ise 30 Mayıs 1868 tarihinde başladığı varsayılmaktadır. 1868 tarihinden Ekim 1871 tarihine kadar olan gelirlerin ve giderlerin Miladi takvime göre 28 Şubat 1872 tarihinde onaylanmasının ardından, Kütahya Belediyesi’nin kuruluş tarihi 1871 olarak kayıtlara geçmiştir. Resmi kuruluş tarihinden önceki 1870 yılı Hüdavendigar Salnamesi olarak adlandırılan yıllıkta Kütahya Belediyesi'nin ilk Başkan ve Meclis üyelerinin isimleri yer almıştır.37

Kütahya Belediyesi kaynaklarında yer alan misyon tanımı şu şekilde yapılmaktadır; 38

“Asırlarca medeniyetlere ev sahipliği yapmış Kütahya’nın; kültürünü daimi olarak yaşatan, ulusal ve uluslararası her alanda şehri tanıtan, sosyal belediyeciliğin gereklerini tüm vatandaşlara eşit ve hakkaniyetli şekilde dağıtan, ülkemizin 2023 vizyonuna ulaşması için her türlü özverili çalışmayı gösterecek azim ve kararlılık taşıyan, şeffaf, vatandaş odaklı, örnek belediye olmaktır.”

Kütahya belediyesi sosyal belediyecilik anlayışı içerisinde hareket edinmeyi amaç edinmiş kültürel anlamda farklı bir şehir olması ve bu mirası ön plana çıkaran bir yapısı olması beklenmektedir.

Kütahya Belediyesi kaynaklarında yer alan vizyon tanımı ise 39; “Ülkemizin

gelişimiyle doğru orantılı, büyük ve görkemli bir geleceğe hazır, planlı, sağlıklı, tarihi ve kültürel değerleri ile birlikte yükselen bir Kütahya inşa etmek” şeklindedir.

Belediyelerin yetki, görev ve sorumlulukları 5393 sayılı Belediye Kanununun 14. maddesinde Belediyenin görev ve sorumlulukları, 15. maddesinde Belediyenin yetki ve imtiyazları başlıkları altında tanımlanmıştır.40

Kütahya Belediyesi de söz konusu kanun çerçevesinde görev, yetki ve sorumluluklarını yerine getirmektedir. Kütahya Belediyesi’nde sorumlu birimler görev, yetki ve sorumlulukları esas alarak performans hedeflerine bağlı olarak faaliyetlerini belirlemiş durumdadırlar.

37 Kütahya Belediyesi Resmi İnternet Sitesi, www.kutahya.bel.tr, 25.08.2017. 38 Kütahya Belediyesi Resmi İnternet Sitesi, www.kutahya.bel.tr, 25.08.2017. 39 Kütahya Belediyesi Resmi İnternet Sitesi, www.kutahya.bel.tr, 25.08.2017.

Kütahya Belediyesi 2017 yılı performans hedefleri 11 temel başlık altında toplanmıştır. Bunlar şu şekilde sıralanabilir 41:

 Belediyenin finans ve mali yapısını etkin bir şekilde yöneterek, güçlenmesini sağlamak.

 Kurumun kapasitesini arttırmak. Bu amaçla da beşeri, fiziki ve teknolojik kaynakların etkin ve verimli şekilde kullanılmasını sağlamak.

 Belediye ile diğer kamu kurum, kuruluşlarının yanında vatandaşlarla olan iletişimin etkin bir şekilde yönetilmesi ve organize edilmesinin sağlanması. Hukuksal açıdan belediyenin menfaatlerini korumak. Alınan tüm kararların kamuoyuna duyurulmasının sağlanması.

 Kamu düzeni ve güvenlik gibi hizmetlerin halka eşit bir şekilde sunulması. Her türlü meydana gelebilecek doğal afet ve kazalara karşı personel ve ekipmanları hazır bulundurmak.

 Kütahya’nın sosyal refahını arttırmak.

 Kentin altyapısını geliştirmek. Yapılaşmaların planlı ve imarlı bir şekilde yürütülmesini sağlamak.

 Kütahya’da sağlıklı, yaşanabilir ve aynı zamanda sürdürülebilir bir çevre oluşturmak.

 Kültürel hayatı geliştirmek, Kütahya’nın ekonomik ve ticari kapasitesini artırmak.

 Eğitime katkı sağlanmasının yanında, sportif ve sosyal hayatın geliştirilmesine de imkan sağlamak.

 Şehir içi ulaşımın ekonomik, hızlı ve güvenli olması için etkin bir planlama yapmak.

 Vizyon projelerini uygulamaya almak.

Kütahya Belediyesi 2016 yılı faaliyet raporu verilerine göre 2016 yılı sonu itibariyle, mülkiyeti Kütahya Belediyesi'ne ait olan 4.063 adedi “tapuda kayıtlı” ve 340 adedi “genel hizmet alanı” olmak üzere toplam 4.403 adet taşınmaz bulunmaktadır. Mer’i imar durumlarına göre ise yola ve parka terk işlemleri devam etmekte olan taşınmazların 1.258 adedi imar uygulaması, ihdas vb. nedenlerden dolayı hisseli durumdadır. Bunların

yanı sıra 25 adet taşınmaz ise kamu yararı gözetilerek resmi kurumlara tahsis edilmiş durumdadır. Belediye ve birimlerinin faaliyetlerini sürdürdüğü taşınmaz sayısı 19’dur.

Kütahya Belediyesi örgüt yapısı Belediye Başkanı, Belediye Meclisi ve Belediye Encümeninden oluşmaktadır. Doğrudan Belediye Başkanına raporlayan birimler olduğu gibi 4 adet Belediye başkan yardımcısına raporlayan müdürlükler çoğunluktadır. Kütahya Belediyesi örgüt yapısı Ek-1’de verilmektedir.42

2016 yılı itibari ile doğrudan Belediye Başkanı'na bağlı olarak faaliyet gösteren birim yöneticileri; Özel Kalem Müdürü, Mali Hizmetler Müdürü, İnsan Kaynakları ve Eğitim Müdürü, Hukuk İşleri Müdürü, Yazı İşleri Müdürü ile Basın-Yayın ve Halkla İlişkiler Müdürü olarak belirlenmiştir. Ayrıca, 1 adet iç denetçi de doğrudan Belediye Başkanı’na bağlı olarak çalışmaktadır. Kütahya Belediyesi’nde dört adet Başkan Yardımcısı’na bağlı olarak hizmet veren on altı adet müdürlük bulunmaktadır.43

 İtfaiye Müdürlüğü  Zabıta Müdürlüğü  Su ve Kanalizasyon Müdürlüğü  Temizlik İşleri Müdürlüğü  İmar ve Şehircilik Müdürlüğü  Yapı Kontrol Müdürlüğü  Emlak ve İstimlak Müdürlüğü  Fen İşleri Müdürlüğü  Destek Hizmetleri Müdürlüğü  Park ve Bahçeler Müdürlüğü  Bilgi İşlem Müdürlüğü

 Sosyal Yardım İşleri Müdürlüğü

 Ulaşım Hizmetleri Müdürlüğü

 Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü

 Sağlık İşleri Müdürlüğü

 İşletme ve İştirakler Müdürlüğü

42 Kütahya Belediyesi Örgüt Yapısı, www.kutahya.bel.tr/yonetimsemasi.asp, 25.08.2017. 43 Kütahya Belediyesi 2016 Yılı Faaliyet Raporu, www.kutahya.bel.tr, 25.08.2017.