• Sonuç bulunamadı

Performans Açısından Karşılaştırılması

1.3. Web Tasarım Araçları

1.3.3 Mevcut Araçların Karşılaştırılması

1.3.3.1 Performans Açısından Karşılaştırılması

Web siteleri, çok sayıda bir biri ile ilişkilendirilmiş ve belirli bir amaç için oluşturulmuş web sayfalarından meydana gelmektedir. Web sayfaları ise, HTML kurallarına göre yazılmış kodlardan oluşan düz metin dosyaları olarak ifade edilebilir. Ancak web sayfaları düz metin olarak yazılmasına rağmen çok farklı verileri aynı anda barındırabilmektedirler. Web tasarım araçları ise web sayfalarının oluşturulması sırasında tasarımcıya hız, güven, pratiklik, okunabilirlik gibi konularda yardımcı olmak için geliştirilmiş uygulamalardır.

WYSIWYG grubundaki web düzenleyiciler, web tasarımın çeşitli araçlar ile görsel olarak yapılmasını sağlar. Düzenleyici, tasarımcının yerine gerekli html kodlarını oluşturur. HTML kodunun web düzenleyici tarafından oluşturulması, bazı

düzenleyicilerin fazladan kod yazmasına ve tasarlanan sayfaların düzgün görüntülenememesine neden olabilmektedir. Hız ve zaman kazancı sağlayan bu araçlar ile bazı durumlarda belge üzerinde güçlü kontrol sağlanamayabilmektedir. Bu gruptaki editörler arasında Adobe Dreamweaver en başarılı araç olarak göze çarpmaktadır. Microsoft Frontpage ise profesyonel kullanıcılardan çok daha hızlı sayfa tasarlamak isteyen kullanıcılara hitap etmektedir. Ayrıca Frontpage’in tasarım anında fazladan kod üretmesi, kodun el ile düzenlenmesinden sonra aynı kodu tekrar eklemesi web sayfalarının farklı tarayıcılarda düzgün görüntülenememesi gibi sonuçları ortaya çıkarmaktadır. Dreamweaver ise bu gruptaki düzenleyiciler arasında en temiz kod üreten web tasarım aracı olarak görülmektedir. Linux platformlarında kullanılan NVU ise her yönden Frontpage ve Dreamweaver’in çok gerisinde kalmaktadır.

Doğrudan kod yazmayı kolaylaştıran editörler ise, sıradan bir metin editörü işlevi görürler. Ancak içerdikleri kullanışlı araçlar ile kod yazmayı kolaylaştırmakta, kodu anlaşılır hale getirmektedirler. Daha çok web programlama dillerinin de kullanıldığı profesyonel web sayfa tasarımı yapmak isteyen kullanıcıların tercih ettikleri yöntem olan kod ile tasarım, WYSIWYG tarzı tasarım araçlarına göre biraz daha fazla zaman almaktadır. Fazla zaman alıyor olmasına rağmen, tasarlanan sayfa üzerindeki kontrolün tamamı tasarımcının elinde olduğundan, profesyonel sayfalar tasarlayabilmektedirler.

İçerik Yönetim Sistemleri ise daha çok web sayfa tasarlamak istemeyen, web sitelerinin içeriğini hızlı bir şekilde güncellemek isteyen kullanıcılar tarafından kullanılır. İçerik yönetim sistemleri ile web sayfası ekleme veya düzenleme işlemi, İYS’ye entegre edilmiş bir editör kullanılarak gerçekleştirilir. Sıradan bir kelime işlem programı kullanır gibi web sayfaları tasarlanabilir, anında yayınlanması sağlanabilir. Kod yazma ve tasarım editörlerine göre çok daha hızlı ve kolay güncelleme sağlamakla beraber, web siteleri İYS ile birlikte gelen şablonların dışına çıkamamakta, yani tasarım açısından kullanıcılara çok fazla seçenek sunmamaktadırlar. İYS’ler ile sadece önceden oluşturulmuş şablonların içi doldurulur. İYS’ler genel kullanım amacıyla geliştirdiklerinde birçok kişinin ihtiyacına cevap verememektedirler. Tüm bunların yanında, web tasarım öğrenmek

istemeyen, web sayfalarını hızlı güncellemek isteyen, yetkilendirme sistemi ile sitenin belirli bölümlerinin farklı kullanıcılar tarafından yönetilmesini isteyen kişiler için tercih sebebi olmaktadır. Web teknolojilerindeki hızlı gelişmeler, profesyonel web sayfa tasarlamak isteyen kullanıcıların HTML dışında birçok farklı tasarım aracını kullanmasını da gerekmektedir. Herkesin bu araçları etkili bir şekilde kullanamayacağı düşünüldüğünde içerik yönetim sistemleri, web sayfa tasarım ve yönetim için kullanıcılar açısından cazip olmaktadır.

Görsel HTML düzenleme araçları ile sayfa tasarlamak isteyen kullanıcıların, düzenleme aracı seçimini, düzenleyicilerin çalıştığı işletim sistemi ortamı etkilemektedir. Günümüzde yazılımların büyük çoğunluğu Microsoft Windows işletim sistemine uyumlu olarak geliştirildiğinden, Windows ortamında web sistemleri geliştirmek için çok fazla sayıda ve özellikte araç bulunmaktadır. Linux işletim sisteminde görsel tasarım yönünden yetenekli araçlar olmasa da özellikle web programlama ile ilgili kullanılabilecek çeşitli ve yetenekli araçlar bulunmaktadır.

Web sayfaları başlarda düz ve biçimsiz metinlerden oluşurken, günümüzde web sayfaları içerisinde biçimli metinler, sesler, grafikler, animasyonlar kullanılabilmektedir. Web sayfaları için vazgeçilmezlerden biri de dinamik HTML’nin kullanılmasıdır. DHTML, genellikle JavaScript ve CSS kodlarından oluşan, açılır menü, fare üzerinde iken değişen resim, saat, takvim, kullanıcı mesajları gibi eylemlerin gerçekleştirilmesini sağlayan tasarım yöntemidir. Görsel tasarım araçlarında aranan özelliklerin başında belge üzerinde güçlü kontrol ve DHTML işlemlerinin otomatik olarak yapılmasını sağlayan araçların bulunmasıdır. Adobe Dreamweaver, DHTML konusunda Microsoft Frontpage’e ve diğer tüm tasarım araçlarına göre oldukça yeteneklidir. DHTML işlemleri, bu tür düzenleme araçları tarafından kullanıcıdan istenen birkaç basit bilgi ile JavaScript kodları ile birlikte otomatik olarak gerçekleştirilmektedir. Kod yazma editörlerinde bu tür işlemlerin tasarımcı tarafından satır satır yazılarak yapılması gerekeceğinden, WYSIWYG araçları bu konuda oldukça avantaj sağlamaktadırlar. İYS’lerde ise durum biraz daha farklıdır. Bir İYS sisteminde tüm tasarım ve içerik ekleme – düzenleme işlemleri daha önceden oluşturulmuş şablonların üzerinde

gerçekleştirildiğinde, şablonlara eklenmiş DHTML araçları otomatik olarak kullanılmaktadır.

Kod yazma editörlerinin web programcılar tarafından tercih sebeplerinin başında otomatik kod tamamlama ve kodu renkli yazması gelmektedir. Birçok araç gerek HTML, gerekse PHP, ASP gibi web programlama dilleri için yazılan kodları renklendirme becerisine sahiptir. Ancak çok az sayıdaki araç kod tamamlama özelliğine sahip olduğundan web programcılar tarafından tercih edilmektedir. Kod yazma editörlerinde her şey kullanıcının becerisinde gerçekleştiğinden, otomatik kod tamamlamanın dışında kullanıcıya yardımcı olacak yardım sisteminin bulunması, programcı açısından avantaj olmakta ve editörün tercih edilmesini sağlamaktadır. Bu özellikler açısından Linux / UNIX platformlarında kullanılacak en başarılı araç olarak Quanta Plus, Windows platformunda ise Adobe Homesite göze çarpmaktadır.

Günümüzde kısa zamanda çok iş yapmak bir gereklilik haline geldiğinden dolayı, kişiler ve kurumlar işlerini en hızlı yapacakları araçları tercih etmektedirler. Özellikle içerik yönetim sistemleri, web tasarımda kazandırdığı hız ve pratiklik ile kullanıcıların tercih sebebi olmuştur. Günümüzde yüzlerce ticari veya açık kaynak kodlu İYS geliştirilmiş olmasına rağmen pek çok kullanıcının özel ihtiyaçlarına cevap verememektedir. Eğitimciler için web aracı, özellikle eğitimcilerin ihtiyaçları düşünülerek hazırlanmış bir İYS olarak ifade edilebilir. Eğitimciler için web aracı içerisinde eğitimcilerin işlerini kolaylaştıracak, web sayfa tasarımını hızlandıracak birçok kullanışlı özellik bulunmaktadır. Örneğin, otomatik şekil ekleme aracı ile eğitimciler web sayfaları içerisine özelliklerini belirledikleri üçgen, kare, çokgen, açı gibi çeşitli araçları tek başına veya aynı anda kolaylıkla ekleyebilmektedirler. Eklenen otomatik şekil sunucuya resim olarak kaydedilip, web sayfası içerisine otomatik olarak eklenmektedir. Eğitimciler için web aracının bu ve bunun gibi eğitimciler açısından kullanışlı özellikleri içermesinden dolayı, eğitimciler için tercih edilebilir bir içerik yönetim sistemi olduğunu düşünmekteyiz. Eğitimciler için web aracında hazırlanan içeriklerin ek araçlar kullanılarak İnternet ortamına aktarılmasına, her işlem sunucu üzerinde gerçekleştiğinde dolayı gerek yoktur. Eklenen bir web sayfası veya çevrimiçi sınav anında yayınlanmaktadır.