• Sonuç bulunamadı

Maliyet Açısından Karşılaştırılması

1.3. Web Tasarım Araçları

1.3.3 Mevcut Araçların Karşılaştırılması

1.3.3.2 Maliyet Açısından Karşılaştırılması

Ürün ve hizmet alanında, alınan hizmetin özelliklerinin yanı sıra, maliyeti de belirleyici olmaktadır. Maliyet tek başına belirleyici bir sebep değildir, eğer olsaydı tüm GPL lisanslı yazılımlar kullanılır, ticari tasarım araçları kullanılmazdı, dolayısı ile maliyetin tek başına belirleyici sebep olduğu gibi bir sonuç çıkarılmamalıdır. Ticari amaçla geliştirilmiş binlerce dolarlık araçlar ile kimi zaman GPL lisansı altında dağıtılan özgür yazılımlar yarışmakta, bazı durumlarda da öne geçmektedirler. Her üç kategorideki web tasarım araçlarının kullanıcılara maliyeti aşağıdaki tablolarda gösterilmiştir.

Tablo 1.6’da WYSIWYN editörlerin Ekim 2006 tarihli fiyat bilgileri verilmiştir.

Tablo 1.6 WYSIWYN Kod Yazma Editörleri

WYSIWYN Kod Yazma Editörleri

Ürün Adı Fiyatı Web Adresi

HotDog Professional 7 99.95 $ http://www.sausage.com

Editplus v.2.21 30 $ http://www.editplus.com

Zend Studio v.5.2 99 $ - 299$ http://www.zend.com/

Komodo 29.95$ - 295 $ http://www.activestate.com/Products/Komodo

Maguma 1.3.4 49 $ http://www.maguma.com

DzSoft PHP Editor 4.0 49$ http://www.dzsoft.com

Quanta 3.5.3 Ücretsiz http://quanta.sourceforge.net

Bluefish 1.0 Ücretsiz http://bluefish.openoffice.nl/index.html

PHP Designer 2007 69 $ http://www.mpsoftware.dk/phpdesigner.php

Tablo 1.7’de WYSIWYG editörlerin Ekim 2006 tarihli fiyat bilgileri verilmiştir.

Tablo 1.7 WYSIWYG Görsel Tasarım Editörleri

WYSIWYG Görsel Tasarım Editörleri

Ürün Adı Fiyatı Web Adresi

Adobe Creative Suite 2 899 $ http://www.adobe.com/products/creativesuite

Microsoft Frontpage 2003 119 $ http://www.microsoft.com/Frontpage/

Adobe GoLive CS2 399$ http://www.adobe.com/products/golive/

Adobe Dreamweaver 8 399$ http://www.adobe.com/products/dreamweaver

NVU 1.0 Ücretsiz http://www.nvu.com

Amaya Ücretsiz http://www.w3.org/Amaya/

Adobe Contribute 3 79 $ http://www.adobe.com/products/contribute/

The CoffeCup 2006D 49 $ http://www.coffeecup.com

Tablo 1.8’de içerik yönetim sistemlerine ait Ekim 2006 tarihli fiyat bilgileri verilmiştir.

Tablo 1.8 İçerik Yönetim Sistemleri

İçerik Yönetim Sistemleri

Ürün Adı Fiyatı Web Adresi

Microsoft CMS 2002 22.999$ http://www.microsoft.com/cmserver/

NetDoc 99$ / Yıl http://www.visiomode.com/

Simplicis 14.999$/Yıl http://www.valtira.com/page/simplicis_cms.jsp

Numotion CMS 2006 4500 £ http://www.numotion.net/

Central Point 7.0 335.000$ http://www.oxcyon.com/ME2/default.asp

Big Medium 129$ http://www.globalmoxie.com/moxie/bigmedium

2flex 1.000$ http://www.2flex.ch/

Joomla Ücretsiz http://www.joomla.org/

PHP Nuke Ücretsiz http://phpnuke.org/

Yukarıdaki tablolarda verilen bilgilere göre, kod yazma editörlerinin maliyetleri çok daha düşük olmasına rağmen, teknik konularda bilgi sahibi tasarımcıların işe koşulması veya web tasarım eğitiminin alınması gibi durumlar söz konusudur. Bu da ister istemez farklı maliyetlerin oluşmasına sebep olacaktır. Görsel tasarım araçları ise kod yazma editörlerine göre daha çok maliyetli, İYS’lere göre ise daha az maliyetlidir. Görsel tasarım araçları ile web sayfa tasarlamak isteyen kişinin HTML kodlarını bilmesi gerekmese bile, web tasarım kuralları ve kullanılan editör ile ilgili bilgilere sahip olması gerekmektedir. İçerik yönetim

sistemleri genel olarak fiyatları en yüksek çözümlerdir. Her üç gruptaki eğitim araçları da tasarımcı açısından bir eğitim gerektirmesine rağmen, İYS’lerin eğitim gereksinimi diğer araçlara göre daha düşüktür.

Yukarıdaki tablolardan anlaşılacağı üzere her grupta da çok pahalı araçlar olduğu gibi GPL lisansı ile dağıtılan ücretsiz tasarım araçları da mevcuttur. Dolayısı ile web tasarım aracının seçilmesinde fiyat dışında belirleyici başka özellikler de bulunmaktadır. Öncelikle, çözüm olarak üç gruptan hangisinin seçileceğine, daha sonra da seçilen gruptaki tasarım araçları arasında hangisinin tercih edileceği belirlenmelidir. İçerik yönetim sistemlerinin çalıştığı platform, lisans, fiyat, gibi pek çok yönden karşılaştırılmasında www.cmsmatrix.com web sitesi kullanılabilir. Ayrıca İYS dışında bir tasarım aracı seçildiğinde, web sitesinde kullanılacak grafiklerin hazırlanmasında bir grafik programı kullanılmaktadır. Kullanılan grafik programı gerek eğitim, gerekse ürün bedeli açısından maliyetin artmasına sebep olacaktır.

Kurum veya kuruluşların dışında, kendi web sayfalarına sahip olmak isteyen, ancak web tasarım konusunda profesyonel bilgiye sahip olmayan bireyler için, web tasarım araçlarındaki en iyi çözüm içerik yönetim sistemleri olarak görülmektedir. Özellikle GPL lisansı ile ücretsiz veya çok düşük bir ücretle dağıtımı yapılan İYS’ler, eğitimcilerinde içinde bulunduğu birçok kimse tarafından tercih edilmektedir. Ancak eğitim amaçlı geliştirilmemiş olan İYS’ler eğitimcilerin ihtiyaçlarını tam olarak karşılayamamaktadır. Bu çalışma kapsamında, eğitimciler için geliştirilen web aracı diğer bir ifade ile İYS, eğitimcilere özel birçok araç sunarak, web sayfa tasarımını, çevrimiçi sınavları, soru bankası gibi işlemleri kapsamaktadır.

2. YÖNTEM

2.1 Araştırmanın Önemi

Bilgisayarın eğitimde kullanılma gereksinimi, öğrenci sayısının hızla çoğalması; bilgi miktarının artması ve içeriğin karmaşıklaşması, öğretmen yetersizliği ve bireysel kabiliyet ve farklılıkların önem kazanması gibi nedenlerden doğmaktadır.

Bilgi teknolojilerindeki gelişmeler hayatın her alanına girmiş ve hızla da girmeye devam etmektedir. Toplumu oluşturan bireylerin bu gelişmelere uyum sağlaması gerekliliği ortaya çıkmıştır. Özellikle gelişen bu teknolojiler eğitimde web tabanlı eğitim, web destekli eğitim, bilgisayar destekli eğitim gibi kavramların oluşmasını sağlamıştır. Bu noktadan hareketle bireylerin eğitiminden sorumlu olan eğitimcilerin bu teknolojileri kullanması, eğitim faaliyetlerinin daha verimli ve kalıcı olmasını sağlayacaktır.

Bilgisayarın son yıllarda hızlı bir şekilde gelişimi eğitim sistemimizi de etkileyerek, sistemde bir takım değişikliklerin yapılması mecburiyetini doğurmuştur. Artık öğretmenler de bu teknolojik gelişmeler sonucu ortaya çıkan yeni eğitim durumlarına ayak uydurmak ve derslerini bilgisayar ve İnternet kaynaklarıyla zenginleştirmek zorunda kalacakladır. Her eğitimciden İnternet sayfa tasarımında yeterli bilgi ve becerilere sahip olması beklenemez.

Bu durumlar göz önüne alındığında web tasarım hakkında yeterli bilgi ve beceriye sahip olmayan eğitimcilerin bile ders materyallerini internet ortamına aktarabilmeleri için bir web aracı geliştirilmiştir. Geliştirilen araç, web sayfa tasarımı ile ilgili çeşitli modüller, hazır araçlar ve şablonlar kullanılarak, eğitimcilerin hızlı ve etkili sayfalar hazırlamalarını kolaylaştıracaktır.

2.2 Araştırmanın Amacı

Günümüzde etkili ve işlevsel özellikleri olan web sayfa sahibi olmak bir zorunluluk haline gelmiştir. Farklı alanlardaki bireyler gibi eğitimciler de çeşitli araçlar kullanarak web sayfa tasarlayabilmektedirler. Ancak bu tasarım araçları genellikle eğitimciler açısından yetersiz kalmakta veya beraberinde büyük bir maliyet gerektirmektedir.

Bu çalışmada eğitimcilerin temel web sayfa ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla bir araç geliştirilmesi ve sonrasında geliştirilen aracın çeşitli eğitimcilerin görüşü alınarak değerlendirilmesi amaçlanmıştır.

2.3 Araştırma Problemi

Araştırmada “Eğitimcilerin temel web sayfa tasarım ihtiyaçlarını karşılayacak nasıl bir web aracı geliştirilebilir ve geliştirilen bu araç hakkındaki eğitimci görüşleri nelerdir ?” problemine cevap aranmıştır.

2.4 Evren ve Örneklem

Çalışmanın evrenini tüm Türkiye genelindeki, farklı branş ve görevlerdeki; Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı öğretmenler ile üniversitelerde görevli öğretim üyeleri, öğretim görevlileri, araştırma görevlileri ve okutmanlar oluşturmaktadır. Araştırmanın örneklemini ise bu evrenden seçilen 35 eğitimci oluşturmaktadır.

Bu 35 eğitimci; 6 öğretim üyesi, 2 öğretim görevlisi, 3 araştırma görevlisi ve 24 öğretmenden oluşmaktadır.

2.5 Sınırlılıklar ve Sayıtlılar

2.5.1 Sınırlılıklar

Bu çalışmada;

• Geliştirilen web aracı,

• Bu aracın etkinliğinin ölçülmesi amacıyla hazırlanan 20 maddelik anket,

• Sisteme üye olup web aracını kullanan 60 eğitimciden anketi cevaplayan 35 eğitimci

ile sınırlıdır.

2.5.2 Sayıltılar

Bu çalışmada;

• Anket çalışması sırasında görüşleri alınan eğitimcilerin evreni temsil ettikleri,

• Web aracına üye olduktan sonra görüşleri alınan eğitimcilerin web aracını yeteri kadar inceledikleri,

• Eğitimcilerin ankete gerçek görüşlerini belirttikleri varsayılmıştır.