• Sonuç bulunamadı

1. MÜŞTERİ İLİŞKİLERİ YÖNETİMİ

2.1. Halkla İlişkiler Kavramsal Çerçeve

2.1.2. Pazarlama Yönlü Halkla İlişkiler

Günümüzde hakla ilişkiler faaliyetlerinin amacını yalnızca, örgüt için iyi niyet, destek ve iyi bir şöhret sağlamak olarak sınırlandırmak mümkün değildir. Çünkü 21. yüzyıl iletişim çağı olarak adlandırılmakta, isletmeler yoğun rekabet ortamı içinde her geçen gün ağırlaşan pazar şartlarına ve ulaşılması her geçen gün neredeyse imkansız olan tüketicilere ulaşmak ve onları kendi markaları lehine

etkilemek zorundadırlar. Dolayısıyla halkla ilişkiler gibi işletmenin üst yönetimine yakın ve örgüt içinde, iletişim becerisine sahip tek birimin faaliyet amaçlarını pazarlama amaçları dışında düşünmek günümüz yönetim anlayışına uymamaktadır (Bozkurt, 2005:115).

Pazarlama halkla ilişkileri profesyonelce ve etkili bir şekilde kullanıldığında isletmenin satış ve pazarlama hedeflerine ulaşmasına yardımcı olacak çok çeşitli iletişim tekniklerinin başarılı bir kombinasyonudur.

Pazarlama Halkla ilişkilerinin çalışma alanı ise şirketleri konularında uzman ve lider olarak konumlandırmak, tüketici güvenini sağlamak, tüketici mutluluğunu sağlamak, yeni ürünleri tanıtmak, eski ürünleri canlandırmak, yeniden lanse etmek, yeni pazarlar oluşturmak, ikincil pazarlara ulaşmak, zayıf pazarları desteklemek, reklamın ulaşacağı hedef kitleyi genişletmek gibi noktalarda özetlenebilir (Mardin, 1995: 15) .

Pazarlama Halkla ilişkilerinin temel niteliği, işletmeler ve tüketiciler arasında ilgi ve köprülerin kurulmasını sağlamaktır. Halkla ilişkiler, bildiği ve güvendiği işletmelerle iş yapmak isteyen tüketiciler oluşturmaktadır. Pazarlama halkla ilişkileri işletmeler ve ürünleri ile tüketiciler ve onların istek ve ihtiyaçları arasındaki ilişki için var olmaktadır. Bu konuda güvenilirlik temel noktadır ve pazarlama halkla ilişkileri işletmelere ve ürünlerine güven faktörünü eşsiz bir şekilde katabilmektedir.

Halkla ilişkilerin genel uygulamasında pazarlama faaliyetlerini destekleyen uzmanlaşmış halkla ilişkiler strateji ve taktiklerini ayırma gereksiniminin oluşmasıyla gündeme gelen pazarlama halkla ilişkileri, pazarın değişen ve gelişen koşullarına cevap verebilmek için hızlı ve pragmatik biçimde gelişmektedir. Bu gelişim sürecinde geleneksel halkla ilişkiler, pazarlama, halkla ilişkiler, reklamcılık ve araştırmanın bir sentezini oluşturmaktadır. Pazarlama halkla ilişkileri, işletmelerin ürünlerine, müşterilerin ilgileri ve istekleri doğrultusunda

oluşturdukları iletişim programları ile tanıtan ve müşteri tatmini, satın alma davranışını arttırmaya yönelik programları planlama, uygulama ve değerlendirme sürecidir (Tosun, 2000: 35).

Pazarlama amaçlı halkla ilişkiler bir işletmeye veya ürüne çeşitli faydalar sağlayabilir. Bunlar (Paksoy, 1999: 44):

 Pazarlama halkla ilişkileri özellikle marka imajı oluşturmada etkilidir,  Pazarlama halkla ilişkileri her ürün grubunda etkili olabilir,

 Pazarlama halkla ilişkilerinin önemi giderek artacaktır. Çünkü reklam bombardımanı altında kalan tüketicinin zihnindeki bulanıklığı gidermektedir. Reklamı, mesajlarının güvenilirliğini artırmak suretiyle tamamlamaktadır.

Pazarlama amacına hizmet eden halkla ilişkiler araç ve yöntemlerinden başlıcalarını maddeler halinde aşağıdaki şekilde sıralamak mümkündür. Bunlar (Tosun, 2000: 36);

 Özel olay ve organizasyonlar (event)  Ürün tanıtımı

 Kuruluş Sözcüleri  Publicity/Duyuru  Makaleler

 Promosyon Unsurlarının Seçimi  Sergi ve fuarlar

2.1.2.1. Proaktif Halkla İlişkiler

Halkla ilişkiler çalışmalarından Proaktif halkla ilişkiler, herkesin bildiği ve sık sık başvurduğu bir yoldur. Burada şirketin amaç ve başarıları duyurulur, satışların arttığı söylenir, üst düzey personel değişiklikleri anons edilir, şirketin mali yapısı ve finansal gücüyle ilgili bilgiler verilir, şirketin kendi alanındaki ilerlemeleri kamuoyuna duyurulurken bir yandan da kurum içindeki halkla

ilişkilerle, yöneticilerin, çalışanların birbirleri ile olan ilişkileri planlanır (Göksel, vd.,1997: 140).

Proaktif MPR’ın en önemli rolü ürün tanıtımları ve ürün düzeltmeleri (revizyonları) alanlarındadır. Proaktif MPR diğer promosyonel araçlarla ürüne artı görünüm, haber değeri ve güvenirlilik kazandırmak için bütünleştirilmiştir. Son faktör, güvenirlilik, geniş olarak Proaktif MPR’ın etkinliğinden gücünü alır. Reklam ve kişisel satısın öne sürdükleri şüphe ile karşılansa da, bir köse yazarının ya da televizyon yorumcusunun ürün, marka ya da firma ile ilgili pozitif açıklamaları, tüketiciler tarafından daha kolay fark edilir ve daha inandırıcı bulunur. Tüketiciler bir editörün kaleminden çıkan güdülenmeleri daha az sorgulama eğilimindedirler (Bozkurt, 2005:126).

2.1.2.2. Reaktif Halkla İlişkiler

Reaktif halkla ilişkiler, firmanın imajını yükseltmeye ve gelirini arttırmaya çalışan Proaktif halkla ilişkilerden farklı olarak, kuruluşun adını onarmak, Pazar kaymalarının önüne geçerek satış kaybını kazanıma dönüştürmek veya firmanın o anki durumunu korumak için çaba sarf eder. Reaktif halkla ilişkiler uygulamalarında nasıl olması sorusu kadar, ne yapmalı sorusu da cevaplandırılmalıdır. Proaktif halkla ilişkilerin işletmenin gücüyle ilgili olmasına karşın, reaktif halkla ilişkiler işletmenin zayıflıkları ve yaşanan olumsuzluklarla ilgilidir (Peltekoğlu, 2001: 65).

Reaktif Halkla ilişkilerin ilgilendiği değişiklikler genellikle olumsuz durumlarla ilgilidir. Yani fırsatlardan çok çözülmesi gereken problemleri ifade eder ve bu yüzden savunmaya yöneliktir. İşletme imajını güçlendiren ve gelirini arttırmaya çalışan proaktif halkla ilişkilerin aksine reaktif halkla ilişkiler, işletme itibarını onarmaya ve kaybedilmiş satışları tekrar kazanmaya çalışır.

Reaktif halkla ilişkiler, proaktife göre daha karmaşıktır ve daha zor planlanır. İşletmeler, genellikle zayıflıklarına dikkat çekmek istemedikleri için, çözüm de aramamaktadır. Bu durum reaktif halkla ilişkilerin planlanmasını ve uygulanmasını zorlaştırmaktadır.

Etkili reaktif halkla ilişkiler stratejileri ürün, hizmet ya da pazara ilişkin konulardaki sorunların aşılmasında ve satışlara da yansıyan bir isletme itibarının korunmasında pazarlamaya önemli bir destek sağlamaktadır.