• Sonuç bulunamadı

Paydaşların Yönetim Planı Hazırlık ve Uygulama Sürecine Katılımları

Belgede Harran Yönetim Planı (sayfa 54-66)

2. ALANA İLİŞKİN GENEL ARAŞTIRMALAR

2.1. Alan Yönetimi Oluşturulmasında Katılımın Örgütlenmesi

2.1.4. Paydaşların Yönetim Planı Hazırlık ve Uygulama Sürecine Katılımları

Paydaşların Yönetim Planı hazırlık sürecine katılımları paydaş temsilcileri ile gerçekleştirilen birebir görüşmeler, telefon görüşmeleri, resmi yazışmalar ve Paydaş Katılım Toplantıları ile sağlanmaktadır. 1. Paydaş Katılım Toplantısı için afiş hazırlanmış ve tüm ilgili resmi kurum ve kuruluşların panolarına asılarak ilan edilmiştir (Şekil 3).

Şekil 3. Paydaş Katılım Çalıştay Afişi

Çalıştay, Harran Belediye Başkanı başta olmak üzere kamu kurum ve kuruluşu, Sivil Toplum Kuruluşu ve Üniversite temsilcilerinden oluşan yaklaşık 75 kişinin katılımı ile yapılmıştır. Tüm gün süren Çalıştay’ın sabahki bölümünde çeşitli sunumlar yapılarak çalışmalar hakkında katılımcılara bilgi verilmiştir.

Fotoğraf 6. Yönetim Planı 1. Paydaş Katılım Çalıştayı (Fotoğraf: Murat Çalım)

Fotoğraf 7. Yönetim Planı 1. Paydaş Katılım Çalıştayı (Fotoğraf: Murat Çalım)

Öğleden sonraki bölümde ise sorunların ve çözümlerin tespitine yönelik katılımcıların teker teker görüşleri alınmıştır. Harran’ın kültürel değerlerinin korunarak kullanılmasını sağlamak, doğru bir şekilde tanıtmak ve markalaştırmak için neler yapılması gerektiği konuları masaya yatırılmıştır.

Katılımcılar tarafından ortaya konan ana sorunlar: halkın tarihi yapıları ve sit alanlarını yeterince koruyamaması, imar planının kısıtlı alanda kalması yerleşim düzeninin olmayışı, kaçak yapılaşmanın önüne geçilememesi, eğitim ve çevre temizliği sorunu, çevre düzeninde görselliğe önem verilmemesi, turizm ve konaklama tesislerinin yetersizliği, nitelikli turizm personelinin olmaması, yeme/içme mekanlarının yetersizliği, hijyen sorunu, tanıtım (belgesel, sosyal ve ulusal medya) konusunun profesyonelce yapılmaması, arkeolojik kazılara yeterince önem verilmemesi (ödenek yetersizliği), terör ve komşu ülkelerimizdeki savaş ve siyasi istikrarsızlıklar, basında bölgenin doğru tanıtılamamasıdır.

Harran’ın turizme kazandırılabilmesi için ana sorunların katılımcı ve akılcı bir süreçle tanımlanması ve çözümlenmesi gerektiği belirtilmiştir.

Harran ilçesinin turizme kazandırılması için toplantıda ifade edilen konular aşağıda güçlü ve zayıf yönler şeklinde gruplandırılmıştır.

Güçlü Yönler Zayıf Yönler

 Özgün tarihi ve kültürel mirasının olması (Harran’da Dünya’da ilk üniversitenin yer alması, ilk gökbilimi çalışmalarının yapılmış olması, vb.)

 Suriye yaşanan savaşın Harran’a göç gibi olumsuz etkilerinin olması

 Turizm altyapısının yetersizliği (çevre sorunları, hijyen, kirlilik) Markalaşma konusuna öncelik verilmesi

 İlgili kurumların bu konuda çalışma başlatmış olması

 Alanda turizm ürününe

dönüştürülebilecek olan ve mevcutta amacı dışında kullanılan sivil mimarlık örneklerinin bulunması

 Harran’a yerleşen Suriyelilerin sosyal ve kültürel yapıyı bozması

 Evlerin restorasyonunda aslına uygun olmayan uygulamaların yapılması, yapı malzemelerinin kullanılması

 medyada bölgenin güvenilir bir yer olmadığı haberlerinin verilesi

 Evlerin restorasyonunda aslına uygun olmayan uygulamaların yapılması, yapı malzemelerinin kullanılmaması

Fotoğraf 8. Yönetim Planı 1. Paydaş Katılım Çalıştayı (Fotoğraf: Murat Çalım)

Harran Yönetim Planı 2. Paydaş Katılım Çalıştayı 16-17 Haziran 2015 tarihleri arasında Harran’da gerçekleştirilmiştir. Çalıştayın duyurusu için hazırlanan afişler tüm ilgili resmi kurum ve kuruluşların panolarına asılarak ilan edilmiştir (Şekil 4).

Şekil 4. 2. Paydaş Katılım Çalıştay Afişi

Çalıştaya kamu kurum ve kuruluş, üniversite, sivil toplum kuruluşları ve özel sektör temsilcilerinden yaklaşık 90 kişi katılım sağlamıştır. GAP İdaresi, İller Bankası, Şanlıurfa Belediye Başkanlığı, Harran Kaymakamlığı, Harran Belediye Başkanlığı, Harran Üniversitesi, İl Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, DSİ, Şanlıurfa Vakıflar Bölge Müdürlüğü, Sivil Toplum Kuruluşları ve Özel Sektör temsilcileri katılımcılar arsında yer almıştır.

Toplantını 1. gününde genel sunumlar yapılıp, katılımcıların Harran’la ilgili sorunlar ve çözüm önerileri alınmıştır. Harran Kaymakamı Sayın M. Selami Yazıcı ve Belediye Başkanı Sayın Mehmet Özyavuz Harran’ın korunması ve yaşatılmasında “Haran Yönetim Planının” önemini vurgulamış, diğer katılımcıların ise Harran’ın doğal, tarihi ve kültürel değerlerinin korunarak turizme kazandırılması konusunda görüş ve önerileri alınmıştır.

Toplantının 2. Gününde vizyon, genel hedefler ve faaliyetler katılımcı bir süreçle belirlenmiştir. Katılımcıların görüş ve önerileri doğrultusunda belirlenen ve Yönetim Planının Uygulanmasında yol haritası niteliği taşıyacak olan 7 başlık altında detaylı çalışmalar gerçekleştirilmiştir.

Fotoğraf 9. Yönetim Planı 2. Paydaş Katılım Çalıştayı (Fotoğraf: Harran Belediyesi)

Yönetim Planın sonuç toplantısı 07 Nisan 2016 tarihinde Şanlıurfa Valiliği toplantı salonunda tüm paydaşların katılımı ile gerçekleştirilmiştir. Toplantıya, GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı temsicileri, İller Bankası temsilcileri, Harran Belediye Başkanı, Eşgüdüm ve Denetleme Kurulu ve Danışma Kurulu üyeleri ile ilgili kurum ve kuruluş temsilcilerinden yaklaşık 40 kişi katılmıştır.

Şekil 5. Sonuç Toplantısı Afişi

Fotoğraf 10. Yönetim Planı Sonuç Toplantısı (Fotoğraf: Özgür Şahiner)

Yapılan paydaş ziyaretleri sonucunda Paydaş Gruplarının Yönetim Planı hazırlık ve uygulama sürecine katılımına ilişkin değerlendirme Tablo 4’de verilmektedir.

Tablo 4. Harran Paydaş Gruplarının Katılım Planı Tablosu

Paydaş grupları ve alt grupların listesi Önerilen Katılım Biçimi

1- Bilgilendirmek 2- Danışmak

3- Birlikte karar vermek 4- Birlikte hareket etmek 5- Devretmek vs.

Karacadağ Kalkınma Ajansı 2

Şanlıurfa Vakıflar Bölge Müdürlüğü 3

YEREL YÖNETİM

Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi 5

Harran Belediyesi 4

Muhtarlar 3

ÜNİVERSİTELER/YÜKSEKOKULLAR

Harran Üniversitesi 2

SİVİL TOPLUM KURULUŞLARI VE MESLEK ÖRGÜTLERİ

Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) 1

Ticaret ve Sanayi Odaları 1

Esnaf ve Sanatkâr Odaları 1

TMMOB İl Temsilcilikleri 2

ÇEKÜL 2

Tarihi Kentler Birliği 2

ÖZEL SEKTÖR TEMSİLCİLERİ

Otel/pansiyon sahipleri ve çalışanları 1

Restoran sahipleri ve çalışanları 1

Otobüs firmaları 1

Seyahat Acenteleri 1

DANIŞMA KURULLARI

Alan Başkanı 4

Eşgüdüm ve Denetleme Kurulu 3

Danışma Kurulu 2

Şanlıurfa Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu 4

MEDYA

Belgede Harran Yönetim Planı (sayfa 54-66)