• Sonuç bulunamadı

Paydaşların Tespiti ve Analizi

Belgede Harran Yönetim Planı (sayfa 30-45)

2. ALANA İLİŞKİN GENEL ARAŞTIRMALAR

2.1. Alan Yönetimi Oluşturulmasında Katılımın Örgütlenmesi

2.1.1. Paydaşların Tespiti ve Analizi

Paydaş analizinin temel amacı:

“GAP Bölgesi Turizm Odaklı Tanıtım ve Markalaşma Projesi Harran (Şanlıurfa) Yönetim Planı”ndan kimlerin etkileneceği sorusuna yanıt aramaktır. Alanla doğrudan ya da dolaylı olarak ilgili tüm kamu, özel sektör ve sivil toplum kuruluşları ile yönetim planı kararlarından etkilenecek taraflar ve örgütlenemeyen kesimlerin adres bilgileri, erişilebilirlikleri, yasal dayanakları, türleri, yöneticileri, etkinlik düzeyleri, faaliyet alanları, üye sayıları dikkate alınarak ayrıntılı şekilde bir paydaş analizi yapılmıştır. Tüm paydaşların coğrafi ve sektörel dağılımları, temsil gücü, etkinlikleri, erişilebilirlikleri, örgütlenme düzeyleri göz önüne alınarak yönetim planı sürecindeki rolleri belirlenmiştir.

Paydaşların tespiti ve analizi için yapılan toplantılar:

İlgi sahiplerinin tespit edilmesi ve sürece etkin bir şekilde katılımlarının sağlanması için 30 Eylül 2014 tarihinde ana paydaşlardan Harran Belediye Başkanı Sn. Mehmet ÖZYAVUZ başkanlığında AnaDOKU uzmanları, GAP İdaresi ve İller Bankası temsilcileri ile ilgi gruplarının katıldığı proje bilgilendirme toplantısı gerçekleştirilmiştir.

Fotoğraf 1. Yönetim Planı Bilgilendirme Toplantısı (Fotoğraf: Murat Çevik)

Fotoğraf 2. Yönetim Planı Bilgilendirme Toplantısı (Fotoğraf: Murat Çevik)

Bilgilendirme toplantısında ana paydaşlar ve katılımcıların görüş ve önerileri doğrultusunda AnaDOKU ekibi tarafından yönetim planı çalışmalarından etkilenebilecek paydaşlar belirlenmiştir.

Belirlenen paydaşlar AnaDOKU ekibi tarafından 3-4 Kasım 2014 tarihleri arasında yerinde ziyaret edilmişlerdir. Ziyaretler sırasında Harran Yönetim Planı süreci hakkında gerekli bilgilendirmeler yapılarak, paydaşların planlama sürecine etkin katılımlarını sağlamak üzere görüş ve önerileri alınmıştır.

Fotoğraf 3. Yönetim Planı Paydaş Ziyareti (Fotoğraf: Murat Çevik)

Fotoğraf 4. Yönetim Planı Paydaş Ziyareti (Fotoğraf: Murat Çevik) Paydaş toplantılarında ele alınan konular:

Paydaşlar sonraki aşamalarda gerçekleştirilecek olan çalışmalar hakkında bilgilendirilerek, özellikle Paydaş Toplantılarına katılımlarının önemi vurgulanmıştır.

3-4 Aralık 2014 tarihinde mevcut durum tespiti için paydaşların katılımıyla toplantı düzenlenmiştir.

Fotoğraf 5. Yönetim Planı Paydaş Toplantısı (Fotoğraf: Murat Çevik)

Paydaş katılım stratejisi belirlenmesi amacıyla; Şanlıurfa’da yer alan ana paydaşlardan Şanlıurfa Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü, Şanlıurfa Vakıflar Bölge Müdürlüğü, Şanlıurfa İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, Şanlıurfa Müze Müdürlüğü ziyaret edilerek, görüş ve öneriler tartışmaya açılmıştır.

Bu kapsamda, Harran Yönetim Planı çalışması ile ilgili tüm süreçlerde kullanılmak üzere aşağıda sunulan yönetişim modeli önerilmiştir. Önerilen modelde görülen Alan Başkanı tüm uygulamaların merkezinde yer alacaktır. “Eşgüdüm ve Denetleme Kurulu” ise bir yandan süreç boyunca bir danışma ve izleme işlevi görürken, diğer yandan eylem planının uygulamaya geçirilmesini, yönetim konusunda duraksamaya yer vermeksizin geçişin hızlı ve sorunsuz olmasını sağlayacaktır (Şekil 1).

Şekil 1. Sürdürülebilir Yönetim Planı Yönetişim Şeması

Harran Yönetim Planı çalışması; turizmi oluşturan mal ve hizmetlerin çeşitliliğinin gerektirdiği şekilde, turizmle ilgili her türlü ekonomik hareketliliği, sürmekte olan veya terk edilmiş tarihsel, geleneksel, kültürel ve artı değer yaratabilecek faaliyetleri kapsamakta, bunların turizm ürünü tedarik zinciri içerisinde yer alabilmesini sağlamaya çalışmaktadır.

Kamu kurum ve kuruluşları, Harran Üniversitesi, sivil toplum kuruluşları, meslek örgütleri ve özel sektör temsilcileri ile yapılan görüşmeler sonucunda belirlenen paydaşlar ve bu paydaşlara ilişkin bilgiler Tablo 1’de verilmektedir.

ALAN BAŞKANI

- İLLER BANKASI - GAP İDARESİ

PAYDAŞLAR, İLGİ GRUPLARI EŞGÜDÜM VE

DENETLEME KURULU

Tablo 1. Harran Yönetim Planı Paydaşları ve Seçilme Gerekçeleri

Kamu kurum ve kuruluşları: Mülki İdare Yöneticileri

 Şanlıurfa Valiliği

Şanlıurfa Valisi ilin en üst düzeyde karar vericisidir. İlin kalkınma süreçlerini en iyi ve etkin şekilde yönetmek Valinin öncelikli görevleri arasında gelmektedir.

Şanlıurfa Valisinin Harran

Yönetim Planının

hazırlanması ve hayata geçirilmesinde vereceği destek tüm ildeki gelişmelere bütüncül olarak bakabilmesi nedeniyle son derece önemlidir.

Ulusal ve uluslararası sözleşmeler çerçevesinde Yönetim Planının hayata geçirilmesinde Harran

Güneydoğu Anadolu Projesi kapsamına giren yörelerin kalkındırılması amacıyla kendisine verilen görevleri

yerine getirmek sürdürülebilir insani gelişme felsefesi ile uluslararası literatüre geçen ve marka değeri olan bir projedir.

GAP Bölge Kalkınma İdaresi (GAP BKİ) ve İller Bankası Anonim Şirketi (İLBANK A.Ş.) arasında

Paydaşlar Paydaş ile korunan alan politikalarının il düzeyinde uygulanmasından veritabanına sahip olup, proje kapsamında gerekli işbirliği yapılmaktadır.

Şanlıurfa İl Kültür kültür varlıklarının arkeolojik araştırma ve kazılarla açığa çıkarılmasını, korunmasını, değerlendirilmesini ve tanıtılmasını sağlamak, tahribini ve kaçırılmasını önleyici tedbirleri almakla sorumludurlar.

BU kapsamda “Harran Yönetim Planı”nın

hazırlanması ve

uygulanmasında alanda mevcut kültür varlıklarına ilişkin görüş ve önerileri

Turizmi doğrudan etkileyen teknik altyapı, çevre koruma, kontrol ve yönetiminden il

düzeyinde sorumlu

kuruluşlardır.

Turizm açısından en önemli girdilerden doğal kaynakların yönetimi

Paydaşlar Paydaş ile korunan alan Bakanlığı: 03.06.2011 tarih ve 639 sayılı Kanun almalarını sağlamak, gelir düzeylerini yükseltmek,

Kalkınma Ajanslarının temel kuruluş gerekçesi, “bölgesel gelişme politikalarını yerel bazda uygulayacak kurumsal

bir mekanizmanın

geliştirilmesidir.

2008 yılında kurulan Karacadağ Kalkınma Ajansı Diyarbakır ve Şanlıurfa illerine hizmet sunmaktadır.

Ajans, bölgesel gelişme ve kalkınmayı gerçekleştirmede

“yerelliği” ve “iyi yönetişimi”

esas almaktadır. geçirmek suretiyle, ulusal kalkınma plânı ve programlarda öngörülen ilke ve politikalarla uyumlu olarak bölgesel gelişmeyi hızlandırmak, sürdürülebilirliğini

sağlamak, bölgeler arası ve bölge içi gelişmişlik doludur. Uygarlıkların beşiği olan Anadolu dünyanın hiçbir yeri ile kıyaslanamayacak kadar tarihi zenginlikleri barındırmaktadır. Bu tarihi zenginliklerin en önemli bölümünü vakıf kültür varlıkları oluşturmaktadır.

Dijital ortamda 19.825 adet Kültür Varlığının kaydı bulunmakta olup tespit ve tescil

Paydaşlar Paydaş ile korunan alan

Bilindiği üzere, ülkemizde yerel yönetimler; İl Özel İdareleri, Belediyeler ve

Köylerden meydana

gelmektedir.

Ancak, 6/12/2012 tarihli ve 28489 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 6360 sayılı yasaya istinaden Mardin ilinin de aralarında

Şanlıurfa il ve ilçelerinde İl Özel İdaresi tarafından yürütülmekte olan tüm hizmetler ve görevler 6/12/2012 tarihinden sonra Mardin Büyükşehir Belediyesine sürecinde Harran Belediyesi kilit rol üstlenmektedir.

“Harran Yönetim Planı”

Harran Belediyesi tarafından diğer kurum ve kuruluşlar ile yürütülen çalışmalarda eşgüdüm ve koordinasyonun

sağlanmasında önemli bir araç olacaktır.

 Muhtarlar Hazırlanacak strateji ve

eylem planının

sahiplenilmesi ve

uygulanması açısından muhtarlar köylerde köprü vazifesi görecektir.

Harran Üniversitesi Üniversiteler bir alandaki bölgesel gelişim bağlamında güçlü çarpan etkiler yaratma gücüne sahiptir. Öğrencilerin bölgeye getirdiği sosyal

Harran Üniversitesi

Paydaşlar Paydaş ile korunan alan

Sivil Toplum Kuruluşları ve Meslek Örgütleri

Ortak Payda

Derneği vd.

Sivil Toplum Kuruluşları kalkınma çabalarında,

Sivil Toplum Kuruluşları önemli paydaşlar olup, temin etmek ve bu odaların il genelinde işbirliği ve ahenk içerisinde çalışmalarını ve gelişmelerini sağlamak ve o ilin esnaf ve sanatkârlarını temsil etmek amacıyla il merkezlerinde esnaf ve sanatkârlar odaları birlikleri kurulmuştur

Mardin ilinde kurulan esnaf ve sanatkârlar odaları birliği Harran

Yönetim Planı

Paydaşlar Paydaş ile korunan alan Kararnamelerle değişik 6235 sayılı Yasayla 1954 yılında kurulmuştur. TMMOB tüzel kişiliğe sahip, Anayasanın 135. Maddesinde belirtilen kamu kurumu niteliğinde bir gösteren şubeleri veya temsilcilikleri Harran

Otel ve pansiyonlar turizmin

gelişmesi ve yöre

özelliklerinin tanıtılması için en önemli araçlar arasında yer almaktadır.

Harran Yönetim Planı

turizm sektöründe

istihdamın artırılması ve girişimciliğin teşvik

istihdamın artırılması ve girişimciliğin teşvik turistlerin güvenli ve konforlu şekilde yönetim planı alanına taşınmasında önem arz etmektedir.

Paydaşlar Paydaş ile korunan alan faaliyet gösteren seyahat acenteleri “Harran Yönetim

Planı” kapsamında

belirlenecek olan faaliyet konularında ziyaretçilerin güvenlik ve ziyaretçilerin ihtiyaçlarına yönelik hizmet ve ekipman alımı için her türlü sözleşme, şartname taslaklarını yetkili idare ile birlikte hazırlamak,

d) Alanın doğal ve kültürel kaynaklarının yönetimi için ilgili kurum ve kişilerle kuruluna sunulması için eşgüdümü sağlamak.

Alan Başkanı Harran Yönetim Planı paydaşları ve yönetim birimleri

Paydaşlar Paydaş ile korunan alan

Kurulu danışma kurulunca kendi

içinden seçilecek iki üye ile yönetim planı taslağı kapsamında hizmetine ihtiyaç duyulan idarelerin birer temsilci olmak üzere en az beş kişiden oluşur.

Eşgüdüm ve denetleme kurulu yılda en az iki kere yetkili idarenin çağrısı ile toplanır. Kurul toplantısının gündemi denetleme birimi ile yetkili idare tarafından belirlenir.

“Harran Turizm Yönetim Planı”nın hazırlanması ve uygulanması sürecinde mülkiyet hakkı bulunanlar, meslek odaları temsilcileri, sivil toplum örgütleri temsilcileri, üniversitelerin ilgili bölüm temsilcilerinden, alan başkanı ve yetkili taşınmaz kültür varlıklarının tescilini yapmak, sit alanlarında yapılacak uygulamalara karar vermek, Koruma amaçlı imar planları ile bunların her türlü değişikliklerini inceleyip onamak Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurlunun temel görevleridir.

“Harran Yönetim Planı”

ile proje alanı ve bağlantı noktasında belirlenecek faaliyetlerin Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu ile eşgüdüm içinde uygulanması Yönetim Planı uygulama başarısını artıracaktır.

Paydaşlar Paydaş ile korunan alan bölgeye gelen ziyaretçi sayısının artırılması ve aktörlerdir. O nedenle alanda meydana gelecek değişiklikler en fazla onları etkilemektedir.

Bölge halkının yönetim planı hazırlık ve uygulama sürecine dahil edilmesi planın başarısı açısından

Nihai faydalanıcı olarak yerli ve yabancı turistler alanı süreci ve faaliyetleri konusunda en iyi şekilde

Belgede Harran Yönetim Planı (sayfa 30-45)