• Sonuç bulunamadı

ARAŞTIRMANIN KURAMSAL ÇERÇEVESİ VE İLGİLİ ARAŞTIRMALAR

2.2 OTANTİK ÖĞRENMENİN BİLEŞENLERİ

2.2.2. Otantik Etkinlik

Otantik öğrenme, otantik bağlamda yer alan araştırma, iletişim, girişimcilik, özyönetim, yaratıcı düşünebilme, eleştirel düşünebilme, problemin çözümünde ve karar vermede kaynakları etkili kullanma gibi bilgi ve becerileri kazandırır. Aynı zamanda öğrencinin aktif olduğu uygulamayı temel alan bir stratejiyle hareket eder. Gerçek dünya problemlerinin sunumuyla başlayan iyi bir otantik etkinlik görevler ve alt görevlere paylaştırılabilir özellikler sağlamalıdır (Bektaş ve Horzum, 2014: 23). Öğrencilerin gerçekleştirdikleri görevler, herhangi bir öğrenme ortamının tasarımının

24

tartışmasız en önemli unsurudur. İdeal olarak, bu gibi görevler, gerçek dünya ile ilgisi olan ve bugünkü karmaşık olan tanımlanmamış faaliyetlerden oluşmalıdır (Herrington ve Herrington, 2006: 4-5).

Otantik öğrenme ortamında, kısa süreli, hayattan kopuk örneklerden ziyade, gerçek dünya ile ilgisi olan ve daha uzun bir süre boyunca tamamlanacak örnekler olmalıdır. Etkinliklerin tek bir karmaşık görevi ortaya koyan tanımlanmamış etkinlikler sunması gerekir. Bu etkinlikleri destekleyecek kaynaklar, öğrencilerin alakasız materyalden alakalı olanı ayırt etme imkânı tanıyacak kadar çeşitlilikte ve yönlendirilmemiş olması gerekmektedir (Young, 1993: 43-58; Brown, Collins ve Duguid, 1989: 32-42). Lombardi (200: 3) "21. yüzyıl için otantik öğrenme" başlıklı makalesinde özgün bir öğrenme deneyiminin temel unsurlarını aşağıdaki gibi belirtiyor:

• Eğitmenlerin, öğrencileri için olabildiğince gerçek dünyayla eşleşen etkinlikler tasarlamaları teşvik edilir.

• Öğrencilerin üstlenmeleri istenen görevler karmaşık, belirsiz ve doğada çok yönlü olmalıdır, sürekli soruşturma gerektirmelidir.

• Yansımada, kendi kendini değerlendirme ve performans incelemesi, alıştırmaya tamamen entegre edilmiştir. Gerçek dünyaya meydan okuma, öğrencilerin kendi başarı kriterleriyle birlikte gelir. Öğrenciler, uygulayıcıların gerçek çalışma koşulları altındaki öğrenimlerinden sorumlu tutulacaklardır.

• Ekip çalışması, otantik öğrenme deneyimi için gereklidir. Öğrenci grupları, performanslarından etkilenen diğer kişiler de dâhil olmak üzere birden fazla kaynağa yönelmeli ve çoklu perspektifler sağlanmalıdır.

• Özgün bir öğrenme egzersizi, bir öğrencinin dünyayı sınıfın ötesinde etkileme kapasitesini vurgulamaktadır.

Rule (2006: 1-10) otantik öğrenme deneyimlerini tanımlayan dört ilke tasarlamıştır. Bu ilkeler şunları ifade eder: 1) Sınıftaki kişilerin taklit edilen, pratik, gerçeğe yakın sorunlara odaklanması ve alan dışındaki kişilerle sonuçların paylaşılması(öğrenilenleri sınıf dışına taşıma); 2) Üst bilişsel becerilere vurgu yaparak soruşturma temelli olması; 3) Öğrencilerin bir sosyal öğrenme ortamında aktif konuşmalara katılmaya teşvik edilmesi ve 4) öğrencilerin seçim yapabilmeleri ve

kendi öğrenmelerini anlamlı hale getirebilmeleri, görev odaklı çalışmalarda yönlendirilmeleri sağlanmalıdır.

Young (1993: 45) ayrıca mümkün olan yerlerde otantik etkinliklerde çoğaltılması gereken gerçek hayat problemlerinin niteliklerini listelemiştir. Sorun aşağıdakileri sağlamalıdır:

• Yapısal karmaşık hedefler

• Alakalı ve alakasız bilgiyi algılama fırsatı

• Sorunların tanımlanmasında ve çözülmesinde aktif / üretken katılım • Öğrencinin inanç ve değerlerinin katılımı

• İşbirlikçi (kişilerarası) faaliyetlerde bulunma fırsatı

Herrington ve Oliver (2000) otantik öğrenme deneyimleri tasarımlarında bir takım ilkeler içeren deneyimleri tanımlarlar. Bu ilkeleri içeren öğrenme deneyimleri, gerçek bir ortamda bilgi ve beceriyi göstermeyi ve öğrencinin okul ortamı ile daha geniş kitleler(okul dışı) arasında bağlantı kurmasını sağlamayı amaçladığı için özgün olarak tanımlanabilir. Otantik öğrenme deneyimi:

- Bilgilerin gerçek hayatta nasıl kullanılacağını yansıtan otantik bağlamlar sağlar. - Araştırma fırsatları sağlar. Gerçek hayatta oldukları gibi, karmaşık ve kötü tanımlanmış olacaklardır. Öğrencilerin, tamamlanması gereken görevleri ve alt görevleri belirlemesi gerekmektedir.

- Öğrencilerin çeşitli kaynaklar kullanarak; görevi farklı perspektiflerden inceleme fırsatı sağlar. Birden fazla rol ve perspektif sağlar.

- Uzman performanslara ve süreç modellemesine erişim sağlar.

- Otantik etkinlikler farklı konularda entegre edilebilir, uygulanabilir ve alanındaspesifik(özgül) sonuçlar elde edilebilir.

- İşbirlikçi bilgi inşasını destekler.

- Soyutlamaların oluşturulmasını sağlamak için yansımayı (Tecrübeyi öğrenmeye dönüştürme) teşvik eder.

- Saklı bilginin açıkça belirtilmesini sağlamak için uzun sürede tamamlanan niteliklere ulaşmaya teşvik eder, düşünme fırsatı sunar.

26

- Öğretmen tarafından kritik zamanlarda ihtiyaca göre destek ve rehberlik sağlanır. - Görevler yoluyla otantik öğrenmenin süreç içinde değerlendirmesini sağlar (Herrington & Oliver, 2000: 26).

Reeves, Herrington ve Oliver (2002: 563-565) gibi literatür araştırmalarının birçoğunda otantik öğrenmenin özünü oluşturan otantik etkinliklerin on özelliğine sık rastlanmıştır Otantik öğrenmenin özünde var olduğu düşünülerek belirtilen özellikler şöyledir;

1. Otantik etkinliklerin gerçek dünyayla ilgisi vardır: Otantik etkinlikler uygulamada profesyonellerin gerçek görevleriyle mümkün olduğunca eşleşmelidir. Öğrenciler için soyut kavramlar ve formüller anlamlı hale getirilmelidir. Öğrenciler için etkinlikler taklit edilen sınıf kültürünün sıradan uygulamalarından çıkarak, gerçekçi ve oldukça sosyal bir bağlam içinde aktif olarak çalışmaları sağlandığında öğrenme orijinallik seviyesine yükselir.

2. Otantik etkinlikler, öğrencilerin görevler ve alt görevlerini tanımlamalarıyla aktivitelerinin tamamlanmasını gerektirir: Otantik etkinlikler, öğrenciler için iyi tanımlanmamış olup aktiviteyi tamamlayıp bir sonuca varabilmek için gereken görevler ve görevlere ait alt görevlerin tanımlamalarını gerektirir. Öğrencilerin mevcut algoritmaların uygulanmasıyla kolaylıkla çözülmek yerine, yanlış tanımlanmış ve birden çok yoruma açık olan sorunları vardır. Faaliyetlerin doğasında olan sorunlar, mevcut bir algoritma ile kolaylıkla çözülemez; bunun yerine, otantik görevler nispeten tanımlanmamıştır ve öğrenciler, önemli görevi tamamlamak için kendi benzersiz görevlerini ve alt görevlerini belirlemelidir. Çözümü farklı bakış açıları ve değişik düşünceler ile üretilebilmelidir.

3. Otantik etkinlikler, öğrencilerin sürekli bir süre boyunca araştırmaları gereken karmaşık görevleri kapsar: Gerçek dünya problemleri birkaç dakika veya birkaç saat içinde çözülemez bunun yerine günler, haftalar ve aylar içinde tamamlanır. Otantik etkinlikler, öğrencilerin sürekli bir süre boyunca araştırmaları gereken karmaşık görevleri kapsar, etkinlik süreci devamlı gözden geçirilmelidir ve önemli miktarda zaman ve entelektüel kaynak yatırımı gerektirir.

4.Otantik etkinlikler öğrencilerin görevi farklı bakış açılarıyla inceleme fırsatı sağlarlar: Öğrencilere kaynakların bir listesi verilmez. Önceden seçilmiş sınırlı sayıda kaynaktan ziyade çeşitli kaynakların kullanılması, öğrencilerin alakasız bilgilerden

alakalı bilgileri ayırt etmesini gerektirir. Otantik etkinlikler, öğrencilerin başarılı olması için taklit etmesi gereken tek bir perspektiften ziyade öğrencilere çeşitli kaynakları kullanarak çeşitli teorik ve pratik perspektiflerden görevleri inceleme fırsatı sağlar.

5. Otantik etkinlikler, işbirliği yapma fırsatı sağlar: Otantik etkinlikler, işbirliği yapma fırsatı sağlar. Otantik etkinlikler, işbirliğini hem ders hem de gerçek dünyada görevin ayrılmaz bir parçası haline getirir. Etkinlik sürecinde öğrencinin problemi tek başına çözemeyeceği durumlarda akranlarıyla birlikte çalışma fırsatı sağlar.

6. Otantik etkinlikler öğrencilere kendilerini ifade etme imkânı sunmalıdır: Otantik etkinlikler, öğrenicilerin hem bireysel hem de sosyal olarak seçimler yapmalarını, kendilerini ifade etmelerini ve hem de toplumsal olarak yansıtmalarını sağlamalıdır. 7.Otantik etkinlikler farklı konulara entegre edilebilir ve alana özgü sonuçların ötesine geçebilir: Otantik etkinliklerde alaka, tek bir alan veya konu uzmanlığı ile sınırlı değildir. Bunun yerine, otantik etkinliklerin belirli bir disiplinin ötesinde sonuçları vardır, yani otantik görevler farklı konulara entegre edilebilir ve alana özgü sonuçların ötesine geçebilir. Öğrencileri farklı roller üstlenmeye ve disiplinler arası terimlerle düşünmeye teşvik eder.

8.Otantik etkinlikler değerlendirme ile kesintisiz bir şekilde bütünleştirilmiştir: Otantik etkinlikler değerlendirme ile kesintisiz bir şekilde bütünleştirilmiştir, yani etkinlik süreci değerlendirme süreciyle iç içedir. Değerlendirme, otantik etkinliklerde sadece özetle kalmayıp, gerçek dünya değerlendirme süreçlerini yansıtan bir tarzda ana görevin içinde kesintisiz şekilde yer almaktadır.

9.Otantik etkinlikler kendi başına değerlidir:Otantik etkinlikler, başka şeyler için hazırlık yapmak yerine kendi başına faaliyetleri ve görevleri değerli hale getirir. Aktiviteler, başka bir şeye hazırlık yapmak için bir egzersiz veya alt aşamadan ziyade bütün bir ürünün oluşturulmasıyla sonuçlanır. Özgün etkinlikler, kendi başına değerli, bütün bir ürünün oluşturulmasıyla sonuçlanır.

10.Otantik görevler, rekabet eden çözümlere ve sonuç çeşitliliğine izin verir: Otantik görevlerde etkinlik süreci, rekabet eden çözümlere ve ürünlerin çeşitliliğine izin verir. Etkinlikler, kuralların ve prosedürlerin uygulanmasıyla elde edilen tek bir doğru yanıt olmak yerine, orijinal bir doğanın birden fazla çözümüne açık olan çeşitli

28

yorumlamalara ve rakip çözümlere izin verir (Herrington ve Herrington, 2006: 3-5; Lombardi, 2007:3-4; Herrington, 2006: 3-5; Herrington, Reeves, Oliver ve Woo, 2004: 3-29).

Otantik öğrenme, tipik olarak gerçek dünyada, karmaşık sorunlara ve çözümüne, rol oynama egzersizlerine, problem temelli aktivitelere, vaka incelemelerine ve sanal topluluklara katılımlara odaklanır. Öğrenme ortamları doğal olarak çok disiplinlidir. Özgün öğrenme bilerek, birden fazla disiplini, birden fazla bakış açısını, çalışma yollarını, zihin alışkanlıklarını ve topluluğu içinde barındırır. Otantik öğrenme faaliyetlerine dalmış olan öğrenciler, herhangi bir disiplin alanındaki yeni öğrenmelerinde zorlukları aşarak kendi başlarına bir takım beceriler geliştirir: • Güvenilir olmayan bilgiler ve güvenilir olan bilgileri ayırt etme kararı, • Daha uzun tartışmaları takip etme konusunda sabır,

• Bilinmeyen bağlamlarda ilgili kalıpları tanımaya yönelik sentetik yeteneği(Başkaları tarafından genellikle fark edilmeyen yeni ve ilginç fikirler düşünme, keşfetme ve ilgili düşünme kalıpları arasında kendiliğinden bağlantı kurma yeteneği)

• Yenilikçi çözümler üretmek için disiplinli ve kültürel sınırlar arasında çalışma esnekliği. Yani yenilikçi çözümler üretirken kültürel sınırlar çerçevesinde tek bir disiplinden yararlanılmasındansa farklı disiplenlerden de yararlanma esnekliği( Lombardi, 2007: 2-3).

Öğretmenler, otantik öğrenmeyi desteklemek için rehber ve uzman rollerini benimser. Bu, öğretmenlerin öğrencilere bilgi sağlamaya devam edemediği anlamına gelmez. Öğretmenler, sadece öğrencilerin ihtiyaç duyduğu anda bilgi vererek destek sağlar. Temel olarak öğretmenin rolü, öğrencileri düşünmeye ve keşfetmeye teşvik etmek, çeşitli kaynak kullanımını sağlamak, bu kaynaklardan elde edilen bilgileri kullanmaya davet etmektir. Bunun için uygun ortamlar yaratmaya odaklanmaktır. Otantik öğrenme süreci, öğrencilerin eleştirel düşünme, problem çözme, gözlem yapma, araştırma yöntemleri, sunum teknikleri ve halka açık konuşma gibi ilgili becerileri öğrenme fırsatına sahip oldukları faaliyetlerle yönetilmelidir (Lucu ve Marin, 2014: 410-415).