• Sonuç bulunamadı

TARTIŞMA, SONUÇ ve ÖNERİLER

EK-2. OTANTİK ÖĞRENME DERS İŞLENİŞ SÜRECİ Otantik Öğrenme Ders İşleniş Süreci

4. Hikayenin adını ne koymak istersin? 5.Gezegende başka hangi meslekler olabilir?

6.Annesi ve babasının Teknocan’a adını koyarlarken sormalarına gerek var mıydı? 7.Sana adını ne koyalım diye soran oldu mu? Eğer sorsalardı ne koymalarını isterdin? Neden?

8.Sizce bu gezegenin adı ne olabilir?

154 10.Bir gezegenin olsaydı nasıl olmasını isterdin?

Etkinlik: Öğretmen mıknatıslı ve keçeden yapılmış etkinlik kartlarını çıkartır masanın üstüne koyar. Her öğrenciye sırayla çevresinde kullanılan teknolojik aletlerden bir tane örnek vermelerini ister, her öğrenciye söylediği aletin resmini verir ve sınıflamaya göre uygun yere mıknatısı yapıştırmasını ister.

Otantik Etkinlik:Sizde Teknocan’ın annesinin yaptığı gibi bir etkinlik tasarlayın ve malzemelerinizi okula getirip sınıfta tamamlayın. Konunuz teknolojik aletlerin sınıflandırılması. Etkinlik tasarlanırken atık malzemelerde kullanılabilir. Salça kutusu, karton kutu, kavanoz vb. Hazırlan ders materyalleri Türkçe dersinde sunulur. Otantik Etkinlik:Görsel Sanatlar dersindeTeknocan’ı hayal etmelerini ve bir kahraman yaratarak görsel sanatlar dersinde çizmelerini istenir ve daha sonra hazırlanacak olan müze rehberinde kullanacağı söylenir.

Otantik Etkinlik:Matematik dersinde“Muhasebeci Mert’in Problemi” etkinliği doğrultusunda ders işlenmiştir.

Muhasebeci Mert Etkinliği Tablosu

Muhasebeci Mert’in Problemi Muhasebeci Mert’in bir hesap yapması gerekiyor fakat biraz kafası karışmış. Mert’ e yardım etmek ister misin? Aşağıda hastaneye, okula, belediyeye, köy kooperatifine ayrılan bütçe verilmiştir ve alınması gereken araç-gereçlerin fiyat listesi de verilmiştir. Buna göre;

1- Hastane araç-gereçlerinden en az birer tane olmak üzere verilen bütçeye göre kaç tane teknolojik alet alabiliriz?

2- Okul araç gereçlerinden hepsinden almak şartıyla verilen bütçeye göre kaçar tane alabiliriz?

AYRILAN BÜTÇE TEKNOLOJİK ALETLERİN FİYAT LİSTESİ

Hastane 99000 TL Röntgen cihazı 10000 TL

Okul 50000 TL Otobüs 10000 TL

Belediye 90000 TL Traktör 25000 TL

Köy Kooperatifi 85000 TL Fotokopi makinesi 2000 TL

Hızlı tren 30000 TL

Tohum ekme makinesi 10000 TL

Tepegöz 1000 TL

Stetoskop 1000 TL

Bilgisayar 2000 TL

3-Belediye araçlarından her birinden eşit sayıda ve ayrılan bütçemize tam yetecek şekilde kaçar tane teknolojik araç alabiliriz?

156

EK-4. 2. HAFTA OTANTİK ÖĞRENME DERS İŞLENİŞ SÜRECİ

Ders:Sosyal Bilgiler Süre:40+40+40 dk

Derse Giriş:Öğretmensınıftan bir öğrenci derse girerken elinde pinokyo kuklasıyla girer. Sınıftan bir öğrenciye kuklayı verir(öğretmenin yönlendirmeleriyle) ve öğrenci kuklayı konuşturarak yanlış sınıfa mı girdiğini sorar. Verilen cevap üzerine derse girilir. Kukla gösterisine başlar. Pinokyo hikayesini bilip bilmediklerini sorar ve anlatmalarını ister.(Kukla sorulara cevap veren öğrencinin eline geçer ve tüm süreç böyle devam eder.) Daha sonra yalancı çoban hikayesini bilip bilmediklerini sorar ve anlatmalarını ister. Her duyduklarının doğru olmayabileceğinin farkına varmaları sağlanır. Pinokyo artık kendisinin de teknolojik aletler kullandığını söyler ve internette gezerken bir haber okuduğunu söyler. Pinokyo konuşturularak ders sonuna kadar devam edilir. Haberin ilginç geldiğini öğrencilerle paylaşmak istediğini söyler. Önceden hazırladığı ilginç sahte fotoğraflarla yalan haberleri tahtaya yansıtır. İçlerine birkaç tane de gerçek haberi yansıtır. Bu haberler üzerinde tartışmaları istenir. Öğrenciler öğretmen tarafından gözlemlenir. Tartışma bittiğinde içlerinden hangi haberlerin gerçek olduğunu hangisinin yalan haber olabileceği sorulur. Araştırmaları için fırsat verilir. Biraz daha tartışıldıktan sonra gerçek haberin hangisi olduğu söylenir ve haberle ilgili video izlettirilir. Daha sonra birinden bir şey duyduklarında hemen inanıp inanmadıkları sorulur. Hemen inanmadıklarında ne yaptıkları sorulur. Bir şeyi merak ettiklerinde onu öğrenmek için ne yaptıkları sorulur. Her gördüklerinin, duyduklarının doğru olup olmadığı sorulur. Eğer doğru değilse ne yaptıkları sorulur. Daha sonra öğrencilere kukla verilerek onların konuşturması sağlanarak aşağıdaki soruları birbirlerine sormaları için öğrenciler yönlendirilir.

Peki sınıfta öğretmeniniz en çok hangi teknolojik ürünleri kullanıyor? Ben size bilgisayar, projeksiyon ve yazıcı şu anda elektrik olmadan da çalışır

dersem ne dersiniz. (İtirazlar üzerine kanıtlayın denilir. Eğer öğrencinin biri fişi çekip çalıştırmaya çalışır da çalışmazsa faklı düşündüğü kanıtlanmış olur. Doğru kanıtı bulmuş olur.)

Elektrikle çalışan aletler nelerdir? Elektrik bize ne gibi faydalar sağlıyor?

Hiç elektriği kimin bulduğunu merak ettiniz mi?

Lamba her evde var değil mi, lamba olmadan ne kullanıyormuş acaba insanlar. Kim icat etmiş olabilir? Neden icat etmiştir?

Bütün lambalar aynı şekilde mi? Peki ilk icat edilen lamba bugünküyle aynı mıdır?

Sınıfta lambayı icat eden kişiyle ilgili ve lambanın ilk icat edilişinden günümüze kadar ki gelişimi projeksiyonla tahtaya yansıtılarak sunum yapılır. Bir kaç örnek daha verilir.

“1001 İcat ve Sırlar Kütüphanesi” belgesel filmi sınıfta izlenir ve filmde etkilendikleri bölümü, sahneyi defterlerine yazmaları istenir. Daha sonra neden etkilendikleri hakkında tartışılır.

“Teknolojinin temelini atan bilim adamları”adlı video izlettirilir.. Daha sonra “Çalıntı olan on ünlü icat”videosu izlenir. Bazı kaynaklardaki bilgilerin yanlış olduğu iddia edilen videoyu izledikten sonra doğrusunun ne olduğu, doğru bilgiye nasıl ulaşılacağı tartışılır. Otantik görevler ders içerisinde aşağıdaki gibi ifade edilir.

Otantik Etkinlik: Görsel Sanatlar dersinde “Teknoloji Tasarım Etkinliği“ olarak konusu “Farz edin ki 100 yıl sonradan yani 2118 den haber var” Şimdi kullanılan yüz yıl sonra kullanılmayacak teknolojik ulaşım araçları neler olabilir, nasıl değişir, nasıl gelişir bunu öğrenciler çizer ve çizerken gruplar aralarında fikir alışverişinde bulunurlar. Çalışması bittikten sonra bu çalışmasına bir ad koyar. Daha sonra geleceğin toplu taşıma videosu izlettirilir.

Otantik Etkinlik: Kullandığınız teknolojik ulaşım araçlarının mucitlerini ve bu ürünlerin zaman içerisindeki gelişimini araştırın, aynı zamanda trafikte kullanılan ulaşım araçlarıyla, trafikle ilgili meslekleri ve kurumları araştırınız. Bulduğunuz kaynakları sınıfa getiriniz. Beraber almanak oluşturacağız.

Araştırma sürecinde aşağıdaki basamakları sırayla takip ediniz.

1. Araştırmanızda internetten, yazılı-görsel kaynaklardan ve aile büyüklerinizden