• Sonuç bulunamadı

Oscar De la Renta

6. BULGULAR VE YORUM

6.1. Konu Alanı Uzmanlarının Günümüz Giyim Modasında (2000-2014)

6.2.7. Oscar De la Renta

1932 yılında Dominik Santo Domingo’da doğan Oscar De La Renta, resim eğitimi almak için Madrid’e gitmiştir. Öğrencilik yıllarında çeşitli kostüm, moda silüetleri ve aksesuarları tasarlamıştır.Çizimlerini çeşitli İspanyol modaevlerine göndermiş ve sonunda Cristobal Balanciaga’nın öğrencisi olmuş ve iki yıl boyunca onunla beraber çalışmıştır (Gürsoy, 2010, s.222).

Şekil 89. Oscar De la Renta sonbahar 2012 hazır giyim (Phelps, N., 2014)

a. Açık, parlak, simli renkler ve koyu renklerin birlikteliği b. Süslü ve ihtişamlı giysiler

c. Bol desenli işlemeler d. İri çiçek desenleri e. Ayrıntılı işçilikler

132 g.Çiçek, inci ve altın baş süslemeleri

m. Boncuk, inci, pul, taş, dantel aplike gibi süslemeler Tablo 39. Oscar De La Renta Sonbahar 2012 Hazır Giyim

Tasarım siyah diz altı elbise ve üzerine giyilen bel hattı uzunluğunda kapri kol ceketten oluşmaktadır. Elbise ve ceket, detaylı bir işçilikle minik çiçek görünümünde incilerle süslenmiş süsleme işi aynı zamanda giyilen yarım botların ön kısmına uygulanmıştır. İnci süsülemeler küpelerde ve başa takılan bandananın orta bölümüne yuvarlak bir biçimde işlenerek kombinasyon tamamlanmıştır (Şekil 89).

Şekil 90. Oscar De la Renta sonbahar 2012 hazır giyim (Phelps, N., 2014)

a. Açık, parlak, simli renkler ve koyu renklerin birlikteliği b. Süslü ve ihtişamlı giysiler

a b c d e f g h m n

133 c. Bol desenli işlemeler

e. Ayrıntılı işçilikler

g.Çiçek, inci ve altın baş süslemeleri

m. Boncuk, inci, pul, taş, dantel aplike gibi süslemeler Tablo 40. Oscar De La Renta Sonbahar 2012 Hazır Giyim

Narin ve kadınsı görünüme sahip diz üstü sıfır kol elbisenin (Şekil 90) etek bölümü altın iplikle ve incilerle bezenmiştir, tasarım 60'lı yılların cool kadınsı havası ile 17. yüzyılın gösteriş ve lüksünü yansıtmaktadır.

Şekil 91. Oscar De la Renta sonbahar 2013 hazır giyim (Phelps, N., 2014)

a. Açık, parlak, simli renkler ve koyu renklerin birlikteliği b. Süslü ve ihtişamlı giysiler

c. Bol desenli işlemeler e. Ayrıntılı işçilikler

m. Boncuk, inci, pul, taş, dantel aplike gibi süslemeler

a b c d e f g h m n

134

Tablo 41. Oscar De La Renta Sonbahar 2013 Hazır Giyim

Barok anlayışı, gösteriş ve görkeme düşkündür, abartmalı bir biçimcilikten yanadır; işçiliğe sanatta ustalığa önem verir (Say, 2005, s. 62-63). Siyah zemin üzerine yapılan altın el işçiliği karmaşık işlemeler Barok modası ile örtüşmektedir. Siyah diz altı çan etek ise adeta bir tablo görünümüde olup bir manzara resmi tüm ayrıntılarıyla eteğe işlenmiştir. Pembe uzun deri eldivenler ile kürkün kullanılması gücün ve ihtişamın vurgulanması olarak yorumlanabilir (Şekil 9).

b. Süslü ve ihtişamlı giysiler c. Bol desenli işlemeler d. İri çiçek desenleri

a b c d e f g h m n

   

Şekil 92. Oscar De la Renta sonbahar 2013 hazır giyim (Phelps, N., 2014)

135 e. Ayrıntılı işçilikler

h. Dantel, kadife, brokar, goblen, jakarlı, parlak ve yaldızlı kumaşlar Tablo 42. . Oscar De La Renta Sonbahar 2013 Hazır Giyim

Tasarımı incelediğimizde; pembe ipek kabarık gece elbisesi altın ipliklerle çiçek bitki motifleri oluşacak şekilde işlenmiştir (Şekil 92).

Tablo 43. Oscar De la Renta Markasının 2012-2013 Yılları Arası Alınan Toplam 4

Tasarımın Özeti

 

34 4 2 4 1 2 1 3 -

a. Açık, parlak, simli renkler ve koyu renklerin birlikteliği: İncelenen tasarımlarda

siyah- inci, siyah- altın rengi birlikteliği gözlenmiştir.

b. Süslü ve ihtişamlı giysiler: İncelenen 4 tasarım inci yada altın ipliklerle süslenmiştir. c. Bol desenli işlemeler: Toplam incelenen 4 tasarımda inci, altın iplik yada her ikisi bir

arada kullanılarak işleme yapıldığı gözlenmiştir

d. İri çiçek desenleri: İncelenen toplam 4 tasarımdan 2’sinde (Şekil 89-92 ) iri çiçek

desenlerine yer verilmiştir.

a b c d e f g h m n    b ) Süslü ve ihtişamlıı giysiler a)Açık parlak, simli renkler ve koyu renklerin birlikteliği c) Bol desenli işlemeler d) İri çiçek desenleri g) Çiçek inci ve altın baş süslemeleri e)Ayrıntılı işçilikler h) Dantel kadife brokar goblen jakarlı parlak ve yaldızlı kumaşlar m) Boncuk inci, pul, taş dantel aplike gibi süslemeler n)Ruhani ve mitolojik figürler f) Kemer küpe, bilezik çanta gibi aksesuarlarda altın inci kullanımı

136

e. Ayrıntılı işçilikler: İncelenen toplam 4 kıyafetin ayrıntılı bir işçilikle tasarlandığı

gözlenmiştir,

f. Kemer, küpe, bilezik, çanta gibi aksesuarlarda altın, inci kullanımı: Sadece bir

tasarımda (Şekil 89), küpelerde inci süslemeler uygulanmıştır.

g.Çiçek, inci ve altın baş süslemeleri: İncelenen 4 tasarımdan 2’sinde (Şekil 89-90)

takılan saç bantlarının orta bölümüne yuvarlak küçük bir şekilde incilerle süsleme yapılmıştır.

h. Dantel, kadife, brokar, goblen, jakarlı, parlak ve yaldızlı kumaşlar: Sadece bir

tasarımda parlak (ipek) kumaş kullanılmıştır (Şekil: 92).

m. Boncuk, inci, pul, taş, dantel aplike gibi süslemeler: Topkam 3 tasarımda inci

süslemelerin yer aldığı gözlenmiştir.

n. Ruhani ve mitolojik figürler: İncelen toplam 4 tasarımda herhangi ruhani ve mitolojik

figüre yer verilmediği gözlenmiştir.

6.2.8.Valentino

1932 Voghera, İtalya doğumlu Valentino Garavani, Milan Academia dell’Artre’de Fransızca ve moda eğitimi aldıktan sonra, Chambre Syndicale de la Couture Parisienne’de tekniğini sergiledi. 1950’de kumaş kaplama ve bol dökümlü kumaşlarda uzmanlaşan Yunan tasarımcı Jean Desses’in asistanı oldu ve beş yıl bu şekilde devam etti. Guy Larouche ve Prenses Irene Galitzine’in yanında çalıştıktan sonra 1960’da Roma Via Condotti’de kendi işini kurup, ilk koleksiyonunu iki yıl sonra sundu (Gürsoy, 2010:166). Valentino’nun 1968 yılında sunduğu “Beyaz” koleksiyonu basında büyük ilgi gördü ve isminin tanınmasını sağladı. California, Roma ve New York’ta defileler düzenleyen Valentino, şov dünyasından, diplomasi çevrelerinden ve sosyeteden birçok ünlü ismi giydirmektedir. Valentino deyince akla, savurgan bir yaşam tarzı, görkemli dostlar ve on yıllar boyunca ortalığı birbirine katan en meşhur şirket gelir, ayrıca tasarımcının ofisi altı katlı, onyedinci yüzyıla ait bir Roma palazzo’sudur (Watson, 2007, s. 367-368). Valentino’nun tasarımları, dışarıda yemek yiyen, sosyal ortamlarda bulunan ve her zaman kadınlığını mümkün olduğunca fazla ön plana çıkarmak isteyen kadınlara hitap eder.

137

Şekil 93. Valentino - sonbahar 2013 hazır giyim (Phelps, N., 2014)

b. Süslü ve ihtişamlı giysiler c. Bol desenli işlemeler d. İri çiçek desenleri e. Ayrıntılı işçilikler

f. Kemer, küpe, bilezik, çanta gibi aksesuarlarda altın, inci kullanımı h. Dantel, kadife, brokar, goblen, jakarlı, parlak ve yaldızlı kumaşlar m. Boncuk, inci, pul, taş, dantel aplike gibi süslemeler

Tablo 44. Valentino - Sonbahar 2013 Hazır Giyim

Tasarımı incelediğimizde (Şekil 93) kobalt mavisi diz üstü elbisenin yakası ve belirli yerlerinde dantel kullanılmıştır. Modelin elindeki küçük kare mavi çanta incilerlerle süslenerek kombinasyon tamamlamıştır.

a b c d e f g h m n

138

Şekil 94. Valentino - haute couture - runway collection – kadın -sonbahar / kış 2013 (Phelps, N., 2014)

a. Açık, parlak, simli renkler ve koyu renklerin birlikteliği b. Süslü ve ihtişamlı giysiler

e. Ayrıntılı işçilikler

h. Dantel, kadife, brokar, goblen, jakarlı, parlak ve yaldızlı kumaşlar m. Boncuk, inci, pul, taş, dantel aplike gibi süslemeler

Tablo 45.Valentino - Haute Couture - Runway Collection – Kadın -Sonbahar / Kış 2013

Elbisede zarifliği ve kadınsılığı simgeleyen dantel kullanılmış ve aralarda saten kumaş ilave edilerek farklı bir tasarım ortaya çıkarılmıştır (Şekil 94).

a b c d e f g h m n

139

Şekil 95. Valentino - haute couture - runway collection – kadın -sonbahar / kış 2013 (Phelps, N., 2014)

b. Süslü ve ihtişamlı giysiler c. Bol desenli işlemeler d. İri çiçek desenleri e. Ayrıntılı işçilikler

m. Boncuk, inci, pul, taş, dantel aplike gibi süslemeler

Tablo 46. Valentino - Haute Couture - Runway Collection – Kadın -Sonbahar / Kış 2013

Kişiye özel tasarlanan Sonbahar 2013 haute couture koleksiyonunda barok sanat akımının etkileri görülmektedir. Valentino tasarımcıları Maria Grazia Chiuri ve Pierpaolo Piccioli bu koleksiyonda neo-barok dantelleri, jakarları, süslü kumaş ve nakışlara bürünmüş kıyafetleri bir araya getirerek farklı bir bakış algı ortaya çıkarmıştır (Şekil 95) (marieclaire.com.tr, 2013). Tasarımı incelediğimizde uzun bej rengi elbise beyaz, altın rengi ipliklerle ve incilerle ayrıntılı bir işçilik sonucu işlenmiş, bel kısmında kemer görünümü verecek şekilde inci süslemeler yapılmıştır.

a b c d e f g h m n

140

Şekil 96. Johannes Vermeer -44.5 cm × 39 cm (175 in × 15)-yağlıboya-Mauritshuis, Lahey 1665

Kuzeyin Mona Lisa’sı olarak da bilinen “İnci Küpeli Kız” (Şekil 96) eseri Hollandalı ressamın Barok Dönem içinde yer alan en önemli ve en tanınmış eserlerinden biridir. Eserdeki duygulu ışık kullanımı, sadeliği ve zarafeti yıllarca izleyicileri büyülemiş ve “İnci Küpeli Kız”a izleyenleri hayran bırakmıştır. Bu eser ahlaki vurgulardan tamamen uzakta olmakla birlikte, nesnelerin renkleriyle ve dokularıyla uyandırabileceği etki konusunda önemli bir başarıya sahiptir. İzleyicinin sezgilerini harekete geçiren yalın ancak derinlikli bir eserdir (Uçar vd., 2011, s.73).

Valentino'nun tasarımcıları Maria Grazia Chiuri ve Pierpaolo Piccioli, 2013 sonbahar-kış sezonunu hazırlarken Hollanda'nın 17. yüzyıldaki ressamlarından ilham aldıklarını belirtmişlerdir. Tıpkı onların resimleri gibi birer sanat eserine dönüşen elbiselerde, Vermeer'in "İnci Küpeli Kız" (Şekil 96) adlı eserinin yansıması görülmektedir. Kısa A kesim elbiselerle başlayan koleksiyon bir Valentino klasiği olarak yerlere uzanan elbiselerle son bulmaktadır. Yaka ve manşet detayları koleksiyonda ağırlığını hissettirirken, feminen detaylı elbiseler kadın vücudunun güzelliğini ortaya sermiş, tablolar elbiselerde hayat bulmuştur. Dantel, işleme, şifon ve çiçeklerle romantizme sürükleyen bir koleksiyon meydana getirilmiştir (Şekil 95) (www.elle.com.tr. 2013).

141

Tablo 47. Valentino Markasının 2013 Yılına Ait AlınanToplam 3 Tasarımı’nı Özeti

 

13 2 2 3 1 - 2 3 -

a. Açık, parlak, simli renkler ve koyu renklerin birlikteliği: Şekil 94’te açık koyu

renkler bir aradadır.

b. Süslü ve ihtişamlı giysiler: İncelenen 3 tasarımda süslemeye yer verilmiştir.

c. Bol desenli işlemeler: İncelenen tasarımlarda dantel ve inci süslemelere yer verildiği

gözlenmiştir.

d. İri çiçek desenleri : İnclenen 3 tasarımdan, 2’sinde (Şekil 93-95) iri çiçek desenlerine

yer verilmiştir.

e. Ayrıntılı işçilikler: İnclenen 3 tasarımda ayrıntılı bir işçilikle süslemeler yapıldığı

gözlenmiştir.

f. Kemer, küpe, bilezik, çanta gibi aksesuarlarda altın, inci kullanımı: İncelenen

tasarımlarda sadece şekil 93’teki çantaya inci süslemeler uygulanmıştır.

g.Çiçek, inci ve altın baş süslemeleri: Tasarımlarda herhangi bir baş süslemesine yer

verilmemiştir.

h. Dantel, kadife, brokar, goblen, jakarlı, parlak ve yaldızlı kumaşlar: İncelenen 3

tasarımdan ikisinde (Şekil 93-94 ) dantel ve parlak kumaş kullanıldığı gözlenmiştir.

m. Boncuk, inci, pul, taş, dantel aplike gibi süslemeler: İncelenen 3 tasarımda dantel ve

inci süslemelere yer verildiği gözlenmiştir.

n. Ruhani ve mitolojik figürler: İncelenen tasarımlarda herhangi bir ruhani veya

mitolojik bir figüre yer verilmemiştir.

b ) Süslü ve ihtişamlıı giysiler a)Açık parlak, simli renkler ve koyu renklerin birlikteliği c) Bol desenli işlemeler d) İri çiçek desenleri g) Çiçek inci ve altın baş süslemeleri e)Ayrıntılı işçilikler h) Dantel kadife brokar goblen jakarlı parlak ve yaldızlı kumaşlar m) Boncuk inci, pul, taş dantel aplike gibi süslemeler n)Ruhani ve mitolojik figürler f) Kemer küpe, bilezik çanta gibi aksesuarlarda altın inci kullanımı

142

6.2.9. Lanvin, Jeanne

Kurucusu 1867, Brittany Fransa doğumlu Jean Lavin’dir. Lanvin Paris’in en eski ve geleneksel modaevlerinden biridir. Kurucusu Jean Lavin, çıraklığını dikişçi olarak yapmış ve daha sonra küçük bir apartman dairesinde şapka imal eden Lanvin, 1915’e gelindiğinde büyük bir marka olmuştur. Lanvin yüzyılın ilk minimalistlerinden biriydi. Jeanne Lanvin’in ölümünden sonra modaevi, 1950’lerde kızı kontes Jean de Polignac tarafından yönetildi. Onun yerine sırasıyla Antonio del Castillo, Jules – François Crahay, Claude Montana ve Elber Albaz geçti (Watson,2007, s. 285-286).

Şekil 97. Lanvin – hazır giyim ( ready-to-wear )- runway collection - kadın sonbahar / kış 2012 ( Tasarımcı: Alber Elbaz ) (http://firstview.com/collection, 2015)

a. Açık, parlak, simli renkler ve koyu renklerin birlikteliği b. Süslü ve ihtişamlı giysiler

e. Ayrıntılı işçilikler

h. Dantel, kadife, brokar, goblen, jakarlı, parlak ve yaldızlı kumaşlar m. Boncuk, inci, pul, taş, dantel aplike gibi süslemeler

143

Tablo 48. Lanvin – Hazır Giyim ( Ready-To-Wear )- Runway Collection - Kadın Sonbahar / Kış

Tasarımı incelediğimizde (Şekil 97) siyah diz üstü elbise yaka kısmıda dahil olmak üzere renkli parlak taşlarla dikkat çekecek şekilde süslenmiştir.

Şekil 98. Lanvin – hazır giyim ( ready-to-wear )- runway collection - kadın sonbahar / kış 2012 ( Tasarımcı: Alber Elbaz ) (http://firstview.com/collection, 2015)

a. Açık, parlak, simli renkler ve koyu renklerin birlikteliği b. Süslü ve ihtişamlı giysiler

d. İri çiçek desenleri e. Ayrıntılı işçilikler

h. Dantel, kadife, brokar, goblen, jakarlı, parlak ve yaldızlı kumaşlar m. Boncuk, inci, pul, taş, dantel aplike gibi süslemeler

a b c d e f g h m n

144

Tablo 49. Lanvin – Hazır Giyim ( Ready-To-Wear )- Runway Collection - Kadın Sonbahar / Kış

Alber Elbaz Lanvin’deki 10. yılını, 1930’ların Amerikan sosyetesinin renkli simalarından Barbara Hutton’a ithaf ettiği mücevher koleksiyonuyla kutlamıştır. Barok tarzın hakim olduğu ‘Barbara’ koleksiyonu, (Şekil 98) elmas, safir, yakut ve zümrüt kullanılarak hazırlanmıştır (www.elle.com.tr) Tasarımcı, Pembe diz üstü elbiseyi siyah dantellerle süsleyerek bele vurgu yapan kemer ve değerli Lanvin kolye ile 17. Yüzyıl saraylısını modern bir yorumla 21. yüzyıla taşımıştır.

Tablo 50. Lanvin modaevinin 2012 Yılına Ait AlınanToplam 2 Tasarımının Özeti

 

22 - 1 2 - - 2 2 -

a. Açık, parlak, simli renkler ve koyu renklerin birlikteliği: İncelenen her iki tasarımda

açık –parlak ve koyu renklerin birlikteliği gözlenmiştir.

b. Süslü ve ihtişamlı giysiler: Tasarımlarda renkli parlak taşlarla (Şekil 97) ve dantellerle

(Şekil 98) süsleme yapıldığı gözlenmiştir.

c. Bol desenli işlemeler: Her iki tasarımda işlemelere yer verilmediği gözlenmiştir.

d. İri çiçek desenleri: Dantelle süslenen kıyafette (Şekil 98) iri çiçek desenlerine yer

verilmiştir. a b c d e f g h m n      b ) Süslü ve ihtişamlıı giysiler a)Açık parlak, simli renkler ve koyu renklerin birlikteliği c) Bol desenli işlemeler d) İri çiçek desenleri g) Çiçek inci ve altın baş süslemeleri e)Ayrıntılı işçilikler h) Dantel kadife brokar goblen jakarlı parlak ve yaldızlı kumaşlar m) Boncuk inci, pul, taş dantel aplike gibi süslemeler n)Ruhani ve mitolojik figürler f) Kemer küpe, bilezik çanta gibi aksesuarlarda altın inci kullanımı

145

e. Ayrıntılı işçilikler: 2 Tasarımda da ayrıntılı bir işçilik sonucu süslemelerin yapıldığı

gözlenmiştir.

f. Kemer, küpe, bilezik, çanta gibi aksesuarlarda altın, inci kullanımı: Tasarımlarda

herhangi bir aksesuar kullanılmadığı gözlenmiştir.

g.Çiçek, inci ve altın baş süslemeleri: Herhangi bir baş süslemesine yer verilmediği

gözlenmiştir.

h. Dantel, kadife, brokar, goblen, jakarlı, parlak ve yaldızlı kumaşlar: Tasarımlarda

parlak ve dantel gibi kumaşlara yer verilmiştir.

m. Boncuk, inci, pul, taş, dantel aplike gibi süslemeler: İncelenen tasarımlardan şekil

97’de çeşitli renkli parlak taşlarla, şekil 98’de ise dantellerle süsleme yapılmıştır.

n. Ruhani ve mitolojik figürler: Her iki tasarımda ruhani ve mitolojik figürlere yer

146

6.2.10. Emilio Pucci

Şekil 99. Emilio Pucci sonbahar 2011 hazır giyim (Peter Dundas) (Phelps, N., 2014)

a. Açık, parlak, simli renkler ve koyu renklerin birlikteliği b. Süslü ve ihtişamlı giysiler

c. Bol desenli işlemeler d. İri çiçek desenleri e. Ayrıntılı işçilikler

h. Dantel, kadife, brokar, goblen, jakarlı, parlak ve yaldızlı kumaşlar m. Boncuk, inci, pul, taş, dantel aplike gibi süslemeler

Tablo 51. Emilio Pucci Sonbahar 2011 Hazır Giyim

Tasarımı incelediğimizde (Şekil 99); diz üstü petrol yeşili kadife elbisenin ön ve arka bölümü detaylı bir işçilik sonucu parlak renkli taşlar kullanılarak çiçek şeklindeki süslemelerle donatılmıştır. Yakanın göğüs ortasına siyah kumaşla fiyonk eklenmiş ön yaka açıklığı arkada da uygulanmıştır.

a b c d e f g h m n

147

Şekil 100. Emilio Pucci sonbahar 2011 hazır giyim (Peter Dundas) (Phelps, N., 2014) a. Açık, parlak, simli renkler ve koyu renklerin birlikteliği

b. Süslü ve ihtişamlı giysiler c. Bol desenli işlemeler d. İri çiçek desenleri e. Ayrıntılı işçilikler

Tablo 52.Emilio Pucci Sonbahar 2011 Hazır Giyim

Siyah dar diz üstü sıfır kol elbisede ayrıntılı bir işçilik sonucu altın rengi ipliklerle bitki motifleri işlenerek ortaya süslü ve ihtişamlı bir kıyafet çıkmıştır (Şekil 100).

a b c d e f g h m n

148

Tablo 53. Emilio Pucci (Tasarımcı: Peter Dundas) Sonbahar 2011 Hazır Giyim Koleksiyonundan Alınan 2 Tasarımın Özeti

 

22 2 2 2 - - 1 1 -

a.Açık, parlak, simli renkler ve koyu renklerin birlikteliği: İncelenen her 2 tasarımda

petrol yeşili- açık renkli taşlar (Şekil 99), siyah- altın rengi (Şekil 100) gibi açık ve koyu renklerin birlikteliği bir aradadır.

b. Süslü ve ihtişamlı giysiler: Her 2 kıyafette süslemeye yer verilmiştir.

c. Bol desenli işlemeler: İncelenen tasarımlar (şekil 99) parlak renkli taşlarla, (şekil 100)

altın ipliklerle işlenmiştir.

d. İri çiçek desenleri: Her 2 tasarımda da iri çiçek –bitki bezemeleri yer almıştır.

e. Ayrıntılı işçilikler: İncelenen her 2 tasarımda da bezemelerin ayrıntılı bir işçilik sonucu

yapıldığı gözlenmiştir.

f. Kemer, küpe, bilezik, çanta gibi aksesuarlarda altın, inci kullanımı: Tasarımlarda

herhangi bir aksesuar kullanımına rastlanmamıştır.

g.Çiçek, inci ve altın baş süslemeleri: Her 2 tasarımda herhangi bir baş süslemesi

kullanılmamıştır.

h.Dantel, kadife, brokar, goblen, jakarlı, parlak ve yaldızlı kumaşlar: İncelenen

tasarımlar da (şekil 99)’da petrol yeşili kadife kumaş kullanılmıştır.

m.Boncuk, inci, pul, taş, dantel aplike gibi süslemeler: İncelenen tasarımlarda (şekil:

99)’da parlak- renkli taşlarla süslemeler yapılmıştır

n. Ruhani ve mitolojik figürler: İncelenen her 2 tasarımda herhangi ruhani ve mitolojik

figüre yer verilmediği gözlenmiştir.

b ) Süslü ve ihtişamlıı giysiler a)Açık parlak, simli renkler ve koyu renklerin birlikteliği c) Bol desenli işlemeler d) İri çiçek desenleri g) Çiçek inci ve altın baş süslemeleri e)Ayrıntılı işçilikler h) Dantel kadife brokar goblen jakarlı parlak ve yaldızlı kumaşlar m) Boncuk inci, pul, taş dantel aplike gibi süslemeler n)Ruhani ve mitolojik figürler f) Kemer küpe, bilezik çanta gibi aksesuarlarda altın inci kullanımı

149

6.2.11. Versace, Gianni

Doğum: Reggio Calabria, İtalya, 1946 Ölüm: Miami, Florida, ABD, 1997

Versace 1972’de Milano’ya giderek Callaghan ve Genny gibi şirketlere serbest çalışan tasarımcı olarak katkıda bulundu. 1975’te ilk solo koleksiyonunu hazırladı. Gianni Versace markası 28 Mart 1978’de, Milano’daki Palazzo della Premanente’de kuruldu. 1990’da Versace Paris Ritz Hotel’de ilk haute couture defilesini gerçekleştirdi (Watson, 2007, s. 373). VERSACE markasını yaratan abisi Gianni’nin 1997 yılında ölümünden sonra baş tasarımcı olarak çalışmaya başalayan Donatella Versace Abisinin çizgisinden giderek ve başarılarına her sene yenisini ekleyerek abisine yakışır ve onun kendisiyle gurur duyacağı şekilde yoluna devam etmektedir.

150

a. Açık, parlak, simli renkler ve koyu renklerin birlikteliği b. Süslü ve ihtişamlı giysiler

e. Ayrıntılı işçilikler

f. Kemer, küpe, bilezik, çanta gibi aksesuarlarda altın, inci kullanımı m. Boncuk, inci, pul, taş, dantel aplike gibi süslemeler

Tablo 54. Versace Pre-Fall 2013 (Sonbahar Öncesi)

Resim sanatında kompozisyonun oturabilmesi için gerekli olan yanaşımlardan biri ritimdir. Özellikle lirik anlatımlı resimlerde pek revaçtadır. Hareket olgusuyla çok yakından bağlantılıdır. Çünkü söz konusu olan, bir hareketin ritimli olup olmayacağıdır (Eroğlu

a b c d e f g h m n

   

 

Şekil 102. Metropolitan Müzesi, New York, André-Charles Boulle, 1710

(http://blog.asmarainc.com, 2013) Şekil 101. Versace pre-fall

2013 (sonbahar öncesi) (Blanks,T., 2014)

151

1997, s. 220). Karşılaştırılan görsel 18.yüzyıl Metropolitan müzesinde bulunan, sanatçı André-Charles Boulle’nin eseri gardrop motifi olup, yaldızlı deseni, çiçek formu, geometrik form, altın varak yönleriyle ve Barok dönemin hareketli, abartılı, gösterişli özelliklerini karşılamaktadır (Şekil 102). Bu tespit, kıyafetin Barok dönemin izlerini taşıdığını teyit eder (Şekil 101). Tasarımı incelediğimizde siyah diz üstü, askılı V yaka elbisede sarı tonuyla hareketli formlarda desen baskısı yer almış, belde altın kemer kullanılmış, yaka kısmına ise V formuna uygun boru boncuklarla süsleme yapıldığı gözlenmiştir. Son olarak kombinasyon taşlı bileklik, altın kemer ve kravat şeklinde taşlı kolye ile tamamlanmıştır.

Şekil 103. Versace pre-fall 2013 (sonbahar öncesi) (Blanks,T., 2014)

a. Açık, parlak, simli renkler ve koyu renklerin birlikteliği b. Süslü ve ihtişamlı giysiler

d. İri çiçek desenleri

h. Dantel, kadife, brokar, goblen, jakarlı, parlak ve yaldızlı kumaşlar m. Boncuk, inci, pul, taş, dantel aplike gibi süslemeler

152 Tablo 55. Versace Pre-Fall 2013 (Sonbahar Öncesi)

Versace’nin Pre-Fall 2013 kadın koleksiyonunda (Şekil 103 ) Donatella Versace rock ruhu ile Barok arasında bir köprü kurarak çarpıcı bir güzellik sunmaktadır. Renk olarak pantolon ve cekette karolina mavisi, içe giyilen sarı V yaka bady ve kahve tonlarında ayakkabı tercih edilmiştir. Altın çiçek baskı motifleri cekette belirli yerlere uygulanarak farklı bir tarz sunulmuş, tasarım altın bileklik ve ayak bileğini saran zımba detaylı kahverengi ayakkabılarla tamamlanmıştır.

Tablo 56. Versace Pre-Fall 2013 (Sonbahar Öncesi) Koleksiyonundan Alınan 2 Tasarımın Özeti

 

22 - 1 1 1 - 1 2 -

a. Açık, parlak, simli renkler ve koyu renklerin birlikteliği: İncelen tasarımlarda siyah-

sarı (Şekil 101), Karolina mavisi-sarı ve kahverevgi birlikteliği bir aradadır (Şekil 103).

b. Süslü ve ihtişamlı giysiler: Her 2 tasarımda süslemeye yer verildiği gözlenmiştir. c. Bol desenli işlemeler: İncelenen 2 tasarımda herhangi bir işlemeye yer verilmediği

gözlenmiştir.

d. İri çiçek desenleri: İncelenen (şekil 103)’te cekette iri çiçek baskıları uygulandığı

gözlenmiştir. a b c d e f g h m n     b ) Süslü ve ihtişamlıı giysiler a)Açık parlak, simli renkler ve koyu renklerin birlikteliği c) Bol desenli işlemeler d) İri çiçek desenleri g) Çiçek inci ve altın baş süslemeleri e)Ayrıntılı işçilikler h) Dantel kadife brokar goblen jakarlı parlak ve yaldızlı kumaşlar m) Boncuk inci, pul, taş

dantel aplike gibi süslemeler n)Ruhani ve mitolojik figürler f) Kemer küpe, bilezik çanta gibi aksesuarlarda altın inci kullanımı

153

e. Ayrıntılı işçilikler: İncelenen (şekil 101)’de V yaka askılı ebisenin yaka kısmına boru

boncuklarla ufak bir işçilik uygulanmıştır.

f.Kemer, küpe, bilezik, çanta gibi aksesuarlarda altın, inci kullanımı: İncelenen

tasarımlardan (şekil 101)’de altın kemer kullanılmıştır.

g.Çiçek, inci ve altın baş süslemeleri: İncelenen her 2 tasarımda da herhangi bir baş

süslemesi kullanılmamıştır.

h.Dantel, kadife, brokar, goblen, jakarlı, parlak ve yaldızlı kumaşlar: İncelenen

tasarımlardan, (Şekil 103)’te takım olan ceket-pantolonda parlak karolina mavisi kumaş kullanıldığı gözlenmiştir.

Benzer Belgeler