• Sonuç bulunamadı

1- Faizsiz finans sisteminin ülkemiz finans sistemindeki yeri güçlendirilecek, faizsiz finans alanında ürün ve hizmet çeşitliliği ile insan kaynağı geliştirilecek, politika geliştirme süreçlerini destekleyecek araç ve mekanizmalar oluşturulacaktır.

2- Katılım bankacılığının yaygınlaştırılması amacıyla yeni iş modeli/pencere sistemi uygulamasına yönelik düzenlemeler yapılacaktır.

3- Faizsiz finans sisteminin işleyişi ve finansal ürünler hakkında kamuoyunun daha fazla bilgilendirilmesi sağlanarak faizsiz finans sistemine ilişkin farkındalık artırılacaktır.

4- Faizsiz finans alanında bütüncül veri raporlama altyapısı oluşturulacaktır. 5- Faizsiz finans sistemine ilişkin ürün ve hizmet çeşitliliğini artırmaya yönelik

düzenlemeler yapılacaktır.

6- Emtia Murâbahası işlemlerinin yurt içinde gerçekleştirilebilmesi için kira sertifikasına, elektronik ürün senedine veya hisse senedi portföyüne dayalı platformların oluşturulması sağlanacaktır.

7- Kamu yatırımlarının finansmanında kira sertifikası ihraçlarının kullanımı artırılacaktır.

8- Kira sertifikası ihraçlarında özel amaçlı kuruluşların kullanımında uygulama kolaylığı sağlanması için hukuki düzenlemeler revize edilecektir.

9- Faizsiz finans denetim standartları oluşturulacaktır.

10- Faizsiz finansa ilişkin araç ve kurumların terminolojisinin standardizasyonu sağlanacaktır.

11- Faizsiz finans kurumsal yönetişim sistemi tesis edilecek ve uluslararası uygulamalarla uyumlaştırılacaktır.

12- Katılım sigortacılığını teşvik edici mahiyette mevzuat ve kurumsal yapı geliştirilecek ve her tür risk grubuna hitap eder şekilde yaygınlaştırılacaktır.

13- Ülke kaynaklarının yurt dışına akışının önüne geçilmesi için katılım reasürans fonu kurulacaktır.

ÖZ GEÇMĠġ KĠġĠSEL BĠLGĠLER

Ġsim-Soyisim : Yunus KUTVAL

Doğum Yeri : Gaziantep

Doğum Tarihi : 04.10.1985

Medeni Durumu : Bekâr

Askerlik Durumu : Yapıldı Skorlar

Akademik Lisansüstü Eğitim Sınavı (ALES): EA= 75,692 (2016- İlkbahar)

Yabancı Dil Sınavı (YDS): 55,000 (2015-İlkbahar)

ÖĞRENĠM DURUMU

Lisans:

Kafkas Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İktisat Bölümü (2011)

Yüksek Lisans:

Kırıkkale Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstütüsü İktisat Anabilim Dalı (2014)

Doktora:

Necmettin Erbakan Üniveritesi Sosyal Bilimler Enstitüsü İktisat Anabilim Dalı, Katılım Bankacılığı Programı. (2017-2019).

AKADEMĠK ÇALIġMALAR Kitaplar

Mehmet Dikkaya ve Yunus Kutval. Katılım Bankacılığı ve Türkiye Örneği. Savaş Yayınları. Ankara. 2014.

Kitap Bölümleri

Veysel Kaya ve Yunus Kutval. “The Reserve Options Mechanism in Turkey and a General Overview of the Reserve Option Coefficient”. Studies on Balkan and

Near Eastern Social Sciences Volume 2. Editors: Rasim Yılmaz and Günther

Löschnigg. Peter Lang. Germany. 2018. (69-78).

Gökhan Özdemir ve Yunus Kutval. “Suriyeli Mültecilerin Türkiye'nin Sosyo- Ekonomik Yapısı Üzerindeki Etkileri: Türkiyeli Akademisyenler Üzerinde Bir İnceleme”. Ortadoğudaki Çatışmalar Bağlamında Göç Sorunu. Efil Yayınları, Edit: H. Mustafa. Paksoy, Elif Yıldırımcı vd. 2016. (101-120).

Ayşegül Durucan ve Yunus Kutval. “Hazar Bölgesi Enerji Üretim Ve İhracaat Artışının Büyüme Üzerindeki Etkileri: Azerbaycan, Türkmenistan Ve Kazakistan

Örneği”. Bağımsızlıktan Günümüze Türk Cumhuriyetleri Ekonomi Politiği; Sektörel ve

Bölgesel Analiz. Editör: Mehmet Dikkaya. Savaş Yayınları. 2017. (711-721).

Özgür Kanbir, Selim Kayhan ve Yunus Kutval. “İslami Finans ve Türkiye’de Katılım Bankacılığı”. Türkiye Ekonomisi: Sektörel Yaklaşım, Editör: Mehmet Dikkaya vd. Savaş Yayınevi. 2018. (409-425).

Makaleler

Mehmet Dikkaya ve Yunus Kutval. “Araba Motoru mu Arama Motoru mu?: Türkiye Sanayi ve Teknoloji Politikalarının Ekonomi Politiği”. Aksaray Üniversitesi

İİBF Dergisi. Aksaray. Cilt 8. Sayı 4. 2016. (153-167).

Yunus Kutval. “İslam İktisadi Düşünce, Ticâret ve Finansman Yöntemlerinin Tarihsel Gelişimi”. Medeniyet ve Toplum Dergisi, Cilt 1. Sayı 2. 2017. (148-162). Uluslararası Bildiriler

Tam Metni BasılmıĢ Uluslararası Bildiriler

Yunus Kutval ve Özgür Kanbir. “Disiplinler Arası Bir İnceleme: İktisat ile Fizik Biliminin İlişkisi”. Munzur 1. Uygulamalı Bilimler Kongresi. (Edit: Gültekin Gürçay). Tunceli. 2019. (204-2015).

Yunus Kutval ve Ümit Gençer. “İslami Bir Ekonomide Kripto Para Birimlerinin Kullanimi Üzerine Bir İnceleme”. 12. Uluslararası Kamu Yönetimi Sempozyumu (KAYSEM). Kırıkkale. 2019.

Mehmet Dikkaya ve Yunus Kutval. “Türkiye’de Muhafazakâr Burjuvazide İslami Değerler ve Emek Algısı: Gaziantep MÜSİAD Üyeleri Örneği”. Orta Doğu’da

Devlet-Devlet Dışı Aktörler ve Demokrasi, Uluslararası II. Ortadoğu Sempozyumu Bildiriler Kitabı. Kırıkkale. 2016 (797-812).

Özgür Kanbir ve Yunus Kutval. “Görünmez El'de İslami İzler”. Munzur 1.

Uygulamalı Bilimler Kongresi. (Edit: Gültekin Gürçay). Tunceli. 2019. (191-203). Mehmet Dikkaya ve Yunus Kutval vd., “İslamda Emek Algısı: Kırıkkale Müsiad

Örneği Bağlamında Bir Araştırma”. III. Uluslararası Mesleki ve Teknik Bilimler

Kongresi. Gaziantep. 2018.

Yunus Kutval ve Özgür Kanbir. “Türkiye’de Faizsiz Finans Sektörü ve Kamu Siyaseti: On Birinci Kalkınma Planı Özelinde Bir İnceleme”. VII. Uluslararası Kop

Bölgesel Kalkınma Sempozyumu. Kırıkkale. 2019.

Sadece Sunum Yapılan Uluslararası Bildiriler

Gökhan Özdemir ve Yunus Kutval. “İslam İşbirliği Teşkilatı ve Rusya İkili İlişkilerinin Ekonomi ve Siyasi İlişkiler Açısından Tarihsel Seyri”. VII. Uluslararasi

Karadeniz Sempozyumu: “Türkiye-Rusya İlişkileri”. Giresun. 2017. (Sunum yapıldı.) Gökhan Özdemir ve Yunus Kutval. “Suriyeli Mültecilerin Türkiye'nin Sosyo-

Ekonomik Yapısı Üzerindeki Etkileri: Türkiyeli Akademisyenler Üzerinde Bir İnceleme”.II. Uluslararası Ortadoğu Konferansları: Ortadoğu’daki Çatışmalar Bağlamında Göç Sorunu. Kilis. 2016. (Sunum Yapıldı).

 Mehmet Dikkaya ve Yunus Kutval. Araba Motoru mu Arama Motoru mu?: Türkiye Sanayi ve Teknoloji Politikalarının Ekonomi Politiği. Uluslararası Bilim ve

Teknoloji Konferansı. Yeni Türkiye Stratejik Araştırma Merkezi. Ankara.

Projelerde Görevler

 YÖK 100/2000 Öncelikli Alanlar Projesi. Katılım Bankacılığı Doktora Programı. Doktora Öğrencisi.

Tezler

Yunus Kutval, Katılım Bankacılığının Gelişimi ve Türkiye Örneği. Kırıkkale Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Yüksek Lisans Tezi. 2014.

Tespit EdilebilmiĢ Atıflar

 Sinan Şekeroğlu ve Kadir Özer, “Bankacılık Sektöründe Yükselen Değer: Katılım Bankacılığı”, Bankacılık ve Finansal Araştırmalar Dergisi (BAFAD). Cilt 4. Sayı 2. 2017. (s.18-19-20-21).

 Ramazan Yanık ve Serpil Sümer. “Kamu Katılım Bankacılığının Bankacılık Sektörüne Beklenen Etkileri”. Turkish Studies. Cilt 12. Sayı 31. 2017. (s.432).

 Baybarshan Ali Kazancı ve Onur Bilgin. “Türkiye’de Bilişim Sektörünün Analizi”. Türkiye Ekonomisi Sektörel Yaklaşım. Editörler: Mehmet Dikkaya vd. Savaş Yayınevi. 2018. (s.388).

 Hasan Lök. Türkiye’deki Katılım Bankacılığının Finans Sektöründeki Yeri ve Ekonomiye Katkıları. Akademik Sosyal Araştırmalar Dergisi, Yıl:6. Sayı:76. Ağustos 2018. (s.137).

Ufuk Ünlü. “Katilim Bankaciliği ve Sukuk Uygulamalari”. Uyuşmazlık Mahkemesi

Dergisi. Yıl:7. Sayı:14. Aralık 2019. (505).

Muaz Mücahit Yıldırım, “Türkiye’de Katılım Bankacılığı ve Sigortacılığı”, Sosyal

Bilimler Dergisi (SOBİDER), Sayı:29. Ekim 2018. (s. 540).

 Erdi Bayram ve İbrahim Kaya. “Katılım Bankacılığında Finansman Yöntemleri”. Yeni Denge Arayışları: Gençlerle 360 Derece, 6. Uluslararası Öğrenci Kongresi Bildiri

Kitabı. Manisa. 2019. (s.50).

REFERANSLAR

 Doç. Dr. Deniz Özyakışır, Kafkas Ünv., İktisat Bölümü, Tel: 0530 202 34 86

 Prof. Dr. Mehmet DİKKAYA, Kırıkkale Ünv., İktisat Bölümü, Tel: 0532 7822627

 Prof. Dr. Selim KAYHAN, Necmettin Erbakan Ünv., İktisat Bölümü, Tel: 0535 3030533

YETENEKLER VE ĠLGĠ ALANLARI

 Bağlama