• Sonuç bulunamadı

Me edith Wool ough Fotoğ af ; za if i içi de işle iş saksıla ı, akış tek ikle i le doğa ı hassas güzellikle i i ifade et ektedi http:// e edith ool ough. logspot. o .t / . Me edith elde e aki ede aptığı akışla ı ı; çeşitli itkile , e a la , hü ele ile ka ukla da ulu a apıla da e şekille de esi le e ek oluştu aktadı . Doğa ı u güzellikle i i işle ke , he a lı i güzellik he de aşa ı za if kı ılga lığı ı te sil et ektedi . Me edith, ulusla a ası ala da eğe i topla a , Ne astle e A ust al a'da ödüllü i sa atçıdı . Çalış ala ı dü a çapı da ka u, özel e ku u sal koleksi o la da e al aktadı http://www.meredithwoolnough.com/about/).

Fotoğ af . Me edith Wool ough.

Sophie St o g Fotoğ af ; he keltı aşlık eğiti i ala ; çalış ala ı da daha çok aşı ı du gusal ko ula a e çatış a ülkele i a da askı ı hükü etle e e e e İ gilte e'de i akış sa atçısıdı . Gazetele de kulla ıla fotoğ afla da etkile e ek, e i kompozisyonlar oluştu a sa atçı, eli li ölü le e o iji al e kle i değişti e ek elde e aki ede akış tek ikle i ile e i gö ü tüle a at aktadı http:// .sophiest o g. o.uk/ .

CONGRESS BOOK OF INFAD – ISBN 978-605-9885-36-2 149

Fotoğ af . Li a o dusu u i ço uğu u kutla a sı ası da i silah tutuşu - Sophie Strong.

Ke Mosele Fotoğ af ; du gusal, göste işli çizi le i de p ofes o el tasa ı la da a ı t edi i özellikle e sahip, a a a i sa atçıdı . Bi sa at ese i a atı ke "ta ı la a a a fiki le i" u guladığı akış tek ikle i ile esajlaş a a dö üştü ektedi (https://www.behance.net/kerrymoseley. E tuhaf a atıla ı ı azıla ı ı açıklığa ka uştu a, ok fa zet e, e ide ta ı la a e güzelleşti e i içe diği de , a a ışla ı da üke eli akala ış oldukça üstü akış çalış ala ı ulu aktadı (https://www.flickr.com/photos/ktmo/2957695245/in/album-72157605146795105/).

Fotoğ af . Ke Mosele .

A e Biss Fotoğ af ; Bi oğ af a ı akış açısı da Dü a'da ilha ala sa atçı, ese le i de çoğu lukla ha itala da alı a fiki le i kulla aktadı (http://www.annebiss.co.uk/gallery/gallery06.html. . İ sa la ı he ha gi i e e za a da aptığı a latı ol uluğu, o u aşka i de i o uta ulaştı aktadı .

CONGRESS BOOK OF INFAD – ISBN 978-605-9885-36-2 150

Fotoğ af . A e Biss.

I ge Ja o so Fotoğ af ; Fotoğ af öğ e isi ola sa atçı, oda fotoğ afla ı ı fiziksel ola ak değişti ek e a la la ı ı sağla ak içi o la ı akışa çe i ektedi . Klasik ekla ılıkla ilgili ke di dö güsü ü o ta a ko ak içi iplikle i kulla a sa atçı, u sü e i 'i ge i kaçı a' ola ak adla dı aktadı http://heartpeep.com/tag/jacobson/. Ağı lıklı ola ak u gula ala ı da ekla gö ü tüle i i kulla a ak o la a iplikle fiziksel üdahale et e i anlamı ı u gula aktadı .

Fotoğ af . Ope house , Ne Yo k Cıt e Hu te & Gatti ta afı da a ı la a kitap içi ü etile pa çala . http:// .i geja o se . o / o k/#/hu te a dgatti/

Nigel Che e Fotoğ af ; NCAD'da İşle e Tekstili de Öğ eti Gö e lisi ola ak çalışa sa atçı; ılı da u a a I dust ial Multi-Head akışı uz a ıdı . İ la da e İ gilte e'de i çok şi kette çalışa sa atçı; oda, iç eka e gale i çalış ala ı içi çizi e dikişli tekstille ü et ektedi http://www.oisingallery.com/ArtistsDetail.asp?ArtistID=4038). Bir tekstil tek iği paleti i e i i içi de kulla a sa atçı, ese le i i, eli li üzikle le ilişkile di e ek el e aki e akışı ile çağdaş e estetik i içi de e ide o u la akta;

CONGRESS BOOK OF INFAD – ISBN 978-605-9885-36-2 151

ta ih, ku a a du gu e düşü ele i ile izah se gisi a sıt aktadı Si ah e az çalış ala ıda, e ide o u la aktadı .

(http://nigelcheney.blogspot.com.tr/2012/09/telling-stories-crawford-college-of-art.html)

Fotoğ af . Nigel Che e .

Çağdaş akış sa atçıla ı ı aplike tek iği i kulla dıkla ı, a atı ılıkla ı ı da sa atsal ifade et ede ka ul gö e i a aç ola ak u gula akta oldukla ı gözle ektedi . Mode u gula ı ıla , he se olik, he de ede i a latı la ı da, esu ifadele i de dese e doku ile kat a la a olu la de i lik oluştu ak içi aplike i kulla aktadı la .

Willemien de Villiers Fotoğ af ; çalış ala ı, ge çek e ha ali ol akla i likte, i olojik ola la a ası daki di alogla ı, tü a lıla ı o tak hü esel geç işi i oluştu aktadı . Aplike i e i i içi de u gula a sa atçı ı e ide oluştu duğu ese le i de, daha ö eki hayat duygusu ya da aile içi şiddet ile kadı a ö elik şiddet tek a ede i te adı (http://www.willemiendevilliers.co.za/work/stitch/).

Fotoğ af . Ku ta e i - Willemien de Villiers

Louise Bald i Fotoğ af ; aşla gıçta itki fo la ı da alı a kat a lı dokular ve dese le le çalışa ak ü ük ölçekli dikişli du a askıla ı ü ete sa atçı; ge i dö üştü ül üş alze ele le, kolajlı du a askıla ı oluştu ak içi elde e aki ede akışla apa ak, ke di ha atı ı telaşlı doğası ı ta a e içgüdüsel ola ak tas i et ektedir. (http://www.textileartist.org/textile-artists-using-recycled-materials/)

CONGRESS BOOK OF INFAD – ISBN 978-605-9885-36-2 152

Fotoğ af . Louise Bald i .

Michelle Kingdom (Fotoğ af ; ede i pa çala , a ıla , kişisel itolojile e sa at ta ihi i efe a s ala sa atçı, ese le i i gele eksel akış tek ikle i i kulla a ak ko pozis o la a dö üştü ektedi https:// i helleki gdo . o /a t o k.php . İpliği i çizi a a ı ola ak kulla a sa atçı, etkile i i i ö te le, a latı ı de i leşti ek içi akış tek ikle i i kulla aktadı . Çalış ala ı ı içe iği özel, hatta gizli; düşü e, ko ku, u ut e ha alle i a aştı ıl ası e kı ılga lık ol akla i likte daha çok ağı ak e i e akışla la i fısıltı gi i anlatmaktadı .

Fotoğ af . Ya gı ı Gö e le i -Michelle Kingdom

Kadı ı güç, tapı a, doğu ga lık gi i aşa ı e kezi e otu tulduğu u göste e A a ta ıça e A adolu kadı idolle i he kel ikle i de ilha alı a ak oluştu ula kadı ı i le e ıllık ö küsü ku aşla üze i e işle iş Koçak, : - , geç işle ku ula ağ ile ilişkile di ile ek se olleşti ilip, sa atsal apıtla a e e ide es e e dö üştü ül üşle di . Sa atsal ifadele de ilkçağla da aşla a he se olik, he de ede i etkileşi le le ha at ula akışla fa klı içi e tek ikle le e ide ü etilebilmektedir

CONGRESS BOOK OF INFAD – ISBN 978-605-9885-36-2 153

Fotoğ af

Fotoğ af . Tu al üze i e akış. E i e Koçak a şi i. Çatalhö ük-2016) SONUÇ

Sa at; du gula ı e düşü ele i iletişi ku ak aksadı la, fa klı tek ikle e alze ele le açığa çıka ak, ifade et ek ola ak ta ı la dığı da; ode leş e i e ode iz i uza tısı ola ak toplu da aşa a sos o-eko o ik, kültü el e tek olojik geliş ele ile

e ide apıla aktadı .

Post ode iz ile tasa ı da e ide e ula özgü ese le i akış tek ikle i le e ide oluştu ul ası sa at akı la ı ile ku ula ağ e etkileşi i açısı da popüle kültü ü i göste gesidi e ö e lidi .

Za aat ile güzel sa at a ası da köp ü ku a ı e etkile i i olla ı da i i, ka ışık ed a ola ak işle gö e akışlı ese le di . Tekstille uğ aşa u gula ı ıla çok ikta da ha

adde i kulla ıl ası a ö elik daha da e ilikçi aklaşı la ı keşfet ektedi le .

Nakış sa atçıla ı, ke di düşü ele i le öğele e ka a la a ası da ku dukla ı ağı i e ke di hü e le i le işle e il ektedi le . He açıda özgü lüğü ka ul ede ek, estetik eğe ide es e ka şısı daki sı ı la ı kaldı ıl ası ili i e a a ak ese le i de asatlıkta uzaklaş akta e a atı ılık aşa ası a ulaşa il ektedi le .

Nakış tek ikle i le oluştu ula il ek e i te ala hala a aştı ıl aktadı . Beli sizliklerle dolu ka aşık ko ula , esi le , ede i at, üze a şi le i, aske i ta ih, popüle kültü , üzik, si e a e tele iz o ka akla ı da alı a ge iş i etki elpazesi de a a la ıl aktadı . Da telle , sa a kı afetle i, ü ifo ala , adal ala gi i tekstil ü ü le i deki i çok fa klı akış tek iği de de ilha alı aktadı . Po t ele , sü ekli i te adı e sa aşta esi le e i gele de akışlı tasa ı la a ko u ol aktadı .

Başka i açıda değe le di ildiği de; sa at a a ı ola ak akışlı ese le de, sa atçıla ı , i aza ı o a ı daki ha ali ka akte le i i keli ele le tas i et esi gi i ku aş e çeşitli ate alle i kulla a ak akış tek ikle i le e ide ifade et e ola ağı ul aktadı la . Bazı sa atsal çalış ala da do u a ulaşıl ış ola gü ü üz çağdaş sa at dü ası da; he apıtı fa klı o u la la aşatıl ası a e de a etti il esi e i a ıla ak hazı la a ildi ide gele eksel e a tek olojik ö te le le akış tek ikle i i alışıl adık içi le de kulla a Pop a t akış sa atçıla ı ı ese le i izle e e değe iteliktedi .

CONGRESS BOOK OF INFAD – ISBN 978-605-9885-36-2 154

Bi çağdaş sa at ala ı ola ak akış sa atı ı ke di i ka ul etti esi i a dı da gü ü üzde tü tekstil sa atçıla ı ı i a ada olduğu, ese le i i gö üle ildiği, çağdaş tekstil u gula ala ı a da i ses ola Pop a t akışla da ö de gele sa atçıla e sa at içi fo u ala la ı oluştu ul aktadı . Nakışlı tasa ı la ı çağdaş sa at dü ası da e e e ko ulduğu pek ili ese de, sa atsal akış çalış ala ı fa klı ağla la e gö sel etkile oluştu ak içi tasarlanabilmektedir. Pop art nakış çalış ala ı ile ildi i e ko u edile sa atçıla e diğe tü akış sa atçıla ı ı aldıkla ı ödülle le de çalış ala ı ı eşsiz e sı adışı oldukla ı gözle gö ülü i ge çekti .

KAYNAKÇA

Aktepe, Ş. , Moda Ve Tekstil Tasa ı ı Sü e i de Sa at / Sa atçı İlişkisi Akde iz Sa at De gisi, Yıl: ,Sa ı: , I. Ulusla a ası Moda Ve Tekstil Tasa ı ı Se poz u u Bildi ile i Özel Sa ı:I, A tal a. ISSN: 1307- 9700

Alp, K. Ö. , Sa atı Te sili Ve Post ode Sa atta Te sil, Süle a De i el Ü i e sitesi, Güzel Sa atla Fakültesi Hake li De gisi, ART-E Kası -A alık‟ Sa ı: , s. -52, ISSN 1308-2698

Bulat, S.,Bulat, M., A dı B. , Bauhause Tasa ı Okulu, Atatü k Ü i e sitesi Sos al Bili le E stitüsü De gisi : : -120

Butler, C. (2010), Modernizm. Pelin Ofset, Ankara, ISBN978-975-298-498-1

Gü ü , B. Seçi , E., A sla P., Bulat F., Kuç, E. Yıldı ı , Ş., , Tekstil Tasa ı ı da Ye ilikçi Malze ele i Keşfi: Ahşap Tekstille , İdil De gisi, , Cilt : , Sa ı: .

Gü so , A. T. , Gi i Kültü ü e Moda. Ö ü Mat a ılık, İsta ul.

Kese , N. , İplik Sa atı: Sa at Ala ı a Ka ul Edil e Mü adelesi Ve Çağdaş Bi Sa at Dalı Ola ak Yükselişi. HUMANITAS - Ulusla a ası Sos al Bili le De gisi. Cilt: , Sa ı: , ISSN: 2147-088X

Kı a , C. , Kültü Baka lığı Ya ı la ı: Ya ı la Dai esi Başka lığı, Sa at-Sanat Tarihi-Dizisi: 25-1, Ankara, ISBN 975-17-1212-2

Koçak, E. , A adolu Kadı İdolle i i İşle e Tek ikle i Ile Ye ide Yo u la ası, LUsla a ası Geç işte Gele eğe Sa at Se poz u u Bildi ile Kita ı, ISBN -605-5244-09-

, Hitit Ü ı e sitesi, Ço u .

Lunin, L. F. (1990). The Descriptive Challenges of Fiber Art. Library Trends. 38 (4), 697-716. L to , N. . Mode Sa atı Ö küsü. İsta ul.

Ö lü, N. , Tasa ı da Ya atı ılık e İşle sellik, Tekstil Tasa ı ı daki Ko u u . Atatü k Ü i e sitesi Sos al Bili le E stitüsü De gisi . -95.

Özke di i, B. , Tekstil Sa atı da A la sal Değe le , Ulusla a ası Sa at e Tasa ı Ko g esi Poste , Ya ı No:

Özke di i, B. , Gele eği Ze i Tekstille i i Tasa la ak İsta ul Ke e u gaz Ü i e sitesi Sos al Bili le De gisi, Cilt: , Sa ı: s.: – , İsta ul.

Uslu a, Ö. , Gi i Modası Ve Gü el Sa at İlişkisi Üze i e Bi Değe le di e- Pop a t , Akde iz Sa at De gisi, Yıl: ,Sa ı: , I. Ulusla a ası Moda Ve Tekstil Tasa ı ı Se poz u u Bildi ile i Özel Sa ı: I, A tal a. ISSN: 1307- 9700

Yıl az, S., Güzel Sa atla Eğiti i de Gelişe Ve Değişe Ka a la Ve Ta ı la , . Sa at Ve Tasa ı Eğiti i Se poz u u,

CONGRESS BOOK OF INFAD – ISBN 978-605-9885-36-2 155

https://www.khanacademy.org/humanities/global-culture/beginners-guide-contemporary- art1/a/art-in-the-21st-century adresinde . . ta ihi de alı ıştı .

http://www.meredithwoolnough.com/about/ ad esi de . . ta ihi de alı ıştı . http://meredithwoolnough.blogspot.com.tr/ ad esi de . . ta ihi de alı ıştı . http://www.sophiestrong.co.uk/ ad esi de . . ta ihi de alı ıştı .

https://www.behance.net/kerrymoseley ad esi de . . ta ihi de alı ıştı . https://www.flickr.com/photos/ktmo/2957695245/in/album-72157605146795105/ ad esi de . . ta ihi de alı ıştı .

http://www.textileartist.org/anne-biss-interview-straightforward-stitching/ adresinden . . ta ihi de alı ıştı .

http://www.annebiss.co.uk/gallery/gallery06.html adresinden 15.04.2017 tarihinde alı ıştı .

http://heartpeep.com/tag/jacobson/ adresi de . . ta ihi de alı ıştı .

http://www.ingejacobsen.com/work/#/hunterandgatti/ adresinden 17.04.2017 tarihinde alı ıştı .

http://www.oisingallery.com/ArtistsDetail.asp?ArtistID=4038 adresinden 12.04.2017 ta ihi de alı ıştı .

http://nigelcheney.blogspot.com.tr/2012/09/telling-stories-crawford-college-of-art.html ad esi de . . ta ihi de alı ıştı .

http://www.willemiendevilliers.co.za/work/stitch/ adresinden 17.04.2017 tarihinde alı ıştı .

http://www.textileartist.org/textile-artists-using-recycled-materials/ adresinden . . ta ihi de alı ıştı .

http://www.62group.org.uk/artist/louise-baldwin/ adresinden 12.04.2017 tarihinde alı ıştı .

CONGRESS BOOK OF INFAD – ISBN 978-605-9885-36-2 156

MODA İLLÜSTRASYONUNDA YARATICI BİR SÜREÇ: