• Sonuç bulunamadı

Bu a aştı a ı ö te i eti sel ö te di . Koleksi o la ı daki gi sile i kada o la ı tamamlayan aksesuar ve ayakka ı tasa ı la ı ile de ü ük aşa ı elde et ele i se e i le, Moda ı PhillipLi , Roda te e Ale a de M Quee a aştı a kapsa ı a alı ıştı . Pa is e Ne Yo k Moda Haftala ı da, - ılla ı a ası da su ula sı a dışı a akka ı ö ekle i ele alı ış e oda ile ilgili e sitele ia aştı ıl ıştı .

A aştı a e ile i gö sel dokü a i ele esi ile elde edil işti . Gö selle üze i de i ele e tasa ı la ı , odeli, topuk e u u şekli, tasa ı , tek ik e alze e özellikle i a ı a ı i ele işti .

CONGRESS BOOK OF INFAD – ISBN 978-605-9885-36-2 138

BULGULAR

A aştı a ı u ölü ü de i ele e kapsa ı a alı a tasa ı ıla ı , oda haftala ı da su dukla ı a akka ı tasa ı la ı da ö ekle i gö selle i su ul uş, u gö selle i i ele esi ile a akka ıla ı özellikle i eli le işti .

1-2010, 2- 2010, 3-2013, 4- 2014, 5- 2015, PFW Alexander McQueen

Resim 1- http://www.vogue.com/fashion-shows/spring-2010-ready-to-wear/alexander- mcqueen/slideshow/details#100 E işi Ta ihi: . .

Resim 2- http://www.vogue.com/fashion-shows/spring-2010-ready-to-wear/alexander- mcqueen/slideshow/details#19 E işi Ta ihi: . .

Resim 3- http://www.vogue.com/fashion-shows/fall-2013-ready-to-wear/alexander- mcqueen/slideshow/details#6 E işi Ta ihi: . .

Resim 4-

http://www.livingly.com/runway/Alexander+McQueen/Paris+Fashion+Week+Spring+2014/ Details/k-zX8jxiyiN E işi Ta ihi: . .

Resim 5-

http://www.livingly.com/runway/Alexander+McQueen/Paris+Fashion+Week+Spring+2015/ Details/MelKlHUM-8B E işi Ta ihi: . .

Model ; Platfo ta a , aklaşık - , özgü topuk, -D azı ıla la, a i e k plastik tü e i alze ede apıldığı düşü ül ektedi . Bilekte e üzde i e şeffaf a tla kulla ı ıştı .Tü üze özgü i doku a sahipti .

Model ; üksekliği de platfo ta a , ka isli topuk, a adillo ola ak adla dı ıla a akka ı odelidi . Yıla de isi e e ze kah e e gi to la da dese li askılı de idi . Fakat de i i u sı adışı a akka ı şekli i ala il esi içi , içi de plastik tü e i i alze e kulla ıldığı düşü ül ektedi . Yüze de ha i e , ilekte kulla ıla , i e a ı de ide apıl ış i ke e , üze i de de etal i toka ulu aktadı .Ta a e topuk, sa a ile a ı alze e ile kapla ıştı .

Model ; Ka e u u , üksekliği aklaşık - , düz topuk, i ottu . Sa a apı ı da e topuğu kapla ası da askılı de i kulla ıl ış, u u kıs ı a etal ekle iş, iki alze ede de a ı askı kulla ıla ak ütü lük oluştu ul uştu . Kulla ıla etal, üze de ağı sız i pa ça gi i gö ü ü leta a ı üze i e kada uzatıla ak şekille di il iş, ileği a kası da ağ ık kulla ıl ıştı . De i i e gi e az, etali e gi ise k o du .Metal kıs ı üze i de ü ük taşla süsle e içi kulla ıl ıştı .

Model ;Bu u açık, platfo ta a lı, üksekliği aklaşık - , geo et ik şekilli özgü topuklu i ottu .Yapı ı da askılı de i e üz kıs ı da i pa ça plastik tü e i alze e

CONGRESS BOOK OF INFAD – ISBN 978-605-9885-36-2 139

kulla ıl ıştı . Sa a ı oluştu a de i, e az üze i e si ah dalgalı, kulla ıla plastik alze e ise ko u a idi . A akka ı ı üz kıs ı daki plastik ile a lardaki deri malzemeyi birbirine tuttu ak içi , de ide ke e le apıl ış, u ke e le üze i de de etal tokala süsle e öğesi ola ak kulla ıl ıştı .Ta a e topuk ko u a idi fakat ha eket kat ak içi ta a da küçük i ala da kı ızı e tu u u da kulla ıl ıştı .

Model ; Platfo ta a lı, glad atö ot odelidi . Ökçe ölgesi - üksekliği dedi , fakat ökçe kulla ıl a ıştı . Sa ası e az askılı de i, ke a la ı da ise i e şe it la e de i kulla ıl ıştı . Ko do et kalı lığı da ağ ık te ih edil iş, pa ak üstü de ha i e o , pe e, lila, e az e kle de ku aş çiçekle , süsle e öğesi ola ak kulla ıl ıştı . Model topuksuzdu , u ede le, de ge sağla ak içi , ta a da topuğa doğ u uza a i uza tı

a dı .

6-2013, 7- 2011, 8- 2011, 9- 2010, 10- 2012, NYFW Rodarte

Resim 6; http://www.vogue.com/fashion-shows/spring-2013-ready-to- wear/rodarte/slideshow/details#60(Erişi Ta ihi: . .

Resim 7; http://www.vogue.com/fashion-shows/spring-2011-ready-to- wear/rodarte/slideshow/details#25 E işi Ta ihi: . .2017)

Resim 8;

http://www.livingly.com/runway/Rodarte/New+York+Fashion+Week+Fall+2011/Details/Qcs V0IxBy4OE işi Ta ihi: . .

Resim 9;

http://www.livingly.com/runway/Rodarte/New+York+Fashion+Week+Fall+2010/Details/yGa FqHZYE_D E işi Ta ihi: . .

Resim 10; http://www.vogue.com/fashion-shows/fall-2012-ready-to- wear/rodarte/slideshow/details#3 E işi Ta ihi: . .

Model 6; Açık u u lu, platfo ta a lı, üksekliği aklaşık - , düz topuklu, özgü i a akka ı odelidi . Sa a si ah düz de ide apıl ış, topuk kıs ı da esil geo et ik pa çala kulla ıl ıştı . Sa a e asta a ası a ka a t a a açlı sü ge a da pet ko ul uş, üze i e geo et ik şekille de süs dikişi apıla ak ka a t a i üze oluştu ul uştu . A akka ı ı a iç kıs ı da, gi i i kola laştı ak içi ı t a t kulla ıl ıştı . Ta a e topukta, si ah

CONGRESS BOOK OF INFAD – ISBN 978-605-9885-36-2 140

Model ; Açık u u lu, platfo ta a lı, üksekliği aklaşık -14 cm dolgu topuklu, a akka ıdı . Sa a a i e e az dalgalı dese ile eze iş askılı de ide apıl ış, ileği a kası da si ah a t lastik kulla ıl ıştı . Ta a , ha i li itki otifle i ile şekille di il iş, to la a apıla ak o a ıştı .

Model ; İ giliz u u lu, platfo ta a lı, üksekliği aklaşık - , özgü topuklu bir a akka ıdı . Yüzü, T-Ba tlı a akka ı odeli e e ze şekilde ölü le iş i ot odelidi . Sa a kah e e gi, i çeşit i e kü kde ide apıl ış, ilek e ilek üstü de kulla ıla pa çala i e ku o ukla la işle e ek dese e doku oluştu ul uştu .

Model 9 ; Açık u u , üksekliği aklaşık - a ası da, ko i şekli de, özgü i a akka ı odelidi . Sa a dokusuz de ide oluş uş, u u da de i i u uştu ul ası la şekille di il iş, a t ulu aktadı . Yüz o tası a uza a zig-zag şekilde oluştu ul uş de i pa çala ı ilekte dola ıp ağla aktadı . Modelde, kı ızı, a i, si ah e e az e kle kulla ıl ış, Yüzde kulla ıla pa çala üze i de, i e de i pa çala ı ile, çizgi şekli de apıla işle ele süsle e öğesi ola ak kulla ıl ıştı .Topukla ı üzeyinde hacimli bir doku

ulu aktadı . Topuk a i, ta a ise si ah e kti .

Model 10; İ giliz u u lu, platfo ta a lı, üksekliği aklaşık -11 cm, lita topuklu bottur. Sa a si ah düz de ide apıl ış, pa akla da uka ı çıka kıs ı da, üze i e si ah eyaz o ukla la küçük sa al otifle işle e ek üze de doku e dese oluştu ul uştu . Topuğu a kası da fe ua kulla ıl ış, Yüz o tası da e ilekte kulla ıla a tla da, asta e üz a ası a ka a t a sağla a ak sü ge ko ulduğu düşü ül ektedi . Sa ada siyah ve e az e kle kulla ıla ak zıt i etki oluştu ul uştu . Topuk şeffaf pleksiglas, içi de ata sı ala ış kah e e gi to la ı ulu duğu i ze i gö ü ektedi .

11- 2008, 12- 2011, 13- 2016, 14- 2011, 15- 2013, NYFW PhillipLim

Resim 11; http://www.vogue.com/fashion-shows/spring-2008-ready-to-wear/3-1-phillip- lim/slideshow/details#10 E işi Ta ihi: . .

Resim 12; http://www.glamour.com/story/check-out-next-springs-hottest E işi Ta ihi: 05.06.2017)

Resim 13; http://www.vogue.com/fashion-shows/spring-2016-ready-to-wear/3-1-phillip- lim/slideshow/details#6 E işi Ta ihi: . .

Resim 14; http://thecurvyfashionista.com/2011/05/whats-haute-now-shoes-by-3-1-phillip- lim/ E işi Ta ihi: . .

CONGRESS BOOK OF INFAD – ISBN 978-605-9885-36-2 141

Resim 15; http://www.vogue.com/fashion-shows/spring-2013-ready-to-wear/3-1-phillip- lim/slideshow/details#15 E işi Ta ihi: . .

Model ; Yüksekliği aklaşık - , kedi ökçeli, T-Ba tlı a akka ı odelidi . Sa ası da düz siyah deri ve tekstil bir arada kulla ıl ıştı . Topuk a kası da a ağı tuta a t, üzde gele iplikle le i leşe ek a ağı tut aktadı .

Model ; Açık u u lu, platfo ahşap ta a lı, ilekte ağlı i a akka ıdı . Sa a düz si ah de idi e topuğa i e a ka kıs ı da ta a a çi i ile çakıl ıştı .Bu u da ileğe doğ u çıka kalı iki a tta i i topuğa doğ u i iş e o a a çi ile le i leşti il iş, ileğe doğ u çıka i e a tla ise ağ ola ak tasa la ıştı . Ta a e topuk ahşaptı . Ta a ı a kası da, küçük

i kısı da sa a uçla ı üze i e çi i ile sa itle işti . Ta a açık ahşap e gidi .

Model ; Yüksekliği aklaşık - , düz topuklu, i dizaltı çiz edi . Üze i de si ah kı ı dalla ulu a e az tekstil e küçük i kıs ı da düz si ah de i kulla ıl ıştı . A kası a fermuar ekle e ek gi i i kola laştı ıl ıştı .Kulla ıla si ah de i pa çası, üzü sağ ta afı a aklaştı ıl ış, ö le e asi et ik i etki oluştu uştu . Topuk sa a ile a ı tekstil alze e ile kapla ış, ta a ise dokusuz si ah e ktedi .

Model ; Açık u u lu, üksekliği aklaşık - , stiletto topuk, ilekte ağlı özgü i a akka ı odelidi . Ga ala ı a akka ı a pa çala ı pa ak u u a doğ u eği li e düz kesi li ola ak tasa la ış, u pa çala pa ak üstü de i e i a t ile i i i e tuttu ul uştu . Sa a e ökçede ej e gi de i kulla ıl ıştı .

Model ; Yu a lak u u şekli e sahip, üksekliği aklaşık -11 cm kedi topuk, bot model a akka ıdı . Sa ası, üzde, se ek doku uş e az tekstil, a la da e ilekte ise, si ah de i kulla ıla ak oluştu ul uştu .Topuk a kası da fe ua kulla ıl ış, ökçe si ah de i ile kapla ıştı .

SONUÇ

Bu a aştı ada, - ılla ı a ası da Pa is e Ne Yo k Moda Haftala ı da su ula PhillipLi , Roda te, Ale a de M Quee a akka ı tasa ı la ı ı , odel, tasa ı e i o atif özellikle i, a aliz edil işti ; Bu a alizde, oda haftala ı da e ala e sı a dışı odelle i gö selle i üze i de , odel, alze e, tek ik, e k, ökçe e ta a özellikle i i ele işti . A aştı a ulgula ı doğ ultusu da ulaşıla so uçla şö ledi :

, ılı PFW Ale a de M Quee tasa ı la ı da tek oloji i tasa ı da kulla ı ı gözle işti . -D azı ıla ı sağladığı i ka la , tasa ı ı ı a atı ı gü ü ü ta a la ı ile gözle ö ü e se e ek ta a e özgü dokula a sahip a akka ı ö ekle i o ta a çık ıştı . 2009- ılla ı a ası da a akka ı ökçele i de ö eki ılla da astla ayan formlara astla ıştı . - ılla ı da pleksiglas tü e i elastik alze ele i ilek e üz a tla ı da kulla ı ı a sık astla ke , - ılı daa ı ate alle ta a e ökçe tasa ı la ı da kulla ıl ıştı . Ne ede se tü tasa ı la ı da itkisel, hayvansal veya ade sel alze ele i i a ada kulla a ak fa klı ala la daki alze e ilgisi i ka aştı ıştı . Bu ılla a ası a akka ı tasa ı la ı da doğal taşla , itki sapla ı, ha a sal tü le , etal pa çala gi i kulla ı ı zo ate alle gözle iştir. 2012- ılla ı a ası da a akka ı odelle i a ası da geçişle e astla ıştı . Bileğe kada üksek kulla ıla kışlık ot odel özellikle i, azlık sa dalet a akka ı gö ü ü ü de u gula ıştı . -2009 ve 2016 ılla ı da, Os a lı ta ihi de kulla ıla ahşap alı özellikle i i, gü ü üz a akka ı e ta a

CONGRESS BOOK OF INFAD – ISBN 978-605-9885-36-2 142

tasa ı la ı a u a la a ak e i i a akka ı odeli tasa ı ı ap ıştı . - ılla ı a ası daki tasa ı la , üksek ta a lı fakat ökçesiz ola ak ka şı ıza çık ış, tasa ı ı,

ılı da a adillo isi li a akka ı odeli i lita atü e kaza dı ıştı .

2010- Roda te a akka ıla ı da ta a e ökçe tasa ı la ı, ka a t a tek iği kulla ıla ak itki otifle i ile ütü leş işti . - ılla ı a ası da odelle a ası da geçişle le tasa la a a akka ı odelle i ile fa k a at ıştı . Bot e çiz e üksekliği de, fakat çok pa çada oluşa azlık tasa ı la ı sa ısı dikkat çek ektedi . ılı da so a tasa ı la ı da, üze i pet ile ka a t a, o uk işle e, a da etal ile kapla a gi i üze tasa ı ö te le i isıkça kulla a ak özgü tasa ı la se gile işti . ılı a akka ıla ı da pleksiglas alze e ökçe tasa ı ı da kulla ıl ış, ılı da e i he ili e ökçe tasa ı la ı ı kulla ış, he de daha ö e gö ül e e tasa ı la a ö ülük et işti . - 2009 ılla ı da tasa ı ı ı sa ada tekstil ile zi i , fe ua , ida gi i etal alze ele i

aşa ılı ko i as o la la i leşti diği gözle işti . e ılla ı da tasa ı da kulla ıla de i alze e i es eklik özelliği i etki i şekilde kulla a ak, pilise, katlama tek ikle i ile ha i li dokula oluştu uş, u özelliği ile tasa ı la ı a dikkat çek işti . , e ılla ı e k e pa çala ı i i i içi de gö ü e ek i i i i ta a ladığı gö ü tüle le tasa ı la ı a fa klı i akış açısı geti iştir.

PhillipLi i - ılla ı da çalıştığı topukta ağlı a akka ı odelle i de, tokasız kulla ada düğü e a t ile aptığı u gula ala göze ça p ıştı . Özellikle ılı tasa ı ı da a tı topuğu a kası da fa klı ükseklikle de kulla ıla ak ge gi lik a a ı apıl ası e ilikçi i akış açısı ola ak gö üle ili . ılı da çok sa ıda ahşap ta a lı a akka ı tasa la ış, ta a üze i e sa a uçla ı ı fa klı şekille de i di e ek tasa ı la ap ıştı . ılı da ga ala ı pa ak uçla ı a doğ u düz i e , üze i e i a t ile tuttu ul uş özgü i odel tasa la ıştı . ılı PhillipLi i de es ek pleksiglas alze e i tasa ı la ı da kulla dığı ıldı . ılı da, o k keşiş a akka ı odeli e ait a ağı dış kıs ı da a da tokalı kalı it özelliği i a a go a e çiz e odelle i e e teg e ede ek fa klı kulla ı la su uştu . ılı topukta ağlı sa dalet tasa ı ı da, de i, iplik e plastik tü e i i alze i ka aştı a ak kulla ış, de ide kulla dığı ha i le di e e fa klı disipli le e ait i leşti e ö te le i ile özgü tasa ı la elde et işti .

Tü ulgula i ele diği de PhillipLi , Roda te e Ale a de M Quee i a akka ı tasa ı la ı da, odel, tasa ı , tek ik e alze e i o as o la ı gö ül üş, u i o atif geliş ele , oda dü ası ı takip ettiği Ne Yo k e Pa is Moda Haftala ı da se gile e ek e i i o atif geliş ele e ö de lik ettiği sö le e il ektedi . Be ze çalış ala ı fa klı oda ı e koleksi o la ı i ele esi ile a akka ı tasa ı la ı ı gelişi i e ü eti i e ö elik lite atü ü a tı ıl ası ö ü de apıl ası ö e il ektedi .

KAYNAKÇA

A gö e , Hu i e . İ o as o Yö eti i, İsta ul: İSO Ya ı la ı.

Bossan, Marie-Josephe. (2007). The Art of TheShoe. GrangeBooks: Sirrocco, London.

Crane, Diana (2003). Moda e Gü de le i. A ı tı Ya ı la ı: İstanbul.

Fogg, M. . Moda ı Tü Ö küsü. Gözgü çe .Tü kçe Baskı .İsta ul. Gehlar, M. (2006).Moda Tasa ı ısı ı İş Ku a Reh e i.İsta ul: Gü elYa ı ılık.

CONGRESS BOOK OF INFAD – ISBN 978-605-9885-36-2 143

Müsiad. .Moda Tasa ı ı. İsta ul: A aştı a Rapo la ı: .

OECD ve EUROSTAT (2005). Ye ilik Ve ile i i Topla ası e Yo u la ası İçi İlkele Oslo Klavuzu. Çe i e : TÜBİTAK . ( .Baskı . A ka a: TÜBİTAK.

O s o e, A. . Moda Geç işte Gü ü üze Gi i Kuşa e Stil Reh e i.

Ö doğa , Z. .Yi i i Yüz ıl Modası a Doğ u. Tekstil e Ko feksi o . 5.477.Ha alpe est Ya ı e i.

TURGUT, Gü e, Dilek, . Tek olojik Koşulla ı Moda a Ola Etkile i , Yüksek Lisa s Tezi. İsta ul: Mi a Si a Güzel Sa atla Ü i e sitesi.

Ze e le , Mua e , Tü ke , Ne det e Ese , Şahi . . Kü esel Tek oloji, A aştı a- Gelişti e A -Ge e Ye ilik İlişkisi. Selçuk Ü i e sitesi,Sos al Bili le E stitüsü De gisi, 17. https://en.wikipedia.org/wiki/Alexander_McQueen_(brand) E işi Ta ihi: . .

https://www.bloomberg.com/features/2016-designer-phillip-lim/ E işi ta ihi: . . . http://www.rodarte.net/bio/ E işi ta ihi: . . .

CONGRESS BOOK OF INFAD – ISBN 978-605-9885-36-2 144

NAKIŞ TASARIMLARININ GÜNCEL SANATLA İLİŞKİSİ ÜZERİNE BİR DEĞERLENDİRME