• Sonuç bulunamadı

3. BÖLÜM: İNTERNET VE SOSYAL MEDYA

3.2. Sosyal Medya

3.2.3. Sosyal medya çeşitleri

3.2.3.5. Multimedya

Metin, görüntü, grafik, çizim, ses, video ve animasyonların bilgisayarda gösterilmesi, dosyalarda saklanması, bilgisayar ağından iletilmesi ve sayısal olarak işlenmesi ile ilgili bir kavramdır. Çoklu ortam dediğimiz zaman, çeşitli türdeki bilgi kaynaklarının bir arada olması anlaşılmaktadır. Bir örnekle açıklarsak; sadece ses veya görüntü, bilginin gösterildiği birer ortamdır; bunlar bir araya getirildiğinde ise çoklu ortam olarak adlandırılmaktadır. Bu durumda; metin, görüntü, grafik, çizim, ses, video ve animasyonların birden fazlasının bir arada bulunmasına çoklu ortam denir (tr.wikipedia.org).

3.2.3.5.1. Flickr

Flickr, Yahoo şirketinin fotoğraf paylaşım sitesidir. Şubat 2004'te Ludicorp tarafından geliştirilmiş, ve Mart 2005'te Yahoo tarafından 35 milyon dolara satın alınmıştır. Ücretsiz kullanıcıların toplam 1 TB boyutunda fotoğraf gönderme sınırı vardır. Başlangıçta aylık 20 MB olan bu sınır, Kasım 2006'da 100 MB'a yükseltilmiştir. Buradaki fotoğraflar, fotoğrafın sahibinin seçimine göre, tüm hakları fotoğrafın sahibinde kalacak şekilde ya da Creative Commons lisansıyla yayımlanabilir. Flickr, Nisan 2008'de video paylaşımına da izin vermeye başlamıştır.

Web servisi ve paylaşımında bu kadar popüler olması ve yaygın kullanılmasının nedenlerinden biri, blogger'ların fotoğraf deposu olarak kullanmasından kaynaklanır.

Yenilikçi, çevrimiçi topluluk araçları fotoğrafları etiketlemeye ve kategorize etmeye

yardımcı olur, bu da popüleritesindeki ciddi artışın nedenlerinden biridir. Eylül 2010 verilerine göre 5 milyardan fazla fotoğrafı barındırmaktadır.

3.2.3.5.2. Photobucket

Photobucket ile ilgili olarak bilgisayarhocan.blogspot.com.tr internet sitesi üzerinde yer alan bilgiler şu şekildedir:

Photobucket, İnternet'in en popüler fotoğraf ve video paylaşım sitelerinden biridir.

Milyonlarca kişisel fotoğraf, grafik, slayt şovlar ve MySpace, Facebook, Bebo, Friendster, eBay, Craiglist, Blogger ve Xanga gibi sitelere eklenen günlük yüz binlerce video linki sizi bekliyor. Linklemeye ek olarak, Photobucket kullanıcıları kendi kişisel resim ve videolarını e-posta, anlık mesajlaşma ve mobil cihazlar aracılığıyla paylaşabilirler.

Photobucket özellikleri ise şunlardır:

• Photobucket'e kayıt olduğunuzda size ait 10 GB Resim ve Video upload alanı sunar.

• Arkadaşlarınız ile resimleri paylaşabilir, photobucket ile takip edebilir,email abonesi olunabilir.

• Embed, Direkt link, Site linki, forum linkleri yüklemiş olduğunuz video veya resim'i internet paylaşma olanağı.

• Sınırsız albüm oluşturabilirsiniz.

• Photobucket gruplara katılabilir veya kendi grubunuzu oluşturabilirsiniz.

• (bilgisayarhocan.blogspot.com.tr).

3.2.3.5.3. Instagram

Instagram ilk olarak Iphone için yapılmış ücretsiz bir fotoğraf paylaşma ve fotoğraf düzenleme uygulamasıdır. Artık android platform'lu cihazlarda da bu uygulama kullanılabilmektedir. Ünlülerin kendi günlük yaşam fotoğraflarını bu yazılım üzerinden paylaşması ile İnstagram takip edenlerin sayısında patlama meydana geldi. Instagram'ı, Kevin Systrom ve Mike Krieger adlı iki girişimci kurmuştur. Telefonunuzla önce bir fotoğraf çekersiniz daha sonra Instagram uygulamasıyla dilerseniz fotoğrafınıza çeşitli

efektler uygulayabilir dilerseniz hiçbir efekt uygulamadan ister Instagram sitesinde isterseniz de Twitter, Facebook, Foursquare, Tumblr gibi sosyal mecralarda fotoğraflarınızı kolayca yayımlayabilirsiniz. Instagram uygulaması o kadar çok sevildi ki dünya üzerinde şuan 27 milyon kullanıcı tarafından kullanılmaktadır. Instagram uygulamasının hem android hem de ios'lu cihazlarda kullanılabilmesi uygulamanın kullanılırlığını artırmıştır

Bu program ile fotoğrafı çekilen eski bir ayakkabı, ağaç, araba, kedi, gün batımı kısacası aklınıza gelebilecek her şey birkaç dakika içerisinde sanki profesyonel bir fotoğrafçının veya photoshop sanatçısının elinden çıkmış gibi ilgi çekici olabiliyor. Iphone ile çekilen fotoğraflar öylesine şaşırtıcı sonuçlar veriyor ki ‘iPhoneography’ adıyla bir sanat akımı bile oluşmuş durumda (instagram.nedir.com).

3.2.3.5.4. Youtube

YouTube, bir video paylaşım sitesidir. “Broadcast Yourself; Kendini Yayınla” sloganı ile yola çıkmıştır. 2005 yılında üç PayPal çalışanı tarafından kurulmuş 2006 yılında Google tarafından satın alınmıştır. Youtube dünyada en fazla kullanılan video paylaşım sitesidir.

Youtube‟a her dakikada 60 saatlik video içeriği yüklenmektedir. Her gün 4 milyardan fazla video izlenmektedir. 39 ülkede ve 54 dilde yerelleşmiş olan Youtube'u her ay 800 milyondan fazla kullanıcı ziyaret etmektedir (Aksu, 2013: 64).

Bir video paylaşım sitesi olan Youtube, video paylaşım siteleri içerisinde dünya çapında günümüzün en popüler olanıdır. Youtube sitesine video yükleyebilmek için üyelik gerekmektedir. Siteye ücretsiz üye olan kullanıcılar beğendikleri herhangi bir videoyu ya da kendi hazırladıkları videoları tüm dünya ile paylaşma imkanına sahiptirler.

3.2.3.5.5. Dailymotion

Dailymotion, 2005 yılında Fransa'da kurulmuş olan bir video barındırma web sitesidir. 15 Mart 2005'te yayına başlamıştır ve kısa sürede popüler bir video paylaşım sitesi olmuştur.

Şirketin genel müdürlüğünü Cédric Tournay yapmaktadır (tr.wikipedia.org).

3.2.3.5.6. Last.fm

Last.fm, 2002 yılında Londra'da kurulan bir internet radyosu ve kardeş proje Audioscrobbler ile Ağustos 2005'te birleşmiş bir müzik önerme sistemidir. 30 Mayıs 2007'de 280 milyon dolar karşılığında CBS Interactive tarafından satın alınmış, böylece Avrupa'nın en büyük Web 2.0 satın alması olarak kayıtlara geçmiştir.

Last.fm çevrimiçi bir sisteme sahip, insanları müzikle, sanatçıları dinleyicilerle buluşturan bir müzik devrimidir. Bu sistem, en çok dinledikleri şarkılar ve şarkıcılardan yola çıkarak her kullanıcının müzik zevkine uygun detaylı bir profil oluşturur ve bu şarkıları geliştirilebilir bir kullanıcı profili sayfasında yayımlar. Her katılımcının kendi kullanıcı sayfasında, kullandığı müzik dinleme programınca uygun bir Audioscrobbler eklentisi ile sisteme gönderilen şarkı bilgileri bulunur. Bu müzik tabanı; müzik severler sayesinde aylık olarak 500 milyon parçayı barındırmaktadır. Buna ek olarak Last.fm, kullanıcılarının müzik zevkleri doğrultusunda şarkı,sanatçı ve etkinlikler hakkında en iyi şekilde öneriler sağlayan bir sisteme sahiptir. Ayrıca EMI, Warner Music Group, Independent aggregators The Orchard ve IODA ile ortaklık içerisinde bulunmaktadır. Bunun yanında 100,000'nin üzerinde bağımsız müzisyen ve 20,000 etiket de siteyi doğrudan müzikle beslemektedir.

Bu sayede Last.fm topluluğu da 3 milyonun üzerinde müzik parçasına ulaşabilme imkânı bulabilmektedir (tr.wikipedia.org).

3.2.3.5.7. Fizy

Fizy, Türkiye merkezli bir müzik ve video arama/izleme servisidir. Fizy, 22 Aralık 2008'de Ercan Yaris tarafından kuruldu. Açılışından kısa süre sonra The New York Times gazetesi tarafından "Yeni yılda denenmesi tavsiye edilen üç internet sitesi" arasında gösterildi. Basit kullanıma ve sade tasarıma sahip site kısa sürede ilgi topladı. Ocak 2011'de Mashable ödüllerinde "Dünyanın En İyi Müzik Servisi" ödülünü kazandı.18 Mart 2012'den beri site sadece Türkiye'ye açıktır (tr.wikipedia.org).