• Sonuç bulunamadı

Belediyenin hizmet birimlerinin toplumsal cinsiyet eşitliği hedeflerine katkılarının belirlenmesi

5.2 Modül 2: TCDB Analizinde Kullanılan Araçlar

5.2.1 Modül özeti

Hedefler

TCDB çalışmaları için toplumsal cinsiyet analizinin önemini anlamak TCDB çalışmalarının ana aşamalarını ve TCDB analizindeki temel

adımları öğrenmek

Temel analitik TCDB araçlarını tanımak

TCDB analizi örnekleri hakkında bilgi edinmek

Temel TCDB araçlarının uygulamada kullanımı hakkında ayrıntılı bilgi edinmek

İşlenecek Konular

TCDB çalışmalarının esas faaliyeti olarak TCDB analizi TCDB analizinde başlıca adımlar

TCDB analizi için temel araçlar

- Toplumsal cinsiyete duyarlı politika değerlendirmesi - Cinsiyete göre ayrıştırılmış kamu harcama etki analizi - Toplumsal cinsiyete duyarlı yararlanıcı değerlendirmesi - Bütçenin zaman kullanımına etkisi

- Toplumsal cinsiyete duyarlı bütçe beyanı - Toplumsal cinsiyete duyarlı çağrı metni - Diğer araçlar

Yöntemler

Sunum (slaytlar ve bilgi notları kullanılarak)

Seçilen örnek olay üzerine ikili çalışma ve genel oturumda tartışma Seçilen analitik araçlara yönelik uygulamalı örnekler üzerinde

grup çalışması

Grup çalışmasında elde edilen bulguların sunumu Sonuçlar: Önemli noktaların özeti

Alıştırmalar

Örnek TCDB analizi: Sırbistan Voyvodina Özerk İli’nde aktif işgücü piyasası politikalarının incelenmesi

Kadınların katılımcı bütçeleme süreçlerine katılımının güçlenmesi:

Arnavutluk Elbasan Belediyesi örnek olay incelemesi:

Ücretsiz bakım işlerinin değerinin hesaplanması: Moldova’da evde yaşlı bakımı konulu örnek olay incelemesi

Toplumsal Cinsiyete Duyarlı Bütçe Beyanları üzerine alıştırma

5.2.2 Modül akış planı

Bu eğitim modülü için aşağıdaki standart çerçeve önerilmektedir:

Giriş (5 dk.)

Temel konuların sunumu (30 dk.)

Genel oturumda tartışma, soru ve cevap bölümü (15 dk.)

Seçilen örnek olay üzerine ikili çalışma ve genel tartışma (45 dk.) Seçilen analitik araçlara yönelik grup çalışması (25 dk.)

Grup çalışmasının sunumu (20 dk.) Sonuç (5 dk.)

Bu modülde, özellikle katılımcılar fiilen TCDB analizi yapacaklarsa yeterli süre ayrılması öne-rilir. Katılımcılara TCDB araçlarının genel özetini sunarak katılımcıların bu araçları tanımaları sağ-lanır. Ancak bu konuların kapsamlı biçimde ele alınması önerilse de, katılımcılar gerçek bir TCDB analizi yapacaklarsa, uygulamaya yönelik çalışma sırasında daha özelleşmiş desteğe ihtiyaç du-yacaklardır. Dolayısıyla önceden kısıtlı bilgiye sahip olan bireyler için hazırlanan eğitim sırasında giriş dersi ile neler başarılabileceğini vurgulamak önemlidir.

Giriş (5 dk.)

Her eğitim modülünde olduğu gibi, modülün hedefleri ve ana bileşenleri hakkında özet bilgi veren kısa bir giriş yapılması önerilir.

Temel konuların sunumu (30 dk.)

Eğiticinin, TCDB analizinde uygulanan temel adımları sıralayarak sunuma başlaması önerilir.

Bu sunum, dağıtılacak bilgi notu ile de desteklenir (TCDB analizinde uygulanan adımlar). Eğitici-ler temel adımların üzerinden geçebilir ve bu bilgi notunun, TCDB analizi yapma ve uygulamanın ayrıntılarını kavramayı kolaylaştıracağını vurgulayabilir.

TCDB analizinin merkezinde farklı araçlar kullanmayı öngören dördüncü adım olduğunun da altı çizilebilir.

Sonrasında slaylar ile belli başlı araçlar ve örnekler sunulacaktır.

Genel oturumda tartışma, soru ve cevap bölümü (15 dk.)

Sunumun ardından sorular ve tartışma konuları için zaman ayrılmasına önem verilmelidir.

Böylece katılımcıların TCDB çalışmalarının temel araçlarını anlamaları sağlanacaktır.

Seçilen örnek olay üzerine ikili çalışma ve genel tartışma (45 dk.)

Cinsiyete göre ayrıştırılmış kamu harcama etki analizi, belediyelerin analitik çalışmalarını incelerken yapılacak TCDB analizinin temel araçlarından birini oluşturur. Dolayısıyla, bu alıştırma ile uygulamaya yönelik çalışmaların pratikte neleri içerdiğinin katılımcılar tarafından daha iyi an-laşılması hedeflenir.

Alıştırma, örnek olay incelemesinin bir parçasını temel almaktadır (bkz. 5.2.5) ve cinsiye-te göre ayrıştırılmış kamu harcama etki analizinin pratikcinsiye-te nasıl kullanılacağını anlatmayı hedef-lemektedir. Alıştırmaya geçmeden önce Sırbistan Voyvodina İli’nde gerçekleştirilen pilot TCDB çalışması örneğini tanıtın. Böylece katılımcıların içeriği anlamaları kolaylaşacaktır (5.2.5’teki Bilgi Notuna bakınız). Aynı zamanda özgül analitik çalışmanın nasıl yapılacağının anlaşılması için bu çalışmanın halihazırda sadece programın yararlanıcılarının ve bütçe tahsisinin özgül analizine odaklanacağını vurgulayın. Bu örneğin daha genel bir anlatımı örnek olay incelemesinden sonra dağıtılabilir.

Bu analitik çalışma sırasında bazı katılımcılar diğerlerine göre biraz daha fazla zorlanabi-lirler. Bu zorluğun aşılması için önerilen yöntem, olay incelemesine yönelik ikili çalışmanın ge-nel tartışma ile birleştirilmesidir. Alternatif olarak, grup uygunsa, alıştırma grup çalışması olarak yürütülebilir. Grup çalışmasının ardından genel oturumda sonuçlar ve temel adımlar ile analiz bulgularının özeti sunulabilir.

İkili çalışmalar için grubu çiftler halinde eşleştirin. Böyle bir durumda yan yana oturan kişi-lerin beraber çalışması çok iyi olur. Bu alıştırma, bir dizi ikili çalışma ve ardından herkesin katıldığı çalışma içerdiğinden, hareketliliğin karmaşa yaratmaması için yan yana oturan kişileri gruplamak daha pratik olur.

Alıştırma kağıdını (bkz. 5.2.6) dağıtın ve çiftlerden alıştırmanın ilk bölümü ve bu bölümde verilen sorular üzerinde çalışmalarını isteyin. Bu alıştırmanın birbirini takip eden bir dizi ikili ve genel grup çalışması içerdiğini vurgulayın. Böylece katılımcıların bu sırada sadece ilk bölüme odaklanmalarını sağlayın.

Bunların ardından, katılımcıların buldukları sonuçlar genel oturumda paylaşılacaktır. Her-hangi bir resmi sunum yapılmayacaktır ancak katılımcılara buldukları sonuçlar hakkında sorular sorulabilir. Eğitici aynı zamanda slayt kullanarak ana tablo ile birlikte temel noktaların özetini içe-ren bir tablo ekleyebilir.

Bu alıştırmada farklı aşamalardaki ikili çalışmalar için aşağıda belirtilen süreler ayrılabilir:

Alıştırma 1 için 10 dakikalık ikili çalışma

Alıştırma 2 daha basit bir bilgiyi içerdiğinden dolayı 5 dakikalık ikili çalışma yeterli olacaktır Alıştırma 3 için 10 dakikalık ikili çalışma

Alıştırma 4 için 10 dakikalık ikili çalışma

Her ikili grup çalışmasının ardından, eğitici katılımcıların dikkatini genel oturuma çeker ve katı-lımcılardan buldukları sonuçları açıklamalarını ister. Katılımcılar buldukları sonuçları resmi bir sunum şeklinde değil de genel oturumda paylaşmak suretiyle açıklayacaklardır. Bu nedenle eğitici, alıştırmada-ki soruları tekrarlayabilir ve katılımcılardan gönüllü olarak buldukları sonuçları paylaşmalarını isteyebilir.

Alıştırma 4’ün etki analizinin ötesine geçtiğini ve analiz edilen hizmetlerin sonuçlarını ele aldığına dikkat edin.

Alıştırmanın sonunda, örnek olayların tam metinleri, bilgi birikimi oluşturması için katılım-cılara dağıtılabilir.

Seçilen analitik araçlara yönelik grup çalışması (25 dk.)

Diğer araçların uygulama biçimleri hakkında bilgi vermek için, seçilen alıştırmaların kullanılması önerilir. Bilgi notu bölümündeki alıştırmalar örnek olay incelemelerinden kesitler içerir. Örnek olay incele-melerinin ardından, örnek olayların tam metinleri, bilgi birikimi oluşturması için katılımcılara dağıtılabilir.

Bu rehberde üç alıştırma bulunmaktadır (bkz. 5.2.6):

Kadınların katılımcı bütçe sürecine katılımlarının güçlenmesi üzerine alıştırma (Örnek Olay İncelemesi: Arnavutluk, Elbasan Belediyesi)

Ücretsiz bakım işlerinin değerinin tahminine yönelik alıştırma (Örnek Olay İncelemesi:

Moldova, Singerei bölgesinde evde yaşlı bakımının formel ve enformel yönleri) Toplumsal Cinsiyete Duyarlı Bütçe Beyanları üzerine alıştırma

Bu alıştırmaların kuralları, alıştırma kağıtlarında bulunmaktadır. Toplumsal Cinsiyete Duyarlı Büt-çe Beyanlarına yönelik alıştırma aynı zamanda iki grup için kullanılabilir. Bu iki gruptan her biri alıştırma kağıdında bulunan örneklerden sadece biri – Avusturya veya Ruanda – üzerine çalışabilir.

Bu örnek olay incelemelerini eğitim sırasında kullanmanın farklı seçenekleri vardır. Örnek olay-lardan herhangi bir tanesi seçilebilir ve tüm gruplar aynı örnek olay üzerine çalışabilir veya farklı grup-lar farklı örnek olaygrup-lar üzerinde çalışabilirler. Herhangi bir örnek olay seçilerek, tüm katılımcıgrup-ların bu örnek olay incelemesi ile daha derin bir öğrenme deneyimi sağlanabilir. Ancak, farklı örnek olayların farklı gruplar için kullanılması sonucunda katılımcılara çeşitli örneklerin tanıtılması sağlanacaktır.

Grup çalışması, katılımcıların gruplara ayrılması ve grup çalışmasının sonuçlarının genel

Alıştırmanın, genel oturumda sunum ve tartışmanın yapılmasının ardından daha ayrıntılı bilgi sağlamak için ilgili bilgi notlarının tüm katılımcılara dağıtılması önerilir (bkz. 5.2.5).

Grup çalışmasının sunumu (20 dk.)

Grup çalışmasında elde edilen sonuçların ana oturumda sunulmasına ilişkin genel öneriler Bölüm 8’de bulunabilir.

Bu konuların, bazı katılımcılar tarafından anlaşılması zor olabilir; bu nedenle eğitici, grup sunumlarını destekleyici bilgiler vermeli, analizin temel adımlarını açıklamalı ve tüm katılımcıların temel noktaları anlamasını sağlamalıdır. Grupların farklı örnek olayları incelemeleri istendiğinde eğiticinin yukarıda belirtilen şekilde bir hazırlık yapması özellikle önemli olmaktadır.

Sonuç (5 dk.)

Oturumun kapanmasından önce, katılımcılardan ilave açıklama istedikleri konularda so-rularını sormaları istenebilir. Son olarak eğitici, eğitim hedeflerine de değinerek temel konuları özetler (bkz. 5.2.3) ve oturumu kapatır.

5.2.2.1 Modül akış planının daha uzun süreye göre uyarlanması

Bu modülün süresi uzatılırsa, analitik araçların pratikte uygulamalarına ilişkin daha fazla ör-nek incelenebilir. Bu rehberde bulunan örör-neklerin tümü (bilgi notlarına ve alıştırmalara bakınız) ayrıntılı olarak işlenebilir. Bunun için grup çalışması ve genel oturumda sunum ve tartışma yön-temleri esas yöntemler olarak kullanılabilir.

5.2.2.1 Modül akış planının daha kısa süreye göre uyarlanması

Modülün süresinin kısaltılması için, sunumda yalnız TCDB analizinin temel adımları ve araç-larına değinilebilir ve araçlara ilişkin kısa örnekler verilebilir.

5.2.3 Modülün temel öğrenim başlıkları

Bu modülü hazırlarken, tüm diğer modüllerde olduğu gibi, modülün hedeflerini ve temel öğrenim başlıklarını gözden geçirmek önemlidir. Aşağıda “Temel Mesajlar” başlığı altında özetle-nen temel öğrenim başlıkları, eğiticinin hazırlanmasına ve oturumu özetlemesine yardımcı olur;