• Sonuç bulunamadı

BÖLÜM 4: ARAŞTIRMA

4.5. Araştırmanın Bulguları ve Yorumlanması

4.5.2. Mobbing Nedeniyle Đntihar- Dr. Sedat Turgay

Araştırmada Dr. Sedat Turgay’ın ayrıca incelenmesinin nedeni, çok gündeme gelmesi, hukuki boyutunun olması, hepsinden önemlisi mobbing nedeniyle hayatına son vermiş olmasıdır.

4.5.2.1. Sedat Turgay Haberlerinin Basında Yer Alışı

Dr. Sedat Turgay intiharı ve intiharın ardından yaşanan süreçte, intihara mobbinge maruz kalmasının neden olduğu ile ilgili haberler Ek 3’de yer alan Tablo 12’de görülebileceği gibi toplam 73 gazetede incelenmiş olup, gazete ve haber sayıları

şöyledir:

4.5.2.1.1.Gazeteler

Ulusal gazeteler; Milliyet 3, Sabah 2, Zaman 1, Star 1, Hürriyet 1, Evrensel 1; yerel gazeteler Bolu Olay 30, Bolu Köroğlu 25, Bolu Gündem 2, Bolu Express 1, Bizim Bolu 1, Bolu Yenihayat 1; internet gazeteleri; Sol Haber 2, HaberX 1, Nethaber 1. Ulusal basında Milliyet gazetesi konuyla ilgili en çok haberi yayınlamıştır.

4.5.2.1.2.Başlıklar

Haber başlıklarında mobbing kavramı, 73 haberin sadece 2’sinde; “Đntiharda Mobbing Kuşkusu - 08.04.2009- Hürriyet” ve “Sağlık Bakanlığı Müfettişi Manevi Đşkenceden Yargılanacak - 08.04.2009- Evrensel) direkt olarak yer almıştır. Diğer haber başlıklarında maruz kalınan mobbing davranışları ile “Lan Başhekim, Gel Buraya! -07.08.2007 –Milliyet ve 08.07.2007- Bolu Köroğlu”, “Đntiharda "Özelleştirme Baskısı"

Đddiası 06.08.2007 Bolu Olay” ve “Ailesi: Müfettişlerin Saygısızlığı Zorladı -07.08.2007- Sabah ” mobbing olgusuna işaret edilmiştir.

4.5.2.1.3. Benzerlik

73 haberin içeriğine bakıldığında 29 haberin diğer haberlere çok benzediği ve toplamda 44 farklı haberin yayınlandığı görülmüştür. Örneğin, davanın başlangıç ve gelişim sürecine yönelik yapılan basın açıklaması, Bolu Asliye Ceza Mahkemesinde süren davada Asliye Hukuk Mahkemesi'nin görevsizlik kararı vererek, davayı manevi Cebir suçundan Ağır Ceza'ya göndermesi, karara itiraz edilirse ve itiraz kabul edilmezse, Müfettiş'in Ağır Ceza'da yargılanacak olması, şu ana kadar emsal bir dava olmadığı içinde bu davanın artık Türkiye'de bir ilk olarak emsal teşkil edecek olması gibi bilgilerin yer aldığı haber 5 ayrı gazetede çok küçük farklılıklarla verilmiştir. “Doktor Sedat Turgay’ın Hayatını Kaybetmesi Sonrası Müfettiş Mutlu Güner Hakkı - Bolu Köroğlu ”, “Müfettiş Hakkında Soruşturma Açılacak - Bolu Olay ”, “Başhekimin

Đntiharında Müfettiş Korkusu Şüphesi - Star” ve “Müfettişe, ‘Đntihara Neden Oldun’ Soruşturması - Haberx” haberleri de neredeyse birbirinin aynıdır.

Haberlerin yayın sayfaları; 21 ana sayfa, 20 manşet, 17 haberler, 2 gündem, 2 günün içinden, 2 yaşam, 2 son dakika, 2 güncel, 1 köşe yazısı, 1 adli-polis şeklindedir. 1 haberin yayın sayfası belli değildir.

4.5.2.1.4.Tıklanma

Toplam 73 habere 61.288 kez tıklanmış olup 61181 tıklanma sadece Bolu Olay gazetesinin verilerini göstermektedir. En çok tıklanma 4898 kez ile “Müfettiş Hakkında Soruşturma Açılacak - Bolu Olay ” haberidir. Bu haberi 3764 tıklanma ile “Turgay'ın intihar ettiği belirlendi –Bolu Olay”, 3731 ile “Başhekimin cenazesinde istifa sesleri – Bolu Olay” takip etmiştir. Haberlerde haberlerin okunma sayılarını gösteren tıklanma durumunun Bolu Köroğlu gazetesinde olmadığı tespit edilmiştir. Bu nedenle tıklanma sayısı haberin gerçek okunma sayısını vermemektedir. 1 haber işyeri, 72 haber çalışan bağlamında ele alınmış olup, haberlerin tümü ulusal niteliklidir.

4.5.2.1.5.Yazar, Görsel Öğe, Haberin Kaynağı, Türü vb. Diğer Sunum Özellikleri

Đncelenen 73 haberin 8’inin yazarı belirtilmiş olup, 6’sı erkek 2’si kadındır. 66 haber fotoğraf ile verilmiş olup, bu fotoğrafların haberin konusuyla bağlantılı olduğu gözlenmiştir. 59 haberin kaynağı belirtilmemiş olup, diğer haberlerin haber kaynakları

24 haber psikolojik, 3 haber siyasi, 3 haber sosyolojik, 2 haber ekonomik, 1 haber adli, 1 haber ekonomik/psikolojik/adli yönden ele alınmış olup 1 haber mağdurun özgeçmişi niteliğindedir.

Haber türleri açısından 38 haberin salt haber, 24 haberin salt haber / basın açıklaması, 7 haberin salt haber /ropörtaj, 3 haberin ropörtaj ve 1 haberin köşe yazısı olduğu görülmektedir.

Haberlerde mağdur 46, zorba 1, zorba / mağdur 1 ve hastane 1 haberde ağırlıklı olarak yer almıştır. 40 haberde mobbing ve yaşanan mobbing süreci hakkında bilgilendirme, 30 haberde dava süreci hakkında bilgilendirme, 3 haberde açıklama yapılmıştır.

4.5.2.2.Sedat Turgay Haberlerinde Mobbing Olgusu

Bolu Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Hastanesi Başhekimi Dr. Sedat Turgay 30.07.2007 tarihinde intihar etmiş, gazeteler bu intiharla ilgili ilk haberleri, 31.07.2007 tarihinde bir intihar vakası olarak okuyucularına sunmuştur.

4.5.2.2.1.Kullanılan Kavramlar

01-08.2007 tarihinde yayınlanan haberlerde ise Ek 3’de yer alan Tablo 13’de de görülebileceği gibi ilk kez mobbing olgusundan “psikolojik taciz, yıldırma” kavramları ile bahsedilmiş ve “Dr. Sedef Akdoğan; “Başhekimimize Sahip Çıkmadılar – 01.08.2007- Bolu Köroğlu” ve “Hükümet Hekimlerine Sahip Çıkmıyor – 01.08.2007- Bolu Olay” başlıklı haberler ile Dr. Sedat Turgay’ın, Sağlık Bakanlığı müfettişlerinin 4 ay süren incelemeleri sırasında hastanede uyguladıkları 'psikolojik taciz, yıldırma, baskı, aşağılama ve tahakküm' sisteminden bunalarak yaşamına son verdiği iddialarına yer verilerek mobbinge vurgu yapılmıştır. Yine 02.08.2007 tarihli “Bolu, Başhekimin Ölümünü Konuşuyor” başlıklı Milliyet gazetesi haberi içeriğinde aynı kavramlara yer vererek maruz kaldığı mobbing nedeniyle başhekimin intihar ettiği iddialarını ulusal medyada duyurmuştur.

Dr. Sedat Turgay ile ilgili çözümlenen 73 haberin 37’sinde mobbing ve mobbing olgusunu tanımlamak için “psikolojik taciz, yıldırma, aşağılama, psikolojik baskı, baskı,

maddi ve manevi işkence, işkence, psikolojik işkence, işyerinde manevi saldırı, manevi cebir, hakaret yargısız infaz” kavramları kullanılmıştır.

4.5.2.2.2.Uygulanan Mobbing Davranışları ve Türü

Kaynağı Sağlık Bakanlığı Müfettişi olan, mağdurun ve zorbanın erkek olduğu ve intiharla sonuçlanan bu vakada uygulanan mobbing davranışları ve mobbing türü psikolojiktir. Yapılan baskılarla ve uygulanan davranışlarla Dr. Sedat Turgay psikolojik olarak tükenerek intihar etmiştir. Bu vakada müfettiş tarafından 4 ay boyunca sürdürülen mobbinge karşı başhekimin sessiz kalması ve yasal bir işlem yapmaması sonucunda, hastanenin diğer çalışanları da başhekimi yalnız bırakarak bir taraf oluşturmuşlardır.

Dr. Sedat Turgay ve arkadaşlarının 4 ay boyunca maruz kaldığı iddia edilen bazı mobbing davranışları aşağıda yer almaktadır.

• “Lan başhekim, gel buraya”, “Doktor gel buraya, senden doktor olsa ne olur”şeklinde hakaret içeren söylemlere maruz kalması,

• Müfettişin hastanede kimliğini çıkararak, “Ben T.C. müfettişiyim. Sağlık Bakanı’nın yetkileri bende. Ben ne dersem o olur. Đstersem açığa alırım'' diyerek çalışanları tehdit etmesi,

• Müfettişin muayene sırasında odalara girip doktorlara hesap sorması, doktorları hastaların önünde azarlanması

• Başhemşireyi odasına çağırarak hakaret etmesi, elindeki evrakı suratına fırlatması,

• Hastanede yapılan 2 toplantının personeli aşağılayıcı şekilde müfettiş tarafından sonlandırılması.

Đntiharla sonuçlanan bu mobbing olayında, kamu gücünü elinde bulundurduğunu düşünen müfettişin bir taraftan daha fazla baskı yaparken, diğer taraftan yürürlükteki yasalarla ve mevcut düzenle korunduğunu düşünmesi mobbingin şiddetini artıran önemli bir faktördür. Bu intihar olayı sonrasında yaşanan dava sürecinde Sağlık Bakanlığı’nın dava açılmasına izin vermemesi de zorbaların yasalarla korunduğunu ve bu durumun onları daha da acımasız kıldığını ortaya koymaktadır.

4.5.3.Gazetelere Haber Olan Mobbing Davaları