• Sonuç bulunamadı

Mevcut Yöneticilerin Yönetici Ekibinde Kadın ve Erkek Yöneticiler ile

4. Bulgular

4.9 Mevcut Yöneticilerin Yönetici Ekibinde Kadın ve Erkek Yöneticiler ile

Tablo 4.9

Mevcut Yöneticilerin Yönetici Ekibinde Kadın ve Erkek Yöneticiler ile Çalışma Tercih Sebepleri

KADIN

YÖNETİCİ TOPLAM

ERKEK

YÖNETİCİ TOPLAM N

A) Kadın yönetici Tercih

Nedenleri

A-1) Gereklilik- zorunluluk --- ---

EY1, EY6, EY8, EY11, EY14,

EY15 6 6

A-2) Hemcinslerle çalışma

rahatlığı KY1, KY5, KY14 3 --- --- 3

Toplam 3 6 9

B) Erkek Yönetici Tercih Nedenleri

B-1) Hemcinslerle çalışma

rahatlığı --- ---

EY1, EY2, EY3,

EY12 4 4

B-2) Angarya işleri

yapabilmeleri KY14 1 EY14 1 2

B-3) Zaman açısından esnek

olmaları --- --- EY3 1 1

Toplam 1 6 7

C) Eşit

C-1) Verimlilik

KY2, KY3, KY9, KY10, KY11,

KY13 6 EY8, EY16 2 8

C-2) Adalet KY4, KY8, KY11 3 EY4, EY7 2 5

C-3) Farklı bakış açısı KY7, KY9, KY13 3 EY5, EY6 2 5

Toplam 12 6 18

Tablo 4.9’da mevcut yöneticilerin yönetici ekibinde kadın ve erkek yöneticiler ile çalışma tercih sebeplerine dair 3 tema oluşturulmuştur. Bunlar ilk sırada kadın yönetici tercih nedenleri (n=9), ikinci olarak erkek yönetici tercih nedenleri (n=7) ve üçüncü olarak eşit (n=18) şeklindedir.

İlk sırada yer alan kadın yönetici tercih nedenleri alt temasına ilişkin iki alt temaya dair görüşlere sırayla yer vermek gereklidir. Bu alt temalar şu şekildedir; gereklilik- zorunluluk (n=6) ve hemcinslerle çalışma rahatlığı (n=3).

“Gereklilik- zorunluluk” alt temasına ilişkin görüşler şu şekildedir:

“Benim hem erkek hem kadın müdür yardımcım var. Her ikisinden de memnunum, her ikisinin de birbirine göre artıları ve eksileri var, özellikle kadın öğretmenlerle ve kız öğrencilerle iletişim konusunda kadın müdür yardımcım en önemli yardımcımdır (EY-6).”

“İki müdür yardımcımdan bir tanesi kadın olmasını istedim fakat aile vs. gibi sebeplerle kabul etmedi. Kadın öğretmenlerin çokluğu ve kız öğrencilerinin okulun % 55’ini oluşturması sebebiyle bunu düşündüm. Okullarda teknik ve yardımcı personel yokluğu dikkate alınınca erkek idareci tercih sebebimdir çünkü çoğu tamirat taşıma vs. gibi işleri biz yapıyoruz (EY-14).”

“Gereklilik- zorunluluk” alt temasına ilişkin, erkek yöneticilerden (n=6) görüş belirtilirken, kadın yöneticilerden kimse görüş belirtmemiştir. Gereklilik- zorunluluk alt temasına ilişkin kadın yöneticiler herhangi bir görüş belirtmezken, erkek yöneticiler görüşlerini belirtmişlerdir. Bu alt temada erkek yöneticiler görüşlerinin yüksek oranda olması dikkat çekmektir. Tablo 4.8’de belirtilen hem kadın hem erkek yönetici başarılıdır temasını destekler durumdadır çünkü erkekler kadın yöneticilerin okulda olmasını istemektedirler. Fakat bu zorunluluktan kaynaklanmaktadır. Yine de kadınlara karşı bir cam tavan sendromu olmadığı şekilde yorumlanabilir.

“Hemcinslerle çalışma rahatlığı” alt temasına ilişkin görüşler şu şekilde dile getirilmiştir:

“Hemcinslerle çalışmak daha iyi çünkü daha rahat, paylaşımlar daha rahat oluyor. Bozüyük’te bir müdür yardımcısı erkek, bizim toplum yapısından dolayı müdür kadın, erkek müdür yardımcısı olunca da sıkıntı çıkıyor (KY-1).”

“Kadınlarla çalışmayı tercih ederim (ama kadın olduğum için) (KY-5).”

“Her ikisini de tercih ederim çünkü kadın olursa hem cinsimle çalışma rahatlığı beni cezbeder, erkek yöneticiyle çalışırsam da ona göre işleri onun yapacağını bilmek beni cezbeder. Yani her ikisine de ihtiyaç var bence (KY-14).”

“Hemcinslerle çalışma rahatlığı” alt temasına ilişkin, kadın yöneticilerden (n=3) görüş belirtilirken, erkek yöneticilerden kimse görüş belirtmemiştir. Hemcinslerle çalışma rahatlığı alt temasına ilişkin kadın yöneticiler kendi hemcinslerinin kendilerini destelemediklerini düşünseler de yine onlarla çalışmanın onlara avantaj sağladığını, onlarla daha rahat olduklarını ifade etmektedirler.

İkinci sırada yer alan erkek yönetici tercih nedenleri alt temasına ilişkin üç alt temaya dair görüşlere sırayla yer vermek gereklidir. Bu alt temalar şu şekildedir; hemcinslerle çalışma rahatlığı (n=4), angarya işleri yapabilmeleri (n=2)ve zaman açısından esnek olmaları (n=1).

“Hemcinslerle çalışma rahatlığı” alt temasına ilişkin görüşler şu şekilde dile getirilmiştir:

“Erkek idarecilerle çalışmayı tercih ederim. Nedeni de yok tercih meselesi kendimi daha çok rahat hissediyorum (EY-2).”

“Erkek idareciyle çalışmak her zaman avantaj sağlamaktadır. Özellikle mesai saatine bağlı kalmadan gece gündüz çalışmak, gayret göstermek daha rahat olacaktır (EY-3).” “Şahsen ben erkek yönetici ile çalışmak isterdim, kendimi daha rahat hissederdim (EY- 12).”

“Hemcinslerle çalışma rahatlığı” alt temasına ilişkin, erkek yöneticilerden (n=4) görüş belirtilirken, kadın yöneticilerden kimse görüş belirtmemiştir. Hemcinslerle çalışma rahatlığı alt temasına ilişkin kadın yöneticiler de görüş belirtmişlerdir. Fakat erkek yöneticilerin görüş oranları kadın yöneticilerin görüş oranlarından daha fazladır. Erkek yöneticiler de kadın yöneticiler kadar hemcinsleriyle çalışmayı tercih etmektedirler. Bu da hemcinsler arası destek olarak yorumlanabilir. Ama hemcinsler arası desteğin, kadının kadına çatışmayla çelişmekte olduğu söylenebilir.

“Angarya işleri yapabilmeleri” alt temasına ilişkin şu şekildedir:

“Her ikisini de tercih ederim çünkü kadın olursa hem cinsimle çalışma rahatlığı beni cezbeder, erkek yöneticiyle çalışırsam da ona göre işleri onun yapacağını bilmek beni cezbeder. Yani her ikisine de ihtiyaç var bence (KY-14).”

“İki müdür yardımcımdan bir tanesi kadın olmasını istedim fakat aile vs. gibi sebeplerle kabul etmedi. Kadın öğretmenlerin çokluğu ve kız öğrencilerinin okulun % 55’ini oluşturması sebebiyle bunu düşündüm. Okullarda teknik ve yardımcı personel yokluğu dikkate alınınca erkek idareci tercih sebebimdir çünkü çoğu tamirat taşıma vs. gibi işleri biz yapıyoruz (EY-14).”

“Angarya işleri yapabilmeleri” alt temasına ilişkin, kadın yöneticilerden (n=1) ve erkek yöneticilerden (n=1) görüş belirtilmiştir. Angarya işleri yapabilmeleri alt temasına ilişkin kadın yöneticiler ve erkek yöneticiler de görüş belirtmişlerdir. Kadın yönetici görüş oranları, erkek yönetici görüş oranlarıyla eşittir. Nasıl ki kadın yöneticinin okulda olması gereklilik olarak kabul ediliyorsa, toplumsal roller yüzünden erkeğin okulda olup angarya işlerle ilgilenmesi de gerekmektedir şeklinde yorumlanabilir.

“Zaman açısından esnek olmaları” alt temasına ilişkin şu şekildedir:

“Erkek idareciyle çalışmak her zaman avantaj sağlamaktadır. Özellikle mesai saatine bağlı kalmadan gece gündüz çalışmak, gayret göstermek daha rahat olacaktır (EY-3).”

“Zaman açısından esnek olmaları” alt temasına ilişkin, erkek yöneticilerden (n=1) görüş belirtilirken, kadın yöneticilerden görüş belirtilmemiştir. Zaman açısından esnek olmaları alt temasına ilişkin erkek yöneticiler için hemcinslerle çalışmanın sağladığı avantajlardan biri de istedikleri zaman bir araya gelip çalışma kolaylığıdır. Bu da hemcinsle çalışmanın sağladığı avantajlardan biri olarak kabul edilebilinir.

yer vermek gereklidir. Bu alt temalar şu şekildedir; verimlilik (n=8), adalet (n=5) ve farklı bakış açısı (n=5).

“Verimlilik” alt temasına ilişkin görüşler şu şekilde dile getirilmiştir:

“Bir kurumda yöneticilerin sadece erkek veya kadınlardan oluşmaması gerekir. Karma idareciliğin kurumda verimlilik açısından daha iyi olacağını düşünüyorum (KY-10).” “Erkek yöneticilerle çalışmak bakış açıları farklı olduğundan çalışma kalitesinin artmasında tercih edilebilir (KY-13).”

“Benim için fark etmez. Her ikisiyle de çalışırım. Çeşitlilik verimi artırır (EY-8).”

“Verimlilik” alt temasına ilişkin, kadın yöneticilerden (n=6) ve erkek yöneticilerden (n=2) görüş belirtilmiştir. Verimlilik alt temasına ilişkin kadın yöneticiler ve erkek yöneticiler de görüş belirtmişlerdir. Kadın yönetici görüş oranları, erkek yönetici görüş oranından çok fazladır. Toplumsal önyargıya maruz kalan kadınların yöneticilik pozisyonlarına gelebilmek için bu önyargıdan kurtulmaları gerekmektedir. Bu temada da cinsiyetten ziyade, tercih konusunda verimliliği ön plana alınması gerektiği vurgulanmaktadır şeklinde yorumlanabilir.

“Adalet” alt temasına ilişkin görüşler şu şekilde dile getirilmiştir:

“Adaletli yaklaşıldığı sürece her ikisi de olur. Önyargı olmasın istiyorum ve kimsenin hakkı yenmesin (KY-4).”

“İşini adaletli ve kurallara uygun her bireyle çalışabilirim (KY-8).”

“Daha önce bir kadın yöneticiyle çalışmadığım için farklı olacağını düşünüyorum. Kadınla veya erkekle çalışma konusunda herhangi bir tercihte bulunmam eşit bir yaklaşım olmaz (fark etmez). Hak eden olduktan sonra sorun yok (EY-7).”

“Adalet” alt temasına ilişkin, kadın yöneticilerden (n=3) ve erkek yöneticilerden (n=2) görüş belirtilmiştir. Adalet alt temasına ilişkin kadın yöneticiler ve erkek yöneticiler de görüş belirtmişlerdir. Kadın yönetici görüş oranları, erkek yönetici görüş oranından çok fazladır. Cam tavan sendromuna maruz kalan kadınların, hak ettikleri halde istedikleri yerlere gelemeyen kadınlar için eşitlik ve adillik oldukça önem taşımaktadır. Cinsiyetin geri planda kalması ve tercihlerde adil olunması vurgulanmaktadır şeklinde yorumlanabilir.

“Farklı bakış açısı” alt temasına ilişkin görüşler şu şekilde ifade edilmiştir:

“İki idarecim olacaksa bir kadın bir erkek, tek idarecim olacaksa erkek olur. Birbirimizi tamamlamak farklı bakış açısı ile boşlukları görmek amacı ile (KY-7).”

“Her iki yöneticiyle de çalışmak isterim, her farklı yöneticiden öğreneceğim çok şey olduğunu düşünüyorum (KY-9).”

“İki idarecim olacaksa 1 erkek, 1 kadın tercihimdir. Çünkü her ikisine de ihtiyaç olmaktadır. Farklı görüşler alınabilir (EY-5).”

“Farklı bakış açısı” alt temasına ilişkin, kadın yöneticilerden (n=3) ve erkek yöneticilerden (n=2) görüş belirtilmiştir. Farklı bakış açısı alt temasına ilişkin kadın yöneticiler ve erkek yöneticiler de görüş belirtmişlerdir. Kadın yönetici görüş oranları, erkek yönetici görüş oranından çok fazladır. Kadın yöneticilerin ve erkek yöneticilerin farklı cinsiyetten bireylerin çeşitlilik sunacaklarını düşündükleri şekilde yorumlanabilir. Öğrenci hayatındaki liderlik/ yöneticilik çalışmasına ilişkin tablo, bulgu ve yorumlar aşağıda sunulmuştur.

4.10 Öğrenci Hayatındaki Liderlik/ Yöneticilik Çalışmasına İlişkin Bulgular