• Sonuç bulunamadı

376 nolu Diyarbak r er‘iyye Sicili’nin birinci vara mikrofilm çekiminden kaynaklanan aksakl ktan dolay okunmaya elveri li olmad için transkribe edilemedi.

S 2/1

Dahile Hâtûn taraf ndan vekîl-i sâbitü’l-vekâlesi Hâc Mustafâ Efendi (mim) zevci Hüd o lu Ahmed mahzar nda üzerine müvekkilem mezbûrenin merkûm zimmetinde üç adet f nd k ve iki aded macâr ve on iki ‘aded stanbul tâm ve ve üç ‘aded rub’iyye ve bir çift dolabl küpe yüz elli guru k ymetli ku ak ve otuz guru a iki cuda ve iki cinsi olub merkûmdan bil-vekâle taleb-su’âl cevâb nda bâlâda mezkûr altûnlar bana bah eylemi ve mezkûr küpe dahi vâlidemin mal olub ku ak dahi külliyen bu kadar deyu inkâr.

Dahile Hâtûn taraf ndan vekîl-i sâbitü’l-vekâlesi Hâc Mustafâ Efendi (mim) zevci Hüd o lu Ahmed A a mahzar nda üzerine müvekkilem mezbûrenin merkûmun ‘indinde 3 aded f nd k altuni ve iki aded macâr ve iki aded stanbul tâm ve üç rub’iyye macâr ve bir çift dolabl altun küpe ve yüz elli guru k ymetle bir ku ak ve otuz guru ymetle iki cuda ve iki aded cinsi olub bi’l-vekâle bana teslîmi matlûbumdur deyu da‘vâ yine mezbûre Dahile Hâtûn vekîl-i sabitü’l-vekâlesi mûmâ-ileyh Hâc Mustafâ Efendi cevâb nda müvekkilem mezbûrenin merkûm Ahmet ‘indinde olan ber-mûcib-i defter-i cihâz e yalar hin-i sa arinde vâlidesi müvekkilem Ümmi Hâtûnun ber- mûcib-i hüccet-i er‘iyye infâk ve iksâ eyledi i mebla mukâbelesine vâlidesine hibe ve teberru‘ eyledi inden bâlâda mezkur e yâlar n ? mezbûre Dahile Hâtûna ve ber- mûcib-i defter-i cihâz e yâlar n di er müvekkilem Ümmi Hâtûna teslîmi içün bi’l- vekâle taleb-su’âl Ahmed A a cevâb nda bâlâda mezkûr altunlar bana teberru‘ eylemi ve küpe dahi vâlidemin olub emâneten virilmi dir ve ku ak ve cura ve çinileri dahi külliyen inkâr ve ber-mûcib-i defter-i cihâz vâlidesine teberru‘ eyledi i e yâlar dahi vâlidesine teberru‘ eyledi inden mukaddem bana hibe ve teberru‘ eylemi dir deyu def‘a tasaddîsi ve mûcib-i er‘iyyesi fetâvâ-y erîfe havâle olunub beyyîneye havâle olundukda Mollâ Mehmed nâm kimesne meclis-i er‘îde edâ-y ehâdetinde târih-i kitâbdan üç mâh mukaddem merkûm Ahmedin zevcesi müdde‘î-yi mezbûr bâlâda mezkûr üç yüz altm guru luk altunlar ve kâffe-yi emvâl ve e yâlar zevc-i

merkûma hibe ve teberru‘ eyleyub teslîm olunmaduktan sonra er‘e gelmez deyu cevâb eyledi inde ol-vakt öyle kalub târih-i kitâbdan üç gün mukaddem e yâlar teslîm eylemi imi ? altunlar dahi oldukda merkûmun zimmetinde olub mezbûre hibe eyleyub merkûm dahi kabul eyledikde lakin mezbûre o hâtûn olub olmad ma‘lûmum de ildir kapunun ensesinde duruyordu deyu edâ-y ehâdet eyledi i fetâvâ-y erîfe havâle olundukda ber-mûcib-i fetâvâ-y erîfe ahâdetleri hayyiz-i kabulde olmama la di er âhidlerin acizleri berle mezbûreye ba‘ de’t-tahlifü’ er‘i mûcibince er‘an teslîmi iktiz‘â eyledikte e yâ-y mezkûrlar n bir mikdar defter-i cihâz mûcibince teslîmi ve bak yyesi telef olub ‘indinde olmad ndan zevc-i mezbûr ba‘de’t-tahlîf nukûd ve küpeye dahi ikrâr idub mebla teslîm olundu u kayd ud?

S 2/2

lk ve beriki filan n Yezido lu Divan beyân olunur 250 Bucakl Mustafân n 135 def‘a Bucakl H

Esnaf- canana-n bâ-cehm-i meclis-i er‘-i erîf-i enverde takrîri nâm elballar nda devletü’n-ni‘am …. hazretlerinin k rk be senesi Zi’l-hicce gurresinden k rk alt senesi Cemaziye’l-evvel intihâs na de in alt mâh mürûrunda matbah- ‘âlilerine virdi imiz ruz- merre ta‘inât baham z olarak bin dört yüz doksan üç buçuk guru dan bin iki yüz yedi guru hazine-yi veliü’n-ni‘amiden taraflar na teslîm olunub iki yüz …. alt buçuk guru umuz bâkî kald deyu ikrâr ve itirâflar i bu mahalle karirce? erh virildi

Fazîletlu Ba Katib …. Kethüda ‘Alî Efendi, Kâtib Yûsuf Efendi, Kâtib Mehmed Efendi ve gayrihim

S 2/3

Eyne Müderris Mescidi Mahallesi sâkinlerinden iken bundan akdem fevt olan Pastac ‘Alî Baban n ga’ib o lu Mehmede münhas r olub gâ’ibe-yi kayyum nasb olunan ‘Alî müteveffân n Kurba a Mahallesine bir bâb- ba çenin bir taraf Tuzcu Mehmedin bahçesine ve bir taraf Hâf z A a ba ve bir taraf yine ba çe ve taraf- ra‘bi tarîk-i ‘amm derûnunda bir tam ? Mehmed yüz otuz guru a bey‘ olunmu dur.

S 3/1

Elif taraf ndan vekîl-i sabitü’l-vekâlesi Hâc Ahmed Efendi (mim) ‘Â’i e taraf ndan vekîl-i sabitü’l-vekâlesi zevci Mollâ Bekir mahzar nda üzerine müvekkilem mezbûrenin anas Gözinun kar nda Hasan A an n mezbûr ‘Â’i e zevc-i menkûhas olub merkûm Hasan A a fevt oldukta verâseti zevcesi mezbûre ‘Â’i e ile anâm müteveffâye Gözi li-ebeveyn hem îresi ve kar nda ‘Alî ? bak yye ba‘de Zülfi fevt olub verâseti anas na münhas ra …. olub mezbûreye münhas r olub müteveffân n muhallefât ndan bin guru mezbûre ‘Â’i e ketm idub Millüden Süleymâna deyn olarak virub sâ’ir terekesini beyne’l-verese taksîm ve teslîm-i mektûme dahi sonradan müvekkilemin validesi vâk f olub mezbûre ‘Â’i eden taleb eyledi inde her ne vakt Millüden alunur ise hissen edâ iderim didikte el-hâletü hâzihi be yüz guru ahz itmi ve bakk yesini dahi erine temessük itmi olma la yedi yüz elli guru hissemi taleb-suâl vekîl-i merkûm cevâb nda mebla mezbûr benim kendi mâl m olub elde ? olma la müteveffâ Hasan A an n mâl oldu unu takrîr eyledi ini külliyen inkâr idub ba‘de Gözi cevâb nda da‘vâ itmeyub fevt olduktan sonra k da‘vâya ? fetvâya havale ba‘ade vekîl- i Hâc Ahmed Efendî cevâb nda Gözinin civân nda mezbûre ‘Â’i eye bin guru Millüde olan mebla Hasan A an n mâl olub mü terek oldu unu ikrâr ve fevtinden sonra yine mebla mâl-i irs olub mü terek oldu unu ikrâr eylemi dir deyu tarafeyn takrîrleri ve mûcib-i er‘isi fetâvâ-y erîfe havâle.

S 3/2

Mehmed taraf ndan vekîl-i sâbitü’l-vekâlesi Hâc Ahmed Efendi mezkûr Mollâ Mehmed taraf ndan vekîl-i müseccelli ‘Ömer Hâce mahzar nda üzerine bundan akdem fevt olan Mehmed ‘Abdînin zeylde mâstûr ecere mûcibince müvekkilim Mehmed ‘amm-zâdesi olub müteveffâ-y merkûmun terekesini merkûm Mollâ Mehmed fuzûlî 1000 zabt itmekle taleb-su’âl merkûm ‘Ömer cevâb nda müvekkilim Mollâ Mehmed müteveffâ-y merkûmun makarrla? ‘amm-zâdesi merkûm Mehmed ‘amm-zâdelik iddi‘â eyledikde müvekkilim merkûm mezbûr Mehmedin ‘amm-zâdesi oldu unu müteveffân n alt yüz guru u oldu unu ikrâr idub on yedi guru a sulh itmi dir ve merkûm Mehmed dahi on yedi guru ile zimmetini ibrâ itmi dir deyu def‘a tasaddîsine yine merkûm Hâc Ahmed Efendi cevâb nda müvekkili on yedi guru ‘aliyü’l-hisâb alm dur deyu ikrâr ….

ve sulh oldu unu inkâr idecek vekîl-i merkûm Mollâ ‘Ömerden beyyîne taleb olundukta.

S 3/3

Yâ Fettâh Yâ Rezzâk Yâ Allah

Osib taraf ndan vekîl-i müseccelli Halîl A a mezkûr (mim) Sadakari taraf ndan vekîl-i sâbitü’l-vekâlesi Hâc Ahmed Efendi mahzar nda üzerine da‘vâ tasvîr-i müdde‘âs nda müvekkilim mersûm mersûme Sadakariyi taleb idub patrik ve kâ lerin ma‘rifetleriyle ni ân bana …. virub ve âyînleri üzerine bâ-tarîk mersûm taraf ndan dahi mühr-ü ka d virilub el-hâletü hâzihi mersûme müvekkili tezvîclikle kabul ittim deyu cevâb virdi inden âyînleri üzerine ‘akd- nikâh olunub müvekkile teslîmi matlûbumdur deyu ba‘de’d-da‘vâ v’el-istintâk vekîl-i merkûm cevâb nda fî’l-hakîka mersûm müvekkilim mesfûre taleb eyleyub ni ân dahi virmi ise de ni ân müvekkilem geriye redd idub ve âyînleri üzerine …. olmad ndan n sf teslîmden imtinâ‘ idiyor deyu def‘a tasaddîsi ve mûcib-i eri‘si fetâvâ-y erîfe havâle.

DS 3/4

Canbâz erîf Alemdâr taraf ndan vekîl-i sâbitü’l-vekâlesi Hâc Ahmed Efendi Münevver taraf ndan vekîl-i sâbitü’l-vekâlesi Ah shal Ahmed Hâce mahzar nda üzerine dedem ‘Arab ‘Abdullah fevt olub verâseti babam ‘Alî ile zevcesi ninem Emîneye münhas r olub ba‘de babam ‘Alî dahi vefât idub veraseti bana ve nineme ve anas mezbûre Emîneye münhas r olub târih-i kitâbdan sekiz sene mukaddem ninem mezbûre Emîne dahi fevt olub verâseti yaln z bana münhas r olma la dedem müteveffâ ‘Abdullahdan müntakil alt bin guru luk nakid ninem mezbûrenin ‘indinde olub fevt oldukta mezbûre Münevver müteveffâye-yi mezkûre Emînenin câriyesi olma la nakd- mezkûr mezbûre Münevver ‘indinde kalma la taleb-su’âl vekîl-i merkûm Ahmed Hâce cevâb nda külliyen mebla mezbûr ‘indinde k… vekîl-i merkûm Hâc Ahmed Efendiden beyyine taleb olundukda isbât- beyyineden izhâr- acz- berle.

DS 3/5

Pirhan taraf ndan vekîl-i zevci Ni‘met Emetullah mahzar nda üzerine müvekkilem …. kar nda fevt olub mezbûr dahi zevcesi olma la mezbûrenin Fâtma

nâm on üç ya nda bir k olub mezbûrun dahi hakk- hazan sâk t ve üç mâhdan beru âherden bir kimesneyi tezvîc itmekle zevci merkûm dahi ? mahremi olmayub ve sâ’ir mezkûr zevcemden mâ‘adâ akrabalar olmad ndan ve mezbûre dahi ‘ammetesi olma la mezbûre Fâtmay bi’l-vekâle bana teslîm ve müvekkilemin terbiyesinde kalmas matlûbumdur deyu da‘vâ mezbûre Emetullah cevâb nda Asiyeden bir kimesnesi olmayub ‘ammete-yi mezbûrenin zevci ve o ullar dahi nâ-mahrem olma la kendi ‘indimde ve terbiyemde kalsun deyu def‘a tasaddîsi ve mûcib-i er‘îsi fetâvâ-y erîfe havâle.

S 3/6

ba -zâde Mehmed Emîn Efendi (mim) ve erîki Koç A am (mim) Selîm mahzar nda üzerine bâ-berât- ‘âli ber-vech-i tîmâr mutasarr f oldu umuz Ruberi? ve Porsuklu Tîmâr n muhâllefat ndan Be iri kazâs nda vâki‘ Basuri karyesinin her birimizin üç bin be yüz akçeden yedi bin akçe hissemize isâbet iden hissemizi karyeden ahz eyledi i iki senelik altm kîle h nta zabt ve otuz kîle a‘îr karye-yi mezbûrun merkûm dahi erîkimiz olma la keyl ve ta‘ îr idub zimmetinde olma la akçemize göre hissemizi taleb-su’âl geçen sene on sekiz kîle h nta alt kîle a‘îre bu sene dört kîle a‘îr ve on be kîle h nta-y Silvani kîlesi ahz eylemi bak yyesini inkâr müdde‘îden beyyine taleb olundukda isbât- beyyineden izhâr- acz- berle talebiyle ba‘de’t-tahlîf er‘an otuz üç kîle ve on kîle a‘îr lâz m gelub

GEÇEN SENEL K