• Sonuç bulunamadı

MESLEKİ GELİŞİM FORMU (ÖĞRENCİ KARNESİ)

Belgede EĞİTİM-ÖĞRETİM DÖNEMİ (sayfa 154-165)

T.C.

ZONGULDAK BÜLENT ECEVİT ÜNİVERSİTESİ

TIP FAKÜLTESİ

2019-2020 EĞİTİM-ÖĞRETİM DÖNEMİ DÖNEM I ÖĞRENCİLERİ

MESLEKİ GELİŞİM FORMU

(ÖĞRENCİ KARNESİ)

155

ZONGULDAK BÜLENT ECEVİT ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ 2019-2020 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI

TEMEL TIP BİLİMLERİ DEVRESİ DÖNEM I MESLEKİ GELİŞİM FORMU

Fakültemiz Dönem I öğrencilerinin mesleki gelişim alanındaki uygulamaları eğitim komisyonu tarafından hazırlanan “Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Tıp Fakültesi Mesleki Gelişim Formu” (Öğrenci Karnesi) ile değerlendirilmektedir. Öğrencilerimizden beklenen, bu formun her dönem için eğitim komisyonu tarafından belirlenen mesleki beceri, klinik uygulama, araştırma ve profesyonellik alanlarına ait bölümlerini zamanında doldurmaları ve bu bölümlerle ilgili kısmını ilgili öğretim elemanına onaylattırmalarıdır. Her uygulamalı dersin sorumlu bir öğretim üyesi vardır. Öğrencilere ilgili öğretim üyesi tarafından uygulamalı dersle ilgili amaç, hedef ve öğrenim çıktıları anlatılacaktır.

Bu form "Hekimlik Uygulamalarına Giriş Dersleri Uygulama Karnesi", "Topluma Dayalı Tıp Eğitimi Öğrenci Uygulama Karnesi" ve "Profesyonellik Özellikleri" bölümlerinden oluşmaktadır

TEMEL TIP BİLİMLERİ DEVRESİ MESLEKİ GELİŞİM FORMU DEĞERLENDİRME ESASLARI Öğrenciler, hekimlik uygulamalarına giriş (HUG) derslerindeki uygulamaları yaptıkları zaman ilgili öğretim elemanına formu dersin bitiminde onaylattırmakla yükümlüdür. Hekimlik uygulamalarına giriş derslerinin her biri 1 puan alacak şekilde yer aldığı ders kurulu pratik sınav notuna eklenir. (Bir kurulda bir adet HUG varsa 1 puan, 2 adet HUG varsa 2 puan olarak o kurulun pratik sınav notuna eklenir)

Topluma dayalı tıp eğitimine giriş derslerinde öğrenciler kendilerine refakat eden öğretim elemanı veya hekime formun ilgili kısmını uygulamanın yapıldığı gün onaylattırmakla yükümlüdür. Topluma dayalı tıp eğitimi derslerine ait uygulamalar hangi ders kurullarında ADI- SOYADI:

NO:

156

yer almaktaysa o ders kurulu pratik sınavına 1 puan olarak eklenir.

Karnenin "Profesyonellik özellikleri"; "Program değerlendirme kültürü" ve "Ekip üyeleri ile iletişim" olarak iki ayrı bölümden oluşmaktadır. Program değerlendirme kültüründen öğrencinin tam puan alabilmesi için kurul sonunda olan geri bildirim derslerinin ≥%80’ine katılmaları gerekmektedir. Bu katılımın kontrolü Tıp Eğitimi ve Bilişimi Anabilim Dalı öğretim üyelerince yapılacaktır ve karnenin bu bölümünü öğrenciler Tıp Eğitimi ve Bilişimi A.D öğretim üyelerine onaylattıracaklardır

Ekip üyeleri ile iletişimden öğrencilerin tam puan alabilmesi için disiplin cezalarının olmaması, tutum ve davranışlarından dolayı olumsuz geri bildirim almamış olmaları ve öğrencilerin ikinci danışman öğretim üyeleri ile görüşmelerini tamamlamaları gerekmektedir. Öğrenci Bireysel Mesleki ve Takip Formlarının da ikinci danışman öğretim üyesi tarafından onaylatılması gerekmektedir. Karnenin "Ekip üyeleri ile iletişim" bölümü ikinci danışman öğretim üyesi tarafından onaylanır. Son olarak "Profesyonellik özellikleri bölümü" Tıp Eğitimi ve Bilişimi A.D öğretim üyelerince onaylanır. Profesyonellik özellikleri son komitenin son haftasında yukarıda belirtilen sorumlu öğretim elemanları tarafından doldurulduktan sonra son kurulun pratik sınavına 1 puan "Program değerlendirme kültürü" bölümünden ve 1 puan da "Ekip Üyeleri ile İletişim" bölümünden olmak üzere toplam 2 puan şeklinde eklenir.

“Öğrenci Mesleki Gelişim Formu“ ve ilgili alanlarda verilen ödevler, “Öğrenci Mesleki ve Bireysel Takip Formu” ile birlikte son ders kurulunun son haftasında Tıp Eğitimi Anabilim Dalı’na teslim edilecektir.

Mesleki gelişim formundaki uygulamalardan aldığı puan, mesleki gelişim notu olarak eğitim-öğretim dönemi başında kılavuzlarda belirlenen oranda ders kurulu pratik sınav notuna ilave edilir.

157

ZONGULDAK BÜLENT ECEVİT ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ DÖNEM I

HEKİMLİK UYGULAMALARINA GİRİŞ DERSLERİ UYGULAMA KARNESİ

ADI- SOYADI:

NO:

Mesleki Beceri Yeterli Yeterli değil Öğretim Elemanı ismi

Öğretim Elemanı Onayı El yıkama ve steril eldiven giyme

çıkarma

Bone, maske ve steril önlük giyme çıkarma

Arteriyel nabız ve tansiyon ölçme becerisi

Parmak ucundan kan alma ve glukometre ile kan şekeri ölçümü

Kas içi, deri içi ve deri altına enjeksiyon

Timpanik termometre ile beden ısısı ölçme becerisi

158 MESLEKİ GELİŞİM NOTUNUN KURUL SINAVLARINA KATKISI

HÜCRE Heimlich manevrası uygulama

1 yaş altı temel yaşam desteği

Entübasyon becerisi

159

‐Program Değerlendirme

Profesyonellik Özellikleri

‐Ekip Üyeleri ile iletişim

1 puan

Mesleki Gelişim Notu

2 2 3 2 3

ZONGULDAK BÜLENT ECEVİT ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ TOPLUMA DAYALI TIP EĞİTİMİ ÖĞRENCİ UYGULAMA KARNESİ ADI-SOYADI:

No:

Gözlemde bulunulan Birinci/İkinci

Basamak Sağlık Kuruluşunun adı Tarih Sayı

(Saat) * Öğretim Elemanı ve/

veya Refakat Edilen Hekim İsim/ Onayı

160

*Topluma dayalı tıp eğitimi dersleri toplam 12 saatten oluşmaktadır. Öğrenciler gözlemde bulundukları her saati sorumlu hekime onaylattırmakla yükümlüdür. Hücre Bilimleri Ders Kurulu III pratik sınavına 1 puan olarak eklenir

161

PROFESYONELLİK ÖZELLİKLERİ

Yeterli Yeterli değil***

Öğretim Elemanı Onayı

Program değerlendirme kültürü* Tıp Eğitimi ve

Bilişim A.D Öğretim Üyesi İsim/Onay

Ekip üyeleri (öğretim elemanları ve diğer öğrenciler) ile iletişim**

İkinci Danışman öğretim üyesi İsim/Onay

*Program değerlendirme kültürü; Ders kurulu sonrası yapılan nitel geribildirim ders saatlerine devam durumuna göre değerlendirilir. Yıl sonunda geri bildirim ders saatlerine > % 80 devam durumu yeterli kabul edilir ve öğrenciye son ders kurulu pratik sınavına 1 puan verilir

162

ÖĞRENCİLERİN KLİNİK EĞİTİM ORTAMLARINDA UYMALARI GEREKEN KURALLAR 1. Öğrenciler dersin ilk gününde kurul sorumlusu öğretim üyesi tarafından yapılacak olan

derse katılır. Dersin içeriği, amaç ve hedefleri, ölçme ve değerlendirme yöntemlerinin açıklanır ve öğrencilerin uygulamaya yönelik beklentileri alınır. Öğrenciler uygulama karnelerini teslim alırlar veya kendilerine bildirilen elektronik ortamdan sağlarlar.

2. Öğrenciler eğitim ortamlarında sadece gözlemcilik yapacaktır.

3. Öğrenciler bulunacakları eğitim ortamlarının kurallarını ilk gün öğrenmek ve uymakla sorumludur.

4. Öğrenciler, görevlendirildikleri ortamlarda Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Tıp Fakültesi tarafından belirlenen kılık‐kıyafet kurallarına uymakla ve hekimlik mesleği etik kurallarına uygun davranışlar göstermekle yükümlüdür

5. Öğrenciler, görevlendirildikleri eğitim ortamlarında "Mesleki Gelişim Formu" içinde yer alan “Topluma Dayalı Tıp Eğitimi Öğrenci Uygulama Karnesi” ile takip edilecekler ve dersin son günü sorumlu öğretim üyesine bu formu ileteceklerdir. Geçerli mazereti nedeniyle eksik olan uygulamalarını bağımsız çalışma saatlerinde tamamlamakla yükümlüdür.

**Ekip üyeleri ile iletişim: Öğrencinin ikinci danışman öğretim üyesi ile görüşmelerini tamamlaması, disiplin cezası veya tutum davranışlarında olumsuz geribildirimler yönüyle değerlendirilir. Son ders kurulu pratik sınavına 1 puan verilir

***Yeterli değil: Açıklama ilgili öğretim üyesi tarafından belirtilir

Tıp Eğitimi ve Bilişimi AD Öğretim Üyesi İsim-Soyad

Tarih/İmza:

163

6. Topluma Dayalı Tıp Eğitimi Uygulaması toplam 12 saatten oluşmaktadır. Öğrenciler formda her saatin karşısındaki bölümü kendilerine refakat eden öğretim elemanı veya hekime imzalatmakla yükümlüdür

7. Öğrenciler ZBEÜ Tıp Fakültesi Eğitim Öğretim‐Sınav ile ilgili yönetmelik ve yönergede yer alan kurallara uymakla yükümlüdürler.

8. Öğrenciler, dersin son günü yapılacak olan eğitim programı geri bildirim toplantısına katılmak ve sorumlu öğretim üyesi ile programı değerlendirmekle yükümlüdürler

ÖĞRENCİLERİN ZONGULDAK BÜLENT ECEVİT ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ EĞİTİM VE KLİNİK LABORATUVARLARINDA UYMALARI GEREKEN KURALLAR

Yapılan işlemlerin doğası gereği tıbbi laboratuvarlarda, ofis alanları olarak tanımlanan derslik ve amfilerden farklı olarak; biyolojik, kimyasal ve fiziksel tehlikeler söz konusudur. Güvenli çalışmanın sağlanabilmesi için uyulması gereken genel kurallar aşağıda sıralanmıştır:

1.Yetkisiz ve işi olmayan kişiler laboratuvara girmemelidir.

2.Öğrenciler tek başlarına, sorumlu öğretim üyesi ve/veya araştırma görevlisi olmadan laboratuvarlarda bulunmamalı, herhangi bir işlem yapmamalıdır.

3.Laboratuvar çalışmaları sırasında kapılar kapalı olmalıdır.

4.Genel olarak tüm laboratuvar alanlarında ve çalışma yüzeylerinde gereksiz malzemeler bulundurulmamalı, kişisel eşyalar (çanta, vb.) laboratuvara getirilmemelidir.

5.Laboratuvarda öğrenciler beyaz önlük giymeli ve önlüklerinin önleri kapalı olmalıdır. Yapılan işe uygun eldiven ya da diğer koruyucu ekipmanlar (gözlük, yüz siperi v.b) giyilmelidir.

6.Her çalışma sonrasında ve laboratuvardan ayrılmadan önce eldivenler çıkartılıp, eller su ve sabunla yıkanmalıdır. El hijyeni sağlanmadan kontamine eller ile yüze, göze, ağza v.b. temas edilmemelidir.

7.Laboratuvarlarda yiyecek ve içecek tüketilmemelidir

164

8.Çalışma esnasında saçlar uzun ise mutlaka toplanmalıdır.

9.Laboratuvarda bulunan hiç bir kimyasal madde koklanmamalı, tadılmamalı ve ağızla pipetleme yapılmamalıdır.

10.Laboratuvar malzemeleri asla laboratuvarın dışına çıkarılmamalıdır.

11.Kesici‐delici alet yaralanmasından korunmak için; enjektör kapakları geri takılmaya çalışılmamalı, kırık camlar elle tutulmamalı, her tür kesici‐delici alet kesici delici alet kutusuna atılmalıdır.

12.Aerosol oluşumu ve saçılımlara engel olacak şekilde önlem alınmalıdır.

13.Ortaya çıkan atıkların tıbbi atık yönetmeliğine uygun şekilde bertaraf edilmesi sağlanmalıdır 14.Çalışılan tüm yüzeyler her çalışmadan sonra dezenfekte edilmelidir.

15.Elektrikli ekipman kullanmadan önce ellerin ve ilgili alanın kuru olduğundan emin olunmalı ve laboratuvar çalışması sonunda tüm elektrikli ekipmanlar prizden çekilmelidir.

16.Herhangi bir biyolojik, kimyasal veya fiziksel tehlikeye maruziyet meydana gelirse, alınması gereken önlemler konusunda sorumlu öğretim üyesi ve/veya araştırma görevlisine ivedilikle haber verilmelidir.

165

T.C.

ZONGULDAK BÜLENT ECEVİT ÜNİVERSİTESİ

TIP FAKÜLTESİ

2019-2020 EĞİTİM-ÖĞRETİM DÖNEMİ

Belgede EĞİTİM-ÖĞRETİM DÖNEMİ (sayfa 154-165)