• Sonuç bulunamadı

B . FAKÜLTENİN ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME YÖNTEMLERİ

Belgede EĞİTİM-ÖĞRETİM DÖNEMİ (sayfa 56-60)

III - PROFESYONELLİK (İNSANİ, TOPLUMSAL, MESLEKİ TUTUM VE DAV RANIŞLAR) HEDEFLERİ

I. Temel Tıp Bilimleri Devresi: Temel tıp eğitiminin ders kurullarında; döneminde esas olarak, sistemlerin nor mal yapı ve fonksiyonlarının anlaşılmasına temel oluşturacak

4.2 B . FAKÜLTENİN ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME YÖNTEMLERİ

Eğitim programında yer alan uygulamalı eğitimler klinikte eğitim, toplum sağlığı ve alan uygulamalarının bilgi, beceri ve tutum hedeflerinin sınanması için aşağıdaki ölçme ve değerlendirme yöntemleri kullanılır. Fakültede kullanılabilecek ölçme-değerlendirme yöntemleri şunlardır:

(1) Yazılı Sınavlar: Çoktan seçmeli sorulardan oluşan sınavlar, eşleştirme sorularından oluşan sınavlar, olgulara dayalı çoktan seçmeli sınavlar ve modifiye yazılı sınavlar, uzun ve kısa cevaplı klasik yazılı sınavlar, doğru/yanlış tipi sorulu sınavlar, boşluk doldurma

sorularıyla yapılan sınavlar, klinik mantık yürütme sınavı şekillerinin biri veya birden fazlası kullanılarak yapılır.

57

a) Çoktan Seçmeli Sorulardan Oluşan Sınavlar: Kapsamlı olarak bilginin sınanmasının hedeflendiği, yanıtın seçenekler ile sınırlandırıldığı objektif bir ölçme-değerlendirme yöntemidir.

b) Eşleştirme Sorularından Oluşan Sınavlar: Çoktan seçmeli sorulardan oluşan sınavlardan tek bir konuyu ölçmesi ve çok fazla seçenek listesi verilmesi yönüyle farklılık gösteren nesnel bir ölçme-değerlendirme yöntemidir.

c) Olgulara Dayalı Çoktan Seçmeli ve Modifiye Yazılı Sınavlar: Sorularda klinik bir senaryo veya olgunun kullanıldığı yanıtın seçenekler ile sınırlandırıldığı objektif bir ölçme-değerlendirme yöntemidir.

d) Uzun ve Kısa Cevaplı Klasik Yazılı Sınavlar: Yazılı olarak sorulan sorulara öğrencilerin düşünüp, uzun veya kısa olarak cevaplamalarının istendiği ölçme-değerlendirme yöntemidir.

e) Doğru/Yanlış Tipi Soru Sınavları: Cevapların doğru ve yanlış olarak iki

kategoriye ayrıldığı, soru cümlelerinden değil, önermelerden oluşan ölçme ve değerlendirme yöntemidir.

f) Boşluk Doldurma Sorularıyla Yapılan Sınavlar:Net bir bilginin veya rakamın bırakılan boşluğa yazılması ile yapılan ölçme ve değerlendirme yöntemidir.

g) Klinik Mantık Yürütme Sınavı: Öğrenciye başlangıçta anlatılan duruma uygun bir dizi kararlar listesi sunularak yapılan objektif yapılandırılmış bir ölçme ve değerlendirme yöntemidir.

(2) Sözlü sınavlar: Klasik sözlü sınav, yapılandırılmış sözlü sınav, nesnel

yapılandırılmış uygulama sınavı ve nesnel yapılandırılmış klinik sınavı şekillerinden biri veya birden fazlası kullanılarak yapılır.

a) Klasik Sözlü Sınav: Soruların sözlü olarak sorulduğu, öğrencilerin de sözlü olarak cevapladığı ölçme ve değerlendirme yöntemidir.

b) Yapılandırılmış Sözlü Sınav: Başlangıç soruları, başlangıç soruları için derinleştirici sorular ve ayrıntı soruları gibi soruların önceden hazırlandığı ve verilecek cevapların da nasıl puanlanacağının tanımlandığı sözlü sınavlardır.

c) Nesnel Yapılandırılmış Uygulama Sınavı: Öğrencinin laboratuvar

uygulamalarındaki öğrenim kazanımlarına uygun olarak laboratuvar uygulaması ve bilişsel becerilerinin ölçülmesini hedefleyen, farklı duraklarda ve belirli sürelerde; her öğrencinin cevaplaması gereken soruların veya yapması gereken uygulamaların önceden belirlenmiş olduğu yapılandırılmış bir ölçme ve değerlendirme yöntemidir.

d) Nesnel yapılandırılmış Klinik Sınavı: Öğrencinin hekimlik uygulamalarındaki

58

öğrenim kazanımlarına uygun olarak temel hekimlik uygulama becerilerinin ölçülmesini hedefleyen, farklı duraklarda ve belirli sürelerde; her öğrencinin cevaplaması gereken soruların veya yapması gereken uygulamaların önceden belirlenmiş olduğu yapılandırılmış bir ölçme ve değerlendirme yöntemidir.

(3) Multidisiplin Laboratuvarı, Anatomi Laboratuvarı Uygulamaları ve Mesleki Beceri Laboratuvarlarında Yapılan Pratik Değerlendirmeler:

a) Multidisiplin Laboratuvar Uygulamalarında Yapılan Pratik

Değerlendirmeler: İlgili anabilim dallarının uyguladıkları pratik eğitimler ile ilişkili olarak yapılan değerlendirmeler, ışık mikroskobunda yapılan değerlendirmeler, vb. gibi

değerlendirmeleri kapsayan ölçme ve değerlendirme yöntemidir. Öğrencilerin bilgi veya laboratuvar becerilerini ölçmeye yönelik olarak tasarlanmış klasik soru-cevap/uygulama şeklinde veya “Nesnel Yapılandırılmış Uygulama Sınavı” şeklinde yapılabilir.

b) Anatomi Laboratuvarı Uygulamalarında Yapılan Pratik Değerlendirmeler:

Anatomi laboratuvarında kullanılan maketler ve kadavralar üzerinde yapılan pratik değerlendirmeleri kapsayan ölçme ve değerlendirme yöntemidir. Öğrencilerin bilgi veya laboratuvar becerilerini ölçmeye yönelik olarak tasarlanmış klasik soru-cevap/uygulama şeklinde veya “Nesnel Yapılandırılmış Uygulama Sınavı” şeklinde yapılabilir.

c) Mesleki Beceri Laboratuvarları ve Simülasyon Ortamlarında Yapılan Uygulamalı Sınavlar: Maketler üzerinde veya simülasyonlar ile öğrencilerin hekimlik uygulama becerilerinin değerlendirildiği ölçme ve değerlendirme yöntemidir. “Öğrenci Gelişim Dosyası” üzerinden değerlendirilir.

(4) Projeye Dayalı Değerlendirme: Öğrencilerin öğrenme, araştırma ve analiz yapmasına yönelik toplum eğitimi, koruyucu hekimlik, hasta güvenliği, iş yerinde ve okullarda sağlık risklerinin gözlenmesi, sunulan hizmetlerin değerlendirilmesi, birinci basamak sağlık

kurumlarında hizmet sunumu, ev ziyaretleri gibi konularda yapılan etkinliklerin bireysel veya grup olarak değerlendirildiği ölçme ve değerlendirme yöntemidir.

(5) Küçük Gruplar ile Yürütülen Olguya/Probleme Dayalı Etkileşimli Öğrenme Etkinliklerinde Yapılan Değerlendirmeler: Küçük gruplar halinde yapılan konuya, olguya ve probleme dayalı öğrenme etkinliklerinde yapılan bireysel ve grup değerlendirmelerini kapsar.

(6) Gelişim İzlem Dosyasına Dayalı Değerlendirme: Öğrencilerin belirli bir amaç doğrultusunda yaptığı çalışmaların ve görevlerin biraraya getirilmesiyle oluşturulan bir ölçme ve değerlendirme yöntemidir. Gelişim izlem dosyasında klinik deneyimler, tedavi yöntemine ilişkin araştırma kayıtları, bir proje planı ve araştırma sonuçları, hastalar için

59 hazırlanmış öneri reçeteleri yer alabilir.

(7) Klinik dersler/İntörn Karnesi Uygulamaları: Öğrencilerin hekimlik

uygulamaları ve profesyonellik ile ilgili belirlenen yeterliklerinin değerlendirildiği ölçme ve değerlendirme yöntemidir. Klinik dönem disiplinleri tarafından hedeflenen yeterliklere göre hazırlanır.

(8) İşbaşında Gözlem ve Değerlendirme: Klinik eğitim dönemlerinde belirlenen temel hekimlik uygulamaları ile ilgili yeterliklerin değerlendirildiği ölçme ve değerlendirme yöntemleridir. Değerlendirmede aşağıdaki yöntemler kullanılabilir:

a) Mini Klinik Sınav: Farklı zamanlarda, farklı ortamlarda, farklı hastalar ile farklı değerlendiricilerin gözetiminde ve gerçek klinik durumda; hasta - Klinik dersleryer/intörn görüşmesinin 15-20 dakika süreyle izlenmesi ve geribildirim verilmesi sürecidir. Hastanın onayı alındıktan sonra gözlem sürecinde öğrencinin tıbbi bilgileri, hekimlik uygulama becerileri, profesyonellik gibi yeterliklerinin değerlendirildiği ölçme ve değerlendirme yöntemidir.

b) Uygulamaya Yönelik/Girişimsel Becerilerin Doğrudan Gözlenmesi ve Değerlendirilmesi: Mini-klinik sınava benzer şekilde farklı hastalar üzerinde farklı uygulama becerilerinin değerlendirildiği gerçek klinik durumlarda hasta - Klinik

dersleryer/intörn görüşmesinin 15-20 dakika süreyle izlenmesi ve geribildirim verilmesi ile yürütülen ölçme-değerlendirme yöntemidir. Hastadan onay alındıktan sonra gözlem

sürecinde; öğrencinin ön planda hekimlik uygulama ile ilgili yeterlikleri değerlendirilir.

c) Mini Akran Değerlendirmesi: Klinik eğitim dönemlerinde öğrencilerin kendi arkadaşlarının bilgi, performans veya davranışlarını değerlendirdikleri eleştirel bakış açısı kazandırmaya yönelik ölçme ve değerlendirme yöntemdir.

d) Profesyonellik Mini Değerlendirme Sınavı: Gerçek klinik durumlarda hasta - Klinik dersleryer/intörn görüşmesinin 15-20 dakika süreyle izlenmesi ve geribildirim verilmesi ile yürütülen ölçme ve değerlendirme yöntemidir. Hastanın onayı alındıktan sonra gözlem sürecinde Klinik dersleryer/intörn ön planda profesyonellik, tutum ve davranışlar açısından değerlendirilir.

e) 360 Derece Değerlendirme: Eğitim yetkinlik alanlarını çok yönlü olarak, sürekli bir anlayışla değerlendirmeyi amaçlayan ve özellikle profesyonelliğe dayanan yeterliklerin değerlendirilmesinde kullanılan bir ölçme ve değerlendirme yöntemidir. Değerlendirmeye Klinik derslerin/intörnün kendisi, akranları, hastalar, diğer sağlık personelleri katılabilir.

(9) Kritik Durum Tartışmaları ve Refleksiyon Oturumlarında Bireysel ve Grup Değerlendirmeleri:

60

a) Kritik Durum Tartışmalarında Değerlendirme: Hastanede karşılaşılan gerçek hastalar veya deneyimlenen kritik durumlar üzerinden etik, iletişim/zor durumlarda iletişim, tıbbi yetersizlikler, kanıta dayalı tıp gibi profesyonelliğe yönelik tartışmaların yapıldığı etkinliklerde yapılan bireysel veya grup değerlendirmelerini kapsar.

b) Refleksiyon Oturumlarında Değerlendirme: Seçilen bir olgu veya durum üzerinden öğrencilerin kendilerinin veya arkadaşlarının sergiledikleri performansları geriye dönük olarak değerlendirmelerini yaptıkları reflektif becerilerin değerlendirildiği ölçme ve değerlendirme yöntemidir.

5. KLİNİK ÖNCESİ VE KLİNİK DÖNEMLERİYLE EĞİTİMİN SÜRECİNİN ANA

Belgede EĞİTİM-ÖĞRETİM DÖNEMİ (sayfa 56-60)