• Sonuç bulunamadı

I. BÖLÜM

2.2. MEB’ in Eğitim Teknolojileri Ġle Ġlgili Projeleri

Ülkemizde eğitim teknolojileri ile alakalı ilk çalıĢmalar cumhuriyetin ilk dönümlerinde yapılmıĢtır. Bu dönemlerde eğitim sisteminde belli baĢlı araç gereçler kullanılırken 1970‟lerde Milli Eğitim Bakanlığı aracılığı ile yeni teknolojiler geliĢtirilmiĢ ve eğitim ile birlikte kullanılmaya baĢlanılmıĢtır. Bu dönemlerde Milli Eğitim Bakanlığının okullardaki teknoloji eksikliklerini gidermeye baĢlaması ile eğitimde teknoloji kullanımına tam anlamı ile geçiĢ yaptığını vurgulamıĢtır (Akkoyunlu, 1989).

Eğitimde teknoloji kullanımının tam anlamı ile baĢlatılması bu eğitim teknolojilerini kullanıp aktarabilecek öğretmen ihtiyaçlarını da doğurmuĢtur. Bundan dolayı bu öğretmenleri yetiĢtirmek amaçlı, üniversitelere eğitim teknolojilerini eğitim

20

ile entegre edebilecek nitelikli bireyler yetiĢtirmeye yönelik programlar açmıĢtır (Akkoyunlu, 1998). Milli Eğitim Bakanlığı‟nın eğitimde teknoloji kullanımına yönelik yaptığı çalıĢmaların baĢlıca amaçları Ģöyledir;

 Eğitimde kaliteyi yükseltmek,  ÇağdaĢ eğitim düzeyine ulaĢmak,

 Eğitim-öğretimde teknoloji ve biliĢim çağını takip etmek,

 GeliĢen teknolojiyi hayatın her alanında kullanabilir düzeye ulaĢmak,  Evrensel ve ulusal düĢünebilen bireyler yetiĢtirmek,

 Toplumumuzu ve devletimizi kalkındırabilecek, üst düzey fayda sağlayabilecek bilgili insan yetiĢtirmek,

 Rekabet ve üretimi arttıracak bireyler yetiĢtirmek.

Bu amaçlar doğrultusunda Milli Eğitim Bakanlığı geliĢtirdiği projeler ile teknolojiyi eğitim ile beraber kullanmayı hedeflemiĢtir. Bu bölümde de bulunduğumuz döneme kadar gerçekleĢen projeler araĢtırılmıĢtır.

2.2.1. Bilgisayar Laboratuvar Okulu Projesi

1990‟lı yıllarda hazırlanan Altıncı ve Yedinci BeĢ Yıllık Kalkınma Planında, eğitimde kalite ve verimliliği arttırmak amacı ile eğitim öğretim yöntemleri ve kullanılan araç gereçlerin bilim ve teknoloji ile entegre edilerek beraber uygulanmasının gerekli olduğunu vurgulamıĢtır. Eğitimde bilgisayar destekli eğitim kullanımının ve bilgisayar destekli okulların arttırılmasının gerekliliğini belirtmiĢtir (DPT, 2007).

GeliĢtirilen bilgisayar laboratuvarı okulu projesinin belirlenen amaçları ise Ģu Ģekildedir;

 Bilgisayar teknolojisinin okul ve sınıflarda etkili olarak kullanmak ve öğrenciyi teknoloji kullanımına yönlendirmek,

 Eğitimde kullanılabilecek yazılım, donanım ve bunların uygunluğunu belirlemek,  Ülkemizde bilgisayar eğitimi kullanımının arttırılması ve kullanımının

21

 Öğrenci ve öğretmen için etkili eğitim öğretimi sağlayacak araç gereçlerin çeĢitliliğini arttırmak,

 Sunulan bilgisayar eğitimini ve kullanımını değerlendirebilmek.

2.2.2. World Links Projesi

World Links Projesi uluslar arasında gerçekleĢtirilen eğitim alanlarında biliĢim teknolojileri kullanımının artarak yaygınlaĢtırılmasını sağlamak amacı ile Dünya Bağlantıları GeliĢim Programları baz alınarak geliĢtirilen bir projedir. 1998‟de on beĢ il ve yirmi iki okul pilot uygulamaya uygun olarak belirlenmiĢ ve içerisinde Türkiye‟nin de bulunduğu projenin uygulanmasında illerde bulunan bir okul seçilerek çevredeki okullarında kardeĢ okullar olarak belirlenmesi ile projenin kapsadığı okul sayısını arttırmayı hedeflemiĢtir. Bu proje ile öğretmen ve öğrenciye bilgisayar ve öğrenmeyi iĢbirlikli olarak gerçekleĢtirmeyi hedeflemiĢtir. Bu sayede diğer okul ve bu okullarda bulunan öğrenci-öğretmen etkileĢimini bilgisayar ortamında arttırarak eğitim öğretimde iĢ birliği ile çeĢitliliği ve verimliliği arttırmak hedeflenmiĢtir (Sezer, 2011).

2.2.3. Temel Eğitim Projesi

1998‟ de Temel Eğitim Projesi yürürlüğe girerek ilköğretim okullarına ilk kez biliĢim teknolojileri isminde bir ders eklenmiĢtir (Sezer, 2011). Temel Eğitim Projesinin amaçları;

 Eğitim öğretimde niteliğin arttırılması, verimliliğin sağlanması, teknoloji okuryazarlığının arttırılması,

 Öğretmen ve öğrencilerin bilgisayar kullanımını arttırmak.

Proje kapsamındaki okullarda bilgisayar laboratuvarı kurulmuĢ ve laboratuvarlara biliĢim teknolojileri araç gereçleri (projeksiyon, tepegöz, bilgisayar, televizyonlar vb.) yerleĢtirilmiĢtir (Sezer, 2011).

22 2.2.4. (ADSL) Okullarda Ġnternet Projesi

Milli Eğitim Bakanlığı ve Türk Telekom ile iĢ birliği kurularak okullarda kesintisiz ve hızlı internet alt yapısını sağlamak amaçlanmıĢtır. Kurulan internet alt yapısı ile okullarda bilgi ve belgelere daha hızlı ve kolay ulaĢım sağlanarak eğitim ve verimliliği arttırmak amaçlanmıĢtır (Sezer, 2011).

2.2.5. Think Quest

Milli Eğitim Bakanlığı ve Oracle iĢbirliğinin sonucu uygulanmaya geçilmiĢ eğitim portalı projesidir. Think Quest projesi ile projeye dâhil edilen ülkemizde okullarımıza ücretsiz bir web alanı sunulmuĢtur. Okullarda görev yapmakta olan her öğretmen ve öğrenciye kiĢisel internet sayfalarını hazırlayabilmeleri için ücretsiz program ve alanlar sunularak öğretmen ve öğrencilerin projeye dâhil olan tüm ülke ve ulusal okullar ile iletiĢim kurmalarına olanak sağlamaktadır.

Think Quest projesi farklı ülkelerde bulunan okullar ile proje geliĢtirebilme ve geliĢtirilen projeleri sunabilme imkânı sağlamaktadır. Bu etkileĢimi arttırabilmek ve güdülemek amacı ile geliĢtirilen projelerin arasından baĢarılı bulunan projeler seçilerek hazırlayan öğrenci ve öğretmenlere çeĢitli ödüler verilmektedir (Yurt dıĢı tatilleri vb.) (MEB, 2007).

2.2.6. Ġntel Öğretmen Programı

Ġntel firması ile Milli Eğitim Bakanlığının iĢ birliği ile yürütülerek gerçekleĢtirilen bir projedir. Günümüz eğitimini biliĢim teknolojilerini kullanarak öğretmen merkezli eğitim anlayıĢından ulaĢmak ve öğretmen önderliğinde eğitim öğretimde teknolojiyi araç olarak kullanan öğrenci merkezli bir öğrenme hedeflenmiĢtir. Ayrıca Ġntel Öğretmen Programı çağın gerektirdiği eğitimde yapılandırmacı yaklaĢım kavramlarını vurgulamaktadır (Kocaoğlu, 2013).

23 2.2.7. Web Tabanlı Ġçerik GeliĢtirme

Web Tabanlı Ġçerik GeliĢtirme Projesi ile her il ve ilçelerden seçilen değiĢik branĢlarda göreve yapan öğretmenlere yazarlık yazılımları programlarında eğitimler verilmektedir. Eğitime tabi tutulan öğretmenlerden çeĢitli eğitici araç gereçler hazırlamaları istenmektedir. Verilecek olan eğitimlere öncelikli olarak Ġntel Öğretmen Programı kurusuna katılarak baĢarı göstermiĢ olan ve bilgisayar kullanabilme konusunda yeterliliğini kanıtlamıĢ öğretmenlere yer verilmektedir (Eğitek, 2010).

2.2.8. Dyned

Bilgisayar laboratuvarları bulunan her okulda uygulamaya baĢlanan Dyned, dinamik eğitim sistemi olarak adlandırılmıĢtır. Dyned projesinin baĢlıca amacı dil öğrenimini kalıcı hale getirmektir. ÇeĢitli alanlardan bilirkiĢiler ile oluĢturulan çoklu ortam dil eğitim programıdır (MEB, 2006).

2.2.9. Cisco Ağ Akademisi

Cisco Ağ Akademisi Projesi, Milli Eğitim Bakanlığı ve Türkiye BiliĢim Vakfı iĢ birliği ile geliĢtirilip imzalanarak uygulamaya geçilmiĢtir. Projede resmi okullar ve kuruluĢlarda görev yapmakta olan öğretmenlere internet ve bilgisayar ağları konusu ve biliĢim teknolojileri konulu eğitimlerin verilmesi ile teknoloji alanında belirlenen hedef ve beklentiye karĢılık verebilen nitelikli bireyler kazandırmak amaçlanmıĢtır (MEB, 2006).

2.2.10. ĠTEC Projesi

Açılımı Öğrenci Katılımcılı Bir Derslik Ġçin Yenilikçi Teknolojilerdir. Dört yıl süreli bir geliĢtirme ve araĢtırma projesidir. Türkiye‟nin de içinde bulunduğu 18 ülkede Avrupa komisyonunca finanse edilen bir projedir. Projeye dahil olan ülkelerde eğitim bakanlığınca belirlenen pilot okullarda 2010 senesinden itibaren uygulamaya

24

konulmuĢtur. Projenin temelinde eğitimde biliĢim teknolojilerini yeni yaklaĢımlar ile uygulamak esastır. Belirlenen zorunlu eğitim süresince bu teknolojilerin kullanımını arttırmak hedeflenmektedir. ĠTEC Projesinin kapsamında 20 farklı ülkede birçok okulda yaklaĢık 2.600 derslikte 50.000‟ e yakın öğrenciye eğitim-öğretim materyalleri konusunda kurs verilmiĢtir. Projeyi değerlendiren öğretmenler ĠTEC uygulamasının öğrencilerin dijital yeterliklerini arttırdığını ifade etmiĢlerdir (YEĞĠTEK, 2019).

2.2.11. E Twinning Projesi

31 Avrupa ülkesinin Eğitim Bakanlıkları iĢbirliğince oluĢturulan ve e-öğrenme programlarının asıl uygulaması olarak 2005 yılında uygulamaya konulmuĢtur. E Twinning Projesinin asıl amacı Avrupa ülkelerinde bulunan öğrenci ve öğretmenlerin birbirleri ile etkili iletiĢimler kurabilecekleri güvenilir ve iletiĢimlerini kolaylaĢtıracak sosyal bir paylaĢım platformunun kurulmasıdır. Bu sayede öğrenci ve öğretmenlerin internet ağı üzerinden birlikte bilgi alıĢveriĢini kolaylaĢtıracak ve beraber proje hazırlayabilmelerini olanak sağlayabilecektir.

E Twinning Projesi sağladığı etkileĢim imkanları sayesinde, projelerin paylaĢılması, ülkeler arası iĢbirliğinin artması ve kültürler arası etkileĢimi teĢvik etmesinden dolayı Avrupa ülkelerinde önemli yeri olan bir çalıĢmadır. Ayrıyeten proje dâhilindeki okullara ve katılımcılara eğitimde biliĢim teknolojileri kullanımına iliĢkin pedagojik ve teknik destekler sunmaktadır. Öğretmenlere yönelik ücretsiz çevirim içi mesleki eğitimlerde verilmektedir. Türkiye E Twinning Projesine 2009 senesinde katılarak Milli Eğitim Bakanlığınca faaliyetlerini yürütmektedir. Ülkemizde yaklaĢık 50.000 okul ve 130.000‟ i aĢkın katılımcının portal da kaydı vardır. Türkiye yaklaĢık 23.000‟ den çok projede bulunmuĢtur. E Twinning Projesi 2014‟ ten beri Erasmus projesi kapsamında Avrupa komisyonunda desteklediği bir projedir. 2021 senesine kadar da devamlılığının saplanması planlanmaktadır (YEĞĠTEK, 2019).

2.2.12. Scientix Projesi

Açılımı Avrupa da Fen Eğitimi Topluluğu olarak bilinen Scientix Projesi 2009 senesinde baĢlatılmıĢtır. Scientix portal‟ ını 2010 senesinde araĢtırmacılara, öğretmen ve öğrencilere, ailelere, politikacılara, STEM eğitimi ile ilgilenen herkese açmıĢlardır.