• Sonuç bulunamadı

Öğretmenlerin Okurken Üniversitede Aldıkları Eğitim DeğiĢkenine

I. BÖLÜM

3.4. Verilerin Analizi

4.1.7. Öğretmenlerin Okurken Üniversitede Aldıkları Eğitim DeğiĢkenine

AraĢtırmanın alt problemlerinden yedincisi ise FATĠH Projesi teknolojileri kullanımı algısının öğretmenlerin okurken üniversitede aldıkları eğitimin teknoloji kullanım algıları etkisine göre anlamlı bir farklılık gösterip göstermediği sorusudur. Öğretmenlerin teknoloji kullanım algılarının farklılık gösterip göstermediğini ölçmek amaçlı yapılan Tek Yönlü Varyans Analizi (ANOVA) testi analizi sonuçları Tablo 20‟ de gösterilmiĢtir

Tablo 20. Öğretmenlerin Okurken Üniversitede Aldıkları Eğitim ve FATĠH Projesi Teknolojilerini Kullanabilme Algıları Puanlarının KarĢılaĢtırması

Alınan Eğitim N Ortalama

Çok Ġyi 13 2,3519 Ortalamanın Üstünde 23 1,8033 Orta Düzeyde 58 1,3651 Ortalamanın Altında 23 1,1593 Hiç 33 1,1291 Toplam 150 1,8777

Tablo 20 incelendiğinde öğretmenlerin okurken üniversitede aldıkları eğitim ve FATĠH Projesi teknolojilerini kullanabilmelerine yönelik algı inanç puanlarına yer verilmiĢtir.

Tablo 21. Öğretmenlerin Okurken Aldıkları Eğitime Göre ANOVA Testi Verileri Varyansın Kaynağı Kareler Toplamı sd Kareler Ortalaması F p Gruplar Arası 8,526 4 2,132 6,414 ,000 Gruplar Ġçi 48,185 145 ,332

64

Toplam 56,711 149

Tablo 21 incelendiğinde yapılan ANOVA testi sonuçlarına göre (p=0,00, p <0,05) öğretmenlerin okurken üniversitede aldıkları eğitim değiĢkeni açısından FATĠH Projesi teknolojilerini kullanımı arasında anlamlı bir farklılık olduğu görülmektedir. En az bir grubun diğerlerinden farklı olduğu görülmektedir. Varyansların homojenliği sağlandığına göre gruplar arası çoklu karĢılaĢtırma analizi için Scheffe testi uygulanmıĢtır.

Tablo 22. Öğretmenlerin Okurken Üniversitede Aldıkları Eğitim DeğiĢkenine Göre Scheffe Analizi Verileri

Alınan Eğitim N X X Çok Ġyi 13 2,3519 Ortalamanın Üstünde 23 1,8033 Orta Düzeyde 58 1,3651 Ortalamanın Altında 23 1,1593 Hiç 33 1,1291

Tablo 22 incelendiğinde araĢtırmaya katılan öğretmenlerin okurken üniversitede aldıkları eğitimin teknoloji kullanımına hazırlaması değiĢkenine çok iyi ve ortalamanın üzerinde cevabını verenlerin diğer gruplara (orta düzeyde, ortalamanın altında ve hiç) göre teknoloji kullanım algılarının daha yüksek olduğu görülmektedir. Diğer gruplar (orta düzeyde, ortalamanın altında ve hiç) arasında ise anlamlı farklılıklar olmadığı belirtilmiĢtir.

65 V.BÖLÜM

SONUÇ TARTIġMA VE ÖNERĠLER

5.1. Sonuç

Ankara ili GölbaĢı ilçesinde bulunan ilköğretim, ortaöğretim ve lise kurumlarında görev yapan öğretmenlerin FATĠH projesi teknolojilerini kullanabilme algılarını belirlemek amacı ile bu çalıĢma gerçekleĢtirilmiĢtir. ÇalıĢmada öğretmenlerin teknoloji kullanım algılarının orta düzeyde olduğu bulgusuna ulaĢılmıĢtır. Daha sonrasında öğretmenlerin çeĢitli demografik özelliklerine göre ve aldıkları teknoloji kullanım kursu yeterlilik düzeylerine göre, üniversite de alınan eğitimin öğretmenleri teknoloji kullanmaya hazırlama durumuna göre incelenmiĢtir.

AraĢtırma sonucunda öğretmenlerin teknoloji kullanım algıları incelendiğinde cinsiyet değiĢkenine göre anlamlı bir farklılık bulunmamıĢtır. Literatür incelendiğinde Kocaoğlu (2013) tarafından yapılan FATĠH Projesi kullanım öz-yeterlik araĢtırması sonucunda elde edilen bulgulardan birisi de cinsiyet değiĢkeni açısından anlamlı bir farklılık olmadığıdır. Yine aynı Ģekilde Sağlam‟ın (2007) yapmıĢ olduğu çalıĢmada elde edilen bulgulardan birisi de cinsiyet değiĢkenine göre anlamlı bir farklılık olmadığıdır. Teknoloji kullanım algılarının cinsiyet değiĢkenine göre anlamlı bir farklılık sağlamadığı desteklenmiĢtir.

66

AraĢtırma sonucunda öğretmenlerin teknoloji kullanım algıları incelendiğinde branĢ değiĢkenine göre anlamlı bir farklılık bulunmamıĢtır. Literatür incelendiğinde Kocaoğlu (2013) tarafından yapılan FATĠH Projesi kullanım öz-yeterlik araĢtırması sonucunda elde edilen bulgulardan birisi olan branĢ değiĢkeni sonucuna göre branĢ ve teknoloji kullanımı arasında anlamlı bir farklılık görülmemiĢtir. Teknoloji kullanım algılarının branĢ değiĢkenine göre anlamlı bir farklılık sağlamadığı desteklenmiĢtir.

AraĢtırma sonucunda öğretmenlerin teknoloji kullanım algıları incelendiğinde mesleki kıdem yılı değiĢkenine göre anlamlı bir farklılık olduğu bulunmuĢtur. Mesleki kıdem yılı 31 ve üzeri olan öğretmenlerin teknoloji kullanım algıları diğer gruplardaki öğretmenlerin teknoloji kullanım algılarına kıyasla en düĢük puana sahiptir. Literatür incelendiğinde Sağlam‟ın (2007) yaptığı çalıĢmada elde ettiği bulgulara göre 20 yıl ve üzeri mesleki kıdeme sahip öğretmenlerin 0-5 yıl arası mesleki kıdeme sahip olan öğretmenlere göre teknoloji kullanım algılarının oldukça düĢük olduğu ifade edilmiĢtir. Kocaoğlu‟nun (2013) yaptığı çalıĢmada ise 10 yıl ve altı mesleki kıdeme sahip öğretmenlerin, 26 yıl ve üzeri mesleki kıdeme sahip olan öğretmenlere göre gözle görülür Ģekilde teknoloji kullanım algılarının daha yüksek olduğu sonucuna varılmıĢtır. Teknoloji kullanım algılarının mesleki kıdem değiĢkenine göre anlamlı bir farklılık gösterdiği desteklenmiĢtir.

AraĢtırma sonucunda öğretmenlerin teknoloji kullanım algıları incelendiğinde görev yaptıkları okul türü değiĢkenine göre anlamlı bir farklılık bulunmamıĢtır. Farklılık olmamasının sebebi öğretmenlerin görev yaptıkları okullarda aynı teknolojik imkânların bulunması ve derslerinde aynı düzeylerde teknoloji kullandıkları düĢünülmektedir.

AraĢtırma sonucunda öğretmenlerin teknoloji kullanım algıları incelendiğinde mezun oldukları öğrenim düzeyi değiĢkenine göre anlamlı bir farklılık olduğu bulunmuĢtur. Bu farklılık mezun oldukları okul türü doktora düzeyi olan öğretmenlerin lehinedir. Diğer gruplar(ön lisans, lisans, yüksek lisans) arasında ise anlamlı bir farklılık olmadığı görülmektedir. Farklılığın sebebi ise doktora düzeyinde mezun olan öğretmenlerin teknolojiyi daha etkili kullanabiliyor olmaları düĢünülmektedir.

AraĢtırma sonucunda öğretmenlerin teknoloji kullanım algıları incelendiğinde teknoloji kullanım kursuna katılma durumu değiĢkenine göre anlamlı bir farklılık

67

olduğu bulunmuĢtur. Teknoloji kullanım kursuna katılan öğretmenlerin teknolojiyi kullanabilme algı puanlarının kursa katılmayan öğretmenlere kıyasla daha yüksek olduğu bulunmuĢtur. Sebebinin ise öğretmenlerin kursa katılarak FATĠH Projesi teknolojilerini doğru ve etkili bir Ģekilde kullanabilmeyi öğrenerek pekiĢtirdikleri düĢünülmektedir.

AraĢtırma sonucunda öğretmenlerin teknoloji kullanım algıları incelendiğinde öğretmenlerin okurken üniversitede aldıkları eğitim değiĢkenine göre anlamlı bir farklılık olduğu bulunmuĢtur. Üniversitede okurken teknoloji kullanımına dair aldıkları eğitime çok iyi düzeyde ve ortalamanın üzerinde cevabını veren öğretmenlerin diğer gruplardaki (orta düzeyde, ortalamanın altında ve hiç) öğretmenlere kıyasla teknoloji kullanım algı puanlarının daha yüksek olduğu görülmektedir. Bunun sebebi ise üniversitede teknoloji kullanımına dair aldıkları eğitim sayesinde atandıklarında etkili bir Ģekilde kullanabilmelerini sağlayacak olan alt yapıyı oluĢturması olduğu düĢünülmektedir.

Öğretmenlerin derslerde akıllı tahta kullanma düzeyleri ise her ders kullanan %44,7, ara sıra %36,7, nadiren %14,7, hiç kullanmam %4,0 Ģeklindedir.