• Sonuç bulunamadı

4. MARKASAL YA DA UNVANSAL KULLANIMA SESSİZ KALINMASI

4.1. Marka Açısından

Marka hukuku, hak sahibine markasını tek başına kullanma ve marka üzerinde mutlak olarak tasarruf edebilme yetkisi tanımıştır. Marka üzerinde tasarruf yetkisinin yanında, üçüncü kişilerin marka hakkını ihlal edecek davranışlarına karşı da çeşitli kanunlar kapsamında koruma sağlanmıştır. Ancak söz konusu haklar, marka sahibi tarafından dürüstlük kurallarına uygun şekilde kullanılmalı ve markanın iyi niyetli427 üçüncü kişiler tarafından kullanımı, haklı bir sebep olmaksızın makul süre içerisinde engellenmelidir. Söz konusu hakkın makul süre içerisinde kullanılmaması, TMK md. 2 bağlamında dürüstlük kurallarına aykırı olur428. Nitekim marka sahibinin, marka hakkını ihlal eden kullanımlara uzun süre sessiz kalması, karşı tarafta bir güven oluşturur. Daha sonra bu tutum ile çelişen ve marka sahibini elverişsiz bir duruma sokacak davranışlar ise fiilen ve hukuken korunmaz. Marka hukuku bağlamında bu ilkeye, “sessiz kalma nedeniyle hak kaybı ilkesi” denir429.

425 BİLGE, Karıştırılma Tehlikesi, s. 160. 426 BİLGE, Karıştırılma Tehlikesi, s. 160.

427 İyi niyet, hakkın meşru bir şekilde kazanılmasına engel bir durumun, hakkı elde edecek kişi

tarafından bilinmemesi veya bilinmesinin gerekmemesidir. (AKINTÜRK, Turgut/ATEŞ, Derya: Medeni Hukuk, 23. Baskı, İstanbul 2017, s. 81.).

428 Aynı yönde bkz. ARKAN, Ticari İşletme, s. 321.

429 BATTAL, Ahmet: “Marka Hakkına Tecavüz Davalarında Dava Hakkının Kötüye

Kullanılması”, Ticaret Hukuku ve Yargıtay Kararları Sempozyumu, Ankara 2001, C. 18, s. 27 vd.

100

Sessiz kalma nedeniyle hak kaybı, MarKHK kapsamında düzenlenmemişti. Buna rağmen öğreti ve Yargıtay, marka hukuku bağlamında sessiz kalma nedeniyle hak kaybını kabul etmekteydi430. Gerekçe olarak ise, uzun süre sessiz kalmanın icazet olarak değerlendirilebileceği ve buna güvenen iyi niyetli üçüncü kişinin yatırımının korunması gerektiği ifade ediliyordu. Sessiz kalma neticesinde hakkın kaybedilmesi için ise MarKHK md. 42/1-a’da yer alan 5 yıllık süre esas alınmaktaydı. Ancak hak sahibi, haklı bir nedene dayanıyorsa, bu nedeni kanıtlamak şartıyla bu süreden sonra da korunmaktaydı431.

MarKHK kapsamında düzenlenmeyen bu ilke, SMK md. 25/6’da düzenlenerek uygulamada ortaya çıkan görüş ayrılıklarına son verilmiştir. İlgili fıkraya göre marka sahibi, sonraki tarihli bir markanın kullanıldığını bildiği veya bilmesi gerektiği halde bu duruma birbirini izleyen beş yıl432 boyunca sessiz kalmışsa markasını hükümsüzlük gerekçesi olarak ileri süremez. Ancak bunun için sonraki marka tescilinin kötü niyetli olmaması gerekir.

SMK md. 25/6 fıkrasında, marka tescilinin kötü niyetli olması durumunda beş yıllık sürenin esas alınmayacağı belirtilse de bu durumda dahi dava açma süresinin TMK md. 2 bağlamında değerlendirilmesi gerekir. Bu sebeple maddede düzenlenen beş yıllık sürenin, kötü niyetin varlığında hakkın kötüye kullanılmasına sebep olacak şekilde genişletilmemesi gerekir433.

Sessiz kalma nedeniyle hak kaybında belirlenmiş beş yıllık sürenin hukuki niteliği ise tartışmalıdır. Öğretide, marka sahibi tarafından ileri sürülebilecek savunmayı, def’i veya itiraz olarak değerlendiren iki farklı görüş bulunmaktadır. İlk görüş, sessiz kalma sonucunda hakkın sona ermediği, yalnızca üçüncü kişi tarafından ileri sürülebilecek nispi bir hak bulunduğundan hareketle def’i görüşünü savunmaktadır434. Aksi görüş ise, hukuk düzeninin hakkın kötüye kullanılmasını korumayacağından, sessiz kalma nedeniyle hak

430 Yargıtay kararları için bkz. BATTAL, Kötüye Kullanılma, s. 39 vd. 431 KARASU/SULUK/NAL, s. 18.

432 Dürüstlük kuralı ile bağlantılı bir ilke için kesin bir süre verilmesi doğru olmamıştır. Bunun

için somut olaya göre değerlendirme yapılmalı ve gerekiyorsa daha kısa sürede hak kaybına karar verilebilmelidir. (BİLGE, Karıştırılma Tehlikesi, s. 79; CENGİZ, s. 182.).

433 Y. 11. HD. 18.10.2012 T., 2010/12137 E., 2012/16604 K. (ÇOLAK, Marka Hukuku, s. 890-

891.).

101

kaybının, itiraz olarak değerlendirilmesi ve mahkemeler tarafından re’sen dikkate alınması gerektiğini savunmaktadır435.

Esas olarak hükümsüzlük davaları için düzenlenen sessiz kalma yoluyla hak kaybı ilkesinin, tecavüz ve iptal davalarında uygulanıp uygulanmayacağına ilişkin SMK’da düzenleme bulunmamaktadır. Tecavüz davaları bakımından SMK’da düzenleme bulunmasa da mahkemeler, söz konusu ilkeyi tecavüz davalarında da uygulamaktadır. Süre olarak ise, hükümsüzlük davalarında olduğu gibi beş yıllık kesin süre yerine somut olaya göre436 hareket edilmektedir437. Sessiz kalma nedeniyle hak kaybı ilkesi iptal nedenleriyle bağdaşmadığından iptal davalarında söz konusu düzenlemeye gidilemez438. Hükümsüzlük ve tecavüz davalarında, sessiz kalma nedeniyle hak kaybı ilkesi uygulanmakla birlikte, esas alınması gereken süre bakımından, marka hakkını ihlal eden işaretin tescilli ve tescilsiz kullanım sürelerinin beraber değerlendirilip değerlendirilmeyeceği de önemlidir. Konuyla ilgili bir görüş, sonraki tarihli markanın tescilsiz kullanım süresi ile tescilden sonra geçen sürenin ayrı ayrı değerlendirilmesi gerektiğini ileri sürmektedir. Nitekim hak sahibinin, markasının tescilsiz kullanıldığı sürede marka hakkına tecavüzün ortadan kaldırılmasını, markasının tescilinden sonra ise markasına dayalı olarak hükümsüzlük talebinde bulunabileceği belirtilmiştir. Bu sebeple davacının, korunması için farklı davalar açması gerektiğinden hareketle, esas alınması gereken sürenin de tescilsiz kullanım ve tescilli kullanım süreleri bakımından ayrı ayrı değerlendirilmesi gerektiği ifade edilmiştir439. İlgili görüş, süreler bakımından tescilsiz kullanım ve tescilli kullanımın ayrı değerlendirilmesi gerektiğini savunsa da tescilsiz kullanıma uzun bir süre sessiz kalmış marka sahibi, söz konusu marka kullanımını engelleme hakkını kaybetmişken, işaretin tescil edilmesi sonucunda hükümsüzlük davası açmak için yeni bir hak elde etmiş olur. Bu da sonraki kullanımı engelleme hakkını makul sürede kullanmayan marka sahibinin dürüstlük kurallarına aykırı hareketinin, marka

435 BATTAL, Kötüye Kullanılma, s. 27; BİLGE, Karıştırılma Tehlikesi, s. 80.

436 “Mahkemece, toplanan delillere göre, davacının markadan ve unvandan doğan haklara sahip

olmasına rağmen 10 aya yakın bir süre bitişiğindeki davalının unvan ve markasına ses çıkarmadığı için şimdi açtığı davanın hakkın kötüye kullanılması niteliğini taşıdığı, karşı davacının da iyi niyetli olmadığı gerekçesiyle dava ve karşı davanın reddine karar verilmiştir.” (11. HD., 21.11.2000 T., 2000/9012 E., 2000/9189 K.) (SULUK, Yenilikler, s. 97, dn.19.).

437 BATTAL, Kötüye Kullanılma, s. 52-53; ÇOLAK, Marka Hukuku, s. 877. 438 KARASU/SULUK/NAL, s. 19.

102

düzenlemeleri ile korunmasına yol açar. Dolayısıyla, tescilsiz kullanımına sessiz kalınan markanın tescili neticesinde, mal ve hizmetler bakımından hakkın kapsamı genişletilmediği sürece tescilden sonra yeni bir süre başlatılmamalıdır.

Marka hakkının ihlaline uzun süre sessiz kalınması sonucunda, marka sahibinin söz konusu sürelerden sonra bu hakları kullanamaması için üçüncü kişinin, işaretin kapsam ve şeklini değiştirecek uygulamalardan uzak durması gerekir. Aksi takdirde, arada oluşan denge durumu bozulur ve işaretin kullanım kapsamının genişletilmesi neticesinde sessiz kalma nedeniyle hak kaybına dayanılamaz440. Nitekim, işaretin diğer bir işletme tarafından unvan olarak kullanılmasına sessiz kalmış olan marka sahibi, işaretin daha sonra marka olarak kullanılmasına karşı dava açabilir ve sessiz kalma nedeniyle hak kaybına uğramaz. Dolayısıyla, unvan olarak kullanımına sessiz kalınan işaretin, kullanım kapsamı ve şekli değiştirilerek marka olarak kullanılması durumunda yeni bir süre başlar.