• Sonuç bulunamadı

3.5.1. Kuruluşu ve Gelişimi

TKP/ML örgütü, 1987 yılında yapılan üçüncü kongre sonrasında çıkan görüş ayrılıkları sonucu TKP/ML-KONFERANS ve TKP/ML-DABK (Doğu Anadolu Bölge Komitesi) olarak iki gruba ayrılmıştır. Ancak, her iki grup tabanının da baskısıyla 1992 yılında temsilcilerinin katılımıyla bir toplantı yapmış ve 1993 yılında, Tunceli kırsalında yapılan “Olağanüstü Parti Konferansı”nda yeniden birleşme gerçekleşmiştir. Ancak daha sonra örgüt içerisinde grupçuluk yeniden ortaya çıkmış, 1994 Nisan ayında tekrar DABK ve KONFERANS olarak ikiye bölünmüştür. Bölünme sonrasında DABK gurubunun başını çekenler arasında Laz Nihat kod adlı Enver Doğru, Mazlum kod adlı Hakkı Alpan, Ali-Haydar kod adlı Kemal Kutan, Ayhan kod adlı Aydın Hambayat ve Özkan kod adlı Cafer Camgöz bulunmaktaydı. Bu dönemde TKP/ML-DABK grubunun liderliğini Laz Nihat kod adlı Enver Doğru yapmıştır. Söz konusu şahıs 1996’da ajan olduğu gerekçesiyle Tunceli kırsalında örgüt tarafından destekçileri ile birlikte öldürülmüştür.

2003 yılına kadar faaliyetlerini TKP/ML-DABK olarak sürdüren örgüt, Ocak ayı içerisinde adının “Maoist Komünist Parti (MKP)” olarak değiştirildiğini Avrupa’da kamuoyuna açıklamıştır. Ayrıca, terör örgütünün silahlı askeri kanadı TİKKO’nun adı “Halkın Kurtuluş Ordusu (HKO)” olarak, “Marksist Leninist Gençler Birliği (MLGB)” gençlik kanadının ise “Maoist Gençlik Birliği (MGB)” olarak değiştirildiği tespit edilmiştir.155

Ağırlıklı olarak Tunceli kırsalında faaliyet yürüten TKP/ML’nin yapısını ve ideolojisini devam ettiren MKP terör örgütü, şehirlerde ve kırsal alanda sözde bölge komiteleri ve komutanlıkları şeklinde örgütlenmiştir. Örgüt, bu alanlarda silahlı faaliyetlerini kırsal bölgede HKO, şehirlerde askeri birimleri, milis yapılanmaları ve gençlik birimi MGB isimli yapılanmaları vasıtasıyla sürdürmektedir. Yurtdışı faaliyetlerini ise bir büro aracılığıyla yürütmektedir. Bu alanda daha çok finansman ve lojistik destek sağlamaktadır.

MKP terör örgütü; bölünmeden (TKP/ML bölünmesinden) eleman ve silah-mühimmat açısından en güçlü grup olarak çıkmasına rağmen, günümüze kadar devamlı güç kaybetmiştir. Örgüt, PKK’nın zamanla Tunceli kırsalında inisiyatifi ele geçirmesi, metropol illerde yeterli düzeyde örgütlenilememesi, örgütlenmede sadece Tunceli kırsalında önem vermesi gibi sebeplerle giderek bölgesel bir örgüt niteliğini kazanmıştır.

“F” Tipi cezaevlerinin kapatılması, Terörle Mücadele Yasası’nın kaldırılması, DGM’lerin kapatılması türündeki taleplerin kabul edilmesi için cezaevlerinde ilk etapta süresiz açlık grevi, akabinde “Ölüm Orucu” olarak devam eden eylemlerde DHKP/C ve TKİP örgütleri ile birlikte hareket etmiştir.

3.5.2. Amacı ve Stratejisi

Mevcut anayasal düzeni halkın silahlanarak ayaklanmasıyla yıkıp, yerine Marksist- Leninist-Maoist ilkelere dayalı sosyalist bir düzen getirmek ve nihai amaç olan komünizme geçmektir.

Milli Demokratik Devrim (MDD) stratejisiyle kırlardan şehirlere doğru gelişecek olan halk savaşı yoluyla Demokratik Halk Devrimi ve sonrasında emekçi diktatörlüğünü gerçekleştirmeyi temel almaktadır.

3.5.3. Yurtiçi Faaliyetleri

MKP terör örgütü, 1996’da gerçekleştirdiği Kongre Hazırlık Konferansı sonucu gerek merkezi yapısında gerekse bölge örgütlenmelerinde değişikliklere gitmiştir. Bu konferansta, ilk etapta “Bölge Komiteleri” yerine “Parti Hücresi” şeklinde örgütlenmeye gitmiştir. Parti hücreleri, öncelikle sorumluluk bölgelerinde silahlı mücadele zemini oluşturma, taraftar kazanma ve keşif ile görevlendirilmişlerdir. Örgüt, bölgedeki gücün ve ilişkilerin belirli bir seviyeye gelmesi durumunda “Bölge Komitesi” düzeyinde örgütlenmeye gitmeyi ve anılan yörelere HKO militanları göndermeyi hedeflemiştir. Hali hazırda örgütün sözde Dersim, Karadeniz ve Marmara Bölge Komitesi isimli üç bölge komitesi mevcuttur.

Örgüt, silahlı faaliyetlerin tabana yayılması, gerektiğinde örgütün silahlı birimi HKO’na destek verilmesi amacıyla, örgüte sempati duyan yöre insanlarının oluşturduğu milis yapılanmasına özel bir önem vermektedir. Ayrıca, örgüt büyük şehirlerin mahalleler, köyler, fabrikalar, madenler, okullar, iş yerleri ve sendika alanlarında taban kazanmak amacıyla hücreler oluşturmaktadır.

Örgütün şehirlerdeki silahlı ve bombalı faaliyetlerini ise “Askeri Komisyon”a bağlı olarak oluşturduğu “Askeri Komiteler” ile gençlik birimi MGB aracılığı ile yürütmektedir. Özellikle

metropol illerimizde polis karakollarına, bankalara ve kamu kurum ve kuruluşlarına yönelik saldırı ve Molotof kokteyli atma eylemleri ile dikkat çekmektedir.

3.5.4. Yurtdışı Faaliyetleri

Terör örgütü, yurtdışı faaliyetlerini merkezi Almanya’da bulunan “Yurtdışı Bürosu” ve “Yurtdışı Yürütme Komitesi” isimli yapılanmaları aracılığıyla yürütmektedir. Örgüt tarafından; “Yurtdışı Yürütme Komitesi”nin görevleri, uluslararası durumdan örgütü haberdar etmek, bilgilendirme, uluslar arası komünist örgütlerle dayanışma içerisine girme, maddi ve manevi olarak merkezi halkayı güçlendirme, ihtisaslaşmaya yönelik kadro yetiştirip, ihtiyaç duyulan belgeleri yollama olarak belirlenmiştir.

Örgütün; Almanya’da Türkiyeli Öğrenciler Federasyonu ve Avrupa’da Türkiyeli İşçiler Konfederasyonu, Almanya Demokratik Halklar Federasyonu, Fransa Türkiyeli İşçiler Kültür Derneği, Fransa Türkiyeli İşçiler Federasyonu, İngiltere ve Hollanda’da Yüz Çiçek Açsın Kültür Merkezi gibi yurtdışı yapılanmaları faaliyet göstermektedir. Ayrıca, Yunanistan’da Devrimci Demokrasi Gazetesi bürosu ile Anadolu Halkları Kültür Merkezi isimli yapılanması bulunmaktadır.

3.5.5. Yan Kuruluşları ve Destekleyen Sivil Toplum Örgütleri

Örgütün, Yüz Çiçek Açsın Kültür Merkezi, Demokratik Halklar Platformu, Yeni Demokratik Sendikal Birlik (YDSB) isimli legal yan kuruluşları faaliyet göstermektedir.

Yüz Çiçek Açsın Kültür Merkezi: Müzik, tiyatro, halk dansları gösterileri ve kursları

düzenleyerek örgüte eleman ve finansman teminini hedeflemektedirler. Kültür Merkezi, terör örgütü güdümünde olup sözde bazı sanat faaliyetleri ile örgütün propagandasını yapmaktadır. Ayrıca sinema, söyleşi ve panel gibi etkinliklerde düzenlemektedir.

Demokratik Halklar Platformu: Örgütün daha çok pratik eylemlerde ve kitlesel

gösterilerde bir yapılanmadır.

Yeni Demokratik Sendikal Birlik: Örgütün işçi kesimi içerisinde faaliyet gösteren

birimidir.

3.5.6. Destekleyen Basın-Yayın Organları

Terör örgütünün, kendi görüşleri doğrultusunda yayınlanan “Devrimci Demokrasi Gazetesi” ile “Öncü Partizan” ve “Partizan Gençlik” dergileri adıyla legal, “İşçi Köylü Kurtuluşu (İKK)” ve “Komünist” adıyla çıkan illegal yayınları bulunmaktadır. Örgütün legal yayınlarının basımı İstanbul’da yapılmaktadır.

3.5.7. Mali Kaynakları

Örgütün Yurtdışı Bürosu yapılanması, finansman temininde önemli bir yere sahiptir. Örgüt, bu büro aracılığıyla “Uzak Cephe” olarak nitelendirdiği yurtdışında, bağış kampanyaları ve çeşitli adlar altında geceler düzenleyerek maddi gelir temin etmektedir.

Terör örgütünün Almanya’daki faaliyetlerini, daha çok maddi gelir teminine yönelik olarak yürüttüğü gözlenmektedir. Nitekim, örgütün özellikle anma gecesi ve toplantı gibi etkinlikler düzenlemek suretiyle önemli oranda maddi gelir temin ettiği tespit edilmiştir. Örgütün Türkiye’de faaliyet gösterdiği kırsal alanlarda kullandığı ve ihtiyaç duyduğu teknik lojistik malzemelerin, Almanya’da bulunan örgütlenmeleri tarafından temin edildiği gözlenmektedir. Yurtdışında Türk vatandaşların yaşadığı bölgelerde düzenlenen bağış kampanyaları, sahte pasaport, kimlik yapımı ve işçi simsarlığı ile geçmiş dönemlerde uyuşturucu ticaretinden sağlanan paralar, yurt içinde örgütsel faaliyetlerin finansmanı için gerekli mali kaynakları oluşturmaktadır.

Yayın gelirlerinden elde edilen ve vergilendirme adı altında İstanbul’daki esnaftan toplanan paralar ve örgüt üyelerinden toplanan aidatlar yurtiçi gelirlerini oluşturmaktadır.

3.5.8. Son Durumu

Örgütün, militan ve sempatizan düzeyindeki kadrosunun büyük bir kısmı Tunceli ve kırsalında faaliyet göstermektedir. Örgüt, Tunceli Bölgesi’nde silahlı saldırı, kamuya ait araçların yakılması ve güvenlik güçlerine yardımcı olan vatandaşlara yönelik eylemler ile dikkat çekmektedir. Metropol illerdeki faaliyetlerinde eskiye nazaran düşüş olan ve kitlesel gösterilerde etkin olamayan örgüt, özellikle bu alandaki tabanını genişletmeye yönelik faaliyetlere ağırlık vermektedir.

2001 içerisinde Karadeniz Bölgesi’nde silahlı faaliyet gösteren örgüt, DHKP/C ve TDP terör örgütleri ile bölgede “Eylem Grubu” oluşturmak suretiyle başta güvenlik kuvvetleri ve ajan- işbirlikçi-hain olarak nitelendirdikleri vatandaşlara yönelik silahlı saldırı eylemleri gerçekleştirmiştir. Örgütler arası anlaşmazlık nedeniyle eylem grubunun Mart 2002’de dağıldığı belirtilmiştir.

Güvenlik güçlerinin Tunceli’de silahlı faaliyet gösteren Maoist Kominist Partisi adlı örgüte yönelik Haziran 2005 tarihinde yapılan operasyonunda, aralarında örgütün genel sekreteri olan Cafer Camgöz ve genel sekreter yardımcısı Aydın Hanbayat’ın bulunduğu 17 örgüt üyesi öldürülmüş, üçü de sağ ele geçirilmiştir. Yasa dışı örgütün ikinci kongresini yaptığı Mercan Vadisindeki operasyonla örgüte büyük bir darbe indirmiş ve örgüt yok olma durumuna gelmiştir.156

156

1994 yılındaki bölünme sonrasında DABK gurubunun başını çekenler arasında Laz Nihat kod adlı Enver Doğru, Mazlum kod adlı Hakkı Alphan, Ali-Haydar kod adlı Kemal Kutan, Ayhan kod adlı Aydın Hanbayat ve Özkan kod adlı Cafer Camgöz bulunmaktaydı. Enver Doğru’nun ajan suçlamasıyla örgüt tarafından öldürülmüş, Hakkı Alphan’ın 1999 yılında teslim olmuş, Kemal Kutan 2008 yılında yurtdışında yakalanmıştır.

BÖLÜM IV

TÜRKİYE KOMÜNİST PARTİSİ / MARKSİST LENİNİST(TKP/ML)