• Sonuç bulunamadı

Maliye Bakanlığı Müfettiş Yardımcılığına Giriş Sınavının Kapsamı ve Sınavın Yapılış Şekli

4 Bilgiler 2007 yılı Mart ayında yapılan sınav ilanından alınmıştır

5 Bknz: Maliye Teftiş Kurulu Yönetmeliği ve http://www.mmd.org.tr

Maliye Müfettişleri ve yardımcıları, Kurul tarafından kendilerine sunulan rahat çalışma mekanlarında, teknolojinin en son imkanlarından faydalanarak çalışmalarını sürdürürler.

Bu bağlamda, Maliye Müfettişleri ve yardımcıları, çalışmalarında, kullanımlarına verilen notebook’lar ve network sisteminden faydalanırlar.

1.4. Özlük Hakları Nelerdir? Maaşı Ne Kadardır?

Maliye Müfettiş Yardımcılığı sınavını kazanarak Maliye Müfettişi olma yolunda ilk adımı atan adaylara, 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu hükümleri çerçevesinde ödeme yapılır. Müfettiş Yardımcılarına ödenen tutar, aylık, yan ödeme, özel hizmet tazminatı, denetim tazminatı vb. gibi unsurlardan oluşur.

Sürekli çalışma merkezleri dışında bir yerde görevlendirilen Maliye Müfettişleri ve yardımcılarına, yol giderleri ile birlikte, Harcırah Kanunu hükümleri çerçevesinde, günlük harcırah da ödenir. Maliye Müfettişlerine olduğu gibi Maliye Müfettiş Yardımcılarına da kamu konutu (Lojman) tahsis edilir. Yurt dışında 2 yıl süreli master eğitimi ve Mesleki bilginin arttırılması amacıyla belirli bir konuda yurt dışında 1 yıl araştırma yapma imkanı diğer özlük hakları içerisindedir.

Müfettiş Yardımcısı Maaşı: 2300 TL Müfettiş Maaşı: 2800 TL

1. Derece Kadrolu Müfettiş Maaşı: 3500 TL

ÖNEMLİ: Maliye Müfettişleri vergi mevzuatı konusunda çok iyi yetiştikleri için özel sektörde yüksek maaşlarla çalışma imkânları oldukça yüksektir. Ayrıca maliye müfettişleri yeterlilik sınavını geçtikten sonra yeminli mali müşavirlik sınavına girebilirler. Sınavı kazandıktan sonra 7 yıl daha çalıştıkları takdirde yeminli mali müşavirlik ruhsatı alabilmektedirler.6 1.5. Yurt dışı İmkânları Nelerdir?

Maliye Müfettişleri, müfettiş yardımcılıkları sırasında ve daha sonraki dönemlerde gördükleri kapsamlı hizmet içi eğitimin yanı sıra, yurt dışında da, çalışma alanları ile ilgili konularda eğitilirler. Bu kapsamda, Maliye Müfettişleri, mesleki bilgilerini artırma amacıyla ve bir yıl süreyle, kıdem sıralarına göre, yurt dışına gönderilirler.

Bunun dışında, Bakanlıkça belirlenen alan ve konularda lisansüstü öğrenim yapmak isteyen Maliye Müfettişleri, öğrenim görecekleri yabancı dilde yeterli olduklarını kanıtlamak ve eğitim görecekleri üniversitenin şartlarını taşımak kaydıyla, iki yıl süre ile yurt dışına gönderilirler. Akademik düzeyde eğitim ve öğretimin yararına inanan Teftiş Kurulunun Profesör ve Doçent gibi akademik hayata katılmış çok sayıda üyesi bulunmaktadır.

1.6. Hangi KPSS Puan Türü ile Sınava Girilmektedir?

KPSS 40 (GY: 0.2, GK: 0.1, HU: 0.15, İK: 0.15, MA: 0.15, MU: 0.15, YD: 0.1) puan türünden 80 ve daha yüksek puan alanlar başvurabilmektedir.

1.7. Giriş Sınavının Şartları, Kapsamı ve Sınavın Yapılış Şekli Nasıldır?

Başvuru Şartları;

Giriş sınavlarına katılmak isteyenlerin KPSS’den ilgili kurumca tespit edilecek yeterli puanı almaları ve aşağıda belirtilen şartları taşımaları gerekir.

6 Bknz: 3568 Sayılı kanunda değişiklik yapılmasına ilişkin 5786 Sayılı kanun Md:9 (Kanunları uyarınca vergi inceleme yetkisini almış ve mesleki yeterlilik sınavını vermiş olanlar, yeterlilik sınavını

kazandıkları tarihten itibaren açılacak yeminli mali müşavirlik sınavlarına genel hükümlere göre katılabilirler. Ancak, bunların yeminli mali müşavir ruhsatını alabilmeleri için birinci fıkranın (a)

a) 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 48’inci maddesinde yazılı nitelikleri haiz olmak,

b) Sınavın açıldığı yılın Ocak ayı başında 30 yaşını doldurmamış olmak,

c) En az 4 yıllık lisans eğitimi veren; Siyasal Bilgiler, Hukuk, İktisat, İşletme, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültelerinden veya bunlara denkliği yetkili makamlarca kabul edilen yurt içi veya yurt dışındaki öğretim kurumlarından mezun olmuş olmak,

d) Yurdun her yerinde görev ve yolculuk yapmaya sağlık durumu açısından elverişli olmak,

e) Erkek adaylar bakımından askerliğini yapmış, ertelenmiş veya askerlikten muaf olmak, f) Daha önce Maliye Müfettiş Yardımcılığı Sınavına katılmamış veya en fazla bir kez katılmış olmak,

g) Maliye Müfettişliği karakter ve niteliklerine haiz bulunmak, (Bu husus Maliye Teftiş Kurulunca zamanında yapılacak idari araştırma ve soruşturma ile saptanır),

h) Süresi içinde başvurmuş ve başvuru belgesi ile birlikte istenilen belge ve bilgileri Kurul Başkanlığına vermiş bulunmak.

Sınavın Yapılış Şekli;

Sınav yazılı ve sözlü olmak üzere iki aşamadan oluşmaktadır.

Sınav konuları;

KPSS’de ilgili test alanından 80 ve üzeri puan alan adaylar yapılacak yazılı ve sözlü sınavlara katılmaya hak kazanırlar. Bu sınavlarda soru gelen konu başlıkları şunlardır:

a) Maliye: Genel Maliye Teorisi ve Maliye Politikası, Vergi Hukuku ve Türk Vergi Sistemi, Devlet Borçları, Kamu Gelirleri ve Kamu Harcamaları, Bütçe, Uluslararası Maliye

b) İktisat: Mikro ve Makro İktisat, İktisadi Düşünceler Tarihi, Para, Banka, Konjonktür, Milli Gelir ve Büyüme Teorileri, Uluslararası İktisat ve İktisadi Kuruluşlar, İşletme İktisadı ve Fiyat Teorileri, Türkiye ve Dünya Ekonomisi

c) Hukuk: Anayasa Hukuku, İdare Hukukunun Genel Esasları ve İdari Yargı, Ceza Hukuku ve Ceza Muhakemeleri Usulünün Genel Esasları, Medeni Hukuk, (Aile Hukuku hariç), Borçlar Hukukunun Genel Esasları, Ticaret Hukukunun Genel Esasları (Deniz Ticareti ve Sigorta Hukuku Hariç)

d) Muhasebe: Genel Muhasebe, İşletme Finansmanı (Mali Analiz ve Revizyon) Ticari Hesap

Sınavın Değerlendirilmesi;

Yazılı sınavda başarılı olamayanlar sözlü sınava alınmazlar. Yazılı sınavda başarılı sayılmak için her bir sınav konusu (Maliye, İktisat, Hukuk, Muhasebe) itibariyle 10 puan üzerinden en az 5 puan alınması ve bütün sınav konularından alınacak not ortalamasının (6,6) dan aşağı olmaması gerekir.

Adayların yazılı ve sözlü sınav notlarının ortalaması alınarak sıralama yapılması ile sınav süreci sona erer. En yüksek nottan başlanarak aşağıya doğru kontenjan sayısı kadar aday sınavı asil olarak kazanmış olur.

1.8. Giriş Sınavı Ne Sıklıkla Yapılmaktadır?7

Aşağıdaki tablodan da görüleceği gibi maliye müfettiş yardımcılığı giriş sınavı genelde her yıl yapılmaktadır.

İlk Başvuru Tarihi Son Başvuru Tarihi 14 Ağustos 2009 11 Eylül 2009 25 Mart 2009 29 Nisan 2009

7 Sınav tarihleri www.memurlar.net adresindeki KPSS A sınav ilanları kısmından alınarak tarafımızdan düzenlenmiştir.

11 Ağustos 2008 8 Eylül 2008 10 Aralık 2007 1 Şubat 2008 4 Temmuz 2007 6 Eylül 2007 5 Ocak 2007 9 Şubat 2007 8 Ağustos 2006 16 Eylül 2006 22 Eylül 2005 1 Aralık 2005 15 Nisan 2003 1 Mayıs 2003

1.9. Yetiştirilmeleri, Yeterlik Sınavı ve Mesleğe Atanmaları Nasıldır?

Adayın Yetiştirilmesi;

Maliye Müfettiş Yardımcıları üç yıllık bir staj döneminden sonra Yeterlik Sınavına tabi tutulurlar. Bu sınavda başarı gösterenler, derece sırasıyla müfettişliğe atanırlar.

Yeterlik Sınavı;

Müfettiş Muavinlerinin üç yıllık dönemde kazandıkları mesleki bilgi ve tecrübe derecesinin anlaşılması için yapılan Yeterlik Sınavı programında, "Mali mevzuat ve tatbikatı" ile "Teftiş, tetkik ve tahkik usulleri" yer alır.

1.10. Yeterlik Sınavını Geçemeyen Adayların Durumu Ne Olmaktadır?

Yeterlik Sınavında başarı gösteremeyenler ile haklı bir özrü olmaksızın sınava katılmayanlar Maliye Müfettiş Yardımcılığı ile ilişkileri kesilerek Bakanlıkça uygun görülen bir göreve atanırlar. Yeterlik sınavına birden fazla çağrılmasına rağmen sağlık kurulu raporu ile belirlenen daimi ve ciddi rahatsızlıklar dışında sürekli olarak, hastalık nedeniyle rapor almak suretiyle sınava katılmayanlar hakkında da yukarıdaki hüküm uygulanır.

1.11. Giriş Sınavında Ne Tür Sorular Sorulmaktadır, Soru Örnekleri Var mıdır?

İlgili sınav ile ilgili soru örnekleri kurulun http://www.mtk.gov.tr/ isimli web adresinden alınabilir.

19. Maliye Bakanlığı Vergi Denetmen Yardımcılığı Giriş Sınavı Kapsamı ve Sınavın Yapılış