• Sonuç bulunamadı

İçişleri Bakanlığı Kaymakam Adaylığı Sınavının Kapsamı ve Yapılış Şekli Nasıldır?-

Kaymakam adaylığı Mülki İdare Amirliği Hizmetleri sınıfının ilk kademesini teşkil eder.

Kaymakam ilçede hükümetin temsilcisi sıfatıyla genel idarenin başıdır. Bu yüzden ilde vali, ilçede kaymakam yalnızca İçişleri Bakanlığının değil tüm bakanlıkların görevlerini ilde ve ilçede üstlenmişlerdir. Bu açıdan vali ve kaymakamın sorumluluk ve yetki alanı çok geniştir. İlçenin genel idaresinden kaymakam sorumludur. Bakanlıkların kuruluş kanunlarına göre ilçede lüzumu kadar teşkilatı bulunur. Bu teşkilat kaymakamın emri altındadır. Bu nedenle, ilçenin en büyük mülki amiri olan kaymakam memurların hizmetin daha etkin ve verimli yürütülmesi, vatandaşın memura daha çabuk ulaşımının sağlanması ve kamu binalarının güvenliğinin sağlanması için çalışır.

2. Görev ve Sorumlulukları Nelerdir?

Kaymakama, 5442 Sayılı İl İdaresi Kanunu ile verilmiş olan görev ve yetkiler aşağıdaki gibidir;

(Kaymakamın en önemli görev ve yetkileri bunlar olmakla birlikte; diğer mer'i mevzuat hükümleri ile de kendisine verilmiş çok sayıda görev bulunmakta ve ilçede, 66 adet kurul veya komisyonun başkanlığını yürütmektedir.)

a) İlçe genel idaresinin başı kaymakamdır.

b) Kaymakam, ilçede hükümetin temsilcisidir. İlçenin genel idaresinden kaymakam sorumludur. Bakanlıkların kuruluş kanunlarına göre ilçede lüzumu kadar teşkilatı bulunur. Bu teşkilat (Dördüncü maddenin son fıkrasında belirtilen adli ve askeri teşkilat hariç) kaymakamın emri altındadır.

c) İlçedeki genel idare teşkilatının başında bulunanlar ilçe idare şube başkanlarıdır.

Bunların emri altında çalışanlar ilçenin ikinci derecede memurlarıdır.

d) Kaymakamlar, İçişleri Bakanlığı müdürler encümeninin intihabı ve bakanın tasvibi üzerine müşterek karar ve Cumhurbaşkanı’nın tasdikıyla tayin olunur.

Kaymakamlığa sadece mülki idare amirliği hizmetleri sınıfından olanlar vekalet edebilir.

e) Sekizinci maddenin (A) fıkrası haricinde kalan ilçe idare şube başkanları il idare şube başkanlarının inhası üzerine valilerce tayin ve aynı usule göre nakil ve tahvil edilirler. İlçenin sekizinci maddenin (B) fıkrası dışında kalan memurları ilçe idare şube başkanlarının inhası üzerine kaymakamlarca tayin ve memuriyetleri valilerce tasdik ve aynı usule göre nakil ve tahvil olunurlar.

f) Kaymakam, kanun, tüzük yönetmelik ve hükümet kararlarının neşir ve ilanını, uygulanmasını sağlar ve bunların verdiği yetkileri kullanır ve ödevleri yerine getirir.

Kaymakam, valinin talimat ve emirlerini yürütmekle görevlidir;

g) Valiler, ilçeye ait bütün işleri doğrudan doğruya kaymakama yazarlar.

Kaymakamlar da ilçenin işleri hakkında bağlı bulundukları valilerle muhaberede bulunurlar. Ancak olağanüstü hallerde kaymakamlar İçişleri Bakanlığı ve diğer bakanlıklarla muhabere edebilirler ve bu muhaberelerden valiye bilgi verirler;

15 Başvuru sırasında istenecek belgeler hakkında ilgili ilana bakılabilir.

Bilgiler 2007 yılı Ağustos ayında yapılan sınav ilanından alınmıştır

h) Kanun, tüzük, yönetmelik ve hükümet kararları ve bunlara dayanılarak valiler tarafından verilecek talimat ve emirler ilçe idare, şube başkanlarına kaymakamlar yolu ile tebliğ olunur;

i) Kaymakamlar, dördüncü maddenin son fıkrasında belirtilen daire ve müesseseler dışında kalan bütün devlet daire ve müessese ve işletmelerini ve özel işyerlerini, özel idare, belediye ve köy idareleriyle bunlara bağlı tekmil müesseseleri denetler ve teftiş ederler. Bu teftiş ve denetlemeyi bizzat veya idare şube başkanları veya validen talep edeceği Bakanlık veya tüzelkişiliği haiz genel müdürlük müfettişleri vasıtasiyle ortaokul veya bu dereceli öğretim müesseselerini de bizzat veya ilgili müfettişler marifetiyle denetler;

j) Kaymakam, denetlemesi sırasında iş başında kalmalarında mahzur gördüğü ilçe idare şube başkanlarını valinin muvafakatiyle, diğer memur ve müstahdemleri re'sen sorumluluğu altında işten el çektirebilir.

k) Kaymakam, ilçenin her yönden genel idaresi ve genel gidişini düzenlemek ve denetlemekten sorumludur;

l) Kaymakam, ilçede teşkilatı ve görevli memuru bulunmayan işlerin yürütülmesini, bu işlerin görülmesiyle yakın ilgisi bulunan herhangi bir idare veya daire başkanlığından isteyebilir. Bu suretle verilen işlerin yapılması mecburidir;

m) Kaymakam, ilçedeki idare, daire ve müesseselerde çalışan uzman veya fen kollarına dahil memur ve müstahdemlerden ilçenin genel ve mahalli hizmetlerine ilişkin işlerin görülmesini asli vazifelerine halel getirmemek şartıyla valiliğe teklif suretiyle isteyebilir. Valilikten alınacak emir üzerine bu memurlar verilen işleri yapmakla ödevlidirler;

n) Kaymakam, ilçe memurlarının çalışmalarını ve teşkilatın işlemesini gözetim ve denetimi altında bulundurur;

o) Kaymakam, ilçenin idare şube başkanlarıyla ikinci derecedeki memurlarına, genel ve özel kolluk amir ve memurlarına Memurin Kanunu’ndaki usulüne göre savunmasını aldıktan sonra uyarma, kınama cezaları verir ve uygular. Daha ağır disiplin cezaları verilmesi için özel kanun hükümlerine göre teklif ve talepte bulunabilir. Kaymakamlarca re'sen verilen cezalar kesindir. Bu cezalar tebliğ tarihinden itibaren sicile geçer. Kaymakam, ilçe memurlarına takdirnamede verebilir.

p) Kaymakam, ilçe idare şube başkanlarına acele hallerde (8 güne kadar) ve tayini kendisine ait memurlara, Memurlar Kanunundaki yıllık izin, süresi mahsup edilmek üzere bir aya kadar izin verebilir. Tayinleri kaymakama ait olmayan memur ve müstahdemlere izin verilmeden önce kaymakamın mütalaası alınır;

q) Kaymakamlar, halkın askerlik muameleleri hakkındaki müracaat ve şikâyetlerini kabul ederler. Askerlik şubelerine ve dairelerine yazarlar. Cevabı kâfi görmedikleri takdirde keyfiyeti valiye bildirirler;

r) Kaymakam, Cumhuriyet Bayramı’nda ilçede yapılacak resmi törenlere başkanlık yapar ve tebrikleri kabul eder

s) Kaymakam, ilçe sınırları içinde bulunan genel ve özel kolluk kuvvet ve teşkilatının amiridir.

3. Çalışma Düzenleri Nasıldır?

Kaymakamlar görevleri süresince bulundukları ilçede kendilerine tahsis edilen hükümet konakları veya kendileri için kiralanan konaklarda kalmaktadırlar. Ve bulundukları ilçenin imkânları dâhilinde görevlerini en iyi şekilde yerine getirmeye çalışırlar.

Kaymakam adayı maaşı: 2270+600 TL Kaymakam maaşı: 2600+600 TL

1. Derece kaymakam maaşı: 3700+600 TL

Dikkat Önemli: Kaymakamlık ülkemizde en çok tanınan ve bilinen kariyer mesleklerdendir. Bu durum, bir ölçüde geçmişe dayanan köklü bir meslek oluşundan da kaynaklanmaktadır. Kaymakamlar görev yaptıkları ilçenin en büyük mülki amiri sıfatıyla, ilçeyi sevk ve idare ederler. Özlük hakları son beş yılda oldukça iyileştirilmiştir.

Mesleklerinde kendilerini iyi yetiştirdikleri takdirde İçişleri Bakanlığı bünyesinde üst kademe yöneticiliklere, Valiliğe terfi edebilecekleri gibi, diğer kamu kurum ve kuruluşlarında genel müdürlük, müsteşarlık gibi üst kademe görevlere de atanabilirler.

Kaymakamlığın en cazip yönlerinden birisi de aday kaymakamlık eğitimi kapsamında, bir yıl süreyle İngiltere ya da Fransa'da eğitim alınmasıdır. Mesleğin avantajları yanında önemli zorlukları da vardır. Sürekli taşrada, görece zor koşullarda görev yapmak belirli hizmet süresinden sonra yıpratıcı olabilmektedir. Ayrıca, merkez bürokrasisine oranla taşrada siyasi baskılar biraz daha fazla kendisini hissettirebilmektedir.17.

5. Yurt Dışı İmkânları Nelerdir?

Asaletleri tasdik edilen Kaymakam Adayları 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 78’inci ve 79’uncu maddeleri ve Bakanlar Kurulu kararı ile verilen kontenjan çerçevesinde bir yıl süre ile bilgileri artırılmak ve uygulamaları yerinde görmek üzere yurt dışına gönderilirler.

6. Hangi KPSS Puan Türü ile Sınava Girilmektedir?

KPSSP 37 (GY:0,1, GK:0,1, HU:0,1, İK:0,2, KY:0,4, MA:0,1) bölümünden 75 ve daha yüksek puan alanlar başvurabilmektedir.

7. Giriş Sınavının Şartları, Kapsamı ve Sınavın Yapılış Şekli Nasıldır?

Başvuru Şartları;

Giriş sınavlarına katılmak isteyenlerin KPSS’den ilgili kurumca tespit edilecek yeterli puanı almaları ve aşağıda belirtilen şartları taşımaları gerekir.

A-Genel Nitelikler 1. Türk vatandaşı olmak,

2. Kamu haklarından mahrum olmamak,

3. Taksirli suçlar hariç, ağır hapis veya 6 aydan fazla hapis veyahut affa uğramış olsalar bile Devletin şahsiyetine karşı işlenen suçlarla, zimmet ihtilas, irtikap, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, inancı kötüye kullanma, dolanlı iflas gibi yüz kızartıcı veya şeref ve haysiyet kırıcı suçtan veya istimal ve istihlak kaçakçılığı hariç kaçakçılık resmi ihale ve alım satımlara fesat karıştırma, devlet sırlarını açığa vurma suçlarından dolayı hürriyeti bağlayıcı ceza ile hükümlü bulunmamak.

4. Askerlikle ilişkisi bulunmamak; askerlik hizmetini yapmış yahut ertelenmiş veya yedek sınıfına geçirilmiş olmak. (Ancak yazılı sınav tarihinde askerlik hizmetinde bulunanlardan terhislerine en çok 3 ay kalanlar yazılı sınava kabul edilirler.)

B-Özel Nitelikler

1.Üniversitelerin Siyasal Bilgiler, Hukuk, İktisat, İşletme, İktisadi ve İdari Bilimler Fakülteleri ile bunlara denkliği Yüksek Öğretim Kurulu tarafından kabul edilen. Yurt dışındaki en az dört yıl süreli fakültelerden mezun olmak.

2. Giriş sınavının yapıldığı yılın Ocak ayının birinci günü itibariyle, 30 yaşını bitirmemiş

olmak. (Ancak fiili askerlik ödevine çağrılıp da, yukarıda belirtilen yaş sınırını askerlik ödevleri sırasında geçirmiş bulunanların terhislerini müteakip açılacak ilk sınava müracaat etmeleri şartı ile bu yaş durumları aday olarak alınmalarına engel teşkil etmez.

(1700 Sayılı Dahiliye Memurları Kanunu’nun Bir Maddesinin Değiştirilmesi Hakkında 4119 Sayılı Kanun. 12 Temmuz 1995 tarih ve 22341 Sayılı R.G.)

3. Mülki idare amirliği görevini devamlı yapmasına engel olabilecek vücut ve akıl hastalığı veya vücut sakatlığı ile özürlü bulunmamak; memleketin her ikliminde iş görmeye bir engeli olmadığı tam teşekküllü Devlet hastanelerindeki sağlık kurullarından alınacak raporla belirtilmiş olmak.

4. Yaptırılacak tahkikata göre mülki idare amiri olmaya engel teşkil edecek kişisel veya ailevi bir kötü sanı bulunmamak.

5. 5442 Sayılı İl İdaresi Kanunu’nun 31 ve 32’nci maddelerinde sayılan yetki, görev ve sorumluluğu yerine getirebilecek Mülki İdare Amirliğine yaraşır kültüre, bilgi birikimine, yeteneğe, anayasanın başlangıç hükümleri ile 2 nci maddesinde ifadesini bulan demokratik, laik ve sosyal hukuk devletinin gerektirdiği çağdaş yaşam ve yönetim anlayışına sahip olmak.

6. 18/3/2002 tarihli ve 2002/3975 Sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan Kamu Görevlerine İlk Defa Atanacaklar İçin Yapılacak Sınavlar Hakkında Genel Yönetmelik gereğince yapılan, Kamu Personel Seçme Sınavı’ndan (KPSS) Bakanlıkça belirlenen puan türünden asgari puanı almak.

7. Adaylığı sınavlarını kazanmış olup, halen bir kamu kuruluşunda çalışanlar ile daha önce çalışmış olanlardan kamu görevleri sırasında disiplin cezası alanlar veya görevleri süresince iyi derecede sicil almamış olanların atamaları yapılmaz.

Sınavın Yapılış Şekli;

Giriş sınavı yazılı ve sözlü sınav olmak üzere iki aşamada yapılmaktadır.

a) Eleme Sınavı (KPSS): Kamu Görevlerine İlk Defa Atanacaklar İçin Yapılacak Sınavlar Hakkında Genel Yönetmelik hükümleri gereğince Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi’nce (ÖSYM) yapılan Kamu Personel Seçme Sınavı’dır. Bu sınavda başarılı sayılmak için gereken asgari puan Bakanlıkça tespit edilir.

b) Giriş Sınavı: ÖSYM tarafından yapılan Kamu Personel Seçme Sınavında (KPSS) başarılı sayılan adaylar arasından Bakanlıkça yapılan yazılı ve sözlü sınav yapılmaktadır.

1) Yazılı Sınav: ÖSYM tarafından yapılan Kamu Personel Seçme Sınavı’nda (KPSS) başarılı sayılan adaylar arasında Bakanlıkça yapılan sınavdır. KPSS sonucunda, Bakanlıkça belirlenen puan türünden 70 puanın altına düşülmemek kaydıyla en yüksek nottan başlamak üzere, sınav ilanında belirtilen kadronun 20 katı kadar aday yazılı sınava girme hakkı elde etmiş olur.

Sınavlar; İnkılap Tarihi, Anayasa, İdare Hukuku, Ekonomi, Türkiye’nin İdari Yapısı, Türkiye’nin Ekonomik Yapısı ve Sorunları, Türkiye’de Mahalli İdareler, Türkiye’de Demokratikleşme ve İnsan Hakları alanında yapılan yenilikler ve benzeri idareciyi yakından ilgilendiren konularda hazırlanır.

2) Sözlü Sınav: adayların yazılı sınav konularının yanı sıra, bilgilerinin ölçüldüğü, genel kültür, muhakeme, kavrayış, ifade yetenekleri, genel davranış ve tepkilerinin mesleğe uygunluğu açısından değerlendirildiği ve fiziki durumunun tespit edildiği sınavdır.

Sözlü sınav değerlendirilmesinde bu Yönetmeliğin 7’nci maddesinde belirlenen ölçütlerden bilgi ölçütü için 100 üzerinden 40 puan, diğer ölçütlerde ise her bir kriter eşit olarak değerlendirilip 100 üzerinden toplam 60 puan esas alınarak yapılır. Sözlü sınav notu 70’ten aşağı olanlar yetersiz sayılarak elenir.

Sınav sonucu kazananlar iller için tespit edilmiş kontenjanlar ve boş kadrolar nispetinde sınav başarı sıraları esas alınarak, istedikleri dört ilden birine 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 54’üncü maddesi gereğince kaymakam adayı olarak atanırlar.

İlk Başvuru Tarihi Son Başvuru Tarihi 24 Temmuz 2009 14 Ağustos 2009 20 Ağustos 2008 5 Eylül 2008

Kaymakam adaylığı giriş sınavı şu ana kadar istisnasız her yıl düzenli olarak yapılmıştır.

9. Yetiştirilme, Yeterlik Sınavı ve Mesleğe Atanma Nasıldır?

Adayın Yetiştirilmesi;

Kaymakam adayları normal hallerde aşağıdaki sıra ve ortalama sürelerle kaymakam adaylığı staj devresine tabi tutulurlar.

İl Merkez stajı 1 ay

Bakanlık Merkez stajı–1 3 ay

Kaymakam Refikliği stajı 1 ay

Mülkiye Müfettişi Refakatinde Teftiş stajı 1.5 ay

Bakanlık Merkez stajı–2 4 ay

Yurt dışı stajı 12 ay

Milli Güvenlik stajı 1.5 ay

Kaymakam Vekilliği stajı 8 ay

Kaymakamlık Kursu 4 ay

Belirtilen stajlar aşağıdaki şekilde yaptırılır:

a- İl Merkez Stajı; Ana Yönetmeliğin 13’üncü maddesinde belirtilen esas ve usuller dahilinde yaptırılır.

b- Bakanlık Merkez Stajı (1-2); bu staj döneminde kaymakam adayları, Bakanlıkça belirlenen kurumda Yüksek Lisans eğitimine tabi tutulurlar. Aynı staj dönemi içerisinde yabancı dil eğitimi de verilir. Yüksek lisans programı ve programın uygulanacağı kurumun belirleyeceği esas ve usuller çerçevesinde kurumun çalışma takvimine uygun dönemleri kapsayacak şekilde uygulanır.

c- Kaymakam Refikliği Stajı; Ana yönetmeliğin 14’üncü maddesinde belirtilen esas ve usuller dahilinde yaptırılır.

d- Mülkiye Müfettişi Refakatinde Teftiş Stajı; Ana Yönetmeliğin 15’inci maddesinde belirtilen esas ve usuller dahilinde yaptırılır.

e- Bilgileri Artırılmak ve Uygulamaları Yerinde Görmek Üzere Yurt Dışı Stajı; Asaletleri tasdik edilen kaymakam adayları 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 78’inci ve 79’uncu maddeleri ve Bakanlar Kurulu Kararı ile verilen kontenjan çerçevesinde bir yıl süre ile bilgileri artırılmak ve uygulamaları yerinde görmek üzere yurt dışına gönderilirler.

Yurt dışına gönderilen kaymakam adayları; bulundukları ülkede Bakanlık Makamınca belirtilecek süre ve esaslar dahilinde yabancı dil bilgileri artırılmak amacıyla lisans kursuna devam ederler. Yabancı dil eğitiminin sonunda mesleki konularda incelemelerde bulunup uygulamaları yerinde görürler veya bu amaçla mesleki kurslara devam ederler.

Kaymakam adayları devam ettikleri kurslarda alacakları başarı belgeleri ile inceleme sonucu hazırlayacakları raporu okudukları yabancı dilden ve Türkçe ikişer nüsha daktilo

edilmiş şekilde, yurda döndükleri tarihi takip eden bir ay içinde Bakanlığa vermek zorundadırlar.

Kaymakam adaylarının yurt dışında bulundukları sürede tutum ve davranışları ile başarı durumları her üç ayda bir Personel Genel Müdürlüğünce mahallinde gözden geçirilir.

Her aday için değerlendirme raporu düzenlenir. Yabancı dil eğitimleri süresince yapılan aylık sınavlardan, üst üste iki sınavda başarısız veya dönem sonunda yapılacak olan genel sınavda başarısız oldukları tespit edilenlerle, devletin itibarını veya görev haysiyetini zedeleyici fiil ve davranışlarda bulundukları tespit edilenler, yurda çağırılır ve haklarında gerekli yasal işlemler yapılır.

f- Milli Güvenlik Stajı; Bu staj döneminde kaymakam adayları, Bakanlık ve Milli Güvenlik Kurulu Genel Sekreterliği ile müştereken belirlenecek plan ve program dahilinde 1.5 ay süre ile milli güvenlik ile ilgili konularda staja tabi tutulur.

İl Merkez Stajı: Kaymakam Adayları atandıkları illerde bizzat Valinin veya görevlendireceği Vali yardımcısının direktif ve gözetimi altında hazırlanacak (Değişik ibare:RG-15/08/2001-24494) 1 aylık bir programa göre, valilik birimlerinden başlamak üzere bütün bakanlıkların ilde mevcut kuruluşlarında ve il belediyesinde çalıştırılırlar.

İlde, en büyük mülkiye amirinin başkanlığında toplanan kurum ve komisyonlara izleyici veya vali uygun görürse raportör olarak iştirak ettirilirler. İl belediyesindeki çalışmaları, iki haftadan fazla olmamak üzere belediyelerin kuruluşu, organları ve faaliyetleri hakkında tam bir bilgi sahibi olmalarına imkan sağlayacak ölçüde tutulur. Bunun süre ve zamanı valilikçe belirlenir.

Kaymakam adayları, ilde hazırlanan 1 aylık çalışma programları içerisinde çalıştırıldıkları her birimde ilgili Kanun-Tüzük-Yönetmelik ve İdari metinleri okuyup incelemek, o birimdeki görevlilerle ilişki kurarak hizmetlerin nasıl yürütüldüğünü yakından takip edip öğrenmek ve sonunda valiliğe verecekleri yazılı raporda bunları özetlemek, ayrıca gerek mevzuatta gerekse uygulamada müşahade edecekleri hata, tekrar ve noksanları işaret ederek o birimde hizmetlerin daha iyi yürütülmesi için kişisel görüşlerini belirtmek ile mükelleftirler.

Kaymakam Refikliği Stajı: İl merkez stajını tamamlamış, kaymakam adayları; Bakanlıkça bilgi ve tecrübelerinden yararlanılabilecek Kaymakamlar yanına normal olarak (Değişik ibare: RG-15/08/2001-24494) 1 ay süre ile kaymakam refiki olarak gönderilirler. İlçede refiki bulundukları kaymakamın gözetim ve sorumluluğu altında ilçe yönetimi, sorunları, kaymakamın yetkilerini, görevlerini, iş tutumunu yakından izleyerek ve zaman zaman uygulamalara bizzat katılarak gerekli bilgi, tecrübe ve becerilerle donatırlar.

Mülkiye Müfettişi Refakatında Teftiş Stajı; Kaymakam refikliği stajını tamamlayan kaymakam adayları; mülkiye müfettişlerinin yıllık normal teftişleri sırasında 1.5 ay süre ile Mülkiye Müfettişleri refakatinde görevlendirilirler.

Kaymakam adayları; 6 aylık il merkez stajını, kaymakam refikliğini ve mülkiye müfettişi refakatindeki teftiş stajını tamamlayarak, görevde en az bir yılı doldurduklarında vali tarafından değerlendirilirler. Vali her adayın görevine karşı olan ilgisini, devam durumu, kişiliği, bilgi ve becerisini, kaydettiği gelişmeleri temsil kabiliyetini, halkla münasebetini, kılık-kıyafetlerini refiki bulunduğu kaymakam ve mülkiye müfettişinin raporlarını göz önünde tutarak kanaatini olumlu ya da olumsuz şekilde Bakanlığa yazılı olarak bildirir.

Olumlu sicil almış ve başarılı görülmüş kaymakam adaylarının bakanlıkça asaleti tasdik edilir.

Olumsuz sicil almış ve başarısız görülmüş kaymakam adayları, başka bir İl valisi yanında en çok bir yıl daha denenir. Bu süre sonunda da olumlu sicil alamayanlar hakkında 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 57’nci maddesi hükümleri uygulanır.

Asaletleri tasdik edilen kaymakam adayları; Bakanlıkça boş veya yıllık izin veya sağlık izini gibi sebeplerle açık bulunan ilçe kaymakamlıklarına vekil olarak atanırlar.

İkinci İl Merkez Stajı; İkinci il merkez stajı sırasında bilgi, beceri ve davranışları açısından değerlendirilmeleri valilerce yapılır. Valilerin kanaatleri yazılı olarak staj-rapor dosyalarına konulur.

Kaymakamlık Tezi; Kaymakam adaylarının yüksek lisans programı sonunda

Bakanlıkça belirlenen konular dışında tez konusu seçen, tezini zamanında teslim etmeyen veya çağrıldığı halde mazeretsiz olarak tezini sunmaya gelmeyen ya da komisyon tarafından tezi ikinci defa yeterli bulunmayanlar, tez değerlendirmede başarısız Sayılırlar. Bunlar, bir sonraki kaymakamlık kursuna kadar kaymakam adaylığına devam etmek ve Bakanlıkça belirlenecek yeni bir konuda tez hazırlamakla yükümlüdürler. Staj-Rapor değerlendirilmesi sonucunda ikinci tezinin başarısız sayıldığı anlaşılanlar kaymakam adaylığından bakanlığın merkez veya taşra teşkilatında genel idare hizmetleri sınıfında bir göreve atanırlar. Tezi başarılı bulunanlar kaymakamlık kurunsa çağırılırlar.

Kaymakamlık Kursu, kaymakam adaylarının kaymakam olarak atanmalarından önce katılmak ve başarı ile bitirmekten yükümlü bulundukları son eğitim devresidir.

Kaymakamlık kurslarından her biri bir dönem numarası almak ve en çok 6 ay süreli olmak üzere İçişleri Bakanlığı tarafından düzenlenip yürütülür.

Kurs sonu sınavında başarı sağlayan ve Kaymakam olarak atanmaya hak kazanan kaymakam adaylarının düzenlenecek bir törenle ad çekmeleri yapılır; sertifikaları ve derece alanların ödülleri dağıtılır.

Kurs sonu sınavında yetersiz not alanlar; en çok 30 gün içerisinde ikinci bir sınava tabi tutulurlar. Bu sınavda da yetersiz not alanlar Bakanlığın merkez veya taşra teşkilatında genel idare hizmetleri sınıfında bir göreve atanırlar.

10. Yeterlik Sınavını Geçemeyen Adayların Durumu Ne Olmaktadır?

Kurs sonu sınavında yetersiz not alanlar; en çok 30 gün içerisinde ikinci bir sınava tabi tutulurlar. Bu sınavda da yetersiz not alanlar bakanlığın merkez veya taşra teşkilatında genel idare hizmetleri sınıfında bir göreve atanırlar.

11. Giriş Sınavında Ne Tür Sorular Sorulmaktadır, Soru Örnekleri Var mıdır?

www.osym.gov.tr adresinden geçmiş yıllarda yapılmış sınav sorularına ulaşılabilir.