• Sonuç bulunamadı

Not: idari yargı hakimliği ve Sayıştay denetçiliği gibi bazı sınavlara giriş koşulu olarak KPSS puanı istenmemektedir.

İdari Yargı Hâkimi20 1. Kimdir?

İdarenin eylem ve işlemlerinden “menfaati ihlal edilen” ya da “hak kaybına uğrayan”

kimse, yetkili yargı yerine başvurarak idari işlemin iptalini ya da karşılaştığı haksızlığın giderilmesini isteyebilir. İdari yargıda görev yapan hâkimler, kişilerle yürütme ve idare arasındaki ilişkileri düzenleyen mevzuatın uygulanmasından doğan uyuşmazlıkları karara bağlamakla görevlidirler. Bu bağlamda İdari yargı hâkiminin, hukuki bilgi ve uzmanlık oluşumunda kamu hizmetleri alanında da deneyim sahibi olması gerekmektedir21. İdari yargı hâkimleri, ilk derece mahkemelerinde görev yapanlar ve Danıştay’da görev yapanlar olarak iki ana gruba ayrılır.

19 Bilgiler 2006 yılında yapılan sınav ilanından alınmıştır.

20 Bknz: Hakimler Ve Savcılar Kanunu ve Adli Yargı Hakim ve Savcı Adayları İle İdari Yargı Hakim Adaylarının Staj Dönemi İle Staj Mahkemelerine İlişkin Yönetmelik. Ayrıca konu ile ilgili ayrıntılı bir tartışmanın yapıldığı “İdari Yargıda Hakim ve Savcı Adaylarının Eğitimi” isimli makaleye bakılabilir. (http://www.barobirlik.org.tr/yayinlar/makaleler/saliher.doc)

21İdari Yargıda Hakim ve Savcı Adaylarının Eğitimi

http://www.danistay.gov.tr/1-— İlk derece mahkemelerinde görev yapan hâkimler:

Bölge idare mahkemeleri, idare mahkemeleri ve vergi mahkemeleri 2576 Sayılı Kanunla verilen görevleri yerine getirmek üzere kurulmuş bağımsız mahkemelerdir.

— Danıştay Tetkik Hâkimleri:

İdari yargı hâkimleri içinden Danıştay’da görevli olanlarına Danıştay tetkik hâkimi denmektedir. “Danıştay tetkik hâkimleri beş yıl meslekte hizmet etmiş ve olumlu sicil almış olanlar arasından Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulunca atanırlar.” Danıştay Kanununun 62. maddesinde belirtildiği üzere tetkik hâkimlerinin en temel görevi, kendilerine havale edilen dava dosyalarını inceleyerek daire ve kurullara dosyaları anlatmak, kendilerinin uyuşmazlıkla ilgili görüşlerini açıklamak, daire veya kurullarda yapılan tartışmalar sonucu varılan karara ilişkin taslağı yazmaktır.

2. Görev ve Sorumlulukları Nelerdir?

İdari yargı, kişiler ile idare arasında çıkan ve İdare Hukuku ile Vergi Hukuku’nun uygulamasından kaynaklanan uyuşmazlıkların çözümlendiği yargı koludur. Bu bağlamda idari yargı hakimleri idare mahkemeleri ve vergi mahkemelerinin kuruluşu ve görevleri hakkındaki kanun çerçevesinde kendilerine verilen görevleri yaparlar.

3. Çalışma Düzenleri Nasıldır?

Hâkim ve savcılar, haftalık çalışma süresi ve günlük çalışma saatleri yönünden Devlet Memurları Kanunu’ndaki hükümlere tâbidirler. Ancak, hizmetin gerekleri ile görevin özelliklerinden doğan hâllerde mesai saatleri dışında ve tatil günlerinde nöbet tutarlar.

Adaylar meslek öncesi eğitim süresi kadar mecburî hizmetle yükümlüdürler. Meslek öncesi eğitimini tamamlamadan görevden ayrılanlar ile meslek öncesi eğitimlerini tamamlayıp, mesleğe kabul edildikten sonra meslek öncesi eğitim süresi kadar çalışmadan görevden ayrılanlar, meslek öncesi eğitimleri sırasında kendilerine ödenen aylık, ödenek, tazminatlar ile her türlü ödemelerin, mecburi hizmetin eksik kalan kısmı ile orantılı miktarını iki kat olarak ödemek zorundadırlar.

Mecburi hizmetle ilgili olarak, Türkiye Adalet Akademisi Kanunu ile Hâkimler ve Savcılar Kanunu’nda hüküm bulunmayan hallerde, 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu hükümleri uygulanır.

4. Özlük Hakları Nelerdir? Maaşı Ne Kadardır?

Adalet bakanlığı tarafından hâkim ve savcılara sağlanan lojman ve diğer tüm sosyal hak ve yardımlardan yararlanırlar. Ayrıca hâkimler ve savcılar azlolunamazlar. Bir mahkemenin veya kadronun kaldırılması nedeniyle de olsa aylık ve ödeneklerinden ve diğer özlük haklarından yoksun kılınamazlar, kendileri istemedikçe 65 yaşından önce emekliye sevk edilemezler. Bu çerçevede iş güvencesi yüksek olan bir meslek olduğu söylenebilir.

İdari yargı hakim adayı maaşı: 2300 TL İdari yargı hakimi maaşı: 2800 TL

1. Derece kadrolu idari yargı hakimi maaşı: 5150 TL 5. Yurt Dışı İmkânları Nelerdir?

Bilgi ve görgülerini artırmak, meslekleriyle ilgili araştırma yapmak, kurs ve öğrenim görmek üzere seçilen ya da iç veya dış burstan yararlanan hâkim ve savcılar iki yılı;

uluslararası kuruluşlarda ya da yargı organlarında çalışmak üzere görevlendirilenler ise üç yılı aşmamak üzere Adalet Bakanlığınca yurt dışına gönderilebilirler. Bu süreler, gerekirse en çok bir katına kadar uzatılabilir.

Bu surette yurt dışına gidip üç aydan fazla yurt dışında kalanlar, yurda dönüp mesleğe

yapmadan görevden ayrılmak isteyenler, yurt dışında kaldıkları sürede kendilerine ödenen aylık, ödenek, tazminatlar ile her türlü ödemelerin, mecburî hizmetin eksik kalan kısmı ile orantılı miktarını iki kat olarak ödemekle yükümlüdürler.

6. Hangi KPSS Puan Türü ile Sınava Girilmektedir?

Dikkat Önemli: İdari yargı hâkim adaylığı sınavına girebilmek için KPSS’ye girmek gerekmemektedir. İdari yargı hakim adaylığı sınavı aşağıda ayrıntısının belirtildiği gibi ÖSYM tarafından test şeklinde yapılmaktadır.

7. Giriş Sınavının Şartları, Kapsamı ve Sınavın Yapılış Şekli Nasıldır?22 Başvuru Şartları;

Başvuruda bulunacakların 2802 Sayılı Hâkimler ve Savcılar Kanunu’nun değişik 8’inci maddesinde belirtilen aşağıdaki şartları taşımaları gerekmektedir:

a) Türk vatandaşı olmak,

b) Lisans ve lisansüstü (master) öğrenimini yapmış olanlar için 30 yaşını, doktora öğrenimini tamamlamış olanlar için 35 yaşını bitirmemiş olmak,

c) Siyasal Bilgiler, İktisat, İşletme, İktisadi ve İdari Bilimler Fakülteleri ile en az dört yıl eğitim veren ve denkliği yetkili makamca kabul edilen yerli ve yabancı fakültelerden birini bitirmiş olmak. Hukuk Fakültesinden mezun olmak veya yabancı bir hukuk fakültesini bitirip de Türkiye’deki hukuk fakülteleri programlarına göre eksik kalan derslerden sınava girip başarı belgesi almış bulunmak,

d) Kamu haklarından yasaklı olmamak,

e) Askerlik durumu itibariyle askerlikle ilgisi bulunmamak veya muvazzaflık hizmetini yapıyor veya yapmış yahut ertelenmiş ya da yedeğe geçirilmiş olmak,

f) Hâkimlik ve savcılık görevlerini sürekli olarak yurdun her yerinde yapmasına engel olabilecek vücut ve akıl hastalığı veya sakatlığı, alışılmışın dışında çevrenin yadırgayacağı şekilde konuşma ve organlarının hareketini kontrol zorluğu çekmek gibi özürlü durumları bulunmamak,

g)Taksirli suçlar hariç olmak üzere, üç aydan fazla hapis veya affa uğramış olsa bile Devletin şahsiyetine karşı işlenen suçlarla, zimmet, ihtilâs, irtikâp, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, inancı kötüye kullanma, dolanlı iflâs gibi yüz kızartıcı veya şeref ve haysiyet kırıcı bir suçtan veya kaçakçılık, resmî ihale ve alım satımlara fesat karıştırma, Devlet sırlarını açığa vurma suçlarından dolayı hükümlü bulunmamak veya bu suçlardan veya taksirli suçlar hariç olmak üzere üç aydan fazla hürriyeti bağlayıcı cezayı gerektiren bir fiilden dolayı soruşturma veya kovuşturma altında olmamak, h) Hâkimlik ve savcılık mesleğine yakışmayacak tutum ve davranışta bulunmamış olmak.

Sınavın Yapılış Şekli;

Adlî ve İdarî Yargıda Hâkim ve Savcı Adaylığı Yazılı Sınav, Mülâkat ve Atama Yönetmeliğinin23 değişik 12. maddesi gereğince adlî yargı hâkim ve savcı adaylığı yazılı sınavında adaylara Genel Yetenek ve Genel Kültür Testi ile Alan Bilgisi Testi uygulanmaktadır.

Adlî ve idarî yargı hâkim ve savcı adaylığı yazılı sınavı, ÖSYM tarafından Ankara’da yapılmaktadır ve sınav yaklaşık 3 saat sürmektedir. Sınavın organizasyonu ve uygulanması tamamen ÖSYM’nin sorumluluğunda gerçekleştirilmektedir. Sınav test usulü yapılmaktadır. Değerlendirme sırasında her doğru cevaba bir puan verilmekte, yanlış cevaplar dikkate alınmamaktadır. Bir testteki doğru cevap sayısı adayın bu testten aldığı ham puanı oluşturmaktadır. Sınava giren adayların Genel Yetenek ve Genel Kültür Testi ile Alan Bilgisi Testinin ham puanları ayrı ayrı olmak üzere ortalaması 50, standart sapması 20 olan standart puan dağılımlarına dönüştürülmektedir. Adayların genel başarıları tespit edilirken Genel Yetenek ve Genel Kültür Testi standart puanı 0.20, Alan Bilgisi Testi standart puanı 0.80 ile çarpılarak toplanmakta ve değerlendirme sonunda Ağırlıklı Standart Puanı 70 ve daha yüksek olan adaylar sınavın bu bölümünde başarılı sayılarak mülâkata çağrılmaktadır.

Sınav Konuları;

Yazılı sınav; Türkçe, Matematik, Türk kültür ve medeniyetleri, Atatürk ilkeleri ve inkılâp tarihi ve temel yurttaşlık bilgisi sorularından oluşan genel yetenek ve genel kültür konuları ile

İdarî yargıda; Anayasa Hukuku, İdare Hukuku, İdarî Yargılama Usulü, Hukuk Yargılama Usulü, Borçlar Hukuku (genel hükümler), Medenî Hukuk, Ceza Hukuku (genel hükümler), Vergi Hukuku, Vergi Usul Hukuku ve Maliye-Ekonomi, konularını kapsayan alan bilgisi sorularından yapılır.

Sınavın Değerlendirilmesi;

Yazılı sınavda genel yetenek ve genel kültür soruları 20, alan bilgisi soruları 80 puan ağırlığa sahip olacak şekilde değerlendirmeye tâbi tutulur. Bu değerlendirme yapılırken genel yetenek ve genel kültür konuları ile alan bilgisi konuları kendi aralarında eşit olarak puanlanır.

Yazılı sınavda 100 tam puan üzerinden en az 70 puan almak kaydıyla en yüksek puan alandan başlamak üzere, sınav ilânında belirtilen kadro sayısının bir katı fazlası mülâkata çağrılır. Ancak başarı oranı, ilân edilen kadronun bir katı fazlasının altında olursa, sadece başarılı olanlar mülâkata çağrılır. Bu şekilde çağrılan en düşük puana sahip adayla aynı puanı alanlar da mülâkata alınır.

Mülâkat Kurulu; Adalet Bakanlığı müsteşarı veya görevlendireceğim Müsteşar yardımcısı başkanlığında, Teftiş Kurulu Başkanı, Ceza İşleri, Hukuk İşleri ve Personel Genel Müdürleri ile Türkiye Adalet Akademisi Yönetim Kurulunun her sınav için kendi üyeleri arasından belirleyeceği iki üye olmak üzere toplam yedi üyeden oluşur.

Mülâkat, ilgilinin; a) Muhakeme gücünün, b) Bir konuyu kavrayıp özetleme ve ifade yeteneğinin, c) Genel ve fizikî görünümünün, davranış ve tepkilerinin mesleğe uygunluğunun ve liyakatinin, d) Yetenek ve kültürünün, e) Çağdaş bilimsel ve teknolojik gelişmelere açıklığının, puan verilmesi suretiyle değerlendirilmesi yöntemidir.

Mülâkat, yukarıdaki bentlerde yazılı özellikler her biri 20’şer puan üzerinden değerlendirilerek yapılır. Mülâkat Kurulunun her bir üyesi tarafından verilen puanlar ayrı ayrı tutanağa geçirilir. Başarılı sayılmak için, üyelerin 100 tam puan üzerinden verdikleri notların aritmetik ortalamasının en az 70 olması şarttır.

23 Dikkat Önemli: ilgili yönetmelik (12 Ocak 2008 CUMARTESİ Resmî GazeteSayı : 26754) yürürlükten kaldırılmıştır.

notunun % 30’unun toplamı tespit edildikten sonra en yüksek puan alandan başlamak üzere nihai başarı listesi hazırlanır. Bu sıralamaya tâbi tutulanların nihai puanlarının eşit olması halinde, yazılı sınavda aldığı puana öncelik tanınır.

Dikkat Önemli; Hukuk alanında doktora yapmış olanlar ilân edilen boş kadrolara başvurabilir. Bunlar sadece mülâkata tâbi tutulur. Bu durumda olanlar için mülâkat puanı esas alınarak ayrı bir nihai başarı listesi düzenlenir.

8. Giriş Sınavı Ne Sıklıkla Yapılmaktadır?24 İdari yargı hâkimliği sınavı her yıl yapılmaktadır.

9. Yetiştirilme, Yeterlik Sınavı ve Mesleğe Atanma Nasıldır?

Adayın Yetiştirilmesi;

Adaylık süresi, 23.07.2003 tarihli ve 4954 Sayılı Türkiye Adalet Akademisi Kanunu hükümlerine tâbidir. Adayların meslek öncesi eğitimleri, 4954 Sayılı Kanun hükümleri uyarınca yapılır.

Meslek öncesi eğitimin hedefleri aşağıda gösterilmiştir:

a) Adaylara hâkimlik ve savcılık mesleğinin gerektirdiği bilgi ve beceriyi kazandırmak ve bunu davranış hâline getirmelerini sağlamak,

b) Adayları mesleğin gerektirdiği tarafsızlık, onur ve adalet anlayışına sahip kişiler olarak yetiştirerek hâkimlik ve savcılık mesleğine hazırlamak,

c) Adaylara yükseköğrenimde edindikleri bilgileri uygulamaya aktarıp mukayeseli hukuktan ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararlarından da yararlanarak, hukukî uyuşmazlıkları yorumlayıp çözüm üretmelerinin esas ve yöntemlerini göstermek,

d) Adaylara hukukun temel kavram ve ilkelerini vermek,

e) Adaylara adlî yazışma kuralları ile karar metinlerinin yazımına ilişkin esas ve usulleri öğretmek,

f) Adayların meslekî konular dışındaki bilgi ve görgülerinin artırılmasını sağlamak,

g) Adayların insan haklarına saygılı, hak ve adalet duygusuna sahip kişiler olarak yetişmelerini sağlamak,

h) Adayların meslek etiğini kazanarak mesleğin yazılı olan veya olmayan kurallarına uygun hareket etmelerini sağlamak,

ı) Adayları toplumun güven ve saygısını kazanacak kişiler olarak yetiştirmek,

i) Adaylara çalışma disiplinine uyma alışkanlığını kazandırmak ve yeteneklerini geliştirici faaliyetlerde bulunmak.

Adaylar; meslek öncesi eğitim faaliyetlerine düzenli olarak devam etmek, çalışma saatlerine uymak ve yetişmeleri hususunda verilen görevleri yapmak zorundadırlar.

Meslek öncesi eğitim süresi iki yıl olup aşağıdaki dönem ve sürelerde yaptırılır:

İdari yargıda meslek öncesi eğitim;

1) Hazırlık eğitim dönemi dört ay, 2) Staj dönemi onaltı ay,

3) Son eğitim dönemi dört ay olmak üzere üç dönemi kapsar.

Staj döneminin son altı ayında adaylar yabancı dil eğitimi için, 15/09/2004 tarihli ve 25584 Sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Adlî Yargı Hâkim ve Savcı Adayları ile İdarî Yargı Hâkim Adaylarının Yabancı Dil Eğitimi İçin Yurt Dışına Gönderilme Usul ve Esaslarına İlişkin Yönetmelikte belirlenen usul ve esaslar çerçevesinde yurt dışına gönderilebilir.

Meslek Öncesi Eğitimin Yaptırılacağı Yerler Adayların;

a) Hazırlık ve son dönem eğitimleri Eğitim Merkezi’nde,

b) Staj dönemi eğitimleri adlî yargı hâkim ve savcı adayları için ağır ceza mahkemelerinin, idarî yargı hâkim adayları için bölge idare mahkemelerinin bulunduğu

staj merkezlerinde,

c) Adlî yargı hâkim ve savcı adaylarının stajları; Adlî yargı hâkim ve savcı adayları stajlarını, genel staj ve görev stajı olmak üzere iki kısım halinde, aşağıdaki sürelerde ve birbirini takip eden sıra içinde yaparlar. a) Genel staj sekiz ay süreli olup; 1) Bir ay Cumhuriyet Başsavcılıklarında, 2) Bir ay diğer adalet dairelerinde, 3) Üçer ay olmak üzere ceza ve hukuk mahkemelerinde toplam altı ay, b) Görev stajı sekiz ay süreli olup;

1) Hâkimlik görevine atanacak adaylar için; üç ay ceza mahkemelerinde, üç ay hukuk mahkemelerinde, iki ay Yargıtay’da, 2) Cumhuriyet Savcılığına atanacak adaylar için;

üç ay Cumhuriyet başsavcılıklarında, üç ay ceza mahkemelerinde, iki ay Yargıtay’da yaptırılır.

d) İdarî yargı hâkim adaylarının stajları; a) Altı ay süre ile Danıştay’da, b) Dört ay süre ile idare mahkemesinde, c) Dört ay süre ile vergi mahkemesinde, d) Bir ay süre ile bölge idare mahkemesinde, e) Bir ay süre ile il valiliklerinde olmak üzere birbirini takip eden sıra içinde yaparlar.

Yeterlik Sınavı;

Eğitim sonunda adaylar, eğitim süresi içinde kendilerine öğretilen konularla ilgili bir yeterlik sınavına alınırlar. 3221 Sayılı Kanunun 10. maddesinde yer alan bu sınavın “yazılı”

olduğu ibaresi, 1990 yılında yapılan yasa değişikliği ile “sözlü sınav” olarak değiştirilmiştir.

Ancak Anayasa Mahkemesi 20.11.1990 tarih ve E.1990/13, K.1990/30 Sayılı kararı ile bu ibareyi iptal etmiştir. Sınavla ilgili hususlar Kanunun verdiği yetki uyarınca Yönetmelik ile düzenlenmiştir.

Sınav, hazırlık ve son eğitim dönemlerinde programa alınan konular esas alınarak, öğretim görevlilerince hazırlanır. Sınav sonunda 100 üzerinden 60 ve daha yukarı puan alan adaylar başarılı kabul edilir. Eğitim sonu sınavında başarılı olan adayların mesleğe kabulleri ile atamaları, Hakim ve Savcılar Kanunu hükümlerine göre yapılır25.

Mesleğe Atanma;

Meslek öncesi eğitim sonunda yazılı sınavda başarılı olan ve mani hâli olmayan, erkekler için askerliğini yaptığını veya askerlikle ilişiği olmadığını belgeleyen adayların mesleğe kabullerine Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulunca karar verilir. Mesleğe kabullerine karar verilen adayların, adlî ve idarî yargı teşkilâtının ihtiyacı ile eş durumu ve diğer durumları göz önünde bulundurulmak suretiyle, adlî yargı adayları için görev yerleri; idarî yargı adayları için görevleri ve görev yerleri Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulunca yapılacak ad çekme ile belirlenir.

10. Yeterlik Sınavını Geçemeyen Adayların Durumu Ne Olmaktadır?

Meslek öncesi eğitim sonunda ilgili Yönetmelik hükümleri uyarınca yapılan yazılı sınavlarda başarısız oldukları kabul edilenler, sınav sonuçlarının kesinleşmesinden itibaren bir ay içinde talep etmeleri, devlet memuru olmalarında herhangi bir sakınca bulunmaması ve boş kadro bulunması hâllerinde bakanlıkça merkez veya taşra teşkilatında genel idare hizmetleri sınıfında durumlarına uygun bir kadroya atanabilirler.

Aksi hâlde bunların adaylığına Bakanlıkça son verilir.

11. Giriş Sınavında Ne Tür Sorular Sorulmaktadır, Soru Örnekleri Var mıdır?

İdari yargı hâkim adaylığı sınav soruları ÖSYM tarafından yayınlanmaktadır. Geçmiş yıllarda yapılan sınavların sorularına www.osym.gov.tr adresinden ulaşılabilir.

25İdari Yargıda Hakim Ve Savcı Adaylarının Eğitimi http://www.danistay.gov.tr/1-Idari_yargida_hakim_ve_savci_adaylarinin_egitimi.htm#_ftn4

Sınavın Yapılış Şekli Nasıldır?26

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Müfettişi27 1. Kimdir?

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı müfettiş yardımcısı bakanlık teşkilatıyla bağlı ve ilgili kuruluş ve kurumlarının, her türlü faaliyet ve işlemleriyle ilgili olarak teftiş, inceleme, araştırma ve soruşturma yapmak ve aşağıda sayılan diğer görevleri yapmakla yükümlü olan müfettişe, görev ve işlemlerin yürütülmesinde yardımcı olan kişidir.

2. Görev ve Sorumlulukları Nelerdir?

Müfettişler, bakanın emir veya onayı üzerine, bakan adına aşağıdaki görevleri yaparlar;

a) Bakanlık teşkilatıyla bağlı ve ilgili kuruluş ve kurumlarının, her türlü faaliyet ve işlemleriyle ilgili olarak teftiş, inceleme, araştırma ve soruşturma yapmak,

b) Teftiş ve inceleme sırasında gördükleri yanlışlık, eksiklik, aksaklık, usulsüzlük ve yolsuzlukları belirleyerek bunların giderilmesi ve düzeltilmesi, işlerin daha iyi yürütülmesi ve görevlilerin çalışmalarından daha çok faydalanılması için alınması gereken önlemleri Başkanlığa bildirmek, mevzuatın uygulanmasından doğan sonuçlar üzerinde inceleme yapmak, görülecek mevzuat yetersizliklerinin veya yanlışlıklarının giderilmesi için önerilerde bulunmak,

c) Görevlerini yaparken öğrendikleri ve görev emrinin dışında kalan yolsuzluklar için, sorumlular hakkında soruşturma usulüne uygun olarak, gecikmeden olaya el koymak için durumu hemen kurul başkanına iletmek, gecikmesinde zarar umulan ve delillerin kaybına meydan verebilecek hallerde delilleri toplamak,

d) Bakanlığı ilgilendiren konularda yurt içinde veya dışında inceleme ve araştırma yapmak, görevlendirildikleri komisyon, kurs, seminer ve toplantılara katılmak,

e) Refakatlerine verilecek müfettiş yardımcılarının meslekte yetişmelerini sağlamak, f) Mevzuatla verilen diğer görevleri yapmak.

3. Çalışma Düzenleri Nasıldır?

Müfettişlerin teftiş ve incelemeleri, esas itibariyle bakanlığı ilgilendiren mevzuatın uygulanmasının kontrolü ve gerekli önlemlerin alınması amacını güder. Müfettişlerin teftiş görevleri "turne dönemi" ve "turne dışı dönemi" esasına göre düzenlenir. Ankara'daki teşkilatın teftişi turne teftişi dışında kalan zaman içinde yapılır. Ankara dışındaki teşkilatın teftişi turne esasına göre düzenlenir.

Teftiş programları, müfettişlerin ve yetkili müfettiş yardımcılarının her bir turne döneminde değişik bölgelerde teftiş yapmaları sağlanacak şekilde hazırlanır. Turne teftişleri, müfettişlerin ve yetkili müfettiş yardımcılarının turne süreleri ve teftiş edilecek yerler göz önünde bulundurularak Başkanlıkça en erken Mayıs ve en geç Eylül ayı başında uygulanacak şekilde düzenlenir.

Bakanlığın yurt dışı teşkilatı ile buralardaki görevlilerin çalışmaları müfettiş yardımcılığı

26 Bilgiler 2005 yılında yapılan sınav ilanından alınmıştır. Başvuru sırasında istenecek belgeler ve adayların taşımaları gereken şartlar ile ilgili olarak ilgili ilana bakılabilir.

hariç en az 5 yıl süre ile Kurulda görev yapan müfettişler tarafından teftiş edilir ve incelenir.

4. Özlük Hakları Nelerdir? Maaşı Ne Kadardır?

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının personeline sağlamış olduğu her türlü imkândan yararlanmaktadırlar.

Müfettiş yardımcısı maaşı: 1950 TL Müfettiş maaşı: 2300 TL

1. Derece kadrolu müfettiş maaşı: 3100 TL 5. Yurt Dışı İmkânları Nelerdir?

Müfettiş ve müfettiş yardımcıları, 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu ile 21/01/1974 ve 7/7756 Sayılı Bakanlar Kurulu kararıyla yürürlüğe konulan "Yetiştirilmek Amacıyla Yurt dışına Gönderilecek Devlet Memurları Hakkında Yönetmelik" hükümleri çerçevesinde, araştırma yapmak, mesleki bilgi ve görgülerini artırmak veya öğrenim görmek üzere yurt dışına gönderilebilirler.

6. Hangi KPSS Puan Türü ile Sınava Girilmektedir?

KPSSP 115 (GY:0,1, GK:0,1 ÇE:0,2, HU:0,1, İK:0,1, İA:0,1, MA:0,1, Uİ:0,1, YD:0,1) puan türünden ve/veya KPSSP 5 ( GY:0,5, GK:0,3, YD:0,2) puan türünden 80 puan ve daha yüksek puan ile yabancı dil testinden en az 35 soru doğru cevaplayanlar başvurabilmektedir.

7. Giriş Sınavının Şartları, Kapsamı ve Sınavın Yapılış Şekli Nasıldır?

Başvuru Şartları;

Giriş sınavlarına katılmak isteyenlerin KPSS’den ilgili kurumca tespit edilecek yeterli puanı almaları ve aşağıda belirtilen şartları taşımaları gerekir.

Giriş sınavlarına katılmak isteyenlerin KPSS’den ilgili kurumca tespit edilecek yeterli puanı almaları ve aşağıda belirtilen şartları taşımaları gerekir.