• Sonuç bulunamadı

İki çeşit araştırma görevliliği vardır. 2547 Sayılı Kanununun 50/d maddesine göre ilan edilen Araştırma Görevlisi kadrosu (Enstitü kadrosu olarak adlandırılmaktadır) ve 2547 Sayılı Kanununun 33/a. maddesine göre ilan edilen Araştırma Görevlisi kadrosu (Fakülte kadrosu olarak adlandırılmaktadır). Her iki kadro ilanında aranan şartlar farklıdır.

Sakarya Üniversitesinin Fakülte, Yüksekokul, Konservatuar ve Enstitülerinde gereksinim duyulacak kadro için rektörlük tarafından ilan verilir.

2547 Sayılı Kanununun 50/d maddesine göre ilan edilen Araştırma Görevlisi kadrolarına başvurabilmek için;

a. LES Sınavından en az 50 Puan almış olmak, (ALES sınavında bu şart 70 puan olmuştur) b. KPDS veya ÜDS’den en az 50 puan almış olmak,

c. Lisans eğitimini en az iyi derece ile tamamlamış olmak (4 üzerinden 2.5 veya eşdeğeri),

d. Lisans Üstü öğretime başlamış olmak (hazırlık sınıfı hariç) koşulları aranır.

2547 Sayılı Kanununun 33/a. maddesine göre ilan edilen Araştırma Görevlisi kadrolarına başvurabilmek için;

a. LES’den en az 50 Puan almış olmak, (ALES sınavında bu şart 70 puan olmuştur) b. KPDS veya ÜDS’den en az 50 puan almış olmak,

c. Lisans eğitimini en az iyi derece ile tamamlamış olmak (4 üzerinden 2.5 veya eşdeğeri),

33Sakarya Üniversitesi Akademik Personel Atanma ve Yükseltilme Kriterleri için Bakınız www.sakarya.edu.tr

d. Lisans Üstü öğretime başlamış olmak (hazırlık sınıfı hariç) koşulları aranır.

Başvuru ve Değerlendirme;

Başvuru Şartları;

Yönetmelik kapsamındaki öğretim elemanı kadrolarına yapılacak atamalarda genel olarak;

a) 657 Sayılı Kanun’un 48 inci maddesinde belirtilen şartları taşımak,

b) Öğretim üyesi dışındaki öğretim elemanı kadrolarına naklen veya açıktan yapılan her türlü atamada ALES’ten en az 70, Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi tarafından yapılan Kamu Personeli Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavından (KPDS) veya Üniversitelerarası Kurul Yabancı Dil Sınavı’ndan (ÜDS) en az 50 puan veya eşdeğerliliği Yükseköğretim Kurulunca kabul edilen bir sınavdan bu puan muadili bir puan almış olmak, şartı aranır.

(2) Üniversite ve yüksek teknoloji enstitüleri senato kararıyla, birinci fıkranın (b) bendinde belirlenen puan barajlarının üzerinde bir puanı asgari puan olarak belirleyebilirler.

(3) Yabancı dille eğitim-öğretim yapılan programlarda bu Yönetmeliğe tabi öğretim elemanı kadrolarına naklen veya açıktan yapılacak atamalarda aranacak dil puanında Yükseköğretim Kurumlarında Yabancı Dil Eğitim-Öğretimi ve Yabancı Dille Eğitim-Öğretim Yapılmasında Uyulacak Esaslara İlişkin Yönetmelik hükümleri uygulanır.

(4) Yükseköğretim kurumları, bu Yönetmeliğe tabi öğretim elemanı kadro ilanlarında lisans veya lisansüstü mezuniyet alanları dışında adayı tanımlayan özel şartlar koyamazlar.

4.1.7. Araştırma Görevlisi Kadrosuna Başvuru İçin Aranacak Özel Şartlar Şunlardır:

(1) Araştırma Görevlisi kadrosuna başvurabilmek için 35 yaşından gün almamış olmak gerekir.

(2) Ön değerlendirme ve değerlendirme aşamalarında lisans mezuniyeti notunun hesaplanmasında kullanılacak, 4’lük not sisteminin 100’lük not sistemine eşdeğerliği Yükseköğretim Kurulu kararıyla belirlenir.

(3) Tıpta uzmanlık ile yan dal uzmanlık sınavlarında başarılı olanların araştırma görevlisi kadrolarına atanmalarında bu şartlar aranmaz.

Araştırma görevlisi kadrosuna girebilmek için adayların ilk olarak ön değerlendirme ve giriş sınavı olmak üzere iki aşamayı geçmeleri gerekmektedir. Giriş sınavları bu Yönetmelikte belirtilen jüri tarafından yazılı olarak yapılmaktadır. Ön değerlendirme giriş sınavına katılacak adayların tespiti için yalnıza ALES notu ve yabancı dil notu esas alınarak yapılmaktadır.

Ön değerlendirmede sıralamaya giren adaylar giriş sınavına çağırılmaktadır. Giriş sınavında ise ALES notu, yabancı dil notu, Diploma notu ve yazılı sınav notunun ortalaması alınır.

Ön değerlendirme; Sınav jürisi; müracaat eden adaylar arasından ilan edilen kadar sayının dört katına kadar adayı, ALES puanının %60’ını (merkezi sınavdan muaf tutulacak adayların değerlendirilmesinde; son iki yıla ait merkezi sınav notunun bulunmaması halinde ALES puanı 70 olarak kabul edilir), ve yabancı dil puanının %40’ını; meslek yüksekokullarına müracaatlarda ise ALES puanının %70’ini ve lisans mezuniyet notunun

%30’unu dikkate alarak belirler ve kurumun web sitesinde ilan eder. Bu sıralamaya göre son sırada aynı puana sahip birden fazla adayın olması halinde, bu kişilerin tamamı sınava çağrılır. Başvuru sayısının ilan edilen kadronun dört katından az olması halinde, adayların tamamı giriş sınavına alınır.

Giriş sınavları; Giriş sınavları jüri tarafından yazılı olarak yapılır. Sınavda adayın mesleki ifade becerisi, analitik düşünme ve akademik yeteneği, genel kültür düzeyi ve başvurduğu alanla ilgili beceri ve ilgi düzeyi değerlendirilir.

Değerlendirme: Sınav jürisi değerlendirmesinde; ALES notunun %30’unu (merkezi sınavdan muaf tutulacak adayların değerlendirilmesinde; son iki yıla ait merkezi sınav notunun bulunmaması halinde ALES puanı 70 olarak kabul edilir), lisans mezuniyet notunun %30’unu, yabancı dil puanının %10’unu ve giriş sınavı notunun %30’unu;

Meslek yüksekokullarında ise ALES notunun %35’ini (merkezi sınavdan muaf tutulacak adayların değerlendirilmesinde; son iki yıla ait merkezi sınav notunun bulunmaması halinde ALES puanı 70 olarak kabul edilir), lisans mezuniyet notunun %30’unu ve giriş sınavı notunun %35’ini hesaplayarak ilan edilen kadro sayısı kadar adayı başarı sırasına göre belirler.

Sınavlarda başarılı olanların atanması; Sınavlarda başarılı olan adaylar, başarı puanları esas alınarak ilan edilir. İlan edilen kadro sayısını geçmemek şartıyla yedek aday da ilan edilebilir. Atamalar yürürlükteki mevzuata göre yapılır.

Sözleşme Süreleri;

2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu’nun 50/d maddesi gereğince araştırma görevliliği geçici bir görevdir. Yüksek lisans ya da doktora programının başarıyla ya da başarısızlıkla sona erdiği dönemin sonunda bu kapsamdaki araştırma görevlilerinin görev süresi de kendiliğinden sona erer. Ancak, yüksek lisans programını başarıyla tamamlayan ve doktora programına devam etmek isteyen 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu’nun 33/a maddesine göre atanmış olan araştırma görevlilerinin görev süresi herhangi bir doktora programı giriş sınavını başarana kadar, Bölüm Kurulunun gerekçeli önerisi ile her seferinde 1 yıl olmak üzere en fazla iki kez uzatılabilir. Bu iki yıl sonunda da bir doktora giriş sınavını başaramayan araştırma görevlilerinin üniversiteyle ilişiği kesilir.

2. Öğretim Görevlisi, Okutman ve Öğretim Yardımcıları Kadrolarına Başvuru ve Atanma