• Sonuç bulunamadı

Mali Denetim Sonuçları

Belgede Gazi M.K. Atatürk (sayfa 68-140)

2.2 .Temel Politikalar ve Öncelikler

10. Kalkınma Planı

3.1.3. Mali Denetim Sonuçları

2016 Mali yılı denetimi 5393 sayılı Belediye Kanunu’nun 25.

maddesi gereğince Meclis Denetim Komisyonu tarafından sürdürülmüştür. 5018 sayılı kanunun 68. maddesi ve 6085 sayılı Sayıştay Kanunu gereğince Sayıştay Başkanlığı tarafından 2016 mali yılı dış denetimi devam etmektedir.

Yönetişim

55 İzmir Büyükşehir Belediyesi 2016 Faaliyet Raporu Amaç 1.1

Katılımcı ve Şeffaf Yönetim Anlayışıyla Modern ve Kaliteli Hizmet Sunmak

Hedef 1.1.1

Daha Etkin Bir Kurumsal Yapı İçin Yönetim ve Hizmet Verimliliğinin Artırılması

Performans Hedefi 1.1.1.1

Kurumsal Kabiliyet ve Kapasitenin Artırılarak Yönetim ve Hizmet Süreçlerinin İyileştirilmesi

Kişisel ve Kurumsal Eğitim ve Gelişime Yönelik Faaliyetlerin Yönetilmesi

İnsan Kaynakları Eğitimi Daire Başkanlığı: İzmir Büyükşehir Belediyesinin tüm birimlerinden eğitim talepleri toplanarak, değişen kanun ve yönetmeliklere ilişkin tespitler yapılmıştır.

Eğitimler, gelişen ve değişen teknolojilere ilişkin mesleki yeterliliğin arttırılması amacıyla iletişim, teknik ve mevzuat başlıkları altında planlanarak gerçekleştirilmiştir. Zorunlu olan iş sağlığı ve güvenliği temel eğitimleri, belediyemiz bünyesinde az tehlikeli, tehlikeli ve çok tehlikeli sınıfta görev yapmakta olan personellere yönelik olarak yapılmıştır. Kurumumuzun misyon ve vizyonuna uygun hedeflerin gerçekleştirilebilmesi için İzmir Büyükşehir Belediyesinin kurumsal ve personelin kişisel gelişimine yönelik çeşitli eğitimler planlanacaktır.

Ar-Ge Hizmetlerinin Geliştirilmesi

Fen İşleri Dairesi Başkanlığı: Yeni teknolojileri keşfedip, yük-sek ve sürdürülebilir verimlilik artışını sağlayacak çalışmalarda bulunarak, hizmetlerde ve süreçlerde katma değer yaratacak değişiklikleri saptamak, kentsel mekânlarda ve kurum İçinde yenilikçi uygulamaların geliştirilmesine yönelik araştırma yapmak amacı ile çalışmalarını sürdürmektedir. Bu kapsamda;

kent genelinde dünyadan ve Türkiye’den inovatif fikir ve uygulamalar araştırılarak 2016 yılı süresince oluşturulan proje öneri dosyalarının inovasyon türlerine göre dağılımı;

%44’ü kent için inovasyon, %25’i ürün inovasyonu,%18’i sosyal inovasyon,%7’si kurum içi inovasyonu, %6’sı eko inovasyon olmak üzere toplam 55 adet proje öneri dosyası oluşturulmuştur. Ön raporu hazırlanan 55 adet proje öneri dosyası Belediyemize ait (2015-2019) Stratejik Planında yer alan faaliyet alanlarına göre; %35 kentsel koruma ve planlama, %14 çevre yönetimi, %15 sosyal dayanışma ve sağlık, %11 kentsel altyapı, %9 ulaşım, %7 kültür sanat ve spor, %5 yönetişim, %4 afet yönetimi ve güvenlik şeklinde dağılmıştır. Çalışılan faaliyet alanları doğrultusunda, ilgili daire başkanlıklarına ve iştirak şirketlerine yazılar gönderilmiştir.

2016 yılı süresince katıldığımız 35 adet etkinliğin %64’ü eğitim,

%13’ü panel, %10’u fuar, %10 seminer, %3’ü konferanstır.

Buna göre; “Türkiye İnovasyon Haftası’nda stant kurularak tanıtım ve faaliyetlerimiz hakkında bilgilendirmeler yapılmıştır.

“Engelsiz Yaşam İçin İnovasyon Çalıştayı’’nda üniversitelerden inovasyon konusunda uzman akademisyenler davet edilerek sunumlar yapılmıştır. “Akdeniz Akademisi/ İyi Tasarım Günleri” kapsamında “Kamuda İnovasyonun Renkleri” atölye çalışması düzenlenmiştir. “85.İzmir Enternasyonel Fuarı (26 Ağustos-4 Eylül)” bu yıl temasının inovasyon olarak belirlendiği ve etkinliklerin düzenlendiği fuar boyunca stant kurularak, inovasyon hakkında genel bilgilendirmeler yapılmıştır.

2017 yılı ve gelecek yıllar için; AR-GE inovasyon biriminin ça-lışma usul ve esasları hakkında yönergesinde yer alan madde 5- a bendinde gerektiğinde birimlerde oluşturulacak inovasyon komitelerinin değerlendirilmesine sunulmak ve uygulamaya ge-çirilebilecek önerilerin tespit edilmesini sağlamaktan bahsedil-mektedir. Bu amaçla, belediyemiz daire başkanlıkları bünyesinde inovasyon komiteleri oluşturularak, belediyenin tüm birimlerine ulaşılması hedeflenmektedir. Faaliyetler içerisinde yaşanan ak-saklıkları iyileştirmek, daha iyi hizmet vermelerini sağlamak, ve-rimliliğin artması, sürdürülebilir büyüme ve katılımcı belediyecilik anlayışının gelişmesi adına belediyenin tüm birimleriyle ortak ça-lışmalarımız devam edecektir. Bu kapsamda, faaliyet alanımızın kurum içi ve kurum dışı için hazırlanan ve gönderilen proje öneri dosyalarının; tüm birimlerin stratejik plan ve bütçe ile bağlantıları kurularak hazırlanması, diğer yönergelerinde incelenerek; proje önerilerinin araştırılmasına devam edilecektir.

Belediye çalışanlarının kamuda inovasyon konusunda bilgi sahibi olmaları ve farkındalık kazanmaları için eğitim, seminer vb. etkinliklerin düzenlenmesi ve aktif katılımcı olmamız konusunda planlarımız ve uygulamalarımız devam edecektir.

İnovasyon konusunda uzman akademisyenler ve kanaat önderleri ile temasa geçerek network ağımızı genişletmek ve inovasyon konusundaki yeni yaklaşımları takip edebilmek adına;

fuarlar, AR-GE merkezleri, teknoparklar vb. etkinliklere katılım sağlanması önümüzdeki yıllarda da devam edecektir. İnovasyon konusunda personelin yeterli donanım ve bilgiye sahip olması, sürekli kendini geliştirebilmesi adına eğitimler alması ve bu alınan eğitimler sonucunda belediyemiz personeline yönelik inovasyon konusunda daha detaylı bilgilendirmeler ve eğitimler yapılmasının sağlanmasına devam edilecektir.

Amaç 1.1

Katılımcı ve Şeffaf Yönetim Anlayışıyla Modern ve Kaliteli Hizmet Sunmak

Hedef 1.1.1

Daha Etkin Bir Kurumsal Yapı İçin Yönetim ve Hizmet Verimliliğinin Artırılması

Performans Hedefi 1.1.1.2

Taşıt ve Makinelerin Etkin Kullanımına ve Hizmet Binaları-nın Geliştirilmesine Yönelik Faaliyetlerin Yürütülmesi

Belediye Hizmet Tesisleri, Binaları ve Depolarının Yapımı, Bakımı ve Güçlendirilmesi

Etüd ve Projeler Dairesi Başkanlığı:

• Urla Belediye Hizmet Binası; proje çalışmaları tamamlanmıştır.

• 8397 ada 1 parsel zeytinlik proje çalışmaları tamamlanmıştır.

• Kemalpaşa Belediye Hizmet Birimi ve itfaiye binası;

uygulama proje çalışmalarına başlanılmıştır.

• Selçuk Belediye Hizmet Binası, uygulama proje çalışmalarına başlanılmıştır.

• Dikili Belediye Hizmet Binası, proje tespitleri yapılıp Dikili Belediyesine gönderilmiştir.

56 Faaliyetlere İlişkin Bilgi ve Değerlendirmeler Faaliyet Proje Bilgileri

• Ulaşım Entegrasyon Merkezi Hizmet Binası mimari proje yarışması; Yarışma bölümü tamamlanmıştır.

• Eşrefpaşa Hastanesi tadilat projesi; mimari proje tamamlanmış olup mühendislik proje temin ihalesi gerçekleştirilmiştir.

• Uzundere şantiye tesisleri; mimari avan proje çalışmalarına başlanılmıştır.

Önümüzdeki dönemde:

• Mevcut belediye binasının güçlendirme yönteminin güncel yönetmeliğe göre belirlenmesine ilişkin fizibilite çalışmalarına başlanacaktır.

• Selçuk Belediye hizmet binası; mimarlık ve mühendislik projeleri temini gerçekleştirilecektir.

• Dikili Belediye hizmet binası; tespitleri yapılıp yollanılan projelerin Dikili Belediyesi tarafından temin ettirilerek tarafımıza gönderilmesi beklenilmektedir.

• Ulaşım Entegrasyon Merkezi Hizmet Binası mimari proje yarışması; uygulama projeleri temin edilecektir.

• Eşrefpaşa Hastanesi tadilat projesi; mühendislik proje temini tamamlanarak yapım ihale birimine gönderilecektir.

• Kemalpaşa Belediye Hizmet Birimi ve itfaiye binası; proje çalışmaları tamamlanacaktır.

• Uzundere şantiye tesisleri; proje çalışmaları tamamlanacaktır.

• Beydağ ve Bergama Belediye hizmet birimleri; talep, bilgi ve belgeler tamamlandığında proje çalışmalarına başlanacaktır.

Yapı İşleri Dairesi Başkanlığı: Proje kapsamında Oğuzlar Mahallesi 7530 ada, 11 parselde belediye hizmet binası;

2016 yılı Temmuz ayında tamamlanmış ve hizmete açılmıştır.

Proje kapsamında hizmete ulaşımı kolaylaştırmak ve kalitesini arttırabilmek için yeni hizmet binalarının yapımına devam edilecektir.

Diğer Yapım İşlerinin Geliştirilmesi

Yapı İşleri Dairesi Başkanlığı: Belediye hizmet binalarının yeni organizasyon şemasına göre tadilat yapılması, Eşrefpaşa Hastanesine ve Aile Danışma Eğitim Merkezine yangın merdiveni, WC çatı tadilatı yapılması, Uzundere Toplu Konutlarındaki 7 adet bloğun bakım onarım yapılması, Su Ürünleri Hali Şube Müdürlüğü hizmet binası tadilatı yapılması, muhtelif yerlerde semt spor sahaları yapılması, Dikili, Karabağlar, Seferihisar ve Tire ilçesinde semt spor sahaları yapılması, Aşık Veysel Rekreasyon Alanı içinde kardeş kent alanı oluşturulması ve koşu yolu yaptırılması, İBB hizmet binasında fan-coil ve klima drenaj hatlarının toplanması, Çeşme Ilıca Terminal tadilatı yaptırılması ve İzmir Doğal Yaşam Parkı pis su alt yapı tadilat yapılması işleri tamamlanmış olup, Kahramanlar Kapalı Otoparkı cephe yenileme yapılması ve Urla ilçesi, İzmir Büyükşehir Belediyesi hizmet binası işlerine ait imalatlara devam edilmiştir. İlçe belediyelerine protokol karşılığı ortak hizmet projeleri kapsamında nakdi destek sağlanmıştır. Proje kapsamında çalışmalara devam edilecektir.

Su Ürünleri Hali Şube Müdürlüğü hizmet binası tadilatı yapılması: 7.400m² binada çatı kaplaması ve zemin kaplaması yenileme, çevre duvar imalatı, idari bölümlerde kısmi tadilat ve dış cephe boyası ve elektrik tesisat yenileme çalışmaları 2016 yılı Haziran ayında tamamlanmıştır.

Su Ürünleri Hali

Gaziemir’de 1 adet, Çiğli’de 2 adet, Foça’da 2 adet olmak üzere toplamda 5 adet semt sahası ve aydınlatmaya yönelik çalışmalar 2016 yılı Mayıs ayında tamamlanmıştır.

Semt Sahası Çalışmaları

Kahramanlar Kapalı Otoparkı Cephe Yenileme işinin 2017 yılı Mart ayında tamamlanması planlanmaktadır.

Kahramanlar Katlı Otoparkı

Belediyemiz Araç ve İş Makinelerinin Tamir Bakım ve Onarım Hizmetleri

Makine İkmal ve Onarım Dairesi Başkanlığı: Belediyemiz envanterinde bulunan 1.894 taşıt ve iş makinesine yönelik birimimize bağlı bulunan atölyelerde 2016 mali yılı içerisinde toplamda 11.962 adet bakım onarım hizmeti sunulmuştur.

Bakım ve onarımı, birimimiz atölyelerinde yapılamayan arızalı taşıt ve iş makinelerine yönelik 2016 mali yılı içerisinde toplamda 1.531 adet hizmet alımı gerçekleşmiştir.

Belediyemiz hizmet alanının genişlemesi, kurum envanterinde bulunan taşıt ve iş makinelerinin artması ve birimimiz atölyelerinde 13.000 adet bakım onarım hizmetinin sunulması ve 1.750 adet hizmet alımı ile bakım onarımın gerçekleştirilmesi öngörülmektedir.

Araç ve İş Makinesi Alımları Hizmeti

Makine İkmal ve Onarım Dairesi Başkanlığı: Belediyemiz birimleri ihtiyacı doğrultusunda araç ve iş makinesi alımı yıl içinde büyük oranda tamamlanmış olup, kalan araç ve iş makinelerinin alımları devam etmektedir. Belediyemiz birimleri taleplerine istinaden araç ve iş makinesi alımları yapılarak birimlerin kullanımına sunulacaktır.

57 İzmir Büyükşehir Belediyesi 2016 Faaliyet Raporu Belediyemiz Birimlerinin İhtiyacı Olan Yakacak ve

Akaryakıtın Temini

Makine İkmal ve Onarım Dairesi Başkanlığı: Belediyemize ait araç ve iş makinelerinin akaryakıt ihtiyaçları ile hizmet binalarının kalorifer yakıtı ihtiyacı karşılanmıştır. Belediyemiz araç ve iş makineleri akaryakıt ile hizmet binalarının yakacak ihtiyaç taleplerinin zamanında karşılamaya yönelik çalışmalar yaparak belediyemiz hizmetlerinin aksamasını önlemeyi amaçlamaktadır.

Araç ve İş Makinesi Kiralama Hizmetinin Yürütülmesi Makine İkmal ve Onarım Dairesi Başkanlığı: 2016 yılında 153 adet hizmet aracı, 132.400 saat iş makineleri ve kara taşıtları kiralaması yapıldı.

2017 yılında 189 adet hizmet aracı, 160.250 saat iş makineleri ve kara taşıtları kiralaması yapılması planlanmaktadır.

Makine ve Elektrik Yapım İşlerinin Geliştirilmesi

Yapı İşleri Dairesi Başkanlığı: Konak Center pasajlarında bulunan belediyemize ait ofislerde tesisat ve asma tavan tadilatı yapılması ve 2016 yılı muhtelif adreslerde bulunan belediye lojmanlarına doğalgaz tesisatı ve kalorifer tesisatı yaptırılması işleri tamamlanmış olup, Kurudağ telsiz istasyonu ENH yapılması işine başlanılmıştır. Ayrıca daire başkanlığımıza bağlı birimlerimize gelen gerekli tüm yapım işlerinde makine tesisat ile elektrik tesisat kısmının kontrollüğü yapılmaktadır.

2017 yılında da çalışmalara devam edilecektir.

• Konak Center pasajlarında bulunan belediyemize ait ofislerde tesisat ve asma tavan tadilatı yapılma işi 2016 yılı Temmuz ayında tamamlanmıştır.

• Foça İlçesi Yenibağarası Mahallesindeki futbol sahasının aydınlatılma işi 2016 yılında tamamlanmıştır.

• Urla ve Bayraklı itfaiye gruplarında branşman hattı ve pano yapılma işi 2016 yılında tamamlanmıştır.

• 2016 yılı muhtelif adreslerde bulunan belediye lojmanlarına doğalgaz tesisatı ve kalorifer tesisatı yaptırılma işi 2017 yılı Mart ayında tamamlanması planlanmaktadır.

• Kurudağ telsiz istasyonu ENH(Enerji Nakil Hattı) yapılma işi 2017 yılı içerisinde tamamlanması planlanmaktadır.

Amaç 1.1

Katılımcı ve Şeffaf Yönetim Anlayışıyla Modern ve Kaliteli Hizmet Sunmak

Hedef 1.1.1

Daha Etkin Bir Kurumsal Yapı İçin Yönetim ve Hizmet Verimliliğinin Artırılması

Performans Hedefi 1.1.1.3

Hizmet Üretiminde ve Sunulmasında Bilişim Teknolojile-rinden Etkin Şekilde Faydalanılması

İzmirnet Fiber Optik Altyapı Projesi

Bilgi İşlem Dairesi Başkanlığı: Talep üzerine yeni birim bağlantıları ve network arızaları giderilmiştir. Yeni birim bağlantı talepleri karşılanacak ve network arızaları olması durumunda giderilecektir.

Belediye Birimleri Arasında IP Tabanlı İletişim ve Entegrasyon Projesi

Bilgi İşlem Dairesi Başkanlığı: Telsiz sayısal trunk telsiz sistemi mevcut altyapısına ilave telsiz kuleleri ve donanımları

alımı işi kapsamında 2 adet telsiz röle istasyonu alımı tamamlanmış olup, Foça telsiz röle istasyonu için kullanılacak olan donanımlar teslim alınmış, ilgili alanın mülkiyet tahsisi tamamlanamadığı için Foça telsiz istasyonu yapımı ertelenmiştir. Telsiz istasyonlarında yaşanabilecek jeneratör arızalarına karşı 1 adet yedek 30kva dizel mobil jeneratör alımı, birimlerden gelen telsiz terminalleri ve aksesuar taleplerini karşılamak amacı ile telsiz terminali ve malzeme alımı, sayısal telsiz sistemi altyapısı ve telsiz terminallerinin bakım onarım hizmeti alımı, telsiz sistemi enerji ihtiyacını karşılayan AG/OG enerji tesislerinin bakım onarım hizmeti alımı tamamlanmıştır. Santral telefon setleri, santral malzemeleri, lisans alımı ve merkezi faks sistemi ile IP ses kayıt sistemi alımı yapılmıştır. Belediye telefon santralleri ve çağrı merkezi bakımları yapılmıştır.

Belediyemiz birimlerinde güvenlik ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla 304 adet güvenlik kamerası 2016 yılı içerisinde kurulmuş olup, toplam güvenlik kamera sayımız 945’ e ulaşmıştır. Birimlerimizin talepleri doğrultusunda güvenlik kameralarının sayısının arttırılması planlanmaktadır. 2 adet telsiz röle istasyonu yapılması, birimlerden gelen talepler doğrultusunda telsiz terminalleri ve aksesuarları alımı, 8 adet telsiz röle istasyonunda yer alan kesintisiz güç kaynakları için akü alımı, telsiz sistemi alt yapısında çalışan jeneratör, SVR ve UPS `lere yedek malzeme alımı, Aliağa ve Kurudağ telsiz röle istasyonları enerji nakil hattı yapımı, sayısal trunk telsiz sistemi enerji ihtiyacını karşılayan AG/OG enerji tesislerinin bakım onarım ve işletme hizmeti alımı yapılması planlanmaktadır. Santral, telefon setleri, santral malzemeleri ve lisans alımı işi yapılacaktır. Ses hizmet ihalesi yapılacaktır.

Birimlerimizin talepleri doğrultusunda güvenlik kameralarının sayısının arttırılması planlanmaktadır.

Web Kameraları İle İzmir’in Görüntülenmesi

Bilgi İşlem Dairesi Başkanlığı: Web kamera arızaları giderilmiştir.

İnternet üzerinden şehrimizin tanıtımını yapmak amacıyla mevcut bulunan 58 adet web kamerasına ilave olarak 4 adet web kamerası şehrimizin belirli noktalarına konumlandırılmıştır.

Vatandaşlardan gelen talepler doğrultusunda web kameralarının sayısının artırılması planlanmaktadır.

Muhtarlara Bilgisayar Verilmesi, Yazılım ve Eğitim Desteği Bilgi İşlem Dairesi Başkanlığı: 2015 yılında alınan bilgisayar ve yazıcıların dağıtımına 2016 yılında da devam edilmiştir.

2016 yılında muhtarlara verilmek üzere 290 adet taşınabilir bilgisayar ve yazıcı satın alınmıştır. Muhtarlık Bilgi Sistemi kapsamında mülkiyeti İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne ait muhtarlıkların, bilgisayar ve çevre birimlerinin bakım, onarım, destek, yazılım ve eğitim hizmeti alımı 01.08.2016 tarihinde başlamış olup; 31.12.2018 tarihine kadar devam edecektir.

Bilgilendirme Servisleri - İzmir Kent Portalı

Bilgi İşlem Dairesi Başkanlığı: Kurumsal web sitelerimizin geliştirilmesi ve başarı ile görüntülenmesi sağlanmıştır.

Birimlerden gelen web siteleri talepleri yapılmıştır.

Belediye ile vatandaş arasındaki iletişimin arttırılması, belediye hizmetlerinin vatandaşlara elektronik olarak verilmesi, belediye faaliyetlerinin duyurulması amacıyla resmi Belediye sitesi www.

izmir.bel.tr ve farklı alanlardaki hizmetlerimizin paylaşıldığı inter-net siteleri güncellenecek ve geliştirme çalışmaları yapılacaktır.

Bilgi İşlem ve Veri Yönetiminin Geliştirilmesi

Bilgi İşlem Dairesi Başkanlığı: Birimlerden gelen bilgisayar, yazıcı, tarayıcı talepleri değerlendirilerek ihtiyaca uygun olarak

58 Faaliyetlere İlişkin Bilgi ve Değerlendirmeler Faaliyet Proje Bilgileri teslim ve kurulumu yapılmıştır. Yeni birimlerin oluşması ve personel sayısındaki artış nedeniyle, bilgisayar, yazıcı ve tarayıcı taleplerinde artış görülmüştür. Birimlerden gelen arızalara en kısa sürede cevap verilmiş ve teknolojik yenilikler takip edilerek uygun değişimler gerçekleştirilmiştir.- Sistemin 7/24 çalışması için tüm çalışmalar yürütülmüştür. Demirbaş envanter sistemi ile ilgili piyasa araştırması yapılmış, teknik şartname hazırlık aşamasına geçilmiştir.

İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı hizmet binaları, diğer belediyelerin hizmet binaları, metro istasyonları ve vapur iskelelerinde kullanılmak üzere 45 adet kiosk satın alınmıştır.

Bilgisayar, yazıcı ve tarayıcı vb. donanım talep eden birimlere teslim ve kurulum işlemleri yapılacaktır. Teknolojik yenilikler takip edilerek, değişimler belediye bünyesindeki donanımlara uyarlanacaktır. Gelen arızalar en kısa sürede değerlendirilerek çalışan memnuniyeti sağlanacaktır. 2016 yılında alınan kioskların çalışır durumda olması sağlanacaktır.

Verilerin Yedekliliğinin Sağlanması: İzmir Büyükşehir Belediyesi bünyesinde bulunan tüm birimlerimizin kullandığı kurumsal verilerin saklandığı veri depolama sisteminde kapasite artırımı yapılmıştır. 2017 yılında İzmir Büyükşehir Belediyesi çalışmalarını daha performanslı hale getirecek disk düzenlemeleri yapılacaktır.

Sunucu Sistemleri: İzmir Büyükşehir Belediyesi bünyesinde bulunan sunucuların sanal ortama geçişleri yaygınlaştırılmış, toplamda 11 fiziksel sunucu üzerinde toplam 145 sanal sunucu ile Belediyemiz sistemlerine hizmet vermektedir.

Bunun yanında yedekli çalışan veri tabanı sunucularımız dahil olmak üzere 30 adet fiziksel sunucu, çeşitli görevler yürütmek üzere aktif olarak hizmet vermektedir.

Güvenlik Testleri: İzmir Büyükşehir Belediyesi ve bağlı müdürlüklerin kullanmış olduğu sunucular ve network cihazlarının güvenlik testleri bu yıl da devam etmiş, güvenlik testlerinden alınan raporlara göre atak olarak kullanılabilecek güvenlik açıkları kapatılarak sistemin gerek iç ağdan gerekse dış ağdan gelebilecek saldırılara karşı güvenli hale gelmesine çalışılmıştır. Güvenlik testleri her sene yenilenerek sistemin güvenilirliği sağlanacaktır.

Merkezi Anti-Virüs Sunucusu: Belediyemiz ve bağlı dış birimlerinde bulunan bilgisayar ve sunucularda yüklü olan virüsler, casus programlar (spy), solucanlar (worm), reklam programlarının (ads) temizlenmesini sağlayacak merkezi yönetimli antivirüs programına geçilmiş olup, sistemimize uyarlanmıştır.

Veritabanı Sistemi: Yenilenen veritabanı sunucusu ve yazılımları ile sürekli ve güvenli bir veritabanı ortamı sağ-lanmış, bu hizmetin devamlılığı için yazılım güncelleme ve destek hizmeti satın alınmıştır.

Güvenli İnternet Kullanımı: İzmir Büyükşehir Belediyesi internet kullanımının daha performanslı hale getirilmesi için güvenlik duvarı sistemi ile ilgili çalışmalar yapılmış, kullanıcı bazlı yetkilendirme ile hakları doğrultusunda İBB ağındaki her yerden güvenli internet kullanımı sağlanmıştır.

Muhtarlık Bilgi Sistemi: Mülkiyeti İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne ait muhtarlıkların, bilgisayar ve çevre birimlerinin bakım, onarım, destek, yazılım ve eğitim hizmeti alımı 01.08.2016 tarihinde başlamış olup; 31.12.2018 tarihine kadar devam edecektir.

Güvenlik ve Web Kameraları: İnternet üzerinden şehrimizin tanıtımını yapmak amacıyla mevcut bulunan 58 adet web kamerasına ilave olarak 4 adet web kamerası şehrimizin belirli noktalarına konumlandırılmıştır. Vatandaşlardan gelen

talepler doğrultusunda web kameralarının sayısının arttırılması planlanmaktadır.

Bilgi Ağları Hizmetlerinin Geliştirilmesi

Bilgi İşlem Dairesi Başkanlığı: Çınarlı Endüstri Meslek Lisesinden elektronik haberleşme ve bilgi teknolojileri altyapı kurulumu hizmet alımı yapılarak ihtiyaçlar karşılanmıştır.

Kesintisiz güç kaynakları için bakım anlaşmaları yapılacak, yangın söndürme sistemleri periyodik bakım hizmeti devam edecektir. Kablolama ve arıza giderme çalışmaları için Çınarlı Endüstri Meslek Lisesinden hizmet alımı yapılacaktır.

Açık Alanlarda İnternet Hizmeti Verilmesi

Bilgi İşlem Dairesi Başkanlığı: 8 adet olan açık alanlarda internet hizmeti sayısı 30 noktaya çıkarılmıştır, 30 olan nokta sayısı arttırılarak hizmet genişletilecektir.

Veri Paylaşım Servisleri

Bilgi İşlem Dairesi Başkanlığı: İzmir ve belediye hizmetleri ile ilgili geliştirilen yazılımların sayısı ve kaliteleri ve veri paylaşım servis sayısı arttırılmıştır.

Yazılım Faaliyetlerinin Geliştirilmesi

Bilgi İşlem Dairesi Başkanlığı: MIS yazılımlarının web tabanlı (BBYS) uygulamalarında geliştirilmesi çalışmaları yapılmıştır. Birimlerden gelen yazılım, sms ve intranet talepleri yapılmıştır. MIS yazılımlarının web tabanlı (BBYS) uygulamalarında geliştirilmesi çalışmaları devam edecektir.

İzmir Büyükşehir Belediyesi Mobil Uygulamaları

Bilgi İşlem Dairesi Başkanlığı: Vatandaşlarımızın kullandıkları resmi mobil uygulamamızın güncellemeleri yapılmıştır. Ayrıca hemşehri iletişim merkezimize iletilen istek öneri ve şikayetler üzerinde vatandaşlarımızın önceliklendirmesine fırsat verecek ve daha kolay takip edilmesini sağlayacak olan mobil uygulama yapılmıştır. Yarımada İzmir gezi rotalarının mobil cihazlardan sorgulanabilip, daha kullanıcı dostu ve güncel bir tasarımla geliştirilmiştir. Birimlerden ve vatandaştan gelecek talepler doğrultusunda mevcut mobil uygulamaları geliştirilecek ve yeni mobil uygulama çalışmaları yapılacaktır.

Amaç 1.1

Katılımcı ve Şeffaf Yönetim Anlayışıyla Modern ve Kaliteli Hizmet Sunmak

Hedef 1.1.2

Kent Yönetiminde Katılımcılığın Artırılıp, Tanıtım ve Halkla İlişkilerin Sürekliliğinin Sağlanması

Kent Yönetiminde Katılımcılığın Artırılıp, Tanıtım ve Halkla İlişkilerin Sürekliliğinin Sağlanması

Belgede Gazi M.K. Atatürk (sayfa 68-140)