• Sonuç bulunamadı

Kültür, Sanat ve Spor

Belgede Gazi M.K. Atatürk (sayfa 40-45)

c. Sözleşmeli Personel

7. Kültür, Sanat ve Spor

• Kültürel ve sanatsal yarışmalar

• Sergi, konser, festivaller, söyleşiler, paneller, tiyatrolar, sinemalar ve bienaller

• Arşiv, müzecilik ve kütüphane hizmetleri

• Yeni kültür, sanat merkezlerinin yapılması

• Akdeniz Akademisi faaliyetleri

• Çok amaçlı salon yapım faaliyetleri

• Okullara spor malzemesi yardımı ve yeni spor alanları oluşturulması

• Yerel, ulusal ve uluslararası spor odaklı organizasyonların düzenlenmesi

• Spor tesislerinin yapım ve bakımına yönelik faaliyetler 8. Turizm ve Yerel Ekonomi

• Fuarcılık ve uluslararası organizasyonlarla katılım ve ev sahipliğinin yapılmasına yönelik faaliyetler

• Turizmi geliştirme ve uluslararası alanda kent imajını güçlen-dirme faaliyetleri

• Kırsal kesimde gelir getirici faaliyetlerin desteklenmesi ve yapılan yardımlar

• Tarımsal projeler ve laboratuar hizmetleri

• Meslek Fabrikası bünyesinde gerçekleştirilen meslek edin-dirme faaliyetleri

• Yerel üreticilerle yapılan alım sözleşmeleri 9. Afet Yönetimi ve Güvenlik

• İtfaiye ve AKS hizmetleri

• İtfaiye aracı alımları

• Zabıta teşkilatı ile denetim, trafik çevre ve imar zabıtası hizmetleri

• Koruma ve güvenlik hizmetleri

1.3.6. Yönetim ve İç Kontrol Sistemi a. Yönetim Sistemi

İç Denetim Birimi; 5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu’nun 63. maddesinde “Kamu idaresinin çalışmalarına değer katmak ve geliştirmek için kaynakların ekonomiklik, etkililik ve verimlilik esaslarına göre yönetilip yönetilmediğini değerlendirmek ve rehberlik yapmak amacıyla yapılan bağımsız, nesnel güvence sağlama ve danışmanlık faaliyetidir” şeklinde tanımlanmıştır.

Adı geçen Kanunda tanımlanan iç denetim faaliyetlerini gerçek-leştirmek üzere, Belediyemiz bünyesinde Büyükşehir Belediye Başkanına doğrudan bağlı bir iç denetim birimi oluşturulmuş ve 2007 yılından 2014 yılına kadar Birim Başkanı dahil olmak üzere 5 iç denetçiyle faaliyetini sürdürmüştür. Maliye Bakanlığı İç Denetim Koordinasyon Kurulunun 02.12.2013 tarih ve 420 sayılı genelgesi doğrultusunda boş bulunan iç denetçi kadrolarına 2014 yılı Şubat ve Mart aylarında yapılan atamalarla atanmış iç denetçi sayısı (Birim Başkanı dahil) 10’a yükselmiş ve İç Denetim Birimi Başkanlığı halen belirtilen sayıda iç denetçiyle faaliyetini sürdürmektedir.

Hazırlık çalışmalarına 2015 yılının son aylarında başlanan 2016-2018 Dönemi İç Denetim Planı ile 2016 Yılı İç Denetim Programı 2016 yılı Aralık ayı içerisinde tamamlanmış ve Başkanlık Makamının 31.12.2015 tarihli onayı ile yürürlüğe konulmuştur. Plan ve Program kapsamında gerçekleştirilen

25 İzmir Büyükşehir Belediyesi 2016 Faaliyet Raporu danışmanlık ve denetim faaliyetleri ile 2016 Yılı İç Denetim

Programında Başkanlık Makamının 25.02.2016 tarih ve 162 sayılı onayıyla yapılan revizyon sonrasında program kapsamından çıkarılan ve eklenen denetim ve danışmanlık faaliyetlerinin detaylarına ilişkin bilgilere İç Denetim Birim Başkanlığı faaliyetleri bölümünde yer verilmiştir.

Plan ve Program doğrultusunda gerçekleştirilen danışmanlık ve denetim faaliyetlerine ait raporlar, Başkanlık Makamına sunulmasını takiben ilgili birimlerin yanı sıra, iç kontrol sistemiyle ilgili olarak incelenmek ve değerlendirilmek üzere 5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanununun 64 üncü maddesinin son fıkrası hükmü doğrultusunda, Strateji Geliştirme Dairesi Başkanlığı’na da gönderilmektedir.

İç Denetçilerin Bilgi Teknolojileri Denetimi konusundaki uygu-lamaya dönük yetkinliklerini arttırmak amacıyla 2015 yılı içerisinde Belediyemize ait Bilgi Teknolojileri Sistemleri üzerinde Kamu Bilgi Teknolojileri Denetim Rehberi esas alınarak özel bir firmanın gözetim ve danışmanlığında Birim Başkanlığımızda görevli bütün iç denetçilerin katılımıyla gerçekleştirilen Bilgi Teknolojileri Denetimi, Maliye Bakanlığı İç Denetim Koordinasyon Kurulunca iyi uygulama örneği seçilmiş ve bu denetime yönelik hazırlık çalışmaları, adı geçen Bakanlıkça 04-14 Mayıs 2016 tarihleri arasında Antalya’da düzenlenen VII. Kamu İç Denetçi Eğitim Programında “İç Denetim Birimlerinin Tecrübe Paylaşımı” başlığı altında bütün kamu idarelerinin İç Denetim Birimi Başkanlarıyla paylaşılmıştır.

Kamu idarelerindeki iç denetim faaliyetlerinin otomasyon aracılığı ile yürütülmesi kapsamında İç Denetim Koordinasyon Kurulu tarafından geliştirilen ve adı geçen Kurulun 10.09.2013 tarih ve 7 sayılı Kararıyla da öncelikli olarak içinde Belediyemizin de yer aldığı 45 kamu idaresinde 2014 yılı başından itibaren uygulamaya alınmasına karar verilen “Kamu İç Denetim Yazılımı” (İçDen), 2016-2018 Dönemi İç Denetim Planı ve 2016 Yılı İç Denetim Programının hazırlanmasında da kullanılmış ve yıl içinde gerçekleştirilen denetim faaliyetlerinin tümü rapor-lama aşaması dahil olmak üzere söz konusu yazılım kullanılarak sürdürülmüştür.

Yılın son bölümünde 2017-2019 Dönemi İç Denetim Planı ve 2017 Yılı İç Denetim Programıyla hazırlık çalışmalarına başlanılmış ve bu kapsamda denetlenebilecek alanların tamamını ifade eden “Denetim Evreni” organizasyon yapısında meydana gelen değişiklikler nedeniyle yeniden gözden geçirilmiş ve güncellenmiştir. Güncellenen “Denetim Evreni” baz alınarak yapılan risk değerlendirmesi sonuçları, üst düzey yöneticilerin görüşleri ile İç Denetim Koordinasyon Kurulunca hazırlanan 2017-2019 Kamu İç Denetim Strateji Belgesi dikkate alınarak hazırlanan 2017-2019 Dönemi İç Denetim Planı ile 2017 Yılı İç Denetim Programı 29.12.2016 tarihinde Başkanlık Makamınca onaylanmıştır.

b. İç Kontrol Sistemi

b.1. İç Kontrol

5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu ile benimsenen stratejik yönetim anlayışı kapsamında; tahsis edilen kamu kaynaklarının ekonomik, etkin ve verimli bir şekilde elde edilmesi ve kullanılmasını sağlamaya yönelik bir iç kontrol yapısının oluşturulması öngörülmektedir.

İç Kontrol Sistemi; idarenin amaçlarına uygun olarak faaliyetlerin etkili, ekonomik ve verimli bir şekilde yürütülmesini, varlık ve kaynakların korunmasını, muhasebe kayıtlarının doğru ve tam olarak tutulmasını, malî bilgi ve yönetim bilgisinin zamanında ve güvenilir olarak üretilmesini sağlamak üzere idare tarafından oluşturulan organizasyon, yöntem ve süreçle iç denetimi

kapsayan malî ve diğer kontroller bütünüdür. (5018 s. KMYKK m. 55)

İzmir Büyükşehir Belediyesi olarak kurumumuzda hem yönetim hem de personel tarafından hazırlanmakla kalmayıp aynı zamanda hayata geçirilen bir İç Kontrol Sistemi sürekliliğini amaç edinmiş bulunmaktayız.

b.2. İç Kontrolün Yapısı ve İşleyişi

Kamu idarelerinin mali yönetim ve kontrol sistemleri; harcama birimleri, muhasebe ve malî hizmetler ile ön malî kontrol ve iç denetimden oluşur. Yeterli ve etkili bir kontrol sisteminin oluşturulabilmesi için mesleki değerlere ve dürüst yönetim anlayışına sahip olunması, malî yetki ve sorumlulukların bilgili ve yeterli yöneticilerle personele verilmesi, belirlenmiş standartlara uyulmasının sağlanması, mevzuata aykırı faaliyetlerin önlenmesi ve kapsamlı bir yönetim anlayışı ile uygun bir çalışma ortamının ve saydamlığın sağlanması bakımından ilgili idarelerin üst yöneticileri ile diğer yöneticileri tarafından görev, yetki ve sorumluluklar göz önünde bulundurulmak suretiyle gerekli önlemler alınır. (5018 s. KMYKK m. 57 )

Kurumumuz bünyesinde İç Kontrol Sistemi yapılanması; Mali Hizmetler Dairesi Başkanlığı’na bağlı Ön Mali Kontrol Şube Müdürlüğü ve Strateji Geliştirme Dairesi Başkanlığı’na bağlı İç Kontrol Şube Müdürlüğü olarak şekillenmiştir. Çalışmalarımız, doğrudan Büyükşehir Belediye Başkanına bağlı İç Denetim Birimi Başkanlığı ile koordineli devam etmektedir.

b.3. Ön Mali Kontrol

Ön mali kontrol; sorumluluğu Üst Yöneticide olan, mali yönetim ve kontrol sisteminin işleyişinin gözetilmesi anlamına gelen, mali karar ve işlemlerin hazırlanması, yüklenmeye girişilmesi, iş ve işlemlerin gerçekleştirilmesi ve belgelendirilmesi gibi bir dizi süreçlerden oluşan bir bütünü ifade eder.

Bu kapsamda; Mali Hizmetler Birimi, ön mali kontrol faaliyetini yürütmekten, Muhasebe Yetkilileri, ödeme emri belgesi ve eklerinin kontrolünden, muhasebe işlemlerinin belirlenmiş standartlara ve usulüne uygun olarak kaydedilmesinden, raporlanmasından, muhafazasından ve denetime hazır halde bulundurulmasından, İç Denetçiler ise idarelerin iç kontrol sistemlerinin denetlenmesinden ve geliştirilmesi yönünde önerilerde bulunulmasından sorumludurlar.

2016 yılı içerisinde İç Kontrol ve Ön Mali Kontrole İlişkin Usul ve Esaslar Yönetmeliği çerçevesinde 42 adet mal alımları, 20 adet hizmet alımları ve 37 adet yapım işleri olmak üzere toplam 99 adet sözleşme öncesi ön mali kontrol dosya inceleme işi ile ilgili görüş yazısı düzenlenmiştir. 390 adet mal alımları, 140 adet hizmet alımları ve 70 adet yapım işleri olmak üzere toplam 600 adet ödeme öncesi ön mali kontrol dosya inceleme işi ile ilgili görüş yazısı düzenlenmiştir. 492 adet mal alımları, 996 adet hizmet alımları ve 408 adet yapım işleri olmak üzere toplam 1.896 adet ara hakediş ön mali kontrol dosya inceleme işi ile ilgili görüş yazısı düzenlenmiştir.

b.4. Coso Modeli ve İç Kontrol Modelinin Unsurları Türkiye’de kamu mali yönetim ve kontrol sistemini yeniden düzenleyen 5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu ve buna ilişkin ikincil mevzuat, COSO modelini esas alan bir iç kontrol sisteminin kurulmasını hedeflemektedir.

Bu doğrultuda; Maliye Bakanlığı tarafından 26/12/2007 tarih ve 26738 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Kamu İç Kontrol Standartları Tebliği ile kamu idarelerince iç kontrol sisteminin oluşturulması, uygulanması, izlenmesi ve geliştirilmesi amacıyla 5 bileşen, 18 standart ve 79 genel şart belirlenmiştir. Belirtilen

26 Genel Bilgiler İdareye İlişkin Bilgiler

şartlarda, Kamu İç Kontrol Standartlarına Uyum Eylem Planı hazırlama ve sürecine ilişkin 04/02/2009 tarih ve 4005-1205 sayılı yazı ve eki Rehber ile bilgilendirme ve yol gösterme yapılmıştır.

b.5. İç Kontrol Sistemi

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin, kendi İç Kontrol Sistemini kurmaya yönelik çalışmaları 2016 yılında da devam etmiştir.

Bu anlamda, hazırlamış olduğumuz son eylem planımızın ikinci ilerlemesi olan ve toplam 18 eyleme ilişkin açıklamaların yer aldığı rapor Maliye Bakanlığı’na gönderilmiştir. 2017 yılı içerisinde, takibi yapılan eylemlerin tamamlanmasıyla birlikte;

2015 – 2019 İzmir Büyükşehir Belediyesi Stratejik Planımız esas alınarak ve kurumsal bütünlük sürdürülecek şekilde yeni eylem planı hazırlanılmasına karar verilmiştir.

Maliye Bakanlığı Bütçe ve Mali Kontrol Müdürlüğü tarafından Şubat 2014’te yayınlanmış olan Kamu İç Kontrol Rehberi ile uyumlu olarak hazırlanan, İzmir Büyükşehir Belediyesi risk yönetimine ilişkin yaklaşım ve politikaların yazılı bir şekilde ortaya konduğu Risk Strateji Belgesi (RSB) kılavuzluğunda

kurumsal risk yönetimi çalışmalarımıza devam edilmiştir. 2016 yılı sonu itibariyle; 22 Daire Başkanlığı’na bağlı toplam 125 Şube Müdürlüğü’nde çalışmalarımız tamamlanmış olup atanan kontrol faaliyetlerinin takibine geçilmiştir. 2017 yılında kalan 11 Daire Başkanlığında da çalışmalarımızı tamamlayıp, kurumsal risk haritamızın ortaya konması hedeflenmiştir.

2016 yılı içerisinde kurumsal risk yönetimi çalışmalarına paralel olarak, organizasyon yapımızla uyumlu bir şekilde gerekli olan süreçlerin güncellenmesi sağlanmıştır.

İç Kontrol Şube Müdürlüğü tarafından hazırlanan ve yapılan tüm işlerin yazılım üzerinden takibini sağlayan program, 2016 yılı içerisinde de geliştirilmeye devam edilmiştir. Hazırlanan tüm raporlara ilişkin dokümantasyona önem gösterilmiştir.

Programa, Kamu Hizmet Standartları giriş, onay ve raporlama işlemleri modülleri eklenmiştir. İzmir Büyükşehir Belediyesi Hizmet Standartlarının güncellenerek, ana hizmet binamız ve diğer binalarımızda görünür yerlere asılması sağlanmıştır.

Ayrıca daire başkanlığı bazında hazırlanan hizmet standartları, Belediyemiz resmi internet sayfasına pdf olarak yüklenmiştir.

Bölüm 2

29 İzmir Büyükşehir Belediyesi 2016 Faaliyet Raporu

2.1. İdarenin Amaç ve Hedefleri

Belgede Gazi M.K. Atatürk (sayfa 40-45)