• Sonuç bulunamadı

Belediye Otomasyon Sistemi, Bilgisayar Sistemi Yönetimi ve Web siteleri

Belgede Gazi M.K. Atatürk (sayfa 35-38)

Bilgisayar Sistem ve Donanım Yönetimi

Tüm personelimiz için izmir.bel.tr uzantılı e-posta oluşturularak iletişimin kurumsal düzeyde elektronik olarak yapılması teşvik edilmiştir. 2016 yılında kapasite arttırımı yapılmış olan Veri Depolama Sistemi ile ilgili; 2017 yılında İzmir Büyükşehir Belediyesi çalışmalarını daha performanslı hale getirecek disk düzenlemeleri yapılmış ve İBB sunucularının sanallaştırılması yaygınlaştırılmıştır. 11 adet fiziksel sunucu üzerinde 145 adet sanal sunucu iç ve dış ağ üzerinde farklı görevler yürütmektedir. Ayrıca 30 adet fiziksel sunucu çeşitli görevler yürütmek üzere aktif olarak kullanılmaktadır. Sanal sunucuların performans takibinin ve planlamasının yapılmasını sağlayan yönetim yazılımı satın alınmıştır. İBB’de çalışan personellerin parolalarını otomatik olarak sıfırlayabilmeleri için son kullanıcı parola yönetimi yazılımı satın alınmıştır. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nde ve bağlı dış birimlerinde bulunan bilgisayarların envanter, yazılım, yama ve konfigürasyonlarının yönetimini sağlayacak yazılım satın alınmıştır. İBB verilerinin yedeklendiği veri kartuşlarının saklanması için veri saklama kasası alımı yapılmıştır. Belediyemizde mevcut bulunan veri tabanı yazılımlarının güncelleme, bakım, destek hizmeti ve sunucu sistemleri için de bakım hizmeti satın alınmıştır. Belediyemiz ve bağlı dış birimlerinde bulunan bilgisayar ve sunucularda yüklü olan virüsler, casus programlar (spy), solucanlar (worm), reklam programlarının (ads) temizlenmesini sağlayacak merkezi yönetimli antivirüs programı sisteme uyarlanmıştır.

Bilgi güvenliğini sağlamak amaçlı tüm kurumsal ağ için güvenlik taraması yapılarak güvenlik açıklarını kapatmak amaçlı çalışmalara devam edilmiştir. İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı hizmet binaları, diğer belediyelerin hizmet binaları, metro istasyonları ve vapur iskelelerinde kullanılmak üzere 45 adet kiosk cihazları satın alımı yapılmıştır.

Oğuzlar Ek Hizmet Binasının faaliyete girmesinden dolayı orada görev yapan personellerin bilgisayar sistemleri çalışır hale getirilmiştir. Tüm birimlerimizin ihtiyaç duyduğu bilgisayar, yazıcı, dizüstü bilgisayar, tarayıcı, vs. donanım ihtiyaçları değerlendirilerek alım yapılmakta ve kurulumları yapılarak teslim edilmekte, böylelikle donanım yapısı güçlü ve kaliteli hale getirilmektedir.

Stratejik Planımızda yer alan Muhtarlara Bilgisayar Verilmesi, Yazılım ve Eğitim Desteği Projesi’ni gerçekleştirmek için, belediyemize bağlı muhtarlıklara 2016 yılında 488 adet taşınabilir bilgisayar ve yazıcı dağıtımı yapılmış olup; 2017 yılında da dağıtıma devam edilecektir. Muhtarlık Bilgi Sistemi kapsamında mülkiyeti İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne ait muhtarlıkların, bilgisayar ve çevre birimlerinin bakım, onarım, destek, yazılım ve eğitim hizmeti alımı 01.08.2016 tarihinde başlamış olup; 31.12.2018 tarihine kadar devam edecektir.

Güvenlik ve Web Kameraları

Bilgi Ağları Şube Müdürlüğü bünyesinde bulunan Görüntülü İzleme Sistemleri Servisinin 2016 yılı Ağustos ayından itibaren Bilgi İşlem Şube Müdürlüğüne devrolmasına istinaden, güvenlik kamera sistemleri ve web kamerası ile ilgili işlemler Bilgi İşlem Şube Müdürlüğünce yürütülmeye başlanmıştır.

İnternet üzerinden şehrimizin tanıtımını yapmak amacıyla mevcut bulunan 58 adet web kamerasına ilave olarak 4 adet web kamerası şehrimizin belirli noktalarına konumlandırılmıştır.

Vatandaşlardan gelen talepler doğrultusunda web kamera-larının sayısının arttırılması planlanmaktadır.

Belediyemiz birimlerinde güvenlik ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla 304 adet güvenlik kamerası Su Ürünleri Hali Şube Müdürlüğü, Sebze Halleri Şube Müdürlüğü ve Bakım Onarım Hizmetleri Şube Müdürlüğü şantiyesine kurulmuş olup, toplam güvenlik kamera sayımız 945’e ulaşmıştır.

Birimlerimizin talepleri doğrultusunda güvenlik kameralarının sayısının arttırılması planlanmaktadır.

Bilgi Teknolojileri Merkezi

İtfaiye Eğitim Tesislerinde, 400 metrekarelik bir alana iki katlı olarak inşa edilen bina, Bilgi İşlem Daire Başkanlığı, Bilgi Teknolojileri Merkezi binası amacıyla kullanılmaktadır.

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin veri merkezi olarak hizmete başlayan Bilgi Teknolojileri Merkezi, bünyesinde İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin bilgisayar sunucu sistemlerini, veri ambarlarını, İzmirNET yönetim merkezini, Afet Koordinasyon Merkezi de dahil olmak üzere çeşitli görüntüleme sistem-lerinin toplanma, yönlendirme ve yönetim sistemlerini, İzmir Büyükşehir Belediyesi ve bağlı birimlerin ses görüşmesi amacıyla yapılan Santral Sistemini ve Sayısal Trunk Telsiz Sistemini barındırmaktadır.

Bilgi-İletişim Altyapısı

İzmir Büyükşehir Belediyesi, metropol alandaki iletişim ve koordinasyonda en gelişmiş teknolojileri kullanabilmek amacıyla başlattığı İzmirNET Projesi sayesinde, kenti dünyanın sayılı merkezleri arasına sokmayı hedefliyor. e-devletten başlamak üzere e-belediye hizmetlerinin kusursuz verilmesi ve bütünleşik ağ yapısı içerisinde kentlinin ihtiyaç duyacağı her türlü e-servisinin kademeler halinde devreye alınması hedefi ile İşbirliği Protokolü düzenlenen 30 ilçe Belediye ile diğer kamu kurum ve kuruluşlarının güncel bilgilerine anlık ulaşımının sağlanmasının altyapısı, 2000 km. altyapıya sahip İzmirNET Projesi ile yürütülmektedir.

Bu proje ile;

1. Şehrin çeşitli yerlerine dağılmış İzmir Büyükşehir Belediyesi ve kuruluşlarının bilgisayar ağları üzerinden iletişim ve payla-şım imkânlarının genişletilmesi, birimler arası koordinasyon ve uyum için gerekli sayısal zeminin oluşturulması,

2. İzmir Büyükşehir Belediyesi ile ilçe belediyeler ve birimlerinin İzmir Büyükşehir Belediyesi ile bütünlük içinde hareket edebilmelerine olanak sağlayacak teknolojik altyapının oluşturulması,

3. Akıllı Trafik Sistemi işi kapsamında trafik kontrolünde, sinyalizasyon sistemlerinin hızlı, güvenli ve gerektiğinde ilgili birimlere paylaştırılabilen bağlantılarının sağlanması, 4. Kentte Kriz Yönetim Sistemi için gerekli bilgi teknolojileri

altyapısının oluşturulması,

5. Bu sayısal ağı işletmek ve çağdaş-teknolojik hizmetlerin gelişmesi ve yaygınlaşmasını sağlanmaktadır.

20 Genel Bilgiler İdareye İlişkin Bilgiler

Türkiye’de bir ilk olan Sayısal Trunk Telsiz Sistemi Afet ve Kriz dönemleri için kurulmuş olan bir sistemdir. Sayısal Trunk Telsiz Sistemi yapısı itibari ile geniş alanda hizmet verebilen alt yapısal olarak genişlemeye uygun ses ve veri iletişimi sağlamaktadır.

Olası bir afet ve kriz döneminde kamu güvenliği ve acil yardım hizmetlerinin sağlanabilmesi için hali hazırda 24 adet Telsiz Röle istasyonu ile İzmir genelinde 30 ilçede Geniş alan haberleşme imkânı sunmaktadır. Geniş alan haberleşme imkanı sunan Sayısal Trunk Telsiz Sistemi afet/kriz dönemlerinde kesintisiz çalışmasını sürdürebilecek kabiliyette ve haberleşme ihtiyacımızı karşılayabilecek niteliktedir.

Bilgi Toplumuna Dönüşüm ve Bilgi İletişim Teknolojileri

2015 yılında 8 nokta ile başlayan WizmirNET (Kablosuz ve Engelsiz İnternet) Projesi toplamda 31 noktaya çıkarılarak tüm ilçeleri kapsayacak şekilde genişletilmiştir.

2016 yılında başlatılan ve 2017 yılı içerisinde devam edecek olan MPLS VPN projemiz ile ilçe belediyelerde bulunan Yerel Hizmetler, İtfaiye, İlçe Belediyeler, Katı Atık Transfer İstasyonları, Mezarlık, Mezbaha, İlçe Terminaller, Proje Uygulama Merkezleri, Kurs Merkezleri ve Kültür Merkezleri gibi kurumlarımızın İzmir Büyükşehir Belediyesi ortak ağına dahil olması sağlanmıştır.

İzmir Büyükşehir Belediyesi Merkezi Faks Sistemi İzmir Büyükşehir Belediyesi ve bağlı birimlerinde olası zaman kayıplarını önlemek, kağıt ve işletim maliyetlerini azaltmak, çalışanların verimliliğini artırmak amacıyla “Merkezi Faks Sistemi Alımı” gerçekleştirilmiştir. Merkezi Faks Sistemi birimlerimizin faks cihazına ihtiyaç duymadan elektronik ortamda faks göndermelerini, almalarını ve gelen, giden faks raporlarını görmelerini kolaylaştıracaktır.

İzmir Büyükşehir Belediyesi Çağrı Merkezi

İzmir Büyükşehir Belediyesi içişleriyle ilgili güncellemeler sisteme işlenerek vatandaşlara güncel bilgilerin verilmesi sağlanmıştır.

Vatandaşların öneri ve şikayetleri kaydedilerek, İzmir Büyükşehir Belediyesinin faaliyet konusu ile ilgili olarak vatandaşa online işlemler, e-belediye, asfalt, ağaç budama, temizlik, zabıta, insan kaynakları, geri dönüşüm, park v.b. hizmetleri konusunda çağrı merkezi hizmeti sağlanmaktadır.

GSM Mobil İnternet, Data ve Toplu Sms Servisleri İzmir Büyükşehir Belediyesi birimlerinin araç takip sistemine yönelik 2016 yılında 1.500 adet data hattı temini sağlanmıştır.

İzmir Büyükşehir Belediyesi birimlerinde kullanılan aktif corse sistemi (harita ölçüm cihazları), tabletler, laptoplar, routerlar ve 4.5G modemlerde kullanılmak üzere 500 adet 4.5G internet data hattı temini sağlanmıştır.

İzmir Büyükşehir Belediyesinde kullanılan itfaiye komuta kontrol aracının haberleşme ihtiyaçlarını karşılamak üzere 2 adet v-SAT Uydu aboneliği ve 4 adet GSM FCT SES hattı temini sağlanmıştır.

İzmir Büyükşehir Belediyesi birimlerinin vatandaşa yönelik hizmetlerini, yapılacak faaliyetler ile ilgili bilgilendirmeleri ve kurum içi iletişimin sağlanması amacıyla GSM operatörlerinin altyapıları kullanılarak 3.000.000 adet Toplu SMS gönderim hizmeti sağlanmıştır. Ayrıca telefon numaraları Belediyemizce bilinmeyen, GSM operatörleri tarafından yaşadıkları bölgeleri ve demografik bilgilerine göre kategorilendirilmiş olan vatandaşlara yönelik 200.000 adet hedefli SMS hizmeti sağlanmıştır.

Belediye Otomasyon Yazılımları (İBB Uygulamaları-MIS Yazılımları)

Birimler yürüttükleri görevlerle ilgili faaliyetlerine göre İzmir Büyükşehir Belediyesine ait “İBB Uygulamaları”’nın parçası olarak ortak bir yazılım kullanmaktadırlar.

Ağ bağlantısı ile uzak birimlerde de İBB uygulamaları kullanılarak bilgi paylaşımı ve bütünlüğü sağlanmaktadır. Bu uygulamalar birimlerden gelen yeni ihtiyaçlar ve mevzuat değişiklikleri doğrultusunda sürekli dinamik olarak güncellenerek kullanıcı desteği verilmektedir. Tüm belediyede bütünleşik bir yönetim bilgi sistemi kullanılmakta ve ortak veri alanları ile birlikte bilgi tekrarı önlenerek genel bilgilerin farklı programlar tarafından paylaşılması sağlanmaktadır. Ayrıca protokoller çerçevesinde yazılımlar ile veri paylaşımları yapılmaktadır.

Kurum içinde kullandığımız tüm yazılım uygulamalarının Bilgi İşlem Daire Başkanlığı tarafından üretilmesinin sağlanması ve yazılımsal değiştirme hakkının Belediyemize ait olması kurum için büyük bir avantaj sağlamaktadır. Böylelikle veri paylaşımı ve birimler arasında uyum kolaylıkla yapılabilmekte ve istenilen her türde raporlar üretilebilmektedir. Bazı bilişim projeleri kuruma ve birimlere özgü işleyiş özelliği gösterdiğinden uygulamaların esnek olarak geliştirebilmesi kuruma özgü çözümlerin geliştirilebilmesini sağlamaktadır.

Kurumumuz içinde yazılımı gerçekleştirilen ve yayınlanan

“İntranet” sayfası bulunmaktadır. Kurum içi duyuruların yapılması, personellerin kendileri ile ilgili bilgileri (izin, bordro vb.) sorgulaması, kullandıkları yazılımlar ile ilgili yetki, değişiklik vb. taleplerini yaparak bu işlemlerin takip edilmesi gibi birçok hizmet İntranet üzerinden yapılabilmektedir.

İlçe Belediye Otomasyon Yazılımları

Kent Bilgi Sistemi Projesi kapsamında aynı kentte hizmet vermekte olan tarafların, ihtiyaçları nedeniyle oluşturdukları yazılımların karşılıklı olarak kullanılmasını sağlamak, bilgi paylaşımı ve İzmir Büyükşehir Belediyesi yazılımlarının İlçe Belediyelere kullandırılması ile ilgili işbirliği yapılmasına ilişkin İzmir’e bağlı ilçe belediyeler ile İzmir Büyükşehir Belediyesi arasında “Kent Bilgi Sistemleri İşbirliği Protokolü”

imzalanmıştır. 1. Protokol 28.11.2002, 2.Protokol 27.10.2004, 3. Protokol 30.04.2010, 4. Protokol 25.10.2014 tarihinde imzalanmıştır. Yürürlükte olan 4. Protokol’ün geçerliliği yeni çıkan protokole kadar devam edecektir.

Bilişim teknolojilerinin maliyetinin yüksek olması, kurumların bu alanda büyük yatırım yapmalarını engellemektedir. Bu protokol ile standart yazılımların paylaşımı sağlanacağından, satın alma ve bakım maliyetleri düşecek, finansman sorunu yaşayan belediyeler halka hizmet için daha fazla kaynak ayırabileceklerdir.

Web Siteleri

Vatandaşların elektronik iletişime ve e-belediyecilik hizmet-lerine ilgisinin artması ve kentlimize daha iyi hizmet sunmak adına yeni teknolojiler araştırılarak programlarımız bu tekno-lojilerde çalışır hale getirilmektedir. Kurumsal web sayfala-rındaki e-işlem sayfalarında belediye borçlarının ödenmesine ek olarak elektronik beyanname verilme hizmeti de devam etmektedir. e-devlet entegrasyonu içerisinde diğer devlet kurumları ile iletişimde bulunmak üzere devlet tarafından sunulan elektronik hizmetlerin entegrasyonu sağlanmıştır.

İleride diğer devlet kurumları ile entegrasyonun artacağı ve vatandaşların gereksiz bürokratik işlemlerinin azaltılacağı dü-şünülmektedir.

21 İzmir Büyükşehir Belediyesi 2016 Faaliyet Raporu Belediye ile vatandaş arasındaki iletişimin artırılması, belediye

hizmetlerinin vatandaşlara elektronik olarak verilmesi, belediye faaliyetlerinin duyurulması amacıyla resmi belediye sitesi www.izmir.bel.tr ve farklı alanlardaki hizmetlerimizin paylaşıldığı internet siteleri sürekli güncellenmekte ve yenilenmektedir. Vatandaşlara verilen elektronik hizmetler teknolojinin olanakları izin verdiği ölçüde artırılmaktadır.

Belediye faaliyetlerinin haricindeki tüm kente dair bilgilerin yayınlandığı portal sitesi www.izmir.com.tr güncellenerek yayınına devam etmektedir.

Mobil Uygulama

Vatandaşlarımızın mobil cihazlarında kullanabilecekleri Android, IOS ve WindowsMobile işletim sistemlerinde çalışacak mobil uygulamalar hazırlanmıştır. Bu uygulama ile anlık olarak verdiğimiz hizmetler mobil cihazlardan erişilebilir hale getirilmiştir. Uygulama içerisinde, haberler, duyurular, kent kameraları, favoriler, kültür sanat etkinlikleri, otobüs saatleri, durakları, durağa yaklaşan otobüsler, yakındaki duraklar, metro - vapur - İZBAN saatleri, BİSİM istasyon durumları, ulaşım kartı bakiye sorgulama, Eşrefpaşa Hastanesi tahlil sonuçları gösterme, HİM başvuru ve başvuru durumu sorgulama, arıza kaynaklı ve planlanan su kesintileri görüntüleme, nöbetçi eczaneler ve yol tarifi gibi işlemler yapılmaktadır.

Hemşehri İletişim Merkezimize iletilen İstek Öneri ve Şikayetler üzerinde vatandaşlarımızın önceliklendirmesine fırsat verecek ve daha kolay takip edilmesini sağlayacak olan mobil uygulama geliştirilmiştir.

Yarımada İzmir Gezi Rotaları, mobil cihazlardan sorgulanabi-lecek şekilde kullanıcı dostu ve güncel bir tasarımla geliştiril-miştir.

Kiosk Yazılımı

Kentin muhtelif yerlerinde bulunan kiosk cihazları için yazılım geliştirilmiştir. Bu yazılım ile anlık olarak verdiğimiz hizmetler kiosk cihazlarından erişilebilir hale getirilmiştir. Yazılım içerisinde, haberler, duyurular, kent kameraları, kültür sanat etkinlikleri, ulaşım rehberi, Eşrefpaşa Hastanesi tahlil sonuçları gösterme, HİM başvuru ve başvuru durumu sorgulama, arıza kaynaklı ve planlanan su kesintileri görüntüleme, Kent Rehberi ile tüm kente dair bilgiler ve nöbetçi eczaneler gibi birçok hizmetimiz sunulmaktadır.

Elektronik Belge yönetim Sistemi (EBYS)

EBYS kurumumuzdaki belge ve bilgi alış verişinin elektronik ortama aktarılmasını ve internet üzerinden bu bilgilerin anlık olarak yönetilmesini amaçlayan bir sistemdir. Ayrıca kurum içi ve kurum dışı yazışmaların ve süreçlerin standart hale getirilerek, yazışmalar için harcanan kaynakların (kağıt, fotokopi, toner, insan gücü) minimuma indirilmesi amaçlanmıştır. Fiziksel ortamdaki yaşanan sorunların (belgelerin kaybolması, ulaşım süreleri ile ilgili sorunlar, fakslarda yaşanan gecikme ve kopukluklar, personel açığından kaynaklanan sıkıntılar) önlenmesi veya en aza indirilmesi de sistemin önemli avantajlarındandır. 2016 yılı içerisinde Elektronik Belge Yönetim Sistemine geçiş ile ilgili hazırlık çalışmaları yapılmıştır. Kurumumuzun, 2017 yılında EBYS’ye geçişi için tüm süreçler tamamlanmıştır.

İtfaiye Yönetim Sistemi (İYS)

Proje; İzmir ili sorumluluk alanındaki itfaiye hizmetlerinin kalitesinin artırılması, süreçlerin dijital ortama aktarılması, arama-kurtarma ve afet yönetimi, denetim ve önleme çalışmalarına yönelik faaliyetlerin sayısal karar destek sistemleri ile desteklenmesi, bakım onarım, personel, stok kontrol ve araç yönetiminin sağlanması, Belediye İtfaiye Yönetmeliğinde yer alan form ve raporların dijital olarak oluşturulması, yangın maliyetlerinin hesaplanması, itfaiye hizmetlerine ilişkin İzmir Dinamik Risk Haritasının oluşturulması ve olaylara yapılan müdehalelerin tek merkezden yönetilebilmesi amacıyla Komuta Kontrol Merkezi kurulması amacıyla hazırlanmıştır.

25 ay sürmesi planlanan projenin şartname çalışmaları tamamlanmış olup 2017 yılı itibariyle satın alım faaliyetlerine başlanması öngölrülmektedir.

22 Genel Bilgiler İdareye İlişkin Bilgiler

1.3.4. İnsan Kaynakları

İzmir Büyükşehir Belediyesi diğer kamu kurum ve kuruluşları gibi personel ihtiyacı doğrultusunda Devlet Personel Başkan-lığına bildirimde bulunmaktadır. ÖSYM tarafından yapılan KPSS sınavı sonucunda Devlet Personel Başkanlığı ve ÖSYM devlet memuru atamalarını merkezi bir sistemle gerçekleştirmektedir. Kurumumuzda Genel İdare Hizmetlerine bağlı olarak icra edilen büro faaliyetleri için açıktan atama ve naklen atama usulüyle personel ihtiyacı karşılanmaktadır.

2016 yılı içerisinde Kurumumuzda 5393 sayılı Kanunun 49’uncu maddesi gereğince istihdam edilen sözleşmeli personel alımları, 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 74 üncü ve 92 nci maddeleri gereğince naklen ve açıktan atanan memur personel ve Belediye Başkanlığımıza bağlı bulunan ESHOT Genel Müdürlüğünden nakil gelen daimi işçiler toplam personel sayımızda geçen seneye oranla bir artış yaratmamıştır.

İzmir Büyükşehir Belediyesi teşkilatı; norm kadro esaslarına uygun olarak genel sekreterlik, genel sekreter yardımcılıkları, daire başkanlıkları ve müdürlüklerden oluşmakta olup;

birimlerin kurulması, kaldırılması ya da birleştirilmesi 5216 sayılı Büyükşehir Belediyesi Kanununun 21 inci maddesi gereğince, İzmir Büyükşehir Belediyesi Meclisimizin kararıyla gerçekleşmektedir. Kurumumuzun Organizasyon Şeması ise 29.12.2016 tarihde yürürlüğe girmiştir.

İzmir Büyükşehir Belediyesi; 31 Aralık 2016 tarihi itibari ile 3.843’ü kadrolu memur, 373’ü sözleşmeli personel, 666’sı daimi (kadrolu) işçi olmak üzere toplamda 4.882 personelle hizmet vermektedir.

Aşağıdaki grafikte görüldüğü üzere Kurumumuzdaki personelin

%79’u devlet memuru, %6’sı sözleşmeli personel, %15’i ise kadrolu işçidir.

İstihdam edilen personellerin cinsiyet dağılımına baktığımızda toplam personelin %26’sı kadın, %74’ü erkektir.

İzmir Büyükşehir Belediyesi çalışanlarının hizmet süreleri incelendiğinde personelin %41’inin 6 yıldan az süre çalıştığı görülmüştür. Toplam 4.882 personelden 1.964 personel, 0-5 yıl arası süredir İzmir Büyükşehir Belediyesi bünyesinde çalışmaktadır. Sayısal dağılım grafikte gösterilmiştir.

İzmir Büyükşehir Belediyesinde çalışan personelin eğitim durumları incelendiğinde %54’ünün önlisans ve lisans mezunu olduğu görülmüştür.

Belgede Gazi M.K. Atatürk (sayfa 35-38)