• Sonuç bulunamadı

Afet Yönetimi ve Güvenlik

Belgede Gazi M.K. Atatürk (sayfa 193-200)

179 İzmir Büyükşehir Belediyesi 2016 Faaliyet Raporu Amaç 9.1

Çocuklarımızı Güven ve Gönül Rahatlığı İçinde Yetiştirebi-leceğimiz Kent Ortamının Devamlılığını Sağlamak Hedef 9.1.1

Yangın ve Afetlere Hazırlıklı, Tam Donanımlı İtfaiye Hizmetinin Sunulması

Performans Hedefi 9.1.1.1

Tam Donanımlı İtfaiye Teşkilatı İle İtfaiye Hizmetlerinin Etkin Bir Şekilde Sunulması

İtfaiye Araç Filosunun Büyütülmesi

İtfaiye Dairesi Başkanlığı: 2016 yılı içerisinde 6 adet Ford Transit hizmet aracı, 5 adet 22 metrelik bomlu sepetli yangın söndürme ve kurtarma aracı, 7 adet 20 metrelik ve 9 adet 32 metrelik merdivenli sepetli yangın söndürme ve kurtarma aracı, 1 adet 56 metrelik köpük kulesi, 3 adet tam teşekküllü vinçli kurtarma aracı, 20 adet 3,5 ton su kapasiteli ve 8 adet 5 ton su kapasiteli itfaiye arazözü, 10 adet 15 ton su kapasiteli tonajlı itfaiye arazözü, 1 adet 18 ton su kapasiteli itfaiye arazözü, 9 adet 2,5 ton su kapasiteli CAF sistemli dar alan itfaiye arazözü teslim alınmış olup, muayene ve kabul iskan otobüsü olmak üzere toplam 7 adet aracın itfaiye araç filomuza eklenmesi planlanmaktadır.

Teslim Alınan 32 Metrelik Merdivenli Sepetli Yangın Söndürme ve Kurtarma Aracı

Yangın ve Afetlere Müdahale Hizmetlerinin Yürütülmesi İtfaiye Dairesi Başkanlığı: 2016 yılı içerisinde ekiplerimizin önlem amacıyla bekleme hizmeti yürüttüğü Çankaya Eski İtfaiye Binası Çankaya İtfaiye Grubu olarak hizmete girmiştir.

Ayrıca Kemalpaşa İlçemizde Ören İtfaiye Grubu hizmete açılmıştır.

Fabrika Yangını Söndürme Çalışmaları

Şehrimizin ihtiyaçları ve yerleşim durumları göz önüne alınarak il mülki sınırları içerisinde uygun müdahale noktalarının belirlenip 50 yerleşik ve 2 mobil olmak üzere toplam 52 olan müdahale noktaları sayısının artırılarak olaylara en yakın yerden hızlı ve etkin müdahalenin gerçekleştirilmesini sağlamayı planlamaktadır.

Yeni İtfaiye Binalarının Yapılması Etüd ve Projeler Dairesi Başkanlığı:

• Mordoğan İtfaiye Binası; Mimari avan proje çalışmaları tamamlanmıştır. Yer tespitinden sonra proje çalışmalarına devam edilecektir.

• Seferihisar İtfaiye Binası; Uygulama projeleri temin çalışma-larına başlanılmıştır.

• Bornova İtfaiye Binası; Talep, bilgi ve belgeler tamam-landığında proje çalışmalarına başlanacaktır.

• Işıklar İtfaiye Bakım Onarım Binası; Uygulama proje temin çalışmaları devam etmektedir.

• Çaybaşı İtfaiye Binası; Uygulama proje temin çalışmalarına başlanılmıştır.

• Çeşme İtfaiye Binası; Uygulama proje temin çalışmalarına başlanılmıştır.

• Ayrancılar İtfaiye Binası; Yer tahsisi iptal edildiği için çalışma yapılamamıştır.

• Foça Bağarası İtfaiye Hizmet Binası; Mimari avan proje çalış-malarına başlanılmıştır.

• Ödemiş İtfaiye Hizmet Binası; Talep, bilgi ve belgeler tamamlandığında proje çalışmalarına başlanacaktır.

• Tire İtfaiye Hizmet Binası; Talep, bilgi ve belgeler tamam-landığında proje çalışmalarına başlanacaktır.

• Dikili İtfaiye Hizmet Binası; Talep, bilgi ve belgeler tamam-landığında proje çalışmalarına başlanacaktır.

• Merkez itfaiye binası yapılması projesi ile ilgili çalışmalara başlanacaktır.

Yapı İşleri Dairesi Başkanlığı: Proje çalışmaları tamamlandığında yapım çalışmalarına başlanacaktır.

İtfaiye Arama Kurtarma ve Afet İşleri Hizmetlerinin Yürütülmesi

İtfaiye Dairesi Başkanlığı: 2016 yılı içerisinde personellerimizin hizmet içi eğitimlerinde kullanılacak 3 adet eğitim platformu yapılması planlanmış ve gerçekleştirilen satın alma işlemleri ile hedefler gerçekleştirilmiştir.

180 Faaliyetlere İlişkin Bilgi ve Değerlendirmeler Faaliyet Proje Bilgileri İtfaiye Personeli Eğitim Platformu

2017 yılı içerisinde afet bilinci artırma çalışmaları kapsamında resmi kurum veya kuruluşlara ulaşıp, ulaşılan resmi kurum veya kuruluştaki görevli personellerde afet bilincini artırmayı hedeflemekteyiz.

İtfaiye Denetim ve Önleme Hizmetlerinin Geliştirilmesi İtfaiye Dairesi Başkanlığı: İtfaiye raporu/yangın tedbirleri gö-rüşü ile ilgili iş ve işlemlerin elektronik ortamda düzenlenme-sini, paylaşımı ve depolanması ile başvuru sahiplerinin mer-kez hizmet binamıza veya diğer bölge birimlerimize gelmesini önleyecek olan itfaiye uygunluk takip sistemi 28 İlçe Bele-diyesi ile Büyükşehir Belediyemiz Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığında uygulanmaya başlanmıştır.

Yangın önlemleri uygulamaları kapsamında itfaiye raporu/

yangın tedbirleri görüş sayısı 8.130, yangın önlemleri yönünden incelenen proje sayısı 519, gerçekleşen denetim sayısı 12.702’dir.

İtfaiye uygunluk takip sisteminin işyeri açma ve çalışma ruhsat belgesi düzenleyen diğer birimlere de (İl Milli Eğitim, İl Sağlık Müdürlüğü, Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü vb.) yaygınlaştırılması. Yangın denetim amirliğince yangın ve tahliye yönünden riskli yerlerin denetim sayısının artırılması planlanmaktadır.

İtfaiye Bakım Onarım Hizmetlerinin Geliştirilmesi Makine İkmal Bakım ve Onarım Dairesi Başkanlığı: Temi-ninde güçlük çekilen parça stoğu oluşturulmaya çalışılmıştır.

Organizasyon yapısı oluşturulması adına personel temini ça-lışmaları devam etmektedir. Araç bakım onarımlarında hayati öneme sahip takım avadanlıkların bir kısmı bütçe imkanları doğrultusunda temin edilip, bir kısmı 2017 mali yılı içerisinde tamamlanması planlanmaktadır.

2017 ve 2018 yıllarında İtfaiye bakım onarım tesislerimizin proje ve yapım ihalelerinin tamamlanabilmesi adına çalışmalarımıza devam edilecektir. İtfaiye araç ve gereçlerinin her an göreve hazır halde olabilmesi için her türlü bakım, onarım revizyon ve parça stoklamaları için planlamalar yapılmaktadır.

İtfaiye Teşkilatının Kurumsal Altyapısının Geliştirilmesi İtfaiye Dairesi Başkanlığı: 2016 yılı başlangıcında temiz enerji sistemlerine dönüşümün sağlanabilmesi için çalışma-lar başlatılmış ve itfaiye grupçalışma-larımızın doğal gaz bağlantıçalışma-ları sağlanmıştır. 27/02/2015 tarihli ve 96888820-382 sayılı ge-nelge gereği üzerine tarafımızca tespit edilen ve doğalgaz altyapısı sağlanan itfaiye hizmet binalarımızın temiz enerji dönüşüm projelerinin hazırlanabilmesi için Etüd ve Projeler Dairesi Başkanlığı’na bildirilmiştir.

İtfaiye Eğitim Hizmetlerinin Geliştirilmesi

İtfaiye Dairesi Başkanlığı: 11 eğitmen ile 717 personelimi-ze hizmet içi eğitim, 286 okuldan toplam 52.737 öğrenci ve öğretmene temel afet bilinci eğitimi, 550 adet kamu ve özel sektör personellerinden 14.393 kişiye temel yangın ve gü-venliği eğitimi, halk ve gönüllü eğitimleri kapsamında 8 adet eğitimde 726 kişiye eğitimler verilmiştir.

282 adet okul ve 136 adet kamu kurumu eğitimleri ücretsiz gerçekleştirilmiştir.

Yangın ve Doğal Afet Eğitim Merkezindeki mevcut simülasyon-ların yenilenmesi ile yangın ve temel afet bilinci eğitimlerinin halkımıza daha kaliteli ve etkili sunulmasına yönelik çalışmalara devam edilecektir.

İtfaiye Yönetim Sisteminin Kurulması ve Geliştirilmesi Bilgi İşlem Dairesi Başkanlığı: Hizmet alımı kapsamında yapılacak işin şartname çalışması tamamlanmıştır. İşin satın alım faaliyetlerine başlanacaktır.

Amaç 9.1

Çocuklarımızı Güven ve Gönül Rahatlığı İçinde Yetiştirebi-leceğimiz Kent Ortamının Devamlılığını Sağlamak Hedef 9.1.2

Toplum Sağlığı İle Esenliğine Yönelik Denetimlerin ve Şehrin Vitrinine Yakışan Düzenlemelerin Yapılması Performans Hedefi 9.1.2.1

Yüksek Donanımlı, Eğitimli Zabıta Teşkilatı İle Toplum Sağlığı ve Esenliğine Yönelik Denetim Faaliyetlerinin Yürütülmesi

Zabıta Denetim Hizmetlerinin Yürütülmesi

Zabıta Dairesi Başkanlığı: 2016 yılı içerisinde ekiplerimizce Belediyemiz yetki ve sorumluluk alanlarındaki ana arterler, bulvarlar, meydanlar ve Büyükşehir Belediyesinin işlettiği alanlarda iş yerleri denetlenmiştir.

Denetim Zabıtası Görevlileri Tarafından Yapılan İş Yeri Denetimleri Seyyar satıcı, işportacı, dilenci, işgal, sigara, fiyat tarifesi, etiket, kaçak sebze-meyve ve hal denetimleri yapılmış olup, belediye karar organları tarafından alınmış kararlar, emir ve yasaklar uygulanarak sonuçları izlenmiştir.

Belediye mallarına olabilecek tecavüzler önlenmiş olup ayrıca düzenlenen Zabıta Haftası kutlama etkinlikleri ve hizmet içi eğitimlerle personel motivasyonu artırılmıştır.

Zabıta Denetim Hizmetlerinin Yürütülmesi faaliyeti kapsamında;

2017 yılı içerisinde denetlenen iş yeri sayısının 96.000, düzenlenen seyyar satıcı ve dilenci operasyonu sayısının 20.000, düzenlenen afiş ve reklam panosu operasyonu

181 İzmir Büyükşehir Belediyesi 2016 Faaliyet Raporu sayısının 72.000, gelen şikayetlerin değerlendirilme oranının

% 90 olarak gerçekleşmesi öngörülmektedir.

Zabıta Trafik Hizmetlerinin Yürütülmesi

Zabıta Dairesi Başkanlığı: 2016 yılı içerisinde ekiplerimizce kent trafiğinin güvenliği ve akıcılığının sağlanması hedefle-nerek 11.586 adet minibüs, taksi, taksi dolmuş, servis, ilçe taksi, ilçe dolmuşları ve korsan taşımacılık yapan araç denet-lenmiştir.

Trafik Zabıtası Görevlileri Tarafından Yapılan Taksi Denetimleri Denetimler sırasında uygunsuzluğu tespit edilen 6.096 araç/

araç sahibi/şoförü hakkında, 1.307.752,00 TL tutarında cezai işlem düzenlenmiştir.

Trafik Zabıtası Görevlileri Tarafından Yapılan Dolmuş Denetimleri Zabıta Hizmetlerinin Yürütülmesi faaliyeti kapsamında;

2017 yılı içerisinde denetlenecek araç sayısının 15.000 olarak gerçekleşmesi ve gelen şikayetlerin % 90 oranında cevaplanması öngörülmektedir.

Çevre ve İmar Zabıtası Hizmetlerinin Yürütülmesi Zabıta Dairesi Başkanlığı: 2016 yılı içerisinde ekiplerimizce kentin huzur, esenlik, sağlık ve düzeni için gerekli önlemlerin alınması ve zabıta hizmet kalitesinin geliştirilmesi hedeflene-rek 790 adet işyeri ve 3.458 adet katı atık bölgesi denetlen-miştir.

Çevre ve İmar Zabıtası Görevlileri Tarafından Yapılan İşyeri Denetimleri

61 taşınmazın yıkımı, 72 taşınmazın tahliyesi gerçekleştiril-miştir. Veteriner İşleri Şube Müdürlüğü ile ortaklaşa 45 adet denetim gerçekleştirilmiştir.

Çevre ve İmar Zabıtası Görevlileri Tarafından Yapılan Yıkım Çalışmaları

Çevre İmar Zabıtası Hizmetlerinin Yürütülmesi faaliyeti kapsamında; 2017 yılı içerisinde çevre ve imar zabıtası denetlenen iş yeri sayısının 600, denetlenen katı atık bölge sayısının 3.600, gelen şikayetlerin cevaplanma oranının % 90 olarak gerçekleşmesi öngörülmektedir.

Amaç 9.1

Çocuklarımızı Güven ve Gönül Rahatlığı İçinde Yetiştirebi-leceğimiz Kent Ortamının Devamlılığını Sağlamak Hedef 9.1.3

Hizmet Sunulan Alanların Koruma ve Güvenliğinin Sağlanması

Performans Hedefi 9.1.3.1

Hizmet Sunulan Alanların Koruma ve Güvenliğinin Sağlanmasına Yönelik Faaliyetlerin Yürütülmesi

Koruma ve Güvenlik Hizmetlerinin Geliştirilmesi Destek Hizmetleri Dairesi Başkanlığı:

• 6360 sayılı kanun gereğince; Belediyemiz mülki sınırlarının genişlemesinden dolayı, Belediyemiz sorumluluk alanımıza dahil olan ilçelerde bulunan, ilçe terminalleri, sebze halleri, mezbahalar, yerel hizmet binaları, kültür merkezleri ile atık depolama tesislerinde de güvenlik hizmeti verilmeye devam edilmiştir.

• Kadromuzda bulunan silahlı koruma ve güvenlik görevlisi ile hizmet satın alımı yolu ile yürütülen güvenlik hizmetinde çalışan özel güvenlik personelinin, Daire Başkanlığımızda görevli koruma ve güvenlik şefi ve amiri tarafından 24 saat esasına dayalı olarak denetim ve kontrolleri yapılmış olup, 2016 yılı için hedeflenen değere ulaşılmıştır.

• Özel tedbir alınması gereken hizmet binaları ile önem arz eden sosyal ve kültürel etkinliklerin yapıldığı birimlere, kişi ve araç girişleri ile paket, koli, mektup vb. maddeleri kontrol etmek için, araç altı arama aynası, x-ray bagaj arama cihazı ve kapı tipi metal dedektörü ile 24 saat izleme ve kayıt altına alma özellikleri bulunan güvenlik kamera sistemleri kullanılarak, güvenlik personelinin teknolojik cihazlarla desteklenmesi sağlanmıştır.

• Güvenlik hizmeti yürütülen birimlerimizde oluşabilecek muhtemel doğal afet, yangın, hırsızlık ve sabotaj gibi durumların meydana gelmesi halinde, güvenlik personeli ve birimde çalışan personelin müdahale ve hareket tarzı için her birimin ayrı ayrı koruma ve güvenlik planları güncel tutulmaktadır.

182 Faaliyetlere İlişkin Bilgi ve Değerlendirmeler Faaliyet Proje Bilgileri

• Belediyemiz ve bağlı birimlerinde yapılan para naklinin, dışarıdan gelebilecek saldırı ve tehlikelere karşı tecrübeli güvenlik personeli ile birlikte, gerekli donatım, teçhizat ve zırhlı araçla yapılması sağlanarak olumsuz bir durum yaşanmaması sağlanmıştır.

• Denetimden sorumlu personelimiz ile güvenlik hizmetini yürüten özel güvenlik şirketinin iş sağlığı ve güvenliği uzmanı tarafından, birimlerde var olan ya da oluşabilecek risklerin ortadan kaldırılmasına yönelik olarak, tüm birimlerimizde risk analizleri yapılmış olup, tedbir ve öneri ile yapılması gereken çalışmalar hakkında ilgili Daire Başkanlıkları bilgilendirilmiştir.

• Belediyemize bağlı birimler tarafından, özel güvenlik personeli görevlendirilmesi talepleri, yerinde keşif ve inceleme yapılarak, İzmir İl Emniyeti Özel Güvenlik Şube Müdürlüğü’ne gönderilmiş olup, uygun görülen 17 yeni birime özel güvenlik izin belgesi alınmıştır.

• Silahlı güvenlik personelinin 2016 yılı tabanca eğitim atışları, yaptırılmış olup, atış başarı oranlarının yüksek olduğu tespit edilmiştir.

• Güvenlik hizmeti yürütülen birimlerin, güvenlik faaliyetinin yürütümü ile ilgili olarak, vatandaşlarımızdan hemşehri iletişim merkezi ve diğer kanallardan gelen öneri ve eleştirileri titizlikle değerlendirilip, daha iyi güvenlik hizmeti verilmesi hususunda gerekli çalışmalar yapılmıştır.

• Güvenlik görevlisinin, kendisine verilen görevleri başara-bilmeleri için sahip olmaları gereken bilgi, beceri ve fizikî kabiliyetlerle ilgili olarak, güvenlik hizmetini yürüten özel gü-venlik şirketinin koordinesinde gerekli eğitimin alınması ile ilgili çalışmalar planlanacaktır.

• Özel güvenlik faaliyetinin yürütülmesinde var olan ya da dışarıdan gelebilecek tehlikelerin belirlenmesi, bu tehlikelerin riske dönüşmesine yol açan faktörlerin ortadan kaldırılmasına yönelik çalışmalar, güvenlik hizmeti verilen birimler ve güvenlik hizmetini yürüten güvenlik şirketini de kapsayacak şekilde gerekli çalışmaların yapılması sağlanacaktır.

• Güvenlik hizmeti yürütülen birimlerin fiziki güvenlik tedbirleri ile (duvar, tel örgü vb.) elektronik güvenlik sistemleri ile desteklenmesi hususundaki çalışmalara devam edilecektir.

183 İzmir Büyükşehir Belediyesi 2016 Faaliyet Raporu 2016 Yılı İçinde İlçe Belediyeleri ile Ortak Yürütülen Projeler

(2014-2016 Dönemi)

Belediye Adı Proje Adı İhale

Bedeli Oran

% Yardım Bedeli 2016 Yılı

Bayraklı Belediyesi

Hizmet Binası İşi

* Projenin bir bölümü iller Bankası Kredisi ile karşılanacaktır.

** (Hizmet Binası İkmal İşi

17.521.820,00 50 8.760.910,00 1.991.308,15

Çay Mah. Pazaryeri Yapılması 3.155.320,00 50 1.577.660,00 1.577.512,42

Bergama Belediyesi

Kültür Merkezi Yapım İşi 4.878.710,00 60 2.927.226,00 2.301.571,91

Katlı Otopark çevre düzenlemesi ve peyzaj İşi 1.475.671,42 50 737.835,71 737.835,71

Beydağ Belediyesi Kültür Merkezi Yapım İşi 404.976,00 80 256.868,33 148.107,67

Bornova Belediyesi

Doğanlar Stadyumu Yapım İşi 11.536.000,00 50 5.768.430,00 118.825,17

Altındağ Spor Kompleksi Yapım İşi 17.982.020,00 70 12.587.414,00 2.013.525,27 Doğanlar Stadyumu Yapım İşi 2. Etap 7.457.600,00 95 7.084.720,00 6.745.361,92

Buca Belediyesi Buca Gençlik Merkezi 4.525.300,00 60 2.715.180,00 2.662.668,79

Çiğli Belediyesi

Evka-2 Mahallesinde Sosyal Tesisi Yapımı İşi 2.100.000,00 70 1.470.000,00 381.152,92

75.yıl Türk Dünya Parkı işi 5.748.400,00 50 2.879.200,00 252.195,97

75.yıl Türk Dünya Parkı peyzaj uygulama işi 3.845.960,38 50 1.922.980,19 1.498.318,07 Evka-2 Mahallesinde Sosyal Tesisi Çevresi peyzaj

uygulama işi 861.400,00 70 602.980,00 602.980,00

Gaziemir

Belediyesi Sarnıç Kapalı Spor Salonu Yap.İşi 4.034.420,00 60 2.420.652,00 1.168.895,59 Karabağlar

Belediyesi

Pazaryeri Yapılması İşi 6.117.120,00 60 3.670.272,00 2.448.371,13

Kız Öğrenci Misafirhanesi Yapım işi 6.228.158,00 50 3.114.079,00 709.411,80 Kiraz Belediyesi Hizmet Binası İkmal İnşaatı İşi 5.520.040,00 70 3.864.028,00 3.545.668,88 Menderes

Belediyesi

Özdere Meydan Sosyal Tesisi Yapım işi 6.820.400,00 50 3.410.200,00 2.496.205,60 Özdere Çukuraltı Mevkii Sahil Düzenlemesi 5.251.000,00 60 3.150.600,00 3.150.600,00 Menemen

Belediyesi Kubilay Kültür Merkezi Hizmet Binası Yapılması İşi 11.141.560,00 25 2.785.390,00 1.095.733,43 Narlıdere

Belediyesi

Narlıdere Narkent ve Narbel Toplu Konut Alanlarındaki Rekreasyon Çalışması işi (Beyaz Vadi

Yeşil Alan Düzenlenmesi İşi) 8.059.400,00 70 5.641.580,00 1.509.752,05

Ödemiş Belediyesi

Et Kombina Tesisi 4.187.820,00 70 2.931.474,00

Hal ve Tesisi Binaları Yapımı 2. Kısım 1.406.506,00 60 843.936,00 yukarıdaki ve daha önceki işlerin tamamı İBB ye

meclis kararı ile devir olduğundan taksitlendirme yapılmıştır.

4.860.000,00 100 4.860.000,00 4.860.000,00

Seferihisar Belediyesi

Elektrik Enerjisi Çekimi , Trafo, Jeneratör ve İç

Enerji Tesisatı Yapılması İşi 353.646,00 60 212.187,60 212.187,60

Soğuk Hava Deposu Alımı, Montajı ve Kurulumu 598.267,08 70 418.786,96 418.786,96

Selçuk Belediyesi

SelçuK Belşediyesi Depo Efes Soğuk Hava deposu İçerisine Daldırma Paletli Narenciye Yıkama

Makinesi Alımı 141.600,00 60 84.960,00 84.960,00

Tire Belediyesi Stadyum Yapım İşi 27.760.308,18 80 22.208.246,54 8.760.610,80

Stadyum 2 Etap Yapım İşi 31.708.640,81 75 23.781.480,61 4.744.722,43

Toplam 205.682.063,87 132.689.276,94 56.237.270,24

Belgede Gazi M.K. Atatürk (sayfa 193-200)