• Sonuç bulunamadı

Müzemizin bu görevi yerine getirmesinde ziyaretçilerimizin ve Adıyamanlıların

desteğine ve ilgisine de ihtiyaç

Adıyaman kent kültürü özelinde Anadolu ve Orta Asya halk kültürü genelinde halk yaşamının çeşitli alanlarına ait kültürel değerleri sergilenmektedir. “ADYÜ Yaşayan Kültürel Hazine Müzesi”, 2015 yılında üniversitemiz rektörü Prof. M. Talha Gönüllü tarafından yaptırılan, Adıyaman’ın geleneksel mimarisine uygun olarak tasarlanan Adıyaman Evi’nde 09 Mart 2018 tarihinde ziyaretçileriyle buluşmaya başlamıştır. Yaşayan Kültürel Hazine Müzesi ADYÜ Rektörü Prof. M. Talha Gönüllü öncülüğünde 2017 yılında Dr. Öğretim Üyesi Sunay Akkaya tarafından kurulan “ADYÜ Kent Kültürü Araştırma ve Uygulama Merkezi” bünyesinde kurulmuştur. Yaşayan Kültürel Hazine Müzesi bulunduğu kampüs alanı içerisinde çevre düzenlemesi ile Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin ilk açık hava müzesi olma özelliğini de taşımaktadır. Yaşayan Kültürel Hazine Müzesi’ni diğer müzelerden ayıran bir diğer özellik ise Adıyaman halk yaşamında, yaşayan kültürel değerleri tespit, derleme ve arşivleme yöntemiyle belgeleyerek bu kültürel değerlerle ilgili canlandırma, bağlam kurgulama ve etkileşimli sergileme tekniğini kullanmasıdır. Bu yönüyle diğer halk bilimi müzelerinin bir temsilcisi olarak Adıyaman’a özgü kültürel değerler özelinde Güneydoğu Anadolu bölgesinde ilk olma özelliği taşımaktadır.

Somut kültürel miras unsuru olarak bir doğa harikasının, bir tarihi eserin korunması kadar somut olmayan bir kültürel mirasın; bir geleneğin, bir atasözünün, bir deyimin, bir bilmecenin korunması da önemlidir. Yaşayan Kültürel Hazine Müzesi sadece halk

yaşamına ait bulgur sokusunu korumuyor, bulgur sokusunu bir obje olarak korurken onun etrafında oluşmuş imece usulü iş yapmayı, sokuda bulgur döverken söylenen ve Adıyaman’ın halk danslarının imgesi olmuş tarım aleti orağı korurken orakla ilgili söylenen “Hasat zamanı orak pahaya çıkar.” atasözünü de korumayı amaçlıyor. Bu kapsamda klasik müzecilik anlayışında olduğu gibi müze eski ve tarihi değeri olan antika nesnelerin yığıldığı bir depo işlevi görmez. Yaşayan Kültürel Hazine Müzesi, Adıyaman halk yaşamından seçtiği bir konuyu kültürel aktarım eğitimi yaparak ziyaretçilerine canlandırır ve yaşatır. Çağın tüketim çılgınlığına karşı net bir duruş sergileyerek kültürü bir tüketim nesnesi olarak ve ziyaretçileri bir tüketici olarak görmez. Müze ziyaretçisini üreten ve düşünen bir insana dönüştürmek ister.

Yaşayan Kültürel Hazine Müzesi’nde gerçekleştirilecek etkinlikler, Adıyaman geleneksel mimarisi bağlamında ev içi halk yaşamı, Adıyaman kent kültürüne ait masallar, halk hikâyeleri, fıkralar, gelenekler, inanışlar, oyunlar, el sanatları müzenin duyuracağı etkinlik takvimiyle halka duyurulmakta ve geçmiş bu şekilde yaşatılmaya çalışılmaktadır.

Müzemizde atasözleri, Adıyaman bilmeceleri, deyimler, tekerlemeler, maniler, Adıyaman’da doğumdan ölüme geçiş dönemleri, misafir gelenekleri gibi pek çok kültürel değer hikâyesi ve nesnesiyle ziyaretçilerimize aktarılmaktadır. Müzemiz etkileşim merkezli bir müze olduğundan müze rehberleri

eşliğinde ziyaretçilerini ağırlamaktadır. Müze rehberlerimiz ziyaretçilerimize müzede yer alan Adıyaman kentine ait kültürel değerleri anlatmakta ve ziyaretçilerimizin kültürü deneyimlemesi sağlanmaktadır.

Yaşayan Kültürel Hazine Müzesi Anadolu ve Adıyaman kültürel değerlerinin yarınlara aktarılması, genç nesillere sevdirilmesi konusunda önemli bir misyon üstlenmektedir. Müzemizin bu görevi yerine getirmesinde ziyaretçilerimizin ve Adıyamanlıların desteğine ve ilgisine de ihtiyaç duymaktayız.

ADYÜ Yaşayan Kültürel Hazine Müzesi kurulduğundan bugüne çok kısa bir zamana çok fazla etkinlik sığdırmayı başarmıştır. Müzemizde rüzgârgülü oyunu etkinliği, geleneksel çocuk oyunları etkinliği, masal gecesi etkinliği, “Adıyaman’ın

imgesel oyaları” oya sergisi, masaldan kuklaya hayalet kukla yapımı etkinliği, hafızadan odaklanmaya geleneksel Adıyaman stratejik oyunları, geleneksel giyim kuşamın izinde Adıyaman geleneksel kıyafet sergisi etkinliği, Karagöz’den meddaha Türk gösteri sanatları etkinliği düzenlenmiştir. Kreşten ilkokula, ortaokuldan üniversiteye birçok özel okul ve devlet okulundan gelen ziyaretçiler tarafından görülen müzemiz, kurulduğundan bugüne yaklaşık olarak yedi bin ziyaretçiyi ağırlama fırsatı bulmuştur. Bu anlamda üniversite ile Adıyaman arasında bir köprü görevi de görmektedir. Müzemizi gerek Adıyaman’dan gerekse Adıyaman dışından yerli ve yabancı turistler de ziyaret etmişlerdir. Çocuğundan yaşlısına her kesimden insanı kucaklayan bir müzecilik anlayışıyla müzemiz ziyaretçilerini ağırlamaya devam etmektedir.

80

AKADEMİ ADIYAMAN SAYI/20

Adıyaman Üniversitesi Park ve Bahçeler Birimi sorumluluğunda bulunan hizmet alanlarında yeni yeşil alan tesis etme; toprak taşınması, serilmesi, tesviye edilmesi ve çim ekimi, fidan dikimi, tesis edilecek alanların otomatik sulama sistemi tesisi için kazı yapılması, mevcutta tesis edilmiş yeşil alanların ve dikilmiş ağaçların elle veya otomatik sulama sistemi ile sulamasının yapılması, otomatik sulama sistemlerinin bakım ve onarımı, çim ve ot biçme, ağaç çevrelerinin çapalanarak sulama çukurlarının oluşturulması, hastalık, zararlı ve yabancı otlara karşı ilaçlama yapılması, fidanların tekniğine uygun budanması, nakledilmesi ve dikilmesi, dik duracak şekilde gerekirse kazıkla desteklenmesi (herekleme) ve can suyu verilmesi, bozulan alanlara çim ekilerek onarımının yapılması, çiçeklik alanlarda mevsimlik çiçek dikilmesi, yabancı otlarının temizlenmesi, sulanması, gübrelenmesi, ağaçlandırma alanlarının alt temizliği ve bakımı, koruma, bitkisel toprak serimi, sulama kanallarının açılması, çim çiçeklik saha tanzimi ile düzenlenen peyzaj alanlarına yürüyüş yollarının yapılması gibi işler birimimiz tarafından gerçekleştirilmektedir.

Günümüz insanları yaşantılarının büyük bir kısmını şehir hayatının getirdiği olumsuz koşullarda yaşamaktadırlar. Doğal çevrenin, insan eliyle katledilmesinin örneklerine de sıkça