• Sonuç bulunamadı

1- Kuruluşu:

2013 Yılında Kamu İç Denetçileri Çalışma Esas ve Usulleri Hakkında Yönetmelikte yapılan değişiklikle yeni kurulan üni- versiteler arasında yer alan Adıyaman Üniversitesi’ne 3 adet kamu iç denetçisi kadrosu ihdas edilerek İç Denetim Koordi- nasyon Kurulu tarafından söz konusu kadroların kullanımına izin verilmiştir. 2014 yılında boş bulunan iç denetçi kadrosuna 1 adet iç denetçi ataması yapılmıştır. Ağustos ayında göreve başlayan iç denetçi aynı yıl içinde Kurul tarafından düzenlenen 2 aylık eğitim programını tamamladıktan sonra A1 düzeyi iç denetçi sertifikasını almıştır. Yönetmelik hükümleri gereği 2015 yılı başında ADYÜ İç Denetim Yönergesi hazırlanarak, Maliye Bakanlığı İç Denetim Koordinasyon Kurulu’nun uygun görüşü üzerine rektörlük makamı onayı ile yürürlüğe konulmuştur. Aynı zamanda Adıyaman Üniversitesi’ne 3 yıllık iç denetim planı ve 2015 yılı iç denetim programı hazırlanarak Rektör- lük makamının onayı ile uygulamaya sokularak ADYÜ’de iç denetim faaliyetleri başlatılmıştır.

Bir kurumun kanunla kendisine verilen görevleri zamanında, usulüne ve mevzuata uygun olarak, etkili, ekonomik ve verimli bir şekilde yapıp yapmadığının izlenmesi, kontrol edilmesi ve değerlendirilmesi süreci “denetim” olarak tanımlanabilir. Bu faaliyet, kurum içinden bağımsız ve tarafsız bir birim ya da görevliler tarafından yapılırsa “iç denetim”, kurum dışındaki bir organ tarafından gerçekleştiriliyorsa “dış denetim” olarak adlandırılır.

Mehmet Saçaklı İç Denetçi

24.12.2003 tarih ve 25326 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu’nun 63. maddesine göre iç denetim, kamu iç denetçileri tarafından, 68. maddesine göre dış denetim, Sayıştay denetçileri tara- fından yapılır.

İç denetim evvela güvence sağlamaya yani faaliyetlerin mev- zuata uygunluğunu ve yerindeliğini denetleme, bilahare bu hususlarda bağımsızlığını ve tarafsızlığını bozmadan rehberlik etme faaliyetidir. Kurumun iç kontrol sistemi; kurumun her türlü faaliyetinin icra ve kontrol mekanizması olarak tanımlanırsa, iç denetim de iç kontrol sistemin izleme aracı ve güvence aracı olarak tanımlanabilir.

Kurumumuz açısından baktığımızda iç denetim; Adıyaman Üniversitesi’ne Anayasa ve 2547 Sayılı Yasa ile verilen misyo- nun yerine getirilmesi sürecinde ifa ettiği görevlerin yürütümü konusunda akademik ve idari birimlere iyi yönetimi ilkeleri doğrultusunda rehberlik eder, görevlerin daha etkili, ekonomik ve verimli olarak yerine getirilmesini, plan, program ve faali- yetlerin mevzuata uygunluğunu, kaynakların etkili, ekonomik ve verimli kullanılmasını; bilgilerin güvenilirliğini, doğruluğunu ve zamanında elde edilebilirliğini sağlar, risk analizleri yapar ve güvence verir.

2-Dönemler İtibarı ile İç Denetim Faaliyetleri

Denetimin Konusu Denetimin Konusu İlgili Birim Yapılan Öneri Sayısı

İç Kaynaklı Bilimsel Projeler Süreci 2015 Bilimsel Araştırma Projeleri Koordi-natörlüğü 3

Maaş Ödeme Süreci 2015 FenEdebiyat Fakültesi 3

Satın Alma Süreci 2015 Yapı İşleri Teknik Daire, İdari Ve Mali 7

İşler Daire Başkanlığı

Değişim Programları Süreci 2016 Dış İlişkiler Ofisi 5

Taşınır Mal Süreci 2016 Tıp Fakültesi, İdari ve Mali İşler Daire Başkanlığı 8

Taşınmaz Mal Gelirleri Süreci 2016 Sağlık, Kültür Ve Spor Daire Baş-kanlığı 3

Akademik Teşvik Süreci 2017 Tüm Birimler 1

2.1. 2015 Yılı İç Denetim Faaliyetleri

Kurumda ilgili birimlerle yapılan görüşmeler, yönetim tara- fından belirtilen öncelikli riskli alanlar dikkate alınarak; satın alma süreci, bilimsel araştırma projeleri süreci ve maaş öde- meleri sürecinin sistem ve uygunluk denetiminin yapılması kararlaştırılmıştır. Yapılan denetimler sonucunda yolsuzluk ve suiistimal riskleri öncelikli olarak değerlendirilmiş ve denetim kapsamındaki süreçlerin bu yönüyle sorunsuz bir şekilde yü- rütüldüğü tespit edilmiştir. Buna karşın sürecin iyileştirilmesine yönelik bazı tespitler yapılmış söz konusu tespitler iç denetim tekniği gereği bulgu olarak değerlendirilmiş ve iyileştirici bazı öneriler yapılmıştır.

2.1.1 ADYÜ BAP Yönergesinde çelişkili hükümlerin yeniden düzenlenmesi sağlanarak uyumlu hale getirilmiştir.

2.1.2 BAP kapsamında yapılan alımlar için Ekonomi Bakan- lığından Yatırım Teşvik Belgesi alınması sağlanarak, teşvik kapsamındaki her alım için %18 oranında kaynak tasarrufu sağlanmıştır.

2.1.3 BAP kapsamında yapılan harcamaların Maliye ve Ekonomi Bakanlıklarına dönemsel bildirimlerinin yapılması sağlanmıştır.

2.1.4 İdari ve Mali İşler Daire Başkanlığınca gerçekleştirilen hizmet alım ihaleleri incelenmiştir.

2.1.5 Yapı İşleri ve Teknik Daire Başkanlığı tarafından yapılan ihale işleri ve ihale sözleşmeleri incelenmiştir.

2.1.6. Maaş Ödemeleri denetimi yapılmıştır.

2.1.7 2016 Yılı temizlik hizmet alımı ihalesi için İdari ve Mali İşler Daire Başkanlığının talebi üzerine danışmanlık faaliyeti yapılmıştır.

2.2 2016 Yılı İç Denetim Faaliyetleri

2.2.1 Değişim Programları süreci denetimi yapılmıştır. 2.2.2 Belge ve kayıt düzeni için ilgili birime tavsiyelerde bu- lunulmuştur.

2.2.3 İdari ve Mali İşler Daire Başkanlığı taşınır mal işlemleri denetimi yapılmıştır.

2.2.4 Ortak alanlarda kullanıma verme usulüne göre düzen- lemeler yapılmıştır.

2.2.5 Hurdaya ayrılan taşınırlar ile ilgili öneriler geliştirilmiştir. 2.2.6 Tıp Fakültesi taşınır denetimi yapılmıştır.

2.2.7 Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığı “Taşınmaz Ge- lirleri” denetimi yapılmıştır.

2.3. 2017 Yılı İç Denetim Faaliyetleri

2.3.1 2016 yılında başlatılan akademik teşvik ödemeleri süreci denetlenmiştir.

2.3.2 Ek ders ödemeleri süreci bazı birimler bazında denet- lenmiştir.

2.3.3 Yatay geçiş işlemleri süreci bütün birimler bazında de- netlenmiştir.

2.4 2018 Yılı ve Devam Eden Denetim Faaliyetleri

2.4.1 Aile yardım ödeneği süreci bütün birimler bazında de- netlenmiştir.

2.4.2 yolluk ödemeleri süreci denetimi yapılmıştır.

2.4.3 Yapı İşleri ve Teknik Daire Başkanlığı yoğun olmak üzere, tüm birimlerde Hak-Ediş süreci denetimi devam etmektedir. 2.4.4 Mühendislik Fakültesi yapım işi danışmanlık faaliyet raporu düzenlenmiştir.

Yukarıda başlıkları verilen 3 yıllık denetim faaliyetleri rapor konusu edilen faaliyetlere ilişkindir. Bunun haricinde sözlü olarak yapılan danışmanlık faaliyetleri de mevcuttur.

Yatay Geçiş Süreci 2017 Tüm Birimler ve Öğr. İşl. Dai. Bşk. 3

Aile Yardım Süreci 2018 Tüm Birimler 1

Hak-Ediş Süreci 2018 İlgili Birimler Devam Ediyor