• Sonuç bulunamadı

AKP 7 Haziran seçimlerinde yayınladığı bildiride seçmeli ders sayılarında artış yapıldığını ve bu doğrultuda müfredatın demokratikleşmesinin sağlandığını ifade etmiştir. Bu amaçla ilköğretim ve ortaöğretimde farklı dil ve lehçelerin seçmeli ders olarak okutulmasına imkân tanındığını ifade etmiştir. Yükseköğretimde de bu bölümlerin lisansüstü programlarının açıldığı belirtilmiştir (AKP, 2015, s.77).

CHP 7 Haziran 2015 tarihli seçim için yayınlamış olduğu seçim bildirgesinde özgürlükçü, eleştirel, düşünceyi temel alan, demokrasi ve bilgi çağı ile uyumlu yeni bir müfredat oluşturulacağını belirtmiştir. Öğrencilerin uluslararası PISA değerlendirmelerinde en kısa sürede OECD ortalamasına ulaştırılacağı belirtilmiştir. Ders anlatmada öğrencilerin araştırma yapmalarının sağlanacağı ve takım çalışması kazandırılmasına yönelik çalışmaların yapılacağı belirtilmiştir. Ayrıca ders kitaplarının öğrenme-öğretme sürecine katkıda bulunabilmesi için gereken nitelikte olmalarının sağlanacağı belirtilmiştir (CHP, 2015, s.112).

Ders kitapları eğitim alanında yapılmış olan bir düzenleme ile beraber ücretsiz olarak dağıtılmaktadır. Fakat ders kitaplarının içeriklerine bakıldığında sınavlara hazırlayıcı ve tek başına yeterli olabilecek bir konu anlatımına sahip değildir.

Felsefe ve “Demokrasi Kültürü” derslerinin tüm okullarda okutulmasının sağlanacağı belirtilmiştir. Aynı zamanda temel etik değerlerin eğitim sisteminin tamamına yayılması için gereken düzenlemelerin yapılacağı belirtilmiştir. Diğer yandan “İnkılap Tarihi” dersinin liselerde “Cumhuriyet Dönemi Tarihi” adı ile yeni ve zengin bir içerikle okutulmasının sağlanacağı belirtilmiştir. Bunun yanında güncel küresel sorunlar ve uluslararası gelişmelerin müfredat kapsamına alınacağı belirtilmiştir (CHP, 2015, s.113).

Günümüzde felsefe derslerine gereken önem verilmemektedir. Felsefe dersleri bilimsel alandaki gelişmeler için de son derece önemli bir konumda yer almaktadır. Öyle ki düşünen, sorgulayan öğrenciler bilim alanında yeni çalışmaların başlatılmasını da sağlayacaktır. Tarih boyunca bilim adamlarının aynı zamanda felsefe ile de ilgilendikleri görülmüştür.

CHP seçmeli derslerin okul yönetimleri tarafından belirlenmesine son verileceğini belirtmiştir. Seçmeli derslerin öğrenciler tarafından seçilmesi aşamasında rehberlik servislerinin desteğinin olacağı belirtilmiştir. Bunun yanında Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi derslerinin seçmeli ders olarak düzenleneceği ifade edilmiştir. Farklı inanç gruplarının din eğitimi taleplerinin karşılanması için de gerekli düzenlemelerin yapılacağı belirtilmiştir (CHP, 2015, s.113).

CHP‘nin din eğitimi ile ilgili politikaları AKP ile farklılık göstermektedir. Öyle ki AKP Asım’ın neslinin yetişmesinin din derslerinin zorunlu olması ile mümkün olacağını belirtirken CHP din derslerinin seçmeli ders olarak okutulması gerektiğini düşünmektedir. AKP müfredatın düzenli aralıklarla gözden geçirilmesini, eğitim kalitesi üzerindeki etkisinin izlenmesi ve nihai hedef olan bilgiyi üreten ve katma değere dönüştüren insan niteliğine ulaşmadaki katkısının ölçülmesinin sağlanacağı açıklanmıştır (AKP, 2015, s.82). AKP müfredatın eğitimin her kademesinde bilgiyi yüklemekten ziyade öğrenciyi hayata hazırlayan yapıda olacağını belirtmiştir. Bunun yanında öğrenmeyi öğreten, istidatlarını ortaya çıkaran, temel becerileri veren, özgüveni pekiştiren, evrensel değerleri aktaran bir içeriğe sahip olması için çalışmaların yapılacağı belirtilmiştir (AKP, 2015, s.82).

AKP müfredatı bilgi teknolojileri destekli öğretime uygun hâle getirerek eğitsel e-içeriklerin genişletilmesi ve daha da geliştirilmesinin sağlanacağını ifade etmiştir. Her alanda dijital içerik ile zenginleştirilmiş etkileşimli bir eğitim öğretim sisteminin yaygınlaştırılacağı ifade edilmiştir. Kazanımlara yönelik hazırlanmış video çekimlerinden oluşan öğretmenler için bir uygulama örneği teşkil edecek öğrenciler için de öğrenmelerini destekleyecek öğretim materyallerinin yaygınlaştırılacağı açıklanmıştır.

AKP eğitimde oyun tabanlı öğrenmenin etkin hâle getirileceğini açıklamıştır. Diğer yandan mobil öğrenme sistemlerinin geliştirileceği ifade edilmiştir. Bu doğrultuda sosyal medyanın öğrenme aracı olarak daha etkin biçimde kullanılmasının sağlanacağı

yaygınlaştırılacağı ifade edilmiştir. Bu sayede eğitim sisteminin niteliğinin artırılmasının hedeflendiği belirtilmiştir (AKP, 2015, s.83).

MHP ders anlatımında öğrencilerin manevi ve kültürel değerlerin özümsenmesine yardımcı olabilecek milli içerik zenginliğine sahip yayın, film vb. eğitim araç ve gereçlerinin kullanımının sağlanacağını belirtmiştir. Özellikle Türklüğün ve İslam’ın milli ve manevi değerlerini yaşayan ve yaşatan Hoca Ahmet Yesevi, Hacı Bektaşi Veli, Mevlana, Hacı Bayramı Veli ve Yunus Emre gibi önder şahsiyetlerin hayatı ve felsefesinin ortaöğretimde seçmeli ders olarak okutulacağı belirtilmiştir (MHP, 2015, s.195).

HDP 7 Haziran seçimlerinde yayınladığı bildirgede eğitim ile ilgili olarak eğitimin ücretsiz olacağını ve velilerden para talep edilmeyeceğini açıklamıştır. Eğitim müfredatı, ders kitapları ve diğer materyallerin tekçi, cinsiyetçi ve şoven içerikten arındırılacağı açıklanmıştır. 4+4+4 eğitim politikasının özgürlükçü laikliği ortadan kaldırdığı belirtilerek bu sistemin uygulanmasına son verileceği belirtilmiştir. Eğitim sisteminin özgürlükçü, laik ve bilimsel içerikte yapılandırılarak anadil temelinde çok dilli hâle getirileceği belirtilmiştir (HDP, 2015, s.47).

HDP toplumsal cinsiyet eşitliği adı altında zorunlu bir ders olarak müfredata ekleneceğini açıklamıştır. Diğer yandan eğitim sisteminin toplum ve doğa ile bütün ve ekolojiyi temel alarak yeniden yapılandırılacağını açıklamıştır (HDP, 2015, s.48).

AKP, CHP, MHP ve HDP seçmeli ve zorunlu dersler konusunda farklı görüşlere sahiptir.