• Sonuç bulunamadı

TOPTANCI, ALÜMĠNYUM DOĞRAMACI, ĠNġAAT VE

3.3.8. MüĢteri Ġhtiyaçlarının Önceliklendirilmes

Kapı kollarına ve talep zinciri üyelerinin birbirlerine dair ihtiyaçlarının ortaya çıkarılmasından sonra ihtiyaçların doğal yapısının ortaya çıkarılması amacıyla öncelikle, benzerlik diyagramı yöntemi ile tüm ihtiyaçlar gruplandırılmıĢ ve her bir grup adlandırılmıĢtır. Bu gruplar, hiyerarĢi diyagramı aracılığı ile analiz edilmiĢtir. MüĢterilerin dile getirmediği ihtiyaçlar olup olmadığı kontrol edilmiĢtir. Daha sonra nihai kullanıcılara, toptancılara, alüminyum doğramacılara, inĢaat ve mimarlık firmalarına uygulanan anketler aracılığı ile tüm ihtiyaçlara AHS uygulanmıĢtır. Tutarlı olan verilerin geometrik ortalaması alınmıĢ ve böylece tüm ihtiyaçların ve ihtiyaçların ait oldukları grupların önem düzeylerine ulaĢılmıĢtır.

Öncelikle, nihai kullanıcıların kapı kollarına iliĢkin dokuz ihtiyacı, dört adet birincil gereksinim altında toplanmıĢtır. Bunlar: kullanıma yönelik gereksinimler, tasarıma yönelik gereksinimler, hijyene yönelik gereksinimler ve bilgilendirilmeye yönelik gereksinimlerdir.

ġekil 56‟da görüldüğü üzere nihai kullanıcıların en önemli birincil ihtiyacı %36 ile hijyene yönelik ihtiyaçlar olarak bulunmuĢtur. Bu ihtiyacı %27 önem seviyesiyle kullanıma yönelik ihtiyaçlar takip etmektedir. Nihai kullanıcıların en az önemli olarak değerlendirdiği bilgilendirmeye yönelik ihtiyaçlar ise %11 önem derecesine sahiptir.

Ġhtiyaçların yerel önem derecesi, ait oldukları grup içerisindeki önem derecesini ortaya çıkarmaya yöneliktir. Her bir ihtiyacın önem derecesiyle, ait oldukları birincil ihtiyaç grubunun önem derecesinin çarpılmasıyla elde edilen, genel önem derecesi ise bütün ihtiyaçların birlikte değerlendirilebilmesini sağlamaktadır. Genel önem düzeylerine bakıldığında en önemli ihtiyacın “ürün hijyen ihtiyacımı karĢılasın” olduğu ve %25.2 önem derecesine sahip olduğu belirlenmiĢtir. Ġkinci en önemli ihtiyaç “göz zevkime hitap etsin” (%15.6) üçüncü en önemli ihtiyaç ise “ürünü güvenli bir Ģekilde kullanmak istiyorum” (%10.5) olarak bulunmuĢtur.

169

ġekil 56 Nihai Kullanıcıların Kapı Kollarına ĠliĢkin Ġhtiyaçlarının HiyerarĢi Diyagramı ve Önem Düzeyleri

KULLANIMA YÖNELĠK ĠHTĠYAÇLAR

0.27

Huzur ve sessizlik ortamımı korumak istiyorum

Ürünü uzun süre kullanmak istiyorum Ürünü güvenli bir Ģekilde kullanmak

istiyorum

Ürünü zorlanmadan rahat kullanmak istiyorum

BĠRĠNCĠL ĠHTĠYAÇLAR ĠKĠNCĠL ĠHTĠYAÇLAR AHS GENEL ÖNEM DÜZEYĠ AHS YEREL ÖNEM DÜZEYĠ

0.032

TASARIMA YÖNELĠK ĠHTĠYAÇLAR

0.20

Diğerlerinden farklı olmak istiyorum

Göz zevkime hitap etsin istiyorum

HĠJYENE YÖNELĠK ĠHTĠYAÇLAR

0.36

Ürün hijyen beklentimi karĢılasın istiyorum

Temizlik yaparken zamandan tasarruf etmek istiyorum 0.12 0.037 0.14 0.105 0.39 0.070 0.26 0.042 0.21 0.156 0.78 0.252 0.70 0.0864 0.24 BĠLGĠLENDĠRMEYE YÖNELĠK ĠHTĠYAÇLAR 0.11

Ürün hakkında bilgilendirilmek istiyorum

Bilgilendirmeye yönelik birincil ihtiyaçlar grubunda bulunan “ürün hakkında bilgilendirilmek istiyorum” ihtiyacı bu grupta yer alan tek ihtiyaç olduğundan bu ihtiyaç AHS‟ye dahil edilememiĢ sonuç olarak bu ihtiyaca ait yerel ve genel önem düzeyleri hesaplanamamıĢtır.

Nihai kullanıcılar dıĢında talep zincirinde yer alan müĢterilerin kapı koluna yönelik ihtiyaçları, üç birincil gereksinim altında toplanmıĢtır. Bu birincil gereksinimler, nihai kullanıcıların birincil gereksinimleriyle aynı olup sadece hijyene yönelik ihtiyaçlar bulunmamaktadır. Kullanıma yönelik ihtiyaçlar %44, tasarıma yönelik ihtiyaçlar %35 ve bilgilendirmeye yönelik ihtiyaçlar %20 önem düzeyine sahip olarak bulunmuĢtur. ġekil 57‟de ihtiyaçların genel önem derecelerine

170 bakıldığında ise en önemli ihtiyacın “müĢterimin kaliteli ürün kullanmasını istiyorum” (%15.8) olduğu görülmektedir. Bu ihtiyacı sırasıyla “müĢterimi görsel açıdan tatmin etmek istiyorum” (%15.1) ve “müĢterimi ergonomik açıdan tatmin etmek istiyorum” (%14.5) takip etmektedir. Bilgilendirmeye yönelik birincil grup ihtiyacı yine tek ihtiyaçtan oluĢtuğu için AHS uygulanamamıĢ dolayısıyla bu ihtiyacın yerel ve genel önem düzeyleri hesaplanamamıĢtır.

ġekil 57 Nihai Kullanıcılar DıĢında Talep Zincirinde Yer Alan MüĢterilerin Kapı Koluna ĠliĢkin Ġhtiyaçlarının HiyerarĢi Diyagramı ve Önem Düzeyleri

KULLANIMA YÖNELĠK iHTĠYAÇLAR

0.44

MüĢterimin kaliteli ürün kullanmasını istiyorum

MüĢterinin ürünü güvenli bir Ģekilde kullanabilmesini sağlamak istiyorum MüĢterimi ergonomik açıdan tatmin

etmek istiyorum

BĠRĠNCĠL ĠHTĠYAÇLAR ĠKĠNCĠL ĠHTĠYAÇLAR AHS GENEL ÖNEM DÜZEYĠ AHS YEREL ÖNEM DÜZEYĠ

0.158

TASARIMA YÖNELĠK ĠHTĠYAÇLAR

0.35

Farklı müĢteri bölümlerine uygun ürün sağlayabilmek istiyorum DeğiĢen müĢteri talebini karĢılayabilmek

istiyorum 0.36 0.132 0.30 0.145 0.33 0.077 0.22 0.123 0.35 0.151 0.43 BĠLGĠLENDĠRMEYE YÖNELĠK ĠHTĠYAÇLAR 0.20

MüĢterinin marka kullanma beklentisine cevap verebilmek istiyorum MüĢterimi görsel açıdan tatmin etmek

171 Kapıkolu ile ilgili ihtiyaçların hiyerarĢi diyagramı ve önem düzeyleri belirlendikten sonra talep zinciri üyelerinin birbirlerine ve bir alt zincir üyesine dair ihtiyaçlarının hiyerarĢi diyagramları ve önem dereceleri belirlenmiĢtir.

ĠnĢaat ve mimarlık firmalarının alüminyum doğramacılara dair ihtiyaçlarına bakıldığında (Ģekil 58) beĢ ihtiyacın, benzerlik diyagramı yöntemi ile ihtiyaçları gruplayan çalıĢma grubu tarafından gruplanamadığı görülmektedir. Bu ihtiyaçlar, takım tarafından birbirlerinden bağımsız bulunup herhangi bir birincil ihtiyaç grubuna dahil edilememiĢlerdir. Bu sebeple, bu ihtiyaçlar hiyerarĢik olarak da sıralandırılamamıĢtır. ĠnĢaat ve mimarlık firmalarının alüminyum doğramacılara iliĢkin en önemli ihtiyacı “zamanında teslimat yapılması” (%28) olarak bulunmuĢken, bu ihtiyacı, “kar marjını yükseltmek istiyorum” (%26) ve “doğrama iĢçiliğinin inĢaatın geneliyle uyum sağlaması” (%25) takip etmektedir. Bu ihtiyaçlar arasında en az önemli görüleni ise “ürün çeĢitliliğinin arttırılması” (0.07) olarak ortaya çıkmaktadır.

ġekil 58 ĠnĢaat ve Mimarlık Firmalarının Alüminyum Doğramacılara ĠliĢkin Ġhtiyaçlarının HiyerarĢi Diyagramı ve Önem Düzeyleri

Zamanında teslimat yapılmasını istiyorum

Doğrama iĢçiliğinin inĢaatın geneliyle uyum sağlamasını istiyorum Konusunda uzman ve eğitimli teknik

elemanlarla çalıĢmak istiyorum

ĠHTĠYAÇLAR AHS ÖNEM DÜZEYĠ

0.28

Kar marjını yükseltmek istiyorum

Ürün çeĢitliliğinin arttırılmasını istiyorum

0.25

0.14

0.26

172 ĠnĢaat Firmalarının mimarlık firmalarına yönelik altı ihtiyacı, benzerlik diyagramı yöntemiyle iki adet birincil ihtiyaç grubu altında toplanmıĢtır. Bu ihtiyaçlar, dıĢsal faktörlerin etkilediği ve dıĢsal faktörlerin etkilemediği ihtiyaçlar olarak adlandırılmıĢtır. Bu ihtiyaçlara dair hiyerarĢi diyagramı ve önem düzeyleri Ģekil 59‟da sunulmaktadır. AHS sonuçlarına göre en önemli birincil ihtiyaç %60 önem düzeyi ile “dıĢsal faktörlerin etkilediği ihtiyaçlar” olup, “dıĢsal faktörlerin etkilemediği ihtiyaçların” önem düzeyi ise %40 olarak bulunmuĢtur. Tüm ikincil ihtiyaçların genel önem düzeyine bakıldığında ise en önemli ihtiyacın “tasarımın ekonomik bir Ģekilde uygulanabilir olması” (%30.6) olduğu görülmektedir. Sırasıyla, “tasarım ve uygulamanın uyum içerisinde yürütülmesini istiyorum” (%19.2) ve “kullanıma uygun tasarımlar yapılmasını istiyorum” (%18) ikinci ve üçüncü en önemli ihtiyaç olarak görülmektedir.

ġekil 59 ĠnĢaat Firmalarının Mimarlık Firmalarına ĠliĢkin Ġhtiyaçlarının HiyerarĢi Diyagramı ve Önem Düzeyleri

Tasarım ve uygulamanın uyum içerisinde yürütülmesini istiyorum Tasarımın ekonomik bir Ģekilde uygulanabilir olmasını istiyorum Tasarımın kentsel dokuyla uyumlu

olmasını istiyorum

BĠRĠNCĠL ĠHTĠYAÇLAR ĠKĠNCĠL ĠHTĠYAÇLAR AHS GENEL ÖNEM DÜZEYĠ

AHS YEREL ÖNEM