• Sonuç bulunamadı

HĠZMET  Genel müĢter

2.2. KALĠTE FONKSĠYON GÖÇERĠMĠ (KFG)

2.2.2. Geleneksel KFG

Geleneksel KFG çalıĢmalarının ortak özellikleri, KFG‟nin “kalite evi” ve matrislerle özdeĢleĢtirilmesidir (Akao, 1990; Guinta ve Praizler, 1993; Shillito, 1994; Mizino, 1994). Akao (1990:7) KFG çerçevesinin ilk sürecini oluĢturan kalite planının ve kalite tasarımının oluĢturulması adımlarını aĢağıdaki Ģekilde belirlemiĢtir:

 Hedef pazarda yer alan tüketicilerin belirttiği ya da gizli kalan kalite taleplerinin öğrenilmesi. Daha sonra neler yapılması gerektiğine karar verilmesi.

 Hedef pazarın diğer önemli özelliklerinin öğrenilmesi ve pazar özelliklerinin ve taleplerin yer aldığı talep edilen kalite fonksiyon göçerimi tablosunun hazırlanması.

 Rekabet analizi olarak adlandırılan pazardaki rakip ürünlerin analiz edilmesi. Bir kalite planının hazırlanması satıĢı sağlayan özelliklerin (satıĢ noktası) belirlenmesi.

 Her bir talep edilen kalitenin önem derecesinin belirlenmesi.

 Kalite öğelerinin belirlenmesi ve kalite öğeleri göçerim tablosunun hazırlanması.

 Diğer firmalara ait rakip ürünlerin bu kalite öğelerini karĢılama performansının belirlenmesi.

 MüĢteri Ģikayetlerinin analiz edilmesi.

 MüĢteri kalite talepleri ve Ģikayetleri ile belirlenen kalite öğeleri arasından en önemlilerinin belirlenmesi.

 Kalite özelliklerinin incelenerek tasarım kalitesinin belirlenmesi ve bunların kalite öğelerine dönüĢtürülmesi.

 Kalite güvence metodunun belirlenmesi ve metodun test edilmesi.

Guinta ve Praizler (1993: 24) KFG‟nin takımların karar vermesine yardımcı olan bir yöntem olduğunu ve bu yöntemin aĢağıdaki kısımlardan oluĢtuğunu söylemektedirler:

83 2. MüĢteriler tarafından tanımlanan, ürün, süreç veya hizmet özelliklerinin

listesi olan Ne‟ler.

3. Ne‟lere atanmıĢ göreli önem düzeyi belirten Önem Dereceleri veya ağırlıklandırılmıĢ değerler.

4. Nasıl‟lar arasındaki iliĢkiyi gösteren bir Korelasyon Matrisi. 5. Nasıl‟lar, Ne‟lerin elde edilme yolları.

6. Nasıl‟ları arttırmak veya azaltmak veya bir hedef değer belirlemek için kullanılan Hedeflenen Amaç.

7. Ürün/hizmet özellikleri (Ne) ve bunları elde etmenin yolları (Nasıl) arasındaki iliĢki derecesini ortaya çıkarmaya yönelik bir İlişki Matrisi.

8. Rakip ürün/hizmet özellikleri ve firmanın ürün veya hizmet özelliklerinin karĢılaĢtırılmasının yapıldığı Müşteri Rekabet Değerlendirmesi.

9. Her bir Nasıl‟ın teknik özellikleri için firma ve rakipleri açısından yapılan değerlendirme, Teknik Rekabet Değerlendirmesi.

10. Firmanın her bir Nasıl‟ı elde etme kolaylığını belirten Olasılık Faktörleri 11. İlişki Matrisi‟nde sütunlarda yer alan her bir Nasıl‟ın hesaplanmıĢ

değerlerinin toplamı olan Mutlak Skor.

12. Her bir Nasıl‟ın sahip olduğu Mutlak Skoru‟na göre yapılan ardıĢık sıralama olan Göreli Skor.

ġekil 20‟de yukarıda belirtilen KFG bileĢenleri görülmektedir.

Shillito (1994: 2) ise KFG yönteminin:

1. müĢteri ihtiyaçlarının, teknik veya tasarım gereksinimlerine çevirilmesi,

2. teknik veya tasarım gereksinimlerinin ürün veya parça özelliklerine dönüĢtürülmesi,

3. ürün veya parça özelliklerinin üretim iĢlemlerine dönüĢtürülmesi, 4. üretim iĢlemlerinin belirli iĢlemler ve kontrollere dönüĢtürülmesi için kullanılan yapısallaĢtırılmıĢ çoklu matris kullanımından oluĢtuğunu söylemektedir.

84

ġekil 20 KFG Modeli’nin BileĢenleri

Kaynak: Guinta, L.R. ve Praizler, N.C. (1993). The QFD Book, The Team Approach

to Solving Problems and Satisfying Customers Through Quality Function Deployment. New York : Amacom, s.26

Dört aĢamalı model olarak da bilinen Shillito‟nun KFG yöntemi, firmanın ürün geliĢtirme süreci için detaylı bir plan oluĢturmaktadır. ġekil 21‟de görüldüğü üzere, ilk aĢama, müĢteri ihtiyaçlarının teknik gereksinimlere dönüĢtürüldüğü kalite evidir. Öncelikle, müĢteri ihtiyaçları ve bu ihtiyaçların öncelikleri kalite evine yerleĢtirildikten sonra müĢteri rekabet değerlendirilmesi yapılır. Daha sonra, müĢteri ihtiyaçlarını karĢılayacak teknik özellikler belirlenir ve ihtiyaçlar ile teknik özellikler arasında iliĢki matrisi oluĢturulur. Teknik özellikler arasında birbirini olumlu ya da

85 olumsuz etkileyebilecek özelliklerin ortaya çıkarılması amacıyla, teknik korelasyonlar belirlenir ve son olarak da teknik değerlendirme yapılır.

ġekil 21 Dört AĢamalı KFG Modeli

Kaynak: Hauser, J.R. ve Clausing, D. (1988). The House of Quality. Harvard

Business Review. 66 (Mayıs-Haziran), s.73

Parça göçerimi olarak adlandırılan ikinci matrisin amacı, kalite evinde belirlenen teknik özelliklerin gerçekleĢtirilebilmesi için gerekli olan parçaların ortaya çıkarılabilmesidir. Parça özellikleri belirlendikten sonra bu özellikler ile teknik özelliklerin birbiriyle olan etkisinin ortaya konulduğu iliĢki matrisi oluĢturulur ve hangi parçanın müĢteri ihtiyaçlarını yerine getirmekte daha önemli olduğu belirlenir.

Süreç planlamasında ise belirlenen öncelikli parçaların nihai ürün olarak ortaya çıkabilmesi için gerekli süreçler belirlenir. Süreç parametreleri ve parça özellikleri arasında kurulan iliĢki matrisi ile müĢteri ihtiyaçlarını karĢılayan öncelikli süreç parametreleri belirlenir ve dördüncü ve son matriste ise üretim planlanır.

86 KFG‟nin yukarıda belirtilen süreçlerinin yerine getirilebilmesi için yedi yeni yönetim aracından faydalanılmaktadır. Bu araçlar, iliĢki diyagramı, benzerlik diyagramı, ağaç diyagramı, matris diyagramı, matris veri analizi diyagramı, süreç karar program tablosu ve ok diyagramıdır (Ġmai, 1994: 242). ĠliĢki diyagramı; birçok içiçe bağlantılı faktörün rol oynadığı kompleks bir durumda ara iliĢkilere açıklık getirmekte ve faktörler arası sebep-sonuç bağlantılarının açıklık kazanmasına yardımcı olmaktadır. Benzerlik diyagramı; beyin fırtınası yöntemidir. Her katılımcının kendi düĢüncesini yazdığı ve sonra bu düĢüncelerin konu ile iliĢkili olarak gruplandırıldığı ve yeniden sıraya konduğu grup çalıĢması esasına dayanmaktadır.

Ağaç diyagramı; fonksiyonel analizin değer mühendisliği fikrinin bir uzantısıdır. Hedefler ve önlemler arasındaki iliĢkileri göstermek için uygulanmaktadır. Matris diyagramı; iki değiĢik faktör arasındaki iliĢkiyi aydınlatmak için kullanılmakta ve genellikle, kalite taleplerini, birbirini tamamlayan karakteristiklerin içine ve sonra da üretim tanımlarına yerleĢtirmek için kullanılmaktadır. Matris veri analiz diyagramı; matris tablosu yeterli detay veremediği zaman kullanılmaktadır. Bu, yeni yedi araç içerisinde veri analizine dayanan ve sayısal sonuçlar veren tek yöntemdir. Süreç karar program tablosu ise yöneylem araĢtırmalarında kullanılan süreç karar programının uygulanmasıdır. Belirgin hedefleri gerçekleĢtirmekte uygulamalar her zaman planlanan programa göre yürümediği için ve ciddi sonuçları olan beklenmeyen geliĢmeler nedeniyle, yalnız optimum sonuçlara ulaĢmak için değil aynı zamanda süprizlerden kaçınmak için de geliĢtirilmiĢtir. Son olarak, ok diyagramı da genellikle program değerlendirme ve gözden geçirme tekniğinde ve kritik yol metodu‟nda kullanılmaktadır. Bir programı tamamlamak için gerekli basamakları göstermek amacıyla hazırlanan iĢ akıĢ planlarıdır.

Yedi yeni yönetim aracı, ürünlere müĢteri beklentilerinin de ötesinde değer katmak ve problemi belirlemekten çok, önlemek yoluyla müĢteri tatminini sağlamak amacıyla geliĢtirilmiĢlerdir (Yenginol, 2000: 91). Goetsch ve Davis (2000) tüm kalite araçlarının yanısıra, özellikle benzerlik diyagramı, iliĢki diyagramı, ağaç diyagramı ve matris diyagramının KFG‟de sıklıkla kullanılan araçlar olduğunu belirtmektedir.

87