• Sonuç bulunamadı

TAŞIMACILIĞINDA KARŞILAŞTIĞI SORUNLARIN BELİRLENMESİNE YÖNELİK ÖRNEK FİRMA İNCELEMELERİ

4.3. İnci Lojistik

İnci Lojistik 1997 yılında İnci Holding’in dünya çapında genişleyen ve büyüyen taşıma ve lojistik gereksinimlerini karşılayabilmek amacı ile Holding bünyesinde kurulmuş entegre bir lojistik şirketidir. Kuruluşundan itibaren Holding şirketlerinin yanı sıra başta otomotiv, kimya, gıda ve tekstil sektöründe birçok firmaya hizmet vermektedir.

Uluslararası deniz yolu ve kara taşımacılığının yanı sıra hava yolunda 2001 yılında IATA yetki belgesi alarak müşterilerine sunduğu servisi geliştirmiştir.

İnci Lojistik, firmaların lojistik ihtiyaçlarını analiz ederek kapıdan kapıya taşımacılık anlayışı ile; kara, deniz, hava taşımacılığı, dahili taşımacılık, depolama, sigortalama ve gümrükleme alanlarında müşteri odaklı taşımacılık hizmeti vermektedir.

2002 yılından itibaren yurt içi lojistiğe ağırlık vererek entegre lojistik çevresinde merkez İzmir olmak üzere, İstanbul, Bursa ve Manisa şube ve depolarından Türkiye’nin tüm bölgelerine pasiyel ve komple taşımacılık gerçekleştirmektedir. 2005 yılı başında C2 Belgesi alarak kendi araç filosu ile uluslar arası kara taşımacılığı hizmeti de vermektedir

İnci Lojistik, denizyolu taşımacılığında karşılaştığı sorunları aşağıdaki şekilde sıralamıştır:

• İnci Lojistik içerisinde sahip olunan bir müşteri yaklaşımı mevcuttur fakat bu yaklaşım karşıdaki müşteriye göre şekillenmektedir. Büyük ölçekli firmalar her türlü bilgiye sahip olduklarından dolayı, kontrol müşteriye verilebilir, gerektiğinde outsource yapılarak firmanın lojistik departmanı gibi davranılabilmektedir. Örneğin İnci Lojistik, önümüzdeki ay hangi noktalarda artış ya da azalış olduğunu sunarak navlun fiyatlarını etkileyebilmekte; liman sıkışıklığının iki hafta daha süreceğini bildirerek bir sonraki yüklemeyi daha önceden planlamayı, daha farklı bir hat kullanmayı firmaya sunabilmektedir. Buradaki amaç, zamanında, en az kayıpla müşterisine hizmet sunabilmesidir. Bu açıdan müşteri yaklaşımı da İnci tarafından belirlenmektedir.

• İnci Lojistik içerisinde denizyolu taşımacılığı satış ve destek ile pazarlama adı altında iki departmana ayrılmıştır. Pazarlama bölümü müşteri bulmadan, satış ve destek ise bulunan ya da var olan müşteriyle ilişkilerin devamından sorumludur. İki departman birbirine bağlı olmakla birlikte ikisinden birinin aksaması müşteri kaybına yol açabilmektedir. Bu noktada sektör açısından müşteri ilişkileri çok önemlidir. Problem çözmeye dayalı olan işler, tamamen müşteri ilişkilerini sağlam tutmaya dayanmaktadır. Müşteri ihtiyaçlarına zamanında cevap verilebilmelidir, yoksa kaybedilebilir. Burada yaşanan sorun, müşterinin tam olarak ne istediğini bilmemesinden kaynaklanabilmektedir. Örneğin, müşteri tam yükleme anında lojistik firmasını arayarak taşıma ücretini pahalı bulduğundan dolayı taşımadan vazgeçip işi başka bir lojistik firmasına vermek isteyebilir. Bu da lojistik firmasını çok zor durumda bırakmaktadır. Müşteri, sürekli olarak ilgi beklemektedir.

• İzmir limanı yetersizdir; nisan ayından itibaren başlayan beş aylık dönem ile geriye kalan yedi aylık dönemde yapılan ihracat bedeli birbirine eşittir.

Limanın yoğun olduğu dönemde limana üst üste gemi yanaştığından dolayı sıkışıklık yaşanmaktadır. Bu konuda liman ekipmanları yetersizdir, forklift, eleman, işleyiş sıkıntıları gibi sorunlar yaşanmaktadır.

• Türkiye’de ara taşımalarda konteyner taşımacılığı ve karayolu taşımacılığında getirilen yeni düzenleme ile ruhsat sınırının üzerine çıkılamamaktadır. Eskiden böyle bir uygulama bulunmamaktaydı. Bu yeni uygulama, lojistikte sıkıntılara yol açmaktadır. Yükleme yapan firmalar daha az miktarda mal yükleme yapmak zorunda kaldıklarından maliyetleri artıp karları düşmektedir. Bu durum da bazen, yasaların çiğnenip ruhsat sınırının üstünde mal yüklenmesine sebep olabilmektedir. Seramik, mermer gibi ağır yükler üreten firmalar daha çok sorun yaşatmaktadırlar. Bu durumda firma, ya daha az yükletecektir ya da sınırın üzerinde yükleyip cezaya maruz kalacaktır. Lojistik firması, konteynerı doldurabilmek için ekstra araç çıkarmak durumundadır, bu da ekstra maliyete sebep olmaktadır. bu sorun müşteri taleplerini etkileyip değiştirdiğinden sıkıntıya yol açmaktadır. Müşteri memnuniyetsizliği sebebiyle müşteriyi kaybetme söz konusu olabilmektedir.

• Türkiye’deki lojistik kavramı tam olarak oturmuş değildir. Kontrolsüz büyümeyi kontrol altına almak amacıyla çıkarılan kanunların ve yaptırımlarının az olması veya denetimin düşük seviyelerde olması sebebiyle iki taşıma aracı alan şirket kendisini lojistik şirketi olarak tanımlamaktadır. Bu da taşımacılığı hakkıyla yapan lojistik firmalarını sektörden soğutmakta, sektörün hafife alındığı gerekli hizmetin verilemediği izlenimi yaratmaktadır. Sektörde çok fazla sayıda küçük ölçekli yerel lojistik firması bulunmaktadır ve bu firmaların organizasyonel yapıları gelişmemiştir. Filo, acente ağı, yurtdışı bağlantısı, yetkinlik belgesi vs. gibi özelliklere sahip olmayan küçük firmaların lojistiğe katkısı yoktur. Her lojistik firmasının yoğunlaştığı belli hatlar ve limanlar vardır, sadece küresel lojistik firmaları dünyanın dört bir yanına hizmet verebilmektedir. Ancak küçük ölçekli lojistik firmaları her tarafa

hizmet edebilirim, her limana ulaşabilirim mantığı ile hareket etmektedirler. Bunlar küresel firmalar karşısında ezilmekte, rekabet yaratmaktan ziyade sektörde karışıklık yaratmaktadırlar. Aile, arkadaş vs. gibi sebepler nedeniyle malının taşınmasını küçük lojistik firmalarına veren firmalar mevcuttur. Bu da sektörün küçümsenmesi algılamasına sebep olmaktadır.

• Türkiye’de ithalatçı ve ihracatçı firmalar da lojistik sektörüne gereken önemi vermemekte, bu yüzden sektör hak ettiği şekilde gelişememektedir.

• Türkiye’de depoculuk sistemi gelişmemiştir.

• Malın yüklenmesi sırasında malın başına gelebilecek çeşitli tehlikeler vardır. Çuvalın yırtılması, içinden mal alınabilmesi gibi durumlar lojistik firmasını zora sokabilmektedir.

Liman dolumu sırasında malın yanlış yüklendiği konusunda müşteri ile lojistik firması arasında sorun yaşanabilmektedir. Bu durumları engellemek amacıyla İnci, müşteriden dolum sırasında kendi elemanını getirmesini talep etmektedir, pek çok firma bu konuda kendi gümrükçüsünü kullanmaktadır. Böylece olası sorunlar önlenebilmektedir.

• Türkiye’de tek bir gümrük sistemi bulunmamaktadır, farklı fiyatlandırmalar, farklı hizmetler mevcuttur. İzmir Gümrüğü’nü bilen biri İstanbul Gümrüğü konusunda bilgi sahibi olmayabilir. Bu durumda İstanbul’dan mal çıkarılacağı zaman bilgi eksikliğinden dolayı yüklemelerde zaman kaybı yaşanabilmektedir.

4.4. CT Lojistik

CT Lojistik, ACT Lojistik firmasının Türkiye şubesi olarak 2007 yılında kurulmuştur. ACT Lojistik, denizyolu taşımacılığı alanında faaliyet göstermek amacıyla, Joint-Venture (ortak girişim) olarak 2004 yılında kurulmuştur. İlk adım

olarak, Türkiye’de şirketlerinin kuruluşu Agis Lojistik A.Ş. ile yapılan kooperasyon sonucunda gerçekleşmiştir. ACT Lojistik olarak, en önemli, temel iş partneri olan Türkiye’nin yanında; bağlantıları Asya, Hindistan ve Amerika/Kanada’ya kadar uzanmaktadır.

Faaliyetlerinin temel amacı, ACT Lojistik’in uzmanlaşmış olduğu, Avrupa ve Türkiye’nin arasında konteyner nakliyatını en verimli duruma getirmektir. 2006 Mart ayında, ACT Lojistik Hamburg’ta kurularak şirket gelişimi devam etmiştir.

Lojistik hizmetlerinin başlangıçta geleneksel rotasının Almanya ve Türkiye arasında olması amaçlı kurulmasına rağmen, günümüzde ACT, müşterilerine deniz kargoculuğu ve karayolu taşımacılığı alanlarında da ithalat ve ihracat hizmetleri sunmaktadır. ACT Lojistik, hizmetlerini Tiedemann Grubuna ait olarak sürdürmektedir

(http://www.act-logistic.de/tc/kontag/tuerkiye.php, Erişim: 05.07.2008).

CT Lojistik, denizyolu taşımacılığında karşılaştığı sorunları aşağıdaki şekilde sıralamıştır:

• Limanlarla yaşadıkları genel sorun sıkışıklık ve grev ya da iş yavaşlatmadır. Buna bağlı olarak gemi yanaşmasının gecikmesi ve operasyonların uzun sürmesi ve dolayısıyla transit sürelerinde artış ve varış limanına gecikme olmaktadır; bu da fima adına sorun teşkil etmektedir.

• Tek başına deniz taşımacılığı(port to port) tam olarak yeterli değildir ama deniz yolu + karayolu taşımacılığı ile kapıdan kapıya hizmet verilebilmekte,

• Genelde yaşanan sorunlar operasyonel sorunlar olabilmektedir, beyanname gecikmesi ya da cut off sürelerine uyulmaması gibi sorunlar

ve gemi operasyon gecikmesi, limandaki sıkışıklıklardan kaynaklanan varışın gecikmesi, gemi kalkışındaki gecikme müşteriler açısından sıkıntı yaratmakta ve firmaya sorun olarak dönmektedir. Öte yandan varış limanında gümrüklemenin gecikmesinden kaynaklanan demuraj oluşması ve malın geç çekilmesi, aynı şekilde ithalat geliş yüklerinde de demuraj free time’ın aşılması, yüksek demuraj faturalarının oluşması ödeme problemlerinin yaşanmasına neden olmaktadır. Konteynerların temiz olmaması sorun yaratmakta, konteynerlar limandan çekilecekse limanda işlerin yavaş gitmesi bunların geç alınmasına ve fabrika yüklemelerinde zamansal aksamalara neden olabilmektedir. Özellikle mermer ya da maden gıda firmalarının ağır tonaj mal yüklemeleri problem yaratabilmektedir, konteyner içi yüklemenin veya halatın düzgün yapılmaması seyir sırasında mala veya konteynera hasar verebilmektedir.

• Aşırı rekabet ve sonucunda fiyatların kırılması, müşteri kazanmak için çok düşük kar marjları ve uzun vadeler ile çalışılması gibi sorunlar CT Lojistik’in karşılaştığı en önemli sorunlardır.

4.5. Kerman-Trans Uluslararası Denizcilik-Gemi Acenteliği-