• Sonuç bulunamadı

Kurumsal Yönetimin Sağladığı Faydalar

Belgede İç denetim ve kurumsal yönetim (sayfa 116-120)

BÖLÜM 2: ĠÇ DENETĠM

3.15. Kurumsal Yönetimin Sağladığı Faydalar

Kurumsal yönetimin etkin bir Ģekilde uygulanması hem bu yönetim anlayıĢı ile yönetilen Ģirketler hem de doğrudan ve/veya dolaylı bir iliĢki içerisinde olan tüm menfaat sahipleri açısından yararlı sonuçlar ortaya çıkarır.

3.15.1. Yatırımcılar Açısından

Kurumsal yönetim, yatırım yapılacak Ģirketlerin toplum yararını gözetecek Ģekilde sevk ve idare edildikleri konusunda sermaye sahiplerine ve küçük tasarruf sahiplerine yatırım sürecinin güvenilirliğini temin eden bir müessese olmaktadır. Kurumsal yönetim

bulunan kiĢilerin faydasına Ģeffaflık, hesap verilebilirlik, disiplin, eĢitlik ve sosyal sorumluluk ilkelerinin yardımıyla Ģirketleri yönlendiren ve Ģirket yönetimlerinin performanslarını değerleyen bir sistemdir. Bu çerçevede kurumsal yönetim sistemi, bir Ģirketin yönetiminde yönetim kurulu, üst düzey yöneticiler ve hissedarlar gibi farklı menfaat beklentileri içinde bulunan kiĢiler arasındaki hak ve sorumlulukları belirleyip düzenlemekle birlikte, Ģirket iĢlerinin yürütülmesi sırasındaki etik kararlar alma sürecine de kurallar getirmektedir (Hasanefendioğlu, 2004:79).

3.15.2. Menfaat Sahipleri Açısından

ĠĢletme çalıĢanları, finans kuruluĢları ve diğer tedarikçiler ve devlet olarak sayabileceğimiz menfaat sahipleri iĢletme tarafından uygulanan kurumsal yönetim ilkelerinden kendi durumlarına göre faydalar bulmaktadırlar. ÇalıĢanlar açısından değerlendirildiğinde ilkelerin çalıĢanlara çalıĢma ortamı, kalitesi ve güvenliği açısından birtakım tedbirler öngördüğü ortaya çıkmaktadır. Ayrıca, çalıĢanların Ģirket yönetimine katılımı ile Ģirket hesap ve iĢlemlerinin Ģeffaflığı sayesinde, haklarını güvence altına alabileceklerdir. Finans kuruluĢlarının iĢletmelerde ilkelerin uygulanmasını gözetmelerinin fon kullanımı ve geri dönüĢümünde olumlu bir etkisi vardır. Aynı durum Ģirketin diğer tedarikçileri içinde geçerlidir ve tedarikçiler Ģirketin Ģeffaflığı ve muvazaalı iĢlemlerin Ģirkette bulunmamasının sağlanmasıyla verdikleri mal ve hizmetin karĢılığı olan alacaklarını daha iyi takip edebilirler. ĠĢletmenin faaliyetlerinin ve mali tablolarının daha Ģeffaf hale gelmesi, kamunun yaptığı vergi denetimlerini kolaylaĢtıracak, etkinleĢtirecek ve yaygınlaĢtıracaktır (Abdioğlu, 2007:25).

3.15.3. ĠĢletmeler Açısından

ĠĢletmeler açısından değerlendirildiğinde, baĢarılı bir kurumsal yönetimin, düĢük sermaye maliyeti sağlaması, finansman imkanları ve likiditeyi artırması, kaynakların daha verimli kullanılması, değiĢime daha çabuk uyum sağlanması, daha nitelikli istihdam olanaklarının yaratılması, krizlerin daha kolay atlatılması ve iyi yönetilen Ģirketlerin sermaye piyasasından dıĢlanmaması gibi avantajlar sağladığı görülmektedir. Kurumsal yönetim aynı zamanda, iĢletmenin hedeflerinin belirlediği yapıyı ortaya koymakta, bu hedeflere ulaĢmanın ve performans denetiminin araçlarını belirlemektedir. Bu yönüyle; yöneticilerin, Ģirketin ve hissedarların menfaatine yönelik amaçlar ve

hedeflerin belirlenmesini sağlayarak, yöneticilerin performansını arttırmakta, denetimi kolaylaĢtırmaktadır (Koç ve diğ., 2005:232).

Kurumsal yönetim ilkelerini daha fazla özen göstererek uygulayan, böylece bir anlamda kurumsal bakımdan daha iyi yönetilen Ģirketlerin hem borçlanarak hem de yeni hisse senedi ihraç ederek, finansman kaynaklarına daha kolay bir Ģekilde eriĢebilmeleri mümkün olmaktadır (Tuzcu, 2003:2).

ĠĢletmeler, güven verdiği oranda risk primleri azalmakta ve para ve sermaye piyasalarından daha kolay ve ucuz borçlanma imkanları doğmaktadır.

Kurumsal yönetim uygulamasının Ģirkete sağlayacağı yararları Ģunlardır (http://www.canaktan.org/yonetim/kurumsal-yonetim/yararlari.htm, 20.01.2011):

 ġirketin finans piyasalarından daha kolay finansman teminine imkân sağlar; bir Ģirket ne kadar iyi yönetilirse sermaye maliyeti o ölçüde azalır. Bu bakımdan kurumsal yönetimin Ģirkete sağlayacağı en önemli yarar sermaye maliyetini azaltmasıdır.

 Likidite sıkıntısı içerisinde bulunan Ģirkete nakit para giriĢi sağlar.

 Yerli ve yabancı yatırımcıların güveni sağlanır ve böylece uzun vadeli sermaye giriĢi hızlanır.

 Finansal krizlerin daha kolay atlatılmasına imkan sağlar.

 ġirket varlıklarının değeri yükselir. Bir Ģirket ne kadar iyi yönetilirse Ģirket varlıklarının getirisi o kadar yüksek olur. Dolayısıyla, kurumsal yönetim, Ģirketin değerini arttırır.

 ġirket yönetiminde Ģeffaflık ve hesap verme sorumluluğu dolayısıyla yolsuzluklar azalır.

 ġirkette güç ve yetki istismarını engeller ve keyfi yönetimi ortadan kaldırır.

 Tüm menfaat sahiplerinin çıkarlarına hizmet edeceği için Ģirket ile menfaat sahipleri arasındaki iliĢkilerin ve diyalogun artmasına katkı sağlar.

 ġirket faaliyetlerinde uzun dönemli istikrar sağlar.

 ġirketin rekabet gücünü arttırır.

3.15.4. Ülke Ekonomisi Açısından

Kurumsal yönetim ülke imajının yükseltilmesi, sermayenin yurt dıĢına kaçıĢının önlenmesi, yabancı sermaye yatırımlarının artması, gerek ulusal gerekse uluslararası sermaye piyasalarının sürdürülebilir bir Ģekilde geliĢmesi, ekonominin ve sermaye piyasalarının rekabet gücünün artması, ekonomik krizlerin daha az zararla atlatılması, kaynakların daha etkin bir Ģekilde dağıtılması, yüksek refahın sağlanması ve sürdürülmesi gibi avantajlar sağlamaktadır. Ülke dıĢındaki fonlardan yararlanabilmek, fon arz edenlere güven vermekle mümkün olabilmektedir. Güveni oluĢturmak ise, hem kamu hem de Ģirket yönetimlerinde istikrar sağlamakla mümkün olmaktadır. Ġstikrarı sağlamanın yolu da, ekonomik alanda kuralları koymaktan ve bu kuralların uygulanacağının garantisini vermekten geçmektedir. BaĢarılı olarak oluĢturulmuĢ kurumsal yönetim, mevcut sisteme güven duyulmasına yardımcı olmaktadır (ġehirli, 1999:12).

BaĢarılı kurumsal yönetim uygulamaları sadece kaynakların boĢa harcanmasını önleyen iyi bir koruyucu değil, aynı zamanda da birçok ülkede talep edilen finansal Ģeffaflık, ortaklık faaliyetlerinin kontrol edilmesi, sosyal sorumluluk bilinci ve etik kuralların ve yatırımcıların korunması konusunda önemli bir unsur olarak görülmektedir (Abdioğlu, 2007:30).

Kurumsal yönetim anlayıĢının yerleĢmesi, benimsenmesi piyasaya olan güvenin oluĢmasında önemli bir aĢamadır ve daha istikrarlı, uzun dönemli uluslararası yatırım akıĢını da teĢvik eden bir unsurdur. Birçok ülke, daha iyi kurumsal yönetim uygulamalarını, ekonomik dinamizmi geliĢtirecek ve dolayısıyla genel ekonomik performansı artıracak bir yol olarak değerlendirmektedir (Gündüz, 2001: 6).

Kurumsal yönetim uygulamasının ülkeye ve topluma sağlayacağı yararlar ise Ģunlardır (http://www.canaktan.org/yonetim/kurumsal-yonetim/yararlari.htm, 20.02.2011):

 Ülkenin rekabet gücünün artmasını sağlar.

 Ekonomik krizlerin daha kolay atlatılmasına yardımcı olur.

 Finansal derinliğin artmasına imkan sağlar. ġirket hissedarlarının hakları ne kadar iyi korunursa finansal sistemin derinliği o kadar fazla olur. Bu açıdan

kurumsal yönetimin bankacılık ve finans sektörünün geliĢmesine olumlu katkıları söz konusudur.

 Sermaye piyasalarının geliĢmesine imkan sağlar. ġirket hissedarlarının hakları ne kadar iyi korunursa sermaye piyasaları o kadar geliĢmiĢ olur.

 Yurtiçi tasarrufların artmasına ve halka açık Ģirketlere kaymasına imkan sağlar.

 Makroekonomik performansın artmasına katkı sağlar. Daha kolay finansman imkânlarına eriĢim kolaylıkları, Ģirketin sermaye maliyetini azaltarak toplam yatırımlarını arttırır, yatırımlarda artıĢ ise yeni iĢ olanakları yaratır ve ekonomideki istihdam kapasitesini geniĢletir.

Belgede İç denetim ve kurumsal yönetim (sayfa 116-120)