• Sonuç bulunamadı

2. GEREÇ VE YÖNTEM

3.4. Akademik BaĢarıda KuruluĢ Kaynaklı BileĢenler

3.4.5. KuruluĢ Personelinin Akademik BaĢarı Konusundaki Farkındalık Durumu

KuruluĢ personelinin akademik baĢarı konusundaki farkındalık durumu çocukların akademik baĢarısına olumlu etki etme bakımından önem taĢımaktadır. KuruluĢ personelinin akademik baĢarı konusundaki farkındalığını eğitim-öğretim ve

96

iĢ hayatında bu konu da aldıkları spesifik eğitimlerin ve deneyimlerinin Ģekillendireceği açıktır.

AraĢtırma kapsamında görüĢme yapılan katılımcılar genel olarak koruma ve bakım altında olan çocukların akademik baĢarıları veya okul sosyal hizmeti üzerine eğitim ve iĢ hayatı sürecinde doğrudan herhangi bir eğitim almadıklarını, bu konuda bir çalıĢmanın olduğunu düĢünmediklerini, öğretmen unvanlı personel pedagojik formasyon eğitimleri sırasında farklı konu baĢlıklarında olsa da bu konu baĢlığında doğrudan herhangi bir konu olmadığını, kuruluĢ personeli gibi çocuk katılımcılarda çalıĢma yapılmasının gerektiğini ve faydalı olacağını belirtmektedirler:

Eğitim öğretim hayatımca ne de iş hayatımda okul sosyal hizmeti veya koruma bakım altında olan çocukların eğitim durumları ile ilişkili herhangi bir ders, seminer aldığımı hatırlamıyorum…Uygulamalarımı okulda aldığım derslerden ziyade sahada kazandığım tecrübeler ile gerçekleştirdiğimi söyleyebilirim. Yani bu aslında bunun sahanın gerektirdiği koşullardan kaynaklı olduğunu düşünüyorum (KPE2).

… ben öğretmenim az çok bu konuyla ilgili pedagojik formasyondan da bilgim var. Üç branştan öğretmenim diğer hocalarımın ve benim de kesinlikle bir daha bir daha bu eğitimleri alması gerekir. Yani her dönemin başında ne yapılması gerektiği konusunda bilgilendirme rehberlik bilinçlendirme yapılması gerekir diye düşünüyorum. Pedagojik formasyon eğitimi kapsamında özel gereksinimli çocuklar için bir eğitim, bu başlık adı altında ders aldık ama özel çocuklardan kasıt zihinsel engelli çocuklar koruma bakım altında olan çocuklarla ilgili bir şey yok yani bilgilendirme amaçlı belli bazı şeyler var ama detaylandırılmamıştı diye hatırlıyorum, yanlış hatırlıyor olabilirim (KPE8)

Bu konuda herhangi bir özel eğitim alındığını düşünmüyorum. Yok yok almıyoruz. Sadece duymuş veyahut da bir şekilde irtibata geçmiş olan kişiler biliyor. Eğitim programlarında bir Sosyal Hizmetler diye bölümler var o bölümlerde o konuları işlemek için çalışan eğitmenler falan var onlar öyle biliyorlar o bir türlü eğitim alınmıyor (KPE13).

Çocuk evlerinde kalan çocuklarla çalışanların kuruluş personelinin veya öğretmenlerinin akademik başarı konusundaki eğitimlerinin çok yeterli olduğunu düşünmüyorum. Lisans mezunuyuz sonuçta bizler ama başka işlerden dolayı çok da etkili olabildiğimizi düşünmüyorum akademik başarıya. Öğretmenlerin genel olarak bu konuda bilgi sahibi olduklarını düşünüyorum ama özel olarak bu konuda bir eğitim aldıklarını bu konuda bir girişim olduğunu düşünmüyorum. Bununla ilgili özel bir eğitim almadım. ama işte üniversitede aldığım motivasyonla ilgili ya da çocuk gelişimi ile ilgili şeyler var ama hani birebir akademik başarıyla akademik başarıyı arttırmaya dair bir şey değil. Hayır yok böyle bir eğitim almadım Bakanlığı’nda böyle bir eğitimi olmadı (KPK12).

Bu konuda eğitim çalışma hayatım boyunca özel bir eğitim almadım seminerlerimiz var ama sırf akademik başarı arttırmaya yönelik yok almadım. Başka bir konunun içinde ona da değinerek gidildi. Sırf akademik

97 başarılarını nasıl daha da yükseltebiliriz yapabiliriz o konuda almadık tam

olarak (KPK10)

… Bence kesinlikle kurumda çalışanlara da yapılması gerekiyor bu tip çalışmalar çocukları yönlendirme açısından gerekli (KÇ2).

AraĢtırma kapsamında görüĢme yapılan kuruluĢ personelinden ev sorumlusu KPK3 çalıĢma hayatında akademik baĢarı ve önemi odaklı eğitim aldığını verilen eğitimin uygulamayla örtüĢmediğini ve uygulamada çocukların akademik baĢarılarından öte ahlak ve ahlaki değerleri kazanmalarının öncelik olduğu için bu konuda çok ciddi eğitimlerin verilmediğini belirtmektedir:

Eğitim ve çalışma hayatım sürecinde okul sosyal hizmeti veya bakım altında olan çocukların başarıları üzerine sanırım iş hayatımda bir eğitim aldım. Üniversitede almadım üniversitedeki eğitimimiz çok teorik. İş hayatında bir dönem İl Müdürlüğü tarafından verilen bir eğitime katılmıştım. Ancak bu eğitimin şu anki uygulamada olan olaylarımızla bir bağlantısı yok oraya da yansıtamıyoruz maalesef kullanamıyoruz o eğitimi (KPK3).

Çocuklar ile çalışanların akademik başarı konusunda herhangi bir özel eğitim alındığını düşünmüyorum. Bu konuda hakimiyetin çok zayıf olduğunu düşünüyorum. Öncelik zaten bu olmadığı için çocukların akademik başarıdan önce ahlak ve ahlaki değer kazanmaları önceliğimiz olduğu için. Bunun ötesinde çok ciddi bir eğitim de almadık bilmiyoruz (KPK3).

AraĢtırma kapsamında görüĢme yapılan kuruluĢ personelinden bakım elemanları çalıĢma hayatında akademik baĢarı ve önemi odaklı seminerler aldıklarını, bunun faydalı olduğunu, bu tip çalıĢmaların belirli aralıklarla yapılması gerektiğini, ek olarak bakım elemanlarının bu konuda daha faydalı olabilmesi için sertifika sahibi olmaktan öte direk çocuk bakımı ve yetiĢtirilmesi ile iliĢkili bölümlerin mezunlarından olması gerektiği belirtilmektedir:

Seminer eğitim alıyoruz sürekli alıyoruz. Geçen sene Haziran Ağustos’ta iki defa gittim sanırım bir tanesi üniversiteden bir doçenti ismini hatırlamıyorum. Ben kendi adıma bile çok faydalandım sınavlarımda faydalı olmuştu. Bir kere de İl Müdürlüğünde Milli Eğitim’den bir hoca tarafından eğitim verilmişti. Ders çalışma üzerine bir eğitim verilmişti. Aklımda kalanlar bunların ikisi çok etkili olduklarını düşünüyorum. Hem çocuklara hem de bakım elemanlarına yapılması gerektiğini düşünüyorum bu tip eğitimlerin. Bu tip eğitimler her dönem başında yapılabilir. Bakım elemanları istemeyebilir ama ben faydası olduğuna inanıyorum (KPK7). Akademik başarı üzerine biz çok sık eğitim alıyoruz seminer vesaire alıyoruz. Şahsen kendi adıma konuşursam aldığım bu eğitimleri uygulamalarıma yansıtmak için çaba sarf ediyorum. Çünkü bu benim için çok önemli. Ama şöyle ben şunun yapılması taraftarıyım şimdi biz çok sık eğitimler alıyoruz. Her konuda sürekli her yıl aynı eğitimleri alıyoruz. Ben istiyorum ki çocuklara da bir şeyler verilsin. Sürekli bakım elemanları toplanıp da eğitimler veriliyor… (KPK4)

98 Akademik başarı üzerine bir eğitim aldım. Bunu uygulamalarımızla

yaptığımı düşünüyorum. Bence bakıcı annelerin sertifika sahibi değil de o bölümün mezunu olması gerekiyor Yani direkt üniversitede böyle bir bölümden mezun olması gerekiyor (KPK5).

AraĢtırmaya katılan katılımcıların paylaĢımlarından kuruluĢ personelinin eğitim öğretim sürecinde akademik baĢarı odaklı olarak herhangi bir spesifik eğitim almadıkları ve iĢ hayatında ise kuruluĢ personelinden ağırlıklı olarak bakım elemanlarına yönelik olarak bu konuda spesifik eğitimlerin düzenlendiği, kuruluĢ personelinin bu konuda eğitim programlarının düzenlenmesi gerektiğine yönelik beklentilerinin olduğu anlaĢılmıĢtır.

3.4.6. KuruluĢ-Sosyal Çevre ĠĢbirliğinin ve EtkileĢiminin Etkisi Üzerine