• Sonuç bulunamadı

2. GEREÇ VE YÖNTEM

3.4. Akademik BaĢarıda KuruluĢ Kaynaklı BileĢenler

3.4.3. KuruluĢ Kültürünün Etkisi Üzerine GörüĢler

KuruluĢun zaman içinde gerçekleĢtirdiği uygulamalarla ortaya çıkan ve kuruluĢa kurumsal bir kimlik kazandıran kuruluĢ kültürü içerisinde akademik baĢarı kavramının kendine bulduğu karĢılık akademik baĢarıya olan bakıĢı Ģekillendirmede büyük öneme sahiptir. Bu durum kuruluĢ kültürü içerisinde akademik baĢarı kavramının kendine nasıl yer bulduğunun anlaĢılmasını gerektirmektedir.

AraĢtırmaya katılan katılımcılar çocuk evlerinde kuruluĢ kültürü olarak akademik baĢarıdan ziyade toplumsal hayata uyumun baskın olduğunu fakat kuruluĢun çocuklardan akademik baĢarıyı da beklediğini belirtmektedir:

Kuruluş kültürü açısından çocuk evlerinde kalan çocukların terbiyeli ahlaklı çevresine saygılı ve derslerinde başarılı olması özellikle de öncelik ahlaklı olmak üzere derslerinde başarılı olması bizden istenmektedir.” (EÇ6). Kuruluş kültürünün akademik başarıya etkisine baktığımızda akademik başarı şu an kuruluş kültürümüzde çok arkalara atılmış bir konu. Aslında birbiriyle bağlantılı olarak çocuk evlerinde genel itibarıyla ders başarısı diğer davranışlarını da etkiliyor çocuğun. Bir kere çocuğun boş vaktinin kalmaması çocuğun toplumsal hayata uyum sağlamasını kolaylaştırıyor. Genel itibariyle eğitim öğretim sistemi ile öğütülmüş bir şekilde yetiştirilen çocuklar zaten topluma yararlı insanlar olarak ortaya çıkıyor ama bizim kuruluş kültürümüzde bu geri plana atılmış bir konu (KPE1).

Çocuk evlerinde toplumsal hayata katılmaya daha hazır olan çocukların yani daha çok uyum sağlayabilecek çocukların barındığını biliyorum. Yani yurtta kalan öğrencilerin belki daha travmatik yaşantılarının olduğu için bir süre orada rehabilite edilip daha sonra evlere çıkarılabildiğini biliyorum. O açıdan bir ödül sistemi değil de basamağın ikinci adımı gibi görüyorum. Çocuk evlerinden yararlanmada akademik başarıya dayalı bir yaklaşımın olduğunu düşünmüyorum. Ve öyle de gözlemlemedim yani başarısı yüksek olanların çocuk evlerinde kalması gibi bir ön koşulun olmadığını fakat akademik başarı olursa da bu bizim için artıdır gibi değerlendiriliyor diye düşünüyorum (OP1).

AraĢtırmaya katılan katılımcılar diğer kuruluĢ bakım modellerine kıyasla akademik baĢarı seviyesinin daha iyi olmasına rağmen kuruluĢ kültüründe akademik baĢarı uğraĢısı içinde olmanın hatta sınıf geçmenin de akademik baĢarı için yeterli bir ölçüt olarak kabul edilebildiğini belirtmektedir:

79 … Çocuk evlerinde okumak isteyenler kalıyor okuma isteği olanlar

okuyanlar burada kalıyor ama okumayanlar gidiyor mesela hiç okumayan kalmadı burada. Akademik başarı düşük olabiliyor hatta sınıfta kalan biri hatta burada kalabiliyor ama okumak istiyor burada kalabiliyor (EÇ2). ...derslere etkisi olacağını bilseydim böyle yükseleceğini yükselme değil işte sınıf geçeyim takdir falan Önemli değil. Liseyi bitireyim asker olayım Allah’ın izniyle. (EÇ7).

… Çocuk evlerinde toplumsal uyumu ve akademik başarısı yüksek çocuklar kalır gibi bir algımız yok öyle bir şey kesinlikle yok. Yani çocuk evlerinde kalan çocukların diğer kuruluşlarda kalan çocuklara nazaran biraz daha akademik anlamda başarılı olduklarını söyleyebiliriz. Çocuk Destek Merkezi ve Erkek Yurduna kıyasla biraz daha iyi olduğu söylenebilir. Çoğu çocuğumuz için en azından sınıf geçsinler yeter diyoruz (KPK3).

AraĢtırmaya katılan katılımcılardan kuruluĢ personeli KPK12 kuruluĢun kurumsal olarak akademik baĢarı kavramına her çocuktan üstün performans sergileme olarak yaklaĢmadığını, her çocuğun durumuna bağlı olarak akademik baĢarısının ele alındığını, geliĢtirilmeye yönelik çalıĢıldığını ve akademik baĢarının kuruluĢtan hizmet alma veya farklı hizmet modellerine nakil edilme de çok belirgin olmamakla birlikte bir kriter olduğunu belirtmektedir:

Çocuğun okula devamı okula gitme isteğinin olması bence akademik başarıda önemli bir kriter benim için yani çocuğun illa bütün derslerinin iyi olması gerekmez ahlaki açıdan da ya da etik kuralları öğreniyor olması ve bazı şeyleri benimsemiş olması kişiliğini geliştirmiş olması aslında en önemli şey aslında tabii ki bunun yanında derslerinin çok iyi olması da ekstra bir durumdur ama akademik başarı sadece derslerin çok iyi olması anlamına gelmez benim için kuruluşun bakış açısı da böyle diyebiliriz kesinlikle. Bir çocuğun kurumda kalmasını veya nakledilmesini ders başarısı da etkiliyor mutlaka. Yani şöyle bir çocukla ilgili değerlendirme yaparken tek bir kısma odaklanmıyorsunuz. Çocuk başarılı mı değil mi ya da işte çocuğun olumsuz hangi davranışları var akademik başarısı iyi mi değil mi onların hepsi aslında kriter olarak var. Yani çok bariz bir şekilde şey yapılmamış olsa da ön planda tutulmamış olsa da bakarsanız alt maddeler arasında mevcut (KPK12).

Katılımcı KPK3 kuruluĢ kültürü içerisinde akademik baĢarı gösteren çocukların yeterli olmasa da ödüllendirilmesi uygulamasının yer aldığını belirtmektedir:

Kuruluş kültüründe akademik anlamda başarılı gösterenleri ödüllendirme tarzında davranışlar tutumlar sergilenebiliyor ama bu yeterli değil. Biraz daha fazla yüceltecek akademik başarısı yüksek olan çocukları daha özel daha ayrıcalıklı hissettirecek daha fazla şeyler yapılabilir bence. Mesela yaz döneminde yapılan etkinliklerde seviyede çok düşük olduğu için akademik başarıda ve yaz döneminde izinli verilmeyip çocuk evlerinde kalan çocuklarda da bunu değerlendirirsek sayı çok düşük olacağı için yaz dönemi etkinliklerinde böyle bir ödüllendirme yapılamıyor…(KPK3).

80

AraĢtırmaya katılan katılımcıların paylaĢımlarından akademik baĢarının kuruluĢ kültürü içerisinde çok belirleyici olmamakla birlikte istenen bir kriter olarak yerinin olduğu anlaĢılmıĢtır.