• Sonuç bulunamadı

2. GEREÇ VE YÖNTEM

3.5. Akademik BaĢarıda Okul Kaynaklı BileĢenler

3.5.6. KuruluĢ-Okul ĠĢbirliği ve EtkileĢiminin Etkisi Üzerine GörüĢler

KuruluĢ-okul iĢbirliği çocukların refah seviyesi içerisinde yaĢaması ve toplumsal hayata hazır hale getirilmesini amaçlayan her iki birim içinde önemli bir unsurdur. Aynı hedefe ulaĢmak isteyen iki farklı birim arasındaki iĢ birliğinin çocukların akademik baĢarısına doğrudan etki edeceği de göz ardı edilmemesi gereken bir gerçekliktir. GerçekleĢtirilecek olan iĢ birliği çocukların mahremiyetleri gözetilerek özel durumlarının, güçlü ve zayıf yönlerinin paylaĢılarak bireysel özelliklerine göre maksimum fayda alabilecekleri alanların keĢfedilmesiyle akademik baĢarılarına doğrudan etki edebilecektir.

AraĢtırmaya katılan katılımcılar kuruluĢ-okul arasındaki iĢ birliği ve etkileĢimin genel olarak ev sorumlularının gerçekleĢtirdiği ders durum takibi amaçlı okul ziyaretleriyle sınırlı kaldığını, bu ziyaretlerinde genelde devamsızlık ve davranıĢ problemi odaklı olarak gerçekleĢtirildiğini, okuldan öğretmenlerin nadir olmakla birlikte ara sıra çocuk evlerini ziyaret ettiğini, nadir olarak da çocukların baĢarılı oldukları sportif etkinliklerin paylaĢılması ve bunlar için izinlerin alınması sürecinde gerçekleĢtiğini belirtmektedirler:

Okulla kuruluş arasında işbirliği oluyor. Misalen yurttan söyleniyordu bu çocuğun sportif aktiviteleri var sportif aktivitelere yazın bu çocuğu. Biz ders veriyoruz gibisinden onlarda bizi masa tenisi turnuvası olduğunda yazıyordu okulumuz adına. Okulla kuruluş arasındaki işbirliği grup sorumlusu tarafından gerçekleşiyor. Çocuğumuzun nasıl dersleri nasıl falan diye soruyordu konuşuyordu. Ev sorumlusu dışında kurumla okul arasında iletişim çok fazla olmuyor. Öyle bir iletişim yok bence. Okuldan çocuk evine ziyaret amaçlı gelen oluyordu. Diğer arkadaşların öğretmenleri gelmişti kaçıncı sınıfta olduğunu hatırlamıyorum ama gelenler olmuştu. Benim öğretmenlerimden gelmek isteyenler oldu ama gelmediler yani (EÇ2).

113 Kuruluşla okullar arasında bence işbirliği yok. Mesela kız devamsızlık

yapıyor hoca gidiyor sildiriyor bu kadar yani ama gidip mesela bir hocanın öğretmenlerle müdürle konuşması gerekiyor. Bu kız böyle böyle hani alttan alırsanız diye. Bunlar yapılıyor da sorunlu kızlar için yapılıyor. Onlar da mesela kaçınca mesela okuldan kaçtı gitti devamsızlığını sildirecek o zaman. Ben rutin olarak her ay okula ziyaret yapıldığını düşünmüyorum bana yapılmadı yani ben kendi adıma konuşayım yılda bile yapılmıyor. Bir işbirliği varsa da bence düzenli değil. Okuldaki hocalarım ben küçükken bulunduğum çocuk evine geliyorlardı. Ama şu anda yok (KÇ2).

Kuruluşla okul arasında genel olarak ev sorumları okul takibi yaptığı için kuruluş ve okul arasında ciddi bir iletişim var zaten okulda da çocukla ilgili bir sıkıntı varsa direk ev sorumlusu aranabiliyor ya da çocukla ilgili bir durum varsa görüşmek için ciddi anlamda bir iletişim var yani bir kopukluk yok. Genel olarak iletişim sorunlar üzerinden gerçekleşiyor sorunsuz olan bir çocuğun ya da akademik başarısı iyi düzeyde olan bir çocukla ilgili zaten okul sizinle çok iletişime geçmiyor Siz gittiğinizde evet çocukla ilgili konuşuyorsunuz ediyorsunuz ama okulun birebir bu çocuğunuz çok başarılı diye sizi araması ile çok karşılaşmadım genelde şikayet anlamında okulun bir iletişimi var. İdare veya sosyal servisin okulla şöyle bir iletişimi var öncelikli olarak ev sorumlusu zaten iletişim halinde ama ile ev sorumlusunun çözemediği bazı problemler olabiliyor işte çocuğun davranış problemleri olabiliyor farklı konularda vesaire bununla da ilgili biz bizzat ben rehber öğretmenle görüşme yapabiliyorum. Ya da okuldaki sınıf öğretmeni ile de görüşme yapıyorum. Bilgi alışverişi yapıyoruz ya da çocuğun bu davranışını nasıl giderebiliriz ne yapabiliriz nasıl olumluya çevirebiliriz kısmıyla ilgili görüşme yapıyorum. İdarenin de bu şekilde görüşmeleri olabiliyor. Okulun da bu yönde talepleri olabiliyor daha önce bir çocuğumuz hakkında da olmuştu (KPK12).

Okul kuruluş ilişkisinde şöyle bir durum var. Çocuk evi sorumlusunun ayda bir okul ziyareti yapıp çocukların ders ve davranış durumlarını takip etmesi gerekiyor. Yeni kayıt yapılan çocuklar için de öğretmenlerle ve idarecilerle tanışmak gerekiyor. Ben kendi adıma burada okul kuruluş işbirliğini sağlayabilmek için önemsediğim bir konu çocuklarımızın öğretmenlerini çocuk evimizde misafir olarak ağırlamaya çalışıyorum … (KPE1).

Okul kuruluş işbirliği bence hiç yok. Sadece not, devamsızlık, sınıf geçme konularında takipler yapılıyor. Bunlarda ev sorumluları tarafından yapılıyor ve ev sorumluları ilgililer. Fakat ilgili olmak geleceğe kazandırma imkanı sunulması bakımından yeterli mi bilemiyorum (OP3).

… ben koordinasyon merkezini de yurdu yani ÇODEM’ide ziyaret ettim. Çocukların kaldığı evi dediğim gibi gizlilik altında tutulduğu için ziyaret etmedim bu yönde de bir talebim olmadı. Gizlilik olduğundan dolayı ziyaret edebileceğimi bilmiyorum açıkçası. (OP1).

Yani bu öğrenciyi ben 2 yıldır tanıyorum. Sadece bir siz bir de geçen dönem birisi görüşmeye geldi…yani 2 yıl boyunca bu çocuk için bir defa kurumdan gelinmesini ben yeterli bulmuyorum. Buraya bir veli geldiği zaman ya da çocukla ilgili biri geldiği zaman mutlaka haberimiz olur yani görüşülmek istenen branşlardan biriyiz. Matematik olunca 6 saatlik bir ders yani duyardım diye diye düşünüyorum. Ev sorumlusu dışında bir işbirliği yok. İdare ve sosyal servis de hiç bir görüşmemiz olmadı yani bizim bu yönde bir ihtiyacımız olmadı … Eğer ciddi bir problem varsa gidilmesi gereken bir

114 durum varsa rehberliğimiz pek çok öğrenci için gitti. Çocuğunuzla ilgili hiç

böyle bir şey olmadı (OP4).

Katılımcıların paylaĢımlarından okul-kuruluĢ arasında ev sorumlusu yani kuruluĢ üzerinden yürüyen çok düzenli olmayan, sorun odaklı olarak geliĢen, baĢarılı ve sorunsuz olan çocukların ikinci planda kaldığı bir iĢ birliğinin olduğu anlaĢılmıĢtır.

3.6. Akademik BaĢarıda Çocuk Koruma Alanındaki Pozitif Haklar BileĢeni