• Sonuç bulunamadı

2. GEREÇ VE YÖNTEM

3.1. Akademik BaĢarı Kavramlarına ĠliĢkin Algılar

3.1.1. Akademik BaĢarı Kavramının Tanımlanması

Akademik baĢarı kavramının araĢtırma kapsamındaki katılımcılar tarafından nasıl tanımlandığı kavrama yönelik algının ve katılımcıların beklentilerinin anlaĢılması adına önem taĢımaktadır.

Akademik baĢarı kavramının en kabul gören tanımlamalarından olan okul ders/not baĢarısı temelli tanımlama araĢtırmaya katılan çocuk, kuruluĢ ve okul personeli katılımcıların ortak olarak tercih ettikleri bir tanımlama olmuĢtur:

Akademik başarı bana göre okuldaki ders çalışmaya bağlı olarak bir yılın sonunda oluşan not ortalamasıdır (EÇ6).

Akademik başarı derslerde başarılı olmak işte dersler esnasında hocayı dinleyip eve geldikten sonra tekrar yaptıktan sonra yazılı ortalaması gerek deneme sınavlarında yapılan derecelerde doğru yanlışlarda belli bir başarı sağlamak (EÇ1).

Akademik başarı çocukların okul dersleri ile ilgili göstermiş oldukları performanstır (KPE2).

Akademik başarı çocukların okul ortamındaki okul ve derslerle ilgili olan notları puanlarıdır (KPK3). Akademik BaĢarı Kavramlarına ĠliĢkin Algılar Akademik BaĢarı Kavramının Tanımlanması BaĢarılı Öğrenci Kavramının Tanımlanması Çocukların Akademik BaĢarı Seviyesine ĠliĢkin GörüĢler

37 … Genelde akademik başarı deyince benim aklıma not bakımından başarılı

yani belirlenen sınırın üzerinde ise akademik anlamda başarılı anlamına geliyor (0P2).

Akademik baĢarı kavramı çocuklar ve okul personeli tarafından kiĢilerin baĢarılı oldukları alanlar doğrultusunda kiĢilere endeksli olarak belirli bir alan, konu veya dalda baĢarılı olmak olarak tanımlanmıĢtır:

Akademik başarı kişinin kendini yeterli hissetmesi olabilir ders anlamında ya da ne bileyim çok iyi olduğu bir şey de olabilir (KÇ4).

Bana göre akademik başarı kendini geliştirmek. Kişi neyde iyiyse neyi istiyorsa hangi konuda başarılı olmak istiyorsa o konuda (KÇ2).

Akademik başarı bir kişinin bir dalda bir konuda başarı göstermesi kendini göstermesidir (EÇ5).

Akademik başarı bana göre bir insanın ilgi alanında kendi hoşuna giden bir alanla ilgili en üst seviyeye gelmesidir (OP5).

Akademik baĢarı kavramını çocukların doğrudan kendi baĢarılı oldukları sosyal kültürel sanatsal ve sportif alanlardaki baĢarılarına indirgeyerek tanımladıkları görülmüĢtür:

… akademik başarı deyince hep dersler gelmez sportif da olur yani Ben masa tenisinde 3.lük, 2.lik ve 1.lik aldığım oldu. Geçen sene hatta 3 olmuştuk. Öyle de bir akademik başarımız var (EÇ2).

Akademik başarı kişinin elde ettiği başarıdır. Yani eğitim öğretimdeki ve ekstra dışarıda mesela gittiği yazılım kursundaki başarıda kabul edilebilir (EÇ3).

Akademik başarı kendi yaptığım başarı yani okulda yaptığım başarılar satranç gibi (EÇ4).

Akademik başarı çalışmak bence insan ne kadar çalışırsa o konuda o kadar iyi olur. Mesela bazı insanlar sağlık sektöründe iyi olur bazıları resimde iyi olur. Ona göre değişir (KÇ5).

Akademik baĢarı kavramının anadolu lisesi öğrencisi olan EÇ2 ve kuruluĢ personeli tarafından geleceğe dair bir hayat kazanımı, hedeflerine ulaĢma ve kendine bir yer edinme olarak da tanımlandığı görülmüĢtür:

Akademik başarı geleceğimiz için önemli adımlar atıyoruz akademik başarılarımız ile misalen nereye gideceğimizi kendimiz karar veriyoruz ve ona göre çalışıyoruz bir hedef koyuyoruz kendimizi insanlara yani insanların bize daha iyi davranmasını sağlar akademik başarı insanların gözünde bir şeyimiz olur saygınlığımız değerimiz olur akademik başarımız ile beraber … (EÇ2).

38 Akademik başarı insanların çalışarak başararak geldikleri belirli bir

seviyedir (KPK10).

Akademik başarı çocukların yaşamış olduğu hayat aslında yani eğitim seviyeleri, oldukları ortam, yaşam kalitesi budur (KPK5).

… Akademik başarı kişinin derslerinde okulunda kendini geliştirmesi hedefine ulaşması anlamına gelir (KPK11).

Ev sorumlusu olarak görev yapan KPE1 kavramın tanımlanmasında okul derslerinin yanı sıra davranıĢ faktörünü ele alarak; MTAL Rehber Öğretmeni OP1 ise meslek lisesi olmalarının etkisiyle mesleki beceriyi, sosyal uyumu ve geliĢimini içerecek Ģekilde bütüncül bir bakıĢ açısıyla ve Anadolu lisesi sınıf rehber öğretmeni ve matematik branĢı öğretmeni OP4 akademik baĢarı kavramını nota, belirli bir dersteki not baĢarısına indirgemenin ötesinde olduğuna vurgu yaparak tanımlama yapmıĢlardır:

Akademik başarı derslerinde ve davranışlarında çocukların başarılı olmasıdır. Akademik başarıyı sadece ders olarak nitelendirmek bence yetersiz bir tanım olur (KPE1).

Akademik başarı, bir öğrencinin hem derslerdeki performansı aynı zamanda okula uyumu arkadaşlarına ve çevresine uyumu yani hem akademik hem sosyal hem de bilişsel gelişimlerinin aynı anda ilerletebilmesidir. Meslek Liseleri için mesleki dersleri akademik başarıya dahil edebiliriz ama bana göre birinci öncelik her zaman için eğitimdir… (OP1).

Akademik başarı, bence not değildir kesinlikle not olduğunu düşünmüyorum. Yazılının bir ölçüt olduğuna kesinlikle inanmıyorum. … ama maalesef bir ortayol izlemek zorundayız. Sonuçta bir kurum burası sınav olmak zorunda…(OP4).

Çocukların akademik baĢarı üzerine yaptıkları tanımlamalardan kendi baĢarılı oldukları birbirinden farklı alanlara dayanan algılarının olduğu ve bir kavram arayıĢında oldukları anlaĢılmaktadır. KuruluĢ personelinin akademik baĢarı üzerine yaptıkları tanımlamaların ağırlıklı olarak okul ders/not baĢarısı temelli olduğu farklı olarak akademik baĢarıda davranıĢ faktörünün de vurgulandığı görülmektedir. Okul personeli akademik baĢarı üzerine yaptıkları tanımlamaları ve açıklamaları araĢtırmaya katılan çocuk ve kuruluĢ personelinden farklı olarak nota, belirli bir dersteki not baĢarısına indirgemenin ötesinde çocukların sosyal uyumunu ve geliĢimini ele alarak açıklamaktadır.

AraĢtırmaya katılan katılımcıların tanımlamalarından akademik baĢarı kavramının benzerliklerle birlikte her insanın biricikliği ve kendi yaĢam süzgecine göre farklılıklar taĢıdığı da görülmektedir. Kavram katılımcılar tarafından genel

39

kabule paralel bir Ģekilde okuldaki ders yani not baĢarısı olarak algılandığı gibi kiĢinin yaĢamındaki belirli bir alanda baĢarılı olması Ģeklinde de algılanmaktadır. Katılımcıların tanımlamalarından akademik baĢarı kavramına yönelik kapsamlı bir algının olduğu ve kapsayıcı bir kavram arayıĢında olunduğu anlaĢılmaktadır.