• Sonuç bulunamadı

Literatürde bulunan araştırma değişkenleri ile ilgili son yıllarda yapılmış ve dikkat çeken çalışmalar aşağıdaki şekilde özetlenmiştir.

• Parker, Christopher P., Baltes, Boris B., Young, Scott A., Huff, Joseph W., Altmann, Robert A., Lacost, Heather A. and Roberts, Joanne E. (2003), Relationships between Psychological Climate Perceptions and work Outcomes: A Meta-Analytic Review adlı araştırmada Amerika’da belirli işletmelerde görev yapan 121 mavi ve beyaz yakalı çalışan üzerinde psikolojik iklimin, çalışmada iş sonuçları olarak değerlendirilen iş motivasyonu (içsel ve dışsal motivasyon), performans kriterleri içinde değerlendirilen iş tutumu, öz değerlendirme ve ÖVD üzerindeki etkileri incelenmiştir. Neticede psikolojik iklim, iş motivasyonu ve iş performansı kriterleri içinde yer alan ÖVD ve iş tutumu arasında pozitif ve anlamlı olarak ilişki olduğu sonucuna ulaşılmıştır ve iş motivasyonunun tam aracılık rolü saptanmıştır.

• Ghanbari, Siroos ve Eskandari, Asghar (2014), Organizational Climate, Job Motivation and Organizational Citizenship Behavior adlı araştırmada İran’ın Hamedan eyaletinde bulunan Bu-Ali Sina Üniversitesi’nde görev yapan 250 beyaz yakalı çalışan üzerinde örgüt iklimi, iş motivasyonu (içsel ve dışsal) ve ÖVD arasındaki ilişkiler incelenmiştir. Sonuçta iklim, iş motivasyonu ve ÖVD arasında pozitif ve anlamlı olarak ilişkili olduğu saptanmıştır ve bütün değişkenlerin alt boyutlarının arasında pozitif ve anlamlı ilişkiler olduğu sonucuna ulaşılmıştır.

• Thayer, Stacy E. (2008), Psychological Climate and its Relationship to employee Engagement and Organizatıonal Citizenship Behaviors adlı araştırmada psikolojik iklimin ÖVD ile çalışan tutkunluğu üzerindeki etkisi 25-65 yaş arası 166 Amerikalı çalışan üzerinde incelenmiştir. İnceleme sonucunda psikolojik iklimin ÖVD ile çalışan tutkunluğu üzerinde pozitif etkisi bulunduğu saptanmıştır.

• Wei, Yu-Chen, Han, Tzu-Shian ve Hsu, I-Chieh (2010), High-performance HR practices and OCB: A Cross-Level Investigation of a Causal Path adlı araştırmada Tayvan'daki 11 imalat işletmesinde 576 çalışan üzerinde psikolojik iklim, iş doyumu ve ÖVD arasındaki ilişki incelenmiştir. Sonuçta psikolojik iklimin iş doyumu ve ÖVD ile pozitif ve anlamlı olarak ilişkili olduğu ve iş doyumunun psikolojik iklim ve bireysel düzeyde ÖVD arasındaki ilişkiye aracılık etkisi bulunduğu sonucuna ulaşılmıştır.

• Rodriguez, Sergio (2010), The Relationship between Motivation and Organizational Citizenship Behavior among Customer Support Staff adlı araştırma Amerika’da bulunan 18-65 yaş arası 85 müşteri destek personelinin içsel ve dışsal motivasyonun ve genel motivasyonun ÖVD üzerindeki etkisi incelenmiştir. İnceleme sonucunda içsel ve dışsal motivasyon ile genel motivasyonun ÖVD üzerinde olumsuz bir etkisi olduğu belirlenmiştir.

• Finkelstein, Marcia A. (2011), Intrinsic and Extrinsic Motivation and Organizational Citizenship Behavior: A Functional Approach to Organizational Citizenship Behavior adlı araştırmada içsel ve dışsal motivasyonun ÖVD üzerindeki etkisi incelenmiştir ve araştırma Amerika’nın güney doğusundaki bir metropol üniversitesinde çeşitli iş yerlerinde haftada en az 20 saat çalışan 139 lisans öğrencisi

üzerinde yapılmıştır. Araştırma sonucunda içsel motivasyonun ve dışsal motivasyonun ÖVD üzerinde olumlu etkisi olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Ancak içsel motivasyonun dışsal motivasyondan daha fazla ÖVD üzerinde etkisi olduğu ispatlanmıştır.

• Pohl, Sabine, Letizia, Dal Santo ve Battistelli, Adalgisa (2012). Perceived Organizational Support, Job Characteristics and Intrinsic Motivation as Antecedents of Organizational Citizenship Behaviours of Nurses adlı çalışma İtalya'nın kuzey bölgesindeki örgütsel uygulamalarda oldukça benzer olan ve benzer çevrelerde olan iki kamu hastanesinde çalışan 244 hemşire üzerinde uygulanmıştır. İnceleme sonucunda içsel motivasyonun özellikle ÖVD’nin özgecilik ve sivil erdem boyutları üzerinde olumlu bir etkisi olduğu belirlenmiş. Ayrıca örgütsel desteğin ÖVD’nin özgecilik ve sivil erdem boyutları üzerinde olumlu bir etkisi olduğu belirlenmiştir.

• Muh, Akmal Ibrahim (2014), Relation of Motivation with Organizational Citizenship Behaviour (OCB) in Company BUMN Makassar adlı araştırmada içsel ve dışsal motivasyonun ÖVD üzerindeki etkisi belirlenmeye çalışılmıştır. Araştırma, Endonezya’da faaliyet gösteren PT Telkom Makassar adlı işletmenin altı ana faaliyet biriminde çalışan 176 işgören üzerinde yapılmış olup inceleme sonucunda içsel motivasyonun ve dışsal motivasyonun ÖVD üzerinde olumlu etkisi olduğu sonucuna ulaşılmıştır.

• Strydom, Ance (2014), Psychological Climate, Work Engagement, Intention to Leave and Organizational Citizenship Behaviour in Small Hospitality Businesses adlı araştırmada Yeni Zelanda hastanelerinde çalışan 177 çalışanın psikolojik iklim, işe tutkunluk, işten ayrılma niyeti ve ÖVD arasındaki ilişkileri incelenmiştir. İnceleme sonucunda işe tutkunluğun psikolojik iklim boyutları işten ayrılma niyeti ve ÖVD arasındaki ilişkide aracılık rolü olduğu saptanmıştır. Bununla birlikte işten ayrılma niyeti, işe tutkunluk ve ÖVD arasında arabuluculuk rolü bulunmamıştır. Ayrıca psikolojik iklim boyutlarının da aracılık etkisi saptanmamıştır.

• Lazauskaite-Zabielske, Jurgita, Urbanaviciute, Ieva ve Bagdziuniene, Dalia (2015), The Role of Prosocial and Intrinsic Motivation in Employees’ Citizenship Behaviour adlı araştırmada Litvanya kamu sektörü kuruluşlarından 884 beyaz yakalı

çalışan üzerinde yapılmış olup prososyal ve içsel motivasyonun ÖVD üzerindeki rolü araştırılmıştır. Araştırmanın sonucunda, prososyal ve içsel motivasyonun ÖVD'yi ve onun boyutlarını pozitif yönde etkilediği saptanmıştır. Ayrıca içsel motivasyon prososyal motivasyonun ve ÖVD’nin fedakarlık, nezaket, vicdanlılık ve inisiyatif kullanma boyutları arasında aracılık rolü üstlenmektedir.

• Panwar, Neeraj ve Malhotra, Sunita (2016), Psychological Climate and Citizenship Behavior among Marketing Professionals: A Correlational Study adlı araştırmada Ambala, Hindistan’da yaşayan ilaç firmasındaki çalışan 22-35 yaş arası 100 kişi üzerinde yapılmıştır ve çalışmada psikolojik iklim ve ÖVD arasındaki ilişki incelenmiştir. İnceleme sonucunda psikolojik iklimin ÖVD üzerinde olumlu bir etkisi olduğu sonucuna ulaşılmıştır.

• Ho, Violet T., Kong, Dejun Tony, Lee, Chay-Hoon, Dubreuil, Philippe ve Forest, Jacques (2018), Promoting Harmonious Work Passion among Unmotivated Employees: A Two-Nation Investigation of the Compensatory Function of Cooperative Psychological Climate adlı çalışma Singapur ve Brezilya’da çalışan işgörenler ve üstleri üzerinde uygulanmıştır. Çalışma neticesinde hem Singapur hem de Brezilya’da çalışanlar için psikolojik iklimle içsel motivasyon arasında zayıf bir ilişki olduğu görülmüştür.