• Sonuç bulunamadı

olarak kontrol grubu geleneksel öğretim uygulamaları Gazi Üniversitesi, Gazi Eğitim Fakültesi, Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü, Resim-ĠĢ Eğitimi Anabilim Dalı 2011-2012 güz dönemine kayıtlı 3R3 sınıfındaki öğrencilere uygulanmıĢtır. Kontrol grubunda yedi haftalık süre içerisinde özgün baskıresim dersi öğretim elemanı genel olarak, serigrafi tekniğinin öğretimine ve uygulanmasına yönelik öğretmen merkezli bir yaklaĢım sergilemiĢtir.

Uygulama baĢlamadan bir hafta önce araĢtırmanın kontrol grubunu oluĢturan öğrencilerle tanıĢılmıĢ, seçmeli sanat atölye özgün baskıresim dersinde uygulanacak etkinliklerinin neleri kapsadığı ile ilgili olarak ön bilgi verilmiĢ, iĢlenecek konular genel hatlarıyla açıklanmıĢ ve konu hakkında öğrencilerin zihinlerinde oluĢan sorulara çözüm üretilmiĢtir. Kontrol grubu öğrencilerine uygulanacak 7 haftalık öğretim etkinliklerine baĢlamadan önce, araĢtırmacı tarafından geliĢtirilen baĢarı (eriĢi) testi ve tutum ölçeği öntest olarak uygulanmıĢtır.

Deney ve kontrol gruplarında özgün baskıresim dersi konularının öğretimi tamamlandıktan sonra, araĢtırmacı tarafından geliĢtirilen eriĢi testi ve tutum ölçeği, gruplara sontest olarak tekrar uygulanmıĢtır. Öğrenilenlerin kalıcılığının ölçülmesi amacıyla, eriĢi testi ile tutum ölçeği beĢ hafta sonra tekrar uygulanmıĢtır.

Kontrol grubuna uygulanan öğretim yöntemlerine yönelik olarak, seçmeli sanat atölye özgün baskıresim dersi konularının iĢlenmesinde araĢtırmanın ilk haftasında öğrencilere baskıresim sanatı için “ÇeĢitli araç ve malzeme kullanarak doğrudan veya kalıplar vasıtasıyla kâğıda ya da benzer malzemeler üzerine sanatçı tarafından yapılıp basılan resimlere özgün baskıresim adı verilir” Ģeklinde tanımlaması yapılmıĢtır. Serigrafi (ipek baskı) tekniğinin tanımı yapılmıĢtır. Baskıresim tekniklerinden serigrafinin sanatsal ve endüstriyel kullanım alanları ile ilgili genel bir bilgi verilmiĢ ve endüstriyel alanda en çok kullanılan baskı tekniğinin serigrafi olduğu söylenmiĢtir.

Serigrafi tekniğinde kullanılan kasnak, ipek, foto emülsiyon lak, geçici lak, asetat, çizim kalemleri, ragle, baskı boyaları, emülsiyon temizleme malzemeleri v.b. araç ve gereçler örnekler gösterilerek açıklanmıĢtır. Serigrafi (ipek baskı) tekniklerinin uygulama iĢlem basamaklarından kalıbın hazırlanması evreleri demonstrasyon tekniği ile açıklanmıĢ, baskısı alınacak tasarımın 25x35 ebadında olacağı söylenmiĢtir. Tasarımın hazırlanması ve film oluĢturulması konusunda dikkat edilmesi gereken noktalar, uygulama yapılması istenilen konu çerçevesinde anlatılmıĢ ve öğrenciler çalıĢmalarıyla baĢ baĢa bırakılmıĢtır. Tasarım için eskiz oluĢturma aĢamasında gözlemlenen hataların düzeltilmesi hususunda öğrenciler uyarılmıĢtır.

Kontrol grubuna uygulanan öğretim yöntemlerine yönelik olarak, seçmeli sanat atölye özgün baskıresim dersi konularının iĢlenmesinde araĢtırmanın ikinci haftasında serigrafi baskı tekniğinde önceki yıllara ait öğrenci çalıĢmaları örnek olarak gösterilmiĢ ve baĢarılı bulunan çalıĢmalar öğrencilerin motivasyonunu artırmak amacıyla kullanılmıĢtır. Ders esnasında öğrencilerin yaptığı çalıĢmalar kontrol edilmiĢ, öğretim elemanın sanat anlayıĢına uymayan noktaların değiĢtirilmesi veya tamamen ortadan kaldırılması hususunda öğrenciler uyarılmıĢ ve öğrenciler tasarımlarını oluĢturmak üzere eskiz çalıĢmalarıyla baĢ baĢa bırakılmıĢtır.

Kontrol grubuna uygulanan öğretim yöntemlerine yönelik olarak, seçmeli sanat atölye özgün baskıresim dersi konularının iĢlenmesinde araĢtırmanın üçüncü haftasında öğrencilerin bir hafta önce yapmıĢ olduğu tasarımlar, görevli öğretim elemanı tarafından kontrol edilmiĢ ve uygulamada görülen aksaklıkların düzeltilmesi ve her bir renk için ayrı kalıp hazırlanması gerekliliği hususunda öğrenciler uyarılmıĢtır. Daha sonra öğrenciler tasarımlarını oluĢturmak üzere çalıĢmalarıyla baĢ baĢa bırakılmıĢtır.

Kontrol grubuna uygulanan öğretim yöntemlerine yönelik olarak, seçmeli sanat atölye özgün baskıresim dersi konularının iĢlenmesinde araĢtırmanın dördüncü haftasında öğrencilerin bir hafta önce yapmıĢ olduğu tasarımlar, görevli öğretim elemanı tarafından kontrol edilmiĢ ve uygulamada görülen aksaklıkların düzeltilmesi, hususunda öğrenciler uyarılmıĢtır. Daha sonra öğrenciler tasarımlarını oluĢturmak üzere çalıĢmalarıyla baĢ baĢa bırakılmıĢtır. Ders esnasında atölye içerisinde gerekli olan, güvenlik tedbirlerine uymaları hususunda öğrenciler uyarılmıĢtır.

Kontrol grubuna uygulanan öğretim yöntemlerine yönelik olarak, seçmeli sanat atölye özgün baskıresim dersi konularının iĢlenmesinde araĢtırmanın beĢinci haftasında öğrencilerin bir hafta önce yapmıĢ olduğu tasarımlar, görevli öğretim elemanı tarafından kontrol edilmiĢ ve uygulamada görülen aksaklıkların düzeltilmesi, hususunda öğrenciler uyarılmıĢtır. Daha sonra öğrenciler tasarımlarını oluĢturmak üzere çalıĢmalarıyla baĢ baĢa bırakılmıĢtır.

Kontrol grubuna uygulanan öğretim yöntemlerine yönelik olarak, seçmeli sanat atölye özgün baskıresim dersi konularının iĢlenmesinde araĢtırmanın altıncı haftasında öğrencilerin bir hafta önce yapmıĢ olduğu tasarımlar, görevli öğretim elemanı tarafından kontrol edilmiĢ ve uygulamada görülen aksaklıkların düzeltilmesi, hususunda öğrenciler uyarılmıĢtır. Daha sonra öğrenciler tasarımlarını film oluĢturmak amacıyla asetata aktarmak üzere çalıĢmalarıyla baĢ baĢa bırakılmıĢtır. Ders esnasında atölye içerisinde gerekli olan, güvenlik tedbirlerine uymaları hususunda öğrenciler uyarılmıĢtır.

Kontrol grubuna uygulanan öğretim yöntemlerine yönelik olarak, seçmeli sanat atölye özgün baskıresim dersi konularının iĢlenmesinde araĢtırmanın yedinci haftasında öğrencilerin bir hafta önce yapmıĢ olduğu tasarımlar, görevli öğretim elemanı tarafından kontrol edilmiĢ ve uygulamada görülen aksaklıkların düzeltilmesi, hususunda öğrenciler uyarılmıĢtır. Daha sonra öğrenciler tasarımlarını film oluĢturmak amacıyla asetata aktarmak üzere çalıĢmalarıyla baĢ baĢa bırakılmıĢtır. Film aĢaması biten çalıĢmaların kasnaklara aktarılmasında uyulması gereken kurallar öğrencilere tekrar hatırlatılmıĢ, baskı aĢamasında uyulması gerekli olan poza ayarı, ragle tutuĢ açısı, sergenlerin kullanımı, kasnakların boyadan arındırılması gibi uygulamalar, iĢlem basamakları sırasına göre anlatılmıĢtır. Dersin son bölümünde baĢarı ve tutum testi sontest olarak uygulanmıĢtır.