• Sonuç bulunamadı

AraĢtırmanın beĢinci alt amacına yönelik olarak hazırlanan soru “Gazi Üniversitesi, Gazi Eğitim Fakültesi, Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü, Resim-iĢ Eğitimi A.B.D. Seçmeli Sanat Atölye Özgün Baskıresim Dersinde sanat eleĢtirisi disiplinine göre hazırlanmıĢ öğretim yöntemleri etkinliklerine katılan deney grubu öğrencileri ile geleneksel öğretim yöntemleri uygulamalarına katılan kontrol grubu öğrencilerinin biliĢsel, duyuĢsal, deviniĢsel ve genel toplam boyut“ öntest-sontest tutum puanları”

farklarından elde edilen puanlar arasında anlamlı farklılık var mıdır?” Ģeklinde düzenlenmiĢtir. Bu amaçtan hareketle oluĢturulan tutum testinde biliĢsel, duyuĢsal ve deviniĢsel boyuta yönelik sorular hazırlanmıĢtır. OluĢturulan bu sorular neticesinde deney grubu tutum testi öntest ve tutum testi sontest puanları arasındaki farklılıklar biliĢsel, duyuĢsal, deviniĢsel ve genel toplam boyutu ayrı ayrı analiz edilerek sınanmıĢtır. AraĢtırmanın beĢinci alt amacını test edebilmek için deney grubu öğrencilerine yedi haftalık süre boyunca özgün baskıresim dersi konuları, sanat eleĢtirisi disiplinine göre hazırlanmıĢ etkinliklerden oluĢan öğretim yöntemleri Ģeklinde, kontrol grubu öğrencilerine ise öğretmen merkezli otokratik bir anlayıĢa göre hazırlanmıĢ etkinliklerden oluĢan geleneksel öğretim yöntemleri Ģeklinde uygulanmıĢtır. Öğretim yöntemleri öncesinde ve sonrasında deney ve kontrol grubu öğrencilerine ön tutum- son tutum uygulaması yapılmıĢ ve derse yönelik tutumları tespit edilmiĢtir. AĢağıdaki bulgu ve yorumlarda, deney ve kontrol grubu öğrencilerinin öntest-sontest tutum puanları farklarından elde edilen puanlar arasındaki olası farklılığın tutum testine ait biliĢsel, duyuĢsal, deviniĢsel ve genel toplam boyutun tümünde olup olmadığı ortaya konmaktadır.

BiliĢsel Boyut: BeĢinci alt amaca bağlı biliĢsel boyutunu araĢtırmaya yönelik olarak “Özgün baskıresim dersinde sanat eleĢtirisi disiplinine göre hazırlanmıĢ öğretim yöntemleri etkinliklerine katılan deney grubu öğrencileri ile geleneksel öğretim yöntemleri uygulamalarına katılan kontrol grubu öğrencileri arasında “biliĢsel boyut öntest tutum puanlarıyla biliĢsel boyut sontest tutum puanları” arasında anlamlı farklılık olup olmadığına bakılmıĢtır. Bu bulguyu test etmek amacıyla deney grubu olarak belirlenen öğrencilere Seçmeli Sanat Atölye Özgün Baskıresim dersi, yedi haftalık bir süreyle sanat eleĢtirisi disiplini ile desteklenmiĢ öğretim uygulamaları ile öğretilirken kontrol grubuna ise geleneksel öğretim yöntemleri ile öğretilmiĢtir. Öğretimlerden sonra her iki grup öğrencilerine de tutum ölçeği verilmiĢ ve biliĢsel boyut tutum puanları hesaplanmıĢtır. Deney ve kontrol grubundaki öğrencilerin tutum testi biliĢsel boyut öntest ve sontest puanlarının anlamlı biçimde farklılaĢıp farklılaĢmadığı bağımsız gruplar t-testi sonuçları ile ortalamaların karĢılaĢtırılması aracılığıyla ayrı ayrı sınanmıĢtır. Deney grubu öğrencileri ile geleneksel öğretim yöntemleri uygulamalarına katılan kontrol grubu öğrencilerinin “biliĢsel boyutuna yönelik öntest tutum puanları” karĢılaĢtırması için istatistiksel sonuçlar Tablo 18‟de verilmiĢtir.

TABLO 18

Kontrol Grubu Öğrencileri Ġle Deney Grubu Öğrencilerinin BiliĢsel Boyutta Ön Test Tutum Puanlarının KarĢılaĢtırılması

n Ortalama Standart

Sapma t

p- değeri Kontrol grubu ön

test biliĢsel boyut 18 3,658 0,350

0,419 0,678 Deney grubu ön

test biliĢsel boyut 18 3,607 0,386

Tablo 18‟ deki sonuçlar incelendiğinde kontrol grubundaki bireylerin biliĢsel boyutta ön test puanlarının ortalaması X 3, 658 ve standart sapması s0,350, deney gurubundaki bireylerin biliĢsel boyutta ön test puanlarının ortalaması X 3, 607 ve standart sapması s0,386 olarak bulunmuĢtur. t-testi sonucu incelendiğinde

0, 678

p değeri  bulunmuĢtur. 0,05 anlamlılık düzeyinde p-değeri > 0,05 olduğundan kontrol grubundaki bireylerin biliĢsel boyutta ön test puanları ile deney gurubundaki bireylerin biliĢsel boyutta ön test puanları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark yoktur. Burada elde edilen bulgular deney ve kontrol grubu öğrencilerinin ders etkinlikleri baĢlamadan önceki tutumlarının birbirine çok yakın değerlerde olduğunu göstermektedir. Deney grubu öğrencileri ile geleneksel öğretim yöntemleri uygulamalarına katılan kontrol grubu öğrencilerinin “biliĢsel boyutuna yönelik sontest tutum puanları” karĢılaĢtırması için istatistiksel sonuçlar Tablo 19‟da verilmiĢtir.

TABLO 19

Kontrol Grubu Öğrencileri Ġle Deney Grubu Öğrencilerinin BiliĢsel Boyutta Sontest Tutum Puanlarının KarĢılaĢtırılması

Tablo 19‟ daki sonuçlar incelendiğinde kontrol grubundaki bireylerin biliĢsel boyutta son test puanlarının ortalaması X 3, 440 ve standart sapması s0, 205, deney gurubundaki bireylerin biliĢsel boyutta son test puanlarının ortalaması X 4,178

n Ortalama Standart

Sapma t

p- değeri Kontrol grubu son

test biliĢsel boyut 18 3,440 0,205

-9,385 0,000 Deney grubu son

ve standart sapması s0, 263 olarak bulunmuĢtur. t-testi sonucu incelendiğinde 0, 000

p değeri  bulunmuĢtur. 0,05 anlamlılık düzeyinde p-değeri < 0,05 olduğundan kontrol grubundaki bireylerin biliĢsel boyutta son test puanları ile deney gurubundaki bireylerin biliĢsel boyutta son test puanları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark vardır.

BiliĢ, insan zihninin dünyayı ve çevresindeki olayları anlama ve anlamlandırmaya yönelik yaptığı iĢlemlerin tümüdür. BiliĢsel yaklaĢımın geliĢmesinde Piaget, Brunner, Ausubel gibi eğitimcilerin önemli katkısı vardır. BiliĢsel yaklaĢımda öğrenen dıĢ uyarıcıların pasif bir alıcısı değil, aynı zamanda onların özümleyicisi ve davranıĢların aktif oluĢturucusudur. Bu öğrenme yaklaĢımında birey karĢılaĢtığı yeni uyarıcıları, eski bildikleriyle karĢılaĢtırmak suretiyle bilgiye ulaĢır ve öğrenir (Erden,1998:114). AraĢtırmanın beĢinci alt amacının biliĢsel boyutuna yönelik elde edilen verilere göre; deney ve kontrol grupları biliĢsel boyut öntest tutum puanları arasında anlamlı bir fark olmadığı, biliĢsel boyut sontest tutum puanları arasında ise anlamlı bir fark olduğu istatistiksel olarak ortaya çıkmıĢtır.

Tablo 18- 19‟dan elde edilen bulgulara göre, Özgün baskıresim dersinde sanat eleĢtirisi disiplinine göre hazırlanmıĢ öğretim yöntemleri etkinliklerinin, deney grubu öğrencilerinin tutum testi biliĢsel boyutu düzeylerinde anlamlı oranda bir artıĢ sağladığı söylenebilir. Bir baĢka ifade ile elde edilen bulgular, deneysel çalıĢma neticesinde öğrencilerin tutum testi biliĢsel boyutu öğrenme yaĢantılarına etkisinin olumlu yönde olduğunu göstermektedir. Öntest sontest karĢılaĢtırmalarına iliĢkin elde edilen bulgular, öğrencilerin tutum testi biliĢsel boyutu düzeylerinde ortaya çıkan olumlu değiĢmelerin, deney grubunda yapılan iĢlemlere bağlanabileceğini göstermektedir. Bu sonuca bağlı olarak Özgün Baskıresim dersinde sanat eleĢtirisi disiplinine göre hazırlanmıĢ öğretim yöntemleri etkinliklerine katılan deney grubu öğrencileri ile geleneksel öğretim yöntemleri uygulamalarına katılan kontrol grubu öğrencileri arasında “biliĢsel boyut öntest tutum puanlarıyla, biliĢsel boyut sontest tutum puanları” arasında deney grubu lehine anlamlı farklılık vardır.

DuyuĢsal Boyut: BeĢinci alt amaca bağlı duyuĢsal boyutunu araĢtırmaya yönelik olarak “Özgün baskıresim dersinde sanat eleĢtirisi disiplinine göre hazırlanmıĢ öğretim yöntemleri etkinliklerine katılan deney grubu öğrencileri ile geleneksel öğretim yöntemleri uygulamalarına katılan kontrol grubu öğrencileri arasında “duyuĢsal boyut

öntest tutum puanlarıyla duyuĢsal boyut sontest tutum puanları” arasında anlamlı farklılık olup olmadığına bakılmıĢtır. Deney ve kontrol grubundaki öğrencilerin tutum testi duyuĢsal boyut öntest ve sontest puanlarının anlamlı biçimde farklılaĢıp farklılaĢmadığı bağımsız gruplar t-testi sonuçları ile ortalamaların karĢılaĢtırılması aracılığıyla ayrı ayrı sınanmıĢtır.

Deney grubu öğrencileri ile geleneksel öğretim yöntemleri uygulamalarına katılan kontrol grubu öğrencilerinin “duyuĢsal boyuta yönelik öntest tutum puanları” karĢılaĢtırması için istatistiksel sonuçlar Tablo 20‟de verilmiĢtir.

TABLO 20

Kontrol Grubu Öğrencileri Ġle Deney Grubu Öğrencilerinin DuyuĢsal Boyutta Tutum Öntest Puanlarının KarĢılaĢtırılması.

n Ortalama Standart

Sapma t

p- değeri Kontrol grubu ön

test duyuĢsal boyut 18 3,925 0,476

1,500 0,143 Deney grubu ön

test duyuĢsal boyut 18 3,699 0,429

Tablo 20‟ deki sonuçlar incelendiğinde kontrol grubundaki bireylerin duyuĢsal boyutta ön test puanlarının ortalaması X 3,925 ve standart sapması s0, 476, deney gurubundaki bireylerin duyuĢsal boyutta ön test puanlarının ortalaması X 3, 699 ve standart sapması s0, 429 olarak bulunmuĢtur. t-testi sonucu incelendiğinde

0,143

p değeri  bulunmuĢtur. 0,05 anlamlılık düzeyinde p-değeri > 0,05 olduğundan kontrol grubundaki bireylerin duyuĢsal boyutta ön test puanları ile deney gurubundaki bireylerin duyuĢsal boyutta ön test puanları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark yoktur. Tablo 20‟den anlaĢıldığı üzere deney grubu öğrencileri ile kontrol grubu öğrencilerinin ders etkinliklerinin baĢladığı ilk haftadan önce, duyuĢsal anlamda derse karĢı tutumlarının birbirine yakın olduğu söylenebilir.

Deney grubu öğrencileri ile geleneksel öğretim yöntemleri uygulamalarına katılan kontrol grubu öğrencilerinin “duyuĢsal boyutuna yönelik sontest tutum puanları” karĢılaĢtırması için istatistiksel sonuçlar Tablo 21‟de verilmiĢtir.

TABLO 21

Kontrol Grubu Öğrencileri Ġle Deney Grubu Öğrencilerinin DuyuĢsal Boyutta Tutum Sontest Puanlarının KarĢılaĢtırılması

n Ortalama Standart

Sapma t

p- değeri Kontrol grubu son

test duyuĢsal boyut

18 3,990 0,359

-2,258 0,030 Deney grubu son

test duyuĢsal boyut

18 4,236 0,289

Tablo 21‟ deki sonuçlar incelendiğinde kontrol grubundaki bireylerin duyuĢsal boyutta son test puanlarının ortalaması X 3,990 ve standart sapması s0,359, deney gurubundaki bireylerin duyuĢsal boyutta son test puanlarının ortalaması X 4, 236 ve standart sapması s0, 289 olarak bulunmuĢtur. t-testi sonucu incelendiğinde

0, 030

p değeri  bulunmuĢtur. 0,05 anlamlılık düzeyinde p-değeri < 0,05 olduğundan kontrol grubundaki bireylerin duyuĢsal boyutta son test puanları ile deney gurubundaki bireylerin duyuĢsal boyutta son test puanları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark vardır.

AraĢtırmanın beĢinci alt amacının duyuĢsal boyutuna yönelik elde edilen verilere göre; deney ve kontrol grupları duyuĢsal boyut öntest tutum puanları arasında anlamlı bir fark olmadığı, duyuĢsal boyut sontest tutum puanları arasında ise anlamlı bir fark olduğu istatistiksel olarak ortaya çıkmıĢtır. Tablo 20- 21‟den elde edilen bulgulara göre, Özgün baskıresim dersinde sanat eleĢtirisi disiplinine göre hazırlanmıĢ öğretim yöntemleri etkinliklerinin, deney grubu öğrencilerinin tutum testi duyuĢsal boyutu düzeylerinde anlamlı oranda bir artıĢ sağladığı söylenebilir. Bir baĢka ifade ile elde edilen bulgular, deneysel çalıĢma neticesinde öğrencilerin tutum testi duyuĢsal boyutu öğrenme yaĢantılarına etkisinin olumlu yönde olduğunu göstermektedir. Öntest sontest karĢılaĢtırmalarına iliĢkin elde edilen bulgular, öğrencilerin tutum testi duyuĢsal boyutu düzeylerinde ortaya çıkan olumlu değiĢmelerin, deney grubunda yapılan iĢlemlere bağlanabileceğini göstermektedir. Bu sonuca bağlı olarak özgün baskıresim dersinde sanat eleĢtirisi disiplinine göre hazırlanmıĢ öğretim yöntemleri etkinliklerine katılan deney grubu öğrencileri ile geleneksel öğretim yöntemleri uygulamalarına katılan

kontrol grubu öğrencileri arasında “duyuĢsal boyut öntest tutum puanlarıyla, duyuĢsal boyut sontest tutum puanları” arasında deney grubu lehine anlamlı farklılık vardır.

DeviniĢsel Boyut: BeĢinci alt amaca bağlı deviniĢsel boyutunu araĢtırmaya yönelik olarak “Özgün baskıresim dersinde sanat eleĢtirisi disiplinine göre hazırlanmıĢ öğretim yöntemleri etkinliklerine katılan deney grubu öğrencileri ile geleneksel öğretim yöntemleri uygulamalarına katılan kontrol grubu öğrencileri arasında “deviniĢsel boyut öntest tutum puanlarıyla deviniĢsel boyut sontest tutum puanları” arasında anlamlı farklılık olup olmadığına bakılmıĢtır. Deney ve kontrol grubundaki öğrencilerin tutum testi deviniĢsel boyut öntest ve sontest puanlarının anlamlı biçimde farklılaĢıp farklılaĢmadığı bağımsız gruplar t-testi sonuçları ile ortalamaların karĢılaĢtırılması aracılığıyla ayrı ayrı sınanmıĢtır.

Deney grubu öğrencileri ile geleneksel öğretim yöntemleri uygulamalarına katılan kontrol grubu öğrencilerinin “deviniĢsel boyuta yönelik öntest tutum puanları” karĢılaĢtırması için istatistiksel sonuçlar Tablo 22‟de verilmiĢtir.

TABLO 22

Kontrol Grubu Öğrencileri Ġle Deney Grubu Öğrencilerinin DeviniĢsel Boyutta Tutum Ön Test Puanlarının KarĢılaĢtırılması

n Ortalama Standart Sapma t p- değeri Kontrol grubu ön test deviniĢsel boyut 18 3,809 0,463 0,060 0,953 Deney grubu öntest

deviniĢsel boyut 18 3,801 0,321

Tablo 22‟ deki sonuçlar incelendiğinde kontrol grubundaki bireylerin deviniĢsel boyutta ön test puanlarının ortalaması X 3,809 ve standart sapması s0, 463, deney gurubundaki bireylerin deviniĢsel boyutta ön test puanlarının ortalaması X 3,801 ve standart sapması s0,321 olarak bulunmuĢtur. t-testi sonucu incelendiğinde

0,953

p değeri  bulunmuĢtur. 0,05 anlamlılık düzeyinde p-değeri > 0,05 olduğundan kontrol grubundaki bireylerin deviniĢsel boyutta ön test puanları ile deney gurubundaki bireylerin deviniĢsel boyutta ön test puanları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark yoktur.

Deney grubu öğrencileri ile geleneksel öğretim yöntemleri uygulamalarına katılan kontrol grubu öğrencilerinin “deviniĢsel boyutuna yönelik sontest tutum puanları” karĢılaĢtırması için istatistiksel sonuçlar Tablo 23‟de verilmiĢtir.

TABLO 23

Kontrol Grubu Öğrencileri Ġle Deney Grubu Öğrencilerinin DeviniĢsel Boyutta Tutum Son Test Puanlarının KarĢılaĢtırılması

n Ortalama Standart

Sapma t

p- değeri Kontrol grubu son

test deviniĢsel boyut 18 3,849 0,384

-2,739 0,010 Deney grubu son test

deviniĢsel boyut 18 4,154 0,275

Tablo 23‟ deki sonuçlar incelendiğinde kontrol grubundaki bireylerin deviniĢsel boyutta son test puanlarının ortalaması X 3,849 ve standart sapması s0,384, deney gurubundaki bireylerin deviniĢsel boyutta son test puanlarının ortalaması X 4,154 ve standart sapması s0, 275 olarak bulunmuĢtur. t-testi sonucu incelendiğinde

0, 010

p değeri  bulunmuĢtur. 0,05 anlamlılık düzeyinde p-değeri < 0,05 olduğundan kontrol grubundaki bireylerin deviniĢsel boyutta son test puanları ile deney gurubundaki bireylerin deviniĢsel boyutta son test puanları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark vardır.

AraĢtırmanın beĢinci alt amacının deviniĢsel boyutuna yönelik elde edilen verilere göre; deney ve kontrol grupları deviniĢsel boyut öntest tutum puanları arasında anlamlı bir fark olmadığı, deviniĢsel boyut sontest tutum puanları arasında ise anlamlı bir fark olduğu istatistiksel olarak ortaya çıkmıĢtır. Tablo 22- 23‟den elde edilen bulgulara göre, özgün baskıresim dersinde sanat eleĢtirisi disiplinine göre hazırlanmıĢ öğretim yöntemleri etkinliklerinin, deney grubu öğrencilerinin tutum testi deviniĢsel boyutu düzeylerinde anlamlı oranda bir artıĢ sağladığı söylenebilir. Bir baĢka ifade ile elde edilen bulgular, deneysel çalıĢma neticesinde öğrencilerin tutum testi deviniĢsel boyutu öğrenme yaĢantılarına etkisinin olumlu yönde olduğunu göstermektedir. Öntest sontest karĢılaĢtırmalarına iliĢkin elde edilen bulgular, öğrencilerin tutum testi deviniĢsel boyutu düzeylerinde ortaya çıkan olumlu değiĢmelerin, deney grubunda yapılan iĢlemlere bağlanabileceğini göstermektedir. AraĢtırmanın beĢinci alt amacına bağlı olarak elde edilen bulgulara göre özgün baskıresim dersinde sanat eleĢtirisi

disiplinine göre hazırlanmıĢ öğretim yöntemleri etkinliklerine katılan deney grubu öğrencileri ile geleneksel öğretim yöntemleri uygulamalarına katılan kontrol grubu öğrencileri arasında “deviniĢsel boyut öntest tutum puanlarıyla, deviniĢsel boyut sontest tutum puanları” arasında deney grubu lehine anlamlı farklılık vardır.

Toplam (Genel) Boyut: BeĢinci alt amaca bağlı toplam (genel) boyutunu araĢtırmaya yönelik olarak “Özgün baskıresim dersinde sanat eleĢtirisi disiplinine göre hazırlanmıĢ öğretim yöntemleri etkinliklerine katılan deney grubu öğrencileri ile geleneksel öğretim yöntemleri uygulamalarına katılan kontrol grubu öğrencileri arasında “toplam (genel) öntest tutum puanlarıyla toplam (genel) sontest tutum puanları” arasında anlamlı farklılık olup olmadığına bakılmıĢtır. Deney ve kontrol grubundaki öğrencilerin tutum testi toplam (genel) öntest ve sontest puanlarının anlamlı biçimde farklılaĢıp farklılaĢmadığı bağımsız gruplar t-testi sonuçları ile ortalamaların karĢılaĢtırılması aracılığıyla ayrı ayrı sınanmıĢtır. Deney grubu öğrencileri ile geleneksel öğretim yöntemleri uygulamalarına katılan kontrol grubu öğrencilerinin “toplam (genel) boyutuna yönelik öntest tutum puanları” karĢılaĢtırması için istatistiksel sonuçlar Tablo 24‟de verilmiĢtir.

TABLO 24

Kontrol Grubu Öğrencileri Ġle Deney Grubu Öğrencilerinin Toplam (Genel) Boyutta Tutum Öntest Puanlarının KarĢılaĢtırılması

n Ortalama Standart

Sapma t

p- değeri Kontrol grubu ön

test genel boyut 18 3,791 0,351

0,767 0,449 Deney grubu ön

test genel boyut 18 3,702 0,343

Tablo 24‟ deki sonuçlar incelendiğinde kontrol grubundaki bireylerin genel boyutta ön test puanlarının ortalaması X 3, 791 ve standart sapması s0,351, deney gurubundaki bireylerin genel boyutta ön test puanlarının ortalaması X 3, 702 ve standart sapması s0,343 olarak bulunmuĢtur. t-testi sonucu incelendiğinde

0, 449

p değeri  bulunmuĢtur. 0,05 anlamlılık düzeyinde p-değeri > 0,05 olduğundan kontrol grubundaki bireylerin genel boyutta ön test puanları ile deney gurubundaki bireylerin genel boyutta ön test puanları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark yoktur.

Deney grubu öğrencileri ile geleneksel öğretim yöntemleri uygulamalarına katılan kontrol grubu öğrencilerinin “genel (toplam) yönelik sontest tutum puanları” karĢılaĢtırması için istatistiksel sonuçlar Tablo 25‟de verilmiĢtir.

TABLO 25

Kontrol Grubu Öğrencileri Ġle Deney Grubu Öğrencilerinin Toplam (Genel) Tutum Son Test Puanlarının KarĢılaĢtırılması

n Ortalama Standart

Sapma t

p- değeri Kontrol grubu son

test genel boyut 18 3,748 0,240

-5,651 0,000 Deney grubu son

test genel boyut 18 4,187 0,225

Tablo 25‟ deki sonuçlar incelendiğinde kontrol grubundaki bireylerin genel boyutta son test puanlarının ortalaması X 3, 748 ve standart sapması s0, 240, deney gurubundaki bireylerin genel boyutta son test puanlarının ortalaması X 4,187 ve standart sapması s0, 225 olarak bulunmuĢtur. t-testi sonucu incelendiğinde

0, 000

p değeri  bulunmuĢtur. 0,05 anlamlılık düzeyinde p-değeri < 0,05 olduğundan kontrol grubundaki bireylerin genel boyutta son test puanları ile deney gurubundaki bireylerin genel boyutta son test puanları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark vardır.

AraĢtırmanın beĢinci alt amacının genel (toplam) boyutuna yönelik elde edilen verilere göre; deney ve kontrol grupları genel (toplam) öntest tutum puanları arasında anlamlı bir fark olmadığı, genel (toplam) sontest tutum puanları arasında ise anlamlı bir fark olduğu istatistiksel olarak ortaya çıkmıĢtır. Tablo 25- 26‟dan elde edilen bulgulara göre, özgün baskıresim dersinde sanat eleĢtirisi disiplinine göre hazırlanmıĢ öğretim yöntemleri etkinliklerinin, deney grubu öğrencilerinin tutum testi genel (toplam) boyutu düzeylerinde anlamlı oranda bir artıĢ sağladığı söylenebilir. Bir baĢka ifade ile elde edilen bulgular, deneysel çalıĢma neticesinde öğrencilerin tutum testi genel (toplam) boyutu öğrenme yaĢantılarına etkisinin olumlu yönde olduğunu göstermektedir. Öntest sontest karĢılaĢtırmalarına iliĢkin elde edilen bulgular, öğrencilerin tutum testi genel (toplam) boyutu düzeylerinde ortaya çıkan olumlu değiĢmelerin, deney grubunda yapılan iĢlemlere bağlanabileceğini göstermektedir. AraĢtırmanın beĢinci alt amacına bağlı olarak elde edilen bulgulara göre Seçmeli Sanat

Atölye Özgün Baskıresim dersinde sanat eleĢtirisi disiplinine göre hazırlanmıĢ öğretim yöntemleri etkinliklerine katılan deney grubu öğrencileri ile geleneksel öğretim yöntemleri uygulamalarına katılan kontrol grubu öğrencileri arasında “genel (toplam) boyut öntest tutum puanlarıyla, genel (toplam) boyut sontest tutum puanları” arasında deney grubu lehine anlamlı farklılık vardır.