• Sonuç bulunamadı

3.2. Yeni Reklam Araçlarının Kurum İmajı Oluşturmada Kullanım Alanları

3.2.5. Genç Hedef Kitleye Ulaşmak

Yeni reklam araçları teknolojik gelişmeler sonucunda ortaya çıkmış yaratıcı iletişim mecralarıdır. Bilgisayar teknolojisinin yayılmasıyla ortaya çıkan bu araçları da doğru orantılı olara en çok kullanan kesim bilgisayar teknolojisini yakından takip eden kitledir. Özelikle internet kullanıcı profilini incelediğimizde yeni reklama araçları sayesinde ençok hangi kesime hitap etiğimiz ortaya çıkacaktır.

Şekil İnternet kullanıcı Profili (yaşa göre)

Kaynak:http://www.mynet.com/reklam/adnews19/rakamlarla_internet2.asp (05.9.2006) Şekilde görüldüğü gibi yaşa göre internet kullanım profili incelendiğinde 18-34 yaş arası yaş aralığının en fazla internet kulanım sıklığına sahip olduğu görülmektedir. Bu hedef kitleyi diğer yaş grupları izlemektedir.

Kurum imajı oluşurken kurumun imaj oluşturmak istediği hedef kitle çok önemlidir. Çünkü hedeflenen kitle üzerinde başarı sağlandığında bu kitlenin ilişkili olduğu diğer kitlelerde ister istemez bu imajdan etkilenecektir. Kurum imajı oluşturucuları genç hedef kitleyi hedefliyorlarsa onlar için en doğru araç kuşkusuz ki yeni reklam araçlarıdır. İster internet reklamcılığı ister mobil reklamcılık isterse oyunculuğu olsun genç hedef kitle direkt olarak bu araçları kullanan en büyük gruptur.

SONUÇ

Sanayi Devriminin arkasından yaşanan kitlesel üretim ve tüketim, kırdan kente göç, nüfusun artması ve değişen işletme yapılarının sonrasında; modern pazarlama kavramı klasik pazarlamanın yerine geçmiştir. Modern Pazarlamanın çalışmalarıyla birlikte reklam kavramı da yeni bir boyut kazanmıştır. Hızla değişen Pazar koşulları, rekabetin günden güne artması sonucu benzer mallar üreten çok sayıda firmanın başarısı pazarlama elemanlarını ve en önemlisi reklam unsunu ne denli başarılı kullandığına bağlıdır. Reklam, ya hedef tüketiciyi satın almaya yöneltir ya da ürün-kurum imajı yaratmaya yönelerek geleceğe dönük bir işlev görür. Reklam, hedef tüketiciyi satın alma davranışını gerçekleştirmek üzere, satış noktasına getirdiğinde görevini tamamlamış olur.

Kısa vadede reklam tüketicileri motive ederek küçük bir zaman dilimi içerisinde o mal yada hizmeti satın almaya ikna etmeye çalışmaktadır. Uzun vadede ise üreticiler ürettikleri malyada hizmeti tüketicinin farkında olmasını sağlamayarak uzun zaman dilimi içerisinde ürün veya hizmetin satılması konusunda imkan yaratmaktadır. Ürün ve hizmetlerin tanıtılması ve pazarlanmasının yanı sıra reklam; işletmenin kendi imajını kurup geliştirmesinde de kullanılabilir. Burada öncelikli amaç, satışları etkilemekten çok, uzun dönemde imaj yaratımıdır. Üreticiler açısından reklam bir çeşit pazar güvencesidir. Markaların ve firma adlarının kamuya reklam yoluyla tanıtılması yararlı olmaktadır. Reklam ürünün kalitesi konusunda da müşterilerde güven meydana getirmektedir. Reklam ile daha önceden satın aldığı belirli bir markası olan ürünün aynı kaliteyi taşıdığına güvenerek, daha kolaylıkla yeniden satın almayı güvenle kararlaştırabilecektir.

Teknolojinin gelişmesi ve tüketici alışkanlıklarında meydana gelen yeni gelişmeler hedef kitleye ulaşmak için reklam yaratıcıları ve imaj oluşturucuları yeni yöntemlere itmiştir. tüketici artık bir mesajı direk olarak alacak halden çıkmıştı. Mesaj iletilirken tüketiciye ulaşmak için birden fazla yol kullanmak kaçınılmaz bir durum haline gelmiştir. Klasik reklam araçlarının etkinliğini yitirdiğini söylemek şuan için mümkün değildir ancak yeni reklam araçlarının hedef kitleye ulaşmak için önemli kanallar olduğu da göz ardı edilemez bir gerçektir.

Yeni reklam araçları kendini gün geçtikse geliştirmekte ve yenilenmektedir anacak klasik reklam araçları gelişim sürecini tamamlamak üzeredir. Gelişim süreci hızla gerçekleşen yeni reklam araçları gelecek açısından reklamcılık için önemli bir araç olacaklarının sinyallerini vermektedir. Reklamcılar yeni reklam araçlarını sadece doğrudan satış için değil kurumun var olan imajını güçlendirmek veya yeni olumlu imaj yaratmak amacıylada kullanmaktadırlar. Mesaj bombardımanına maruz kalan tüketiciye ulaşmak ve tüketicinin verilen mesajı doğrudan almasını sağlamak günümüzde reklamcılık açısından en önemli başarıdır. Klasik reklam araçlarının kullanılırlığının yanı sıra yeni reklam araçlarının kullanılırlığı teknolojik gelişmelerinin hızla meydana gelmesi sonucunda artmıştır.

Yeni teknolojik aletlerin gelişmesinde dönüm noktası bilgisayar sistemlerindeki gelişmelerdir.İlk nesil bilgisayarların genel kullanımı imkansız derecesinde zorken ikinci nesil bilgisayarlar devlet kurumları tarafından benimsenmiş ve yaygın olmasa da kullanılmaya başlanmıştır üçüncü nesil bilgisayarlar ise devlette yaygın olarak kullanılırken büyük şirketlerde kısmen de olsa bu bilgisayarları kullanmıştır anacak günümüzde kullanılan dördüncü nesil ve beşinci nesil bilgisayarlar yaygın olarak kullanılmaktadır. Bilgisayar teknolojisinin genel tüketicinin kullanımına geçmesiyle birlikte yeni teknolojik araçların kullanımına açık olan reklamcılık sektörü yeni reklam araçlarının meydana gelmesine izin vermiştir. Bilgisayarları tüketiciler sadece bilgi işleme aracı olarak değil aynı zamanda da bir eğlence aracı olarak kullanmaktadırlar. Bilgisayarı eğlence araçlarına çeviren en önemli unsurda bilgisayar oyunlarıdır. Özelikle genç nesille başlayan bilgisayar oyunları alışkanlığı oyun geliştiricilerin yetişkinlere yönelik oyunlar yapmaları ile geniş bir kesime yaygınlaşmıştır. Bir sigara firmasının logosunun Sega firmasının ürettiği araba yarışında görülmesi ile de reklamcılık sektörü oyun dünyasına girmiştir günümüzde oyun reklamcılığı o kadar gelişim süreci göstermiştir ki var olan oyunlara reklam veren firmalar artık kendi reklam oyunlarını oluşturmaktadırlar. Özelikle yapılan araştırmalar göstermiştir ki kurum imajında ana faktör olan marka hatırlanılırlı oyun reklamları sayesinde önemli düzeyde yüksektir.

Bilgisayar sistemlerindeki bu gelişmeyi internet takip etmiştir. kabaca bir ağ üzerinden birden fazla bilgisayarın birbirleriyle iletişime geçmesi olarak nitelendire bileceğimiz internet son yılarda tüketicinin önemli düzeyde ileti aldığı bir iletişim aracı olmuştur. İnternet reklâmcılar için yeni bir iletişim ortamı yaratmıştır. Bu, tüketici-firma etkileşimi açısından da yeni bir çağdır. Firmalar ürün hakkında tüketici ile iletişime geçmek için gereken bilginin iki temel kaynağı olarak reklâm mesajları ve doğrudan etkiyi kullanırlar. Bilginin bu iki kaynağı yaratacakları etkiden dolayı önemli ölçüde fark gösterirler. İnternet, firmalara çoklu ortamda deneysel tutumları sayıya dökme imkânı sunan yegane araçtır . İnternet tüketicilerin bilgiye ulaşma olanaklarını artırmış ve firmalar için tüketicilere ek bilgi tabakaları sunacak fırsatı sağlamıştı.1994’te HotWired.com’da ilk kez banner reklâmların gösterilmesinin ardından, bannerlar, internette en sık rastlanan reklam biçimi oldular.Bannerlar sayesinde internet sektörüne elini atan reklamcılık dünyası günümüzde geliştirdiği bir çok teknikle internet reklamlarını kampanyalarının vazgeçilmesi haline dönüştürmüştür.Günümüzde en önemli şirketlerden olan ve büyümesini hızlı bir şekilde sürdüren google’nin tek kaynağı internet reklamlarıdır.

Yeni reklam araçlarının son üyesi de sms (short mesage service) olmuştur .Tüketici teknolojik gelişmeleri yakından takip etmek de ve yaygın kulanım haline gelmesiyle birliktede hızlı bir şekilde kullanmaktadır.Günümüzde cep telefonu kulanım oranı oldukça aratmıştır reklamcılarda bu teknolojik aracı kullanma fırsatını kaçırmamıştırlar. Sms reklamcılığı, cep telefonları, PDA ve cep bilgisayarları gibi taşınabilir tüm cihazlara da hızla yayılmaktadır ve taşınabilir cihaz ticaretinde başarı faktörlerinden biri olarak görülmektedir. Bazı tüketiciler, geleneksel ya da ağ üzerinden reklâmlara alışkın olsa da, taşınabilir kitle iletişim araçları reklamcılığı, kablosuz ağların ve teknolojinin hızlı gelişmesi ile taşınabilir cihaz kullanıcılarının artışı gibi nedenlerle sıcak gündeme oturmuştur. Taşınabilir cihaz reklâmcılığı bugün için gelişen teknoloji ile hızlı bir tempoda kullanışlı bir reklâmcılık tekniği haline gelmiştir. Hizmetler için birçok olasılık vardır; şöyle ki, reklâmcılar tüketicilere özel bir iletişim kürsüsü, ücra verilere erişim veya sesli posta hizmetleri imkânı sunmaktadır. Bu tür araçlarla, tüketici sadece reklâm mesajı değil, aynı zamanda özel hediyeler ve fırsat hizmeti de almaktadır.

Yeni reklam araçları teknolojik gelişmelerin sonucunda yaygınlaşan teknolojik ürünleri kullanarak hedef kitleye doğrudan mesaj iletmeyi hedefleyen reklamcıların vazgeçilmez mesaj ileti aracı olmuşlardır. Yeni reklam araçları kulanım amacı olarak gönderilen mesajlar doğrultusunda tüketiciyi hemen harekete geçirerek satın alma davranışı gerçekleştirmeye yönelik oldukları gibi uzun vadede kurum imajı oluşturmaya yönelik bir misyonları vardır. Reklam her ne kadar bazı iletişim bilimcileri tarafından doğrudan imaj kavramına hizmet etmese de yeni reklam araçları kulanım sıklıkları nedeniyle kurum imajı oluşturmada önemli bir yer edinmektedir.

İmaj, imgeleme yoluyla zihinde canlandırılan nesne, kavram, durum ve sembollerdir. Bu yönü, imajı algıdan farklı kılmaktadır. Çünkü algı, duyu organlarıyla doğrudan nesnelerden alman sinyallerle zihinde oluşan görüntüleri ifade etmektedir. Fakat imaj, algı vasıtasıyla elde edilerek zihinde depolanmış bilgilerin canlandırılmasıyla (duyu organlarından sinyal gelmeden) oluşmaktadır. Reklamcılık tarafından olaya bakıldığında imaj reklamları aracılığıyla tüketici zihninde marka hakkında olumlu bir algı oluşmakta ve bu algı diğer kampanyalarla desteklenerek olumlu imaja dönüşmektedir.

Yeni reklam araçları kullanan reklamcılar hizmet ettikleri kurumun imajına dolaylı ya da doğrudan bir katkı sağlamaktadırlar bu katkıların en önemlisi oluşturulmakta istenen imaj doğrultusunda hazırlanan mesaj doğrudan hedef kitleye ulaşmakta ve hatırda kalırlık süresi diğer reklam araçlarına göre daha uzun olmaktadır. Ayrıca dolaylı yoldan sadece kurum imajı oluşturmakta kullanılmayan yeni reklam araçları dolaylı hazırlanan kurum imajı oluşturma kampanyalarını desteklemekte ve hedef kitleye bu kampanyalar sonucunda hazırlanan iletiyi ulaştırmaktadır.

İnteraktif özeliğe sahip olan yeni reklam araçları ayrıca kurumun mevcut olan imajını ölçmekte yada oluşturulmak istenilen imajın ne derece başarıya ulaştığını test etmekte kullanılmaktadır. Kullanıcıyla etkileşim içinde olan yeni reklam araçları sayesinde oluşturulan yanlış bir mesaj diğer reklam araçlarına göre daha hızlı olarak düzeltilmekte ve tüketiciye doğru mesaj yine aynı hızda iletilmektedir. Bu sayede

tüketicinin zihninde reklamı yapılan ürün veya hizmet hakkında oluşa bilecek olumsuzlukların önüne geçilmesi sağlanmaktadır.

Yeni reklam araçlarının diğer reklam ortamlarına göre kurum imajı oluşumunda kullanılması daha ucuz bir iletişim yöntemidir. ayrıca diğer reklam ortamlarına göre kalıcılığı daha fazla ve tüketiciye aynı mesajı tekrar iletmek daha kolay olmaktadır. Tüketici alışkanlıklarının son yılarda haber alma yöntemi olarak yeni reklam araçlarına yönelmesiyle hedef kitlenin yeni reklamda yayınlanan mesajlarla karşılaşması daha olası bir hale gelmiştir.

Yeni reklam araçlarında yayınlanan, iletilerin kurum imajına bir diğer katkısı da kullanılan aracın teknolojik bir yapıya sahip olmasıdır. Mesajın içeriğinin bir yana bırakırsak teknolojik ve yenilikleri takip eden bir kurum imajı oluşturmak isteyen kurumların özünde teknoloji yatan yeni reklam araçlarını kullanması klasik reklam araçlarına göre daha etkili bir yöntemdir.

Teknolojinin gelişmesiyle ortaya çıkan yeni reklam araçları reklamcılar tarafından kurum imajını oluşturmak için kullanıldığı gibi destekleyici bir araç olarak da kullanılmakta ve gelişime açık olan bu Araçların kendilerinin geliştirmeleriyle doğru orantılı olarak reklamcılar tarafından daha çok kullanılmaya devam edecektir. Yeni reklam araçlarının taşıdığı mesaj kadar kendilerinin etkileşim özeliklerinde kurum imajına olumlu bir katkı sağlamaktadır.

KAYNAKÇA

Ak, Mehmet (1998). Firma ve Markalarda Kurumsal Kimlik ve İmaj, Reklam Halkla İlişkiler ve Grafik Sanatları Dizisi, İstanbul.

Altunbaş, Hüseyin (2002). “Yeni İnteraktif Medya ve Reklamcılığa Etkisi”, Bilişim Kurultayı, İstanbul.

Altunbaş, Hüseyin (2003). Radyo Reklamcılığı, Tablet Yayınları, Konya. Bakan, Ömer (2005). Kurumsal İmaj, Tablet Yayınları, Konya.

Bozkurt, İzzet (2003). İletişim Odaklı Pazarlama, Mediacat Kitapları, Ankara. Bozkurt, İzzet (2000). Bütünleşik Pazarlama İletişimi, Mediacat Kitapları,

Ankara.

Butterfield, Lesile (2001). Reklamda Mükemmele Ulaşmak, Reklamcılık Vakfı Yayınları, İstanbul.

Can, Halil; Tuncer, Doğan ve Ayhan, Yaşar (2000). Genel İşletmecilik Bilgileri, Siyasal Kitabevi, Ankara.

Cemalcılar, İlhan (1994). Pazarlama, 2. Baskı, İ.T.L.A. Yayınları, Eskişehir. Cemalcılar, İlhan (1979). Pazarlama , 1. Baskı, İ.T.L.A. Yayınları, Eskişehir.

Chang-Hoan, Cho ve Hong, Jhon Cheon (2004). “Why Do People Avoid Advertising on the Internet?”, Jornal of Advertising, Winter

Chen, Qimei ve William D. Wells (1999). “Attitude Toward the Site”, Jornal of Advertising, October.

Chen, Jane ve Matthew, Ringel (2001). "Can Advergaming be the Future of

Interactive Advertising? ", http://www.Iocz.com.br/loczgames/aclvergannes.pdf.

Cowan, Nelson (1995). Attention and Memory: An Integrated Framework, Oxford University Press, New York.

Eloise, G. (2002). M-Commerce: The Notion of Consumer Consent in Receiving Location-Based Advertising, Wind Wire.Inc.

Emery, Gene (2002). "What's in a Name: Product Placement in Games,", http:// www.usatoday.eom/life/cyber/tech/review/games/2002/1/30/spotligh .htm

Emling, Shelley (2001). ”Mareketers Advertise with online Games”, Star Tribune Eren, Erol (1997). İşletmelerde Stratejik Yönetim ve İşletme Politikası, Der

Yayınları, İstanbul.

Garih, Üzeyir (2000). Pazarlama-Tanıtım Halkla İlişkiler, Hayat Yayınları, İstanbul. Goffee Rob ve Graeth Janoes (2002). Kurum Kültürü, MediaCat Yayınları,

İstanbul.

Göksel A. Bülent (1993). Reklam Kampanyaları ve Medya Planlaması, Ege Üniversitesi İletişim Fakültesi Yayınları, İzmir.

Gregory, James R. With ve Fiechmann, Jack G. (1991). Marketing Corporate Image- The Company As Your Number One Product, NTC Business Books.

Gürel Ş. Emet (1998). Halkla İlişkiler Faaliyetlerinin Örgütsel Değişim Sürecine Etkileri, Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Ege Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, İzmir.

Güz Hanife (2000). “Reklamın İki Yüzünün Psikolojik, Ekonomik ve Toplumsal Çerçevede Değerlendirilmesi”, Selçuk İletişim Dergisi, Cilt. 1, Sayı:2.

Hanjun, Ko; Chang –Hoan, Cho ve Marily, S. Roberts (2005). “Internet Uses and Gratifications”, Journal of Advertising, Summer

Harvey, B. (1997). The Expanded ARF Model: Bridge to Accountable Advertising Future,

Jefkins, Frank (1995). “Kurum Kimliği”, Çev. Aydemir Okay, Marmara İletişim Dergisi, Sayı. 9, Ocak

Karpat, Işıl (1999). Bankacılık Sektöründe Örneklerle Kurumsal Reklam, Yayınevi Yayıncılık, İstanbul.

Kaya, İsmail (1983). “Satışta Teşvik Sales Promotion", PE. Pazarlama Dergisi, Yıl. 8, Sayı. 3, Eylül.

Kim, H. Jung (2005). The Effects of Mobile Advertising Formats, Yayınlanmamış Yük Lisans Tezi, Michigan State Universty.

Kogan, Page Ind Nicholas (1990). The Corporate Image, London.

Kotler, Philip (2000). Marketing Management, Millenium Ed., Prentice-Hall. Kotler, Philip (1999). Kotler ve Pazarlama, Sistem Yayıncılık, İstanbul.

Kurtuluş, Kemal (1973). Reklam Harcamaları, İ.Ü. İşletme Fakültesi Yayınları, İstanbul. Lang, Annie (2000). “The Limited Capacity Model of Mediated Mesaage

Processing”Jornal of Communication, Winter

Lai H. and Yang T (2006). – An architecture of Interactive Web advertising. Retrieved

http://140.128.14.102/george/person/cpaper/dsi99.pdf

Oluç, Mehmet vd. (1975). Pazarlama Yönetim, İ.Ü. İşletme Fakültesi Pazarlama Enstitüsü Yayınları, İstanbul.

Meech, Peter (1996). Corporate Identity and Corporate Image: Critical Perpectives in Public Relations, Prentice Hall.

Mondy, Wayne R. ve Noe, Robert M (1987). The Management of Human Resources, Allyn & Bacon Inc., Boston.

Nagai, Kazumasa (1992). Corporate Design Image: Worldwide CI Campaigns, Nippon Shuppan Hanbai, Deutschland.

Nelson, Michelle R. (2002). “Recall of Brand Placement in Computer/ Video Games”, Jornal of Advertising Research

Odabaşı, Yavuz. ve Oyman, Mine (2002). Pazarlama İletişimi Yönetimi, Mediacat Yayınları, İstanbul.

Odabaşı, Yavuz (1999). Pazarlama İletişimi, 2. Baskı, Anadolu Üniversitesi Yayınları, Eskişehir.

Okay, Ayla (2000). Kurum Kimliği, MediaCat Yayınları, Ankara.

Okyay, Engin (1975). Mamul Kavramı ve Mal Politikası, İ.Ü. İşletme Fakültesi Yayınları, İstanbul.

Okyay, Engin (1975). Yeni Mamul Kararları ve Türkiye'deki Uygulama, İ.Ü. İşletme Fakültesi Yayınları, İstanbul.

Özgür, A. Ziya (1994). Televizyon Reklamcılığı “Kavramlar ve Süreçler”, Der Yayınları, İstanbul.

Özüpek, Nejat (2006). Kurum İmajı ve Sosyal Sorumluluk, Tablet Yayınları, Konya. Peltekoğlu, Filiz Balta (1997). “Kurumsal İletişim Sürecinde İmajın Yeri”, İ.Ü.

İletişim Fakültesi Dergisi,

Robins Kevin (1999). İmaj: Görmenin Kültür ve Politikası, Çev. Nurçay Türkoğlu, Ayrıntı Yayınları, İstanbul.

Rosenfield L. and Morville P. (1998) – Information Architecture for the World

Sayers, Fran; Bıngaman, Crhristine E; Graham, Ralph ve Wheeler, Mardy (1993). Yöneticilikte İletişim, Çev. Doğan ŞAHİNER, Rota Yayınları, İstanbul.

Schukies, Gert (1998). Halkla İlişkilerde Müşteri Memnuniyetine Dönük Kalite, Altın Kitap Serisi, Rota Yayınları, İstanbul.

Sobol, Marion G.; Farrelly, Gail E. ve Taper, Jessica S. (1992). Shopping the Corporate Image, Quorum Books, London.

Şeker, Mustafa (2004). Sayfa Düzeni, Çizgi Kitapevi Yayınları, Konya.

Şikeli, A. F. (1972). Sosyo-Psikolojik Cephesi İle Mal Politikası, İ.Ü. İşletme Fakültesi Yayınları, İstanbul.

Tek, Ö. Baybars. (1999). Pazarlama İlkeleri, Beta Yayınları, İstanbul.

Tosun, Kemal (1995). Yönetim ve İşletme Politikası, İ.Ü. İşletme Fakültesi Yayınları, İstanbul.

Tuncer, Doğan vd. (1992). Pazarlama, Gazi Yayınları, Ankara.

Ünlü, İlhan (1987). Reklam Kampanyası Planlaması, Anadolu Üniversitesi Yayınları, Eskişehir.

Ünsal, Yüksel (1984). Bilimsel Reklam ve Pazarlamadaki Yeri, Tivi Reklam, İstanbul.

Van Riel, Cees B. M. (1995). Principles of Corporate Communications, Prentice Hall.

Wegert,Tessa (2006). “Games Pop Up in Ads”, www.clickz.com/experts/media/ mediabuy/aticle.php/2235891

Yaylacı, Gaye Özdemir (1999). Reklamda Stratejilerle Yönetim, Alfa Basım Yayım Dağıtım, İstanbul.

Youn, Seounmi ve Mira, Lee (2005). "Advergame Playing Motivation and Effectiveness: A Uses and Gratifications Perspective", Maria R. Stafford and Ronald J. Faber (eds.), Advertising, Promotion, and New Media, Armonk, M.E. Sharpe, New York.

Yükselen, Cemal (1994). Temel Pazarlama Bilgileri, Adım Yayıncılık, Ankara. Zorlu Nil (2000). Etkili Kurumsal İmajda Halkla İlişkiler, Yayınlanmamış

Yüksek Lisans Tezi, İ.Ü. Sosyal Bilimler Enstitüsü, İstanbul.

Zwillenberg, Paul (2001). "Advergaming-The New Cure on the Block", Media Week, May 25.

Benzer Belgeler