• Sonuç bulunamadı

Kaynaklara Göre Apostolos Konstas’ın Hayatı

THE THEORETICAL BOOK OF CONSTAS

2. KONSTAS VE ESERİ

2.1. Kaynaklara Göre Apostolos Konstas’ın Hayatı

Apostolos Konstas’ın kitabını tanıtmadan önce, kilise ve kilise dışı musikide önemli bir rolü olan oynayan Kontas’ın hakkına bilgi verilecektir. 19. yüzyılda mevcut olan kaynaklarda Konstas hakkında bilgilere ulaşmak neredeyse mümkün değil gibidir ve musikiye çeşitli alanlarda önemli hizmet vermesine rağmen, musiki tarihinde layık olduğu yeri alamamıştır.

Konstas hakkında ilk bilgileri Yeorğios Papadopulos’tan (19. ve 20. yüzyılın Kilise musiki tarihçisi) alıyoruz. Buna göre Konstas 1770? – 1840 seneleri arasında yaşayıp, 1840'ta fakirlik içinde (Papadopulos, 1890, s.339) İstanbul’da vefat etmiştir. Sakız adalı İyoannis isminde bir papazın oğludur. (Papadopulos, 1890, s.338-339 ve Papadopulos 1904, s.191, 204). Aynı kitapta kilise musikisi üstatları Giritli Yeorğios ve Bizanslı Petros’un (zamanın ünlü musiki hocaları) talebesi olarak bilinmektedir. Onların musikinin eski yazı sistemini öğrenip, yeni ve daha açıklayıcı bir sisteme geçirme çalışmalarını izlemiş ve bunu sürdürmeye çalışmıştır. Hurmuziyos, Andoniyos Lampadariyos, Efesli Petro, Bizanslı Konstantinos, Yeorğios Pashalidis (Altıparmakis), Foçalı Teodoros (ünlü musiki kitap yayıncısı) ve diğer önemli müzisyenler ile aynı sınıfta yetiştiği bilinmektedir. (Papadopulos, 1890, s.317, 493). Kiryakos Filoksenis12 ise (19. yüzyıl musiki bilgini ve tarihçisi) Musiki Sözlüğü’nde; Konstas’ı Metrofonia’da taklit edilemeyen biri olarak göstermiştir.

Yeorğios Viyolakis’in İstanbul’daki Kilise Musiki Derneği’nde yaptığı bir sunumda (1876-1905 Rum Patrikhanesinin Baş Mugannisi) Konstas’ı kilise musikisinin eski yazı uzmanı olarak göstermiştir (“Kilise Hakikati”, 1900, s.47).13 En son Aleksandros Papadopulos-Keramefs ansiklopedisinde Konstas’ı yeni Bizans musikisi kitabı yazarı olarak gösterilmiştir (Papadopulos A, 1899, s. 111).

12 FİLOKSENİS Kiryakos, "Yunan Kilise Musikisinin Sözlüğü", İstanbul, 1868, s.12. Nazariyat kitabı yazarı olarak 36. sayfasında gösterilir. Ayrıca en çok musiki eseri yazanların arasında Konstas’ın ismi de yer almaktadır. s. 110, 132. Yazar musiki terimini anlatırken, yanında şu örneği verir: Taklit

edilemeyen (Yunanca’da tek kelime = amimitos) kelimesinde metrofoniada Konstas taklit edilemeyecek kadar iyiydi. Metrofonia ise (metro+foni= sayma+ses) var olan işaretlerin kullanışıyla bütün sesleri bulmak anlamına gelen bir sistemdir. Bu sisteme göre sekiz ihos dizideki sekiz perde içerisinde bulunmaktadır. Sekiz ihosun insan sesine oturtulması yeni nazariyatçılar tarafından karıştırılmıştır ve eski sistemin anlatımına çeşitli görüşlerin ortaya çıkmasına neden olmuştur. 13 Viyolakis’in 30 Mart 1899’da yer alan “kilise musikinde eski yazı” konusu ile ilgili sunuşunda Konstas, kilise musikinin eski yazı uzmanı olarak gösterilmiştir.

20. yüzyılda kilise musikisinin ilk müzikolojik adımlarını atan ve elinde Konstas’ın pek çok yazması bulunan İstanbullu Konstantinos Psahos da Konstas’ın hayatı hakkında bilgi vermektedir.14 Aynı yüzyılda yaşamış başka bir müzikolog olan Sisam adalı Emmanuyil Vamvudakis ve yeni vefat eden Simon Karas da eserlerinde Konstas’tan bahsetmiştir.15 Konstas hakkında önemli bilgiler veren Hacıyakumis, kitabında daha çok yazmalar üzerinde durmus, 16 Grigoriyos Statis ise Konstas’ın yerini önemle vurgulamıştır. Statis ayrıca Ayan Oros’taki Ksiropotamos Manastırı arşivinde kilise musikisinin yeni nota sistemine göre yazılmış ve Konstas hakkında bilgi veren çok önemli bir el yazmasından söz etmiştir.17 Statis’e göre bu eser büyük ihtimalle adı bilinmeyen bir rahip tarafından yazılmıştır. Statis Konstas’ın bu nazariyat kitabını eski sistemden yeni nota sistemine çevirmiştir.18

Andoniyos Aliğizakis iki kitabında Konstas’ın nota yazma sisteminin gelişmesinin önemini vurgulamakta ve özellikle ikincisinde Konstas’ın makam ve genel Osmanlı musikisini iyi bildiğini yazmaktadır.(Aliğizakis, 1990, s.9,19). Bütün bu bahsedilen kaynaklardan başka Konstas’ın adının geçtiği eserler olsa da; bunlar musiki ile ilgili olmadıkları için tez çalışmamızda bahsedilmeyecektir.

Apostolos Konstas, 18. yüzyıl sonları ve 19. yüzyıl başlarında yaşamıştır. O dönemlerde Osmanlı İmparatorluğu’ndaki özellikle Müslüman olmayan vatandaşlar için soyadı henüz sistemleşmemiştir. Bu yüzden soyadı görevini vatandaşların lakapları veya doğdukları yerlerin isimleri yapmıştır. Örnek olarak Foçalı, Bizanslı,

14 PSAHOS Konstantinos, "Bizans Musikinin Yazı Sistemi", Atina, 1917, yeni baskı, Atina 1978, "Diyonisos" yayınları, s. 46, 51 no’lu dipnot, 86, 214, 226, 227. Psahos ayrıca bir musiki gazetesinin yayıncısıdır ve 1908’de yine Konstas’tan bahsetmiştir. "Forminks", Atina, 2. periyot, 4. yıl, sayı 1-2, s. 3-4.

15 VAMVUDAKİS Emmanuyil, "Bizans Müzisyenlerinin Musiki Yazma Sistemine Katkısı", 1. cilt, Sisam, 1938, s. 44. Karas’ın eserleri henüz basılmamıştır, ancak kendisi hayattayken Konstas’tan söz ettiği ve Konstas’ın Karamanlıca olarak yazılan nazariyat kitabının bir kopyasının kütüphanesinde bulunduğu bilgimiz dahilindedir. Psahos, Konstas’ın eserini musikinin bir grameri olarak tasnif etmektedir.

16 HACIYAKUMİS Emmanuyil, "Türk Egemenliği esnasında musiki el yazmaları (1453-1832)", 1.cilt, Atina 1975, s. 198-201 ve özellikle s. 331’de Konstas’tan söz edilir. Aynı yazarın "Kilise Musikinin El Yazmaları” 1453-1820, Atina 1980, s.53. Konstas’ın el yazmalarını gösterirken de her yazması hakkında ayrı bilgi vermektedir.

17 Bu yazmadan yukarıda 357 no’lu yazma olarak bahsedilmiştir.

18 STATİS Grigoriyos, "Eski Bizans Nota Yazım Sisteminin Anlatımı", Atina, 1978, s.19-34. Ayrıca kitabın pek çok yerinde Konstas’ tan söz edilmiştir. Statis Atina Milli Üniversitesinin Bizans Müzikoloji Bölümü Başkanı ve profesördür. Yazar bu kitapta Konstas’ın eserinin yanında

Ksiropotamu manastırdaki bulunan 357.no’lu anonim yazmayla kıyaslamada bulunmaktadır. Bahsedilen kod çok önemlidir, çünkü Konstas’ın eseri kilise musikinin yeni nota sistemine göre yazılmıştır.

Arnavut köylü gibi kelimeler ilk adın yanına eklenmiştir. Konstas’ın ise 5 lakabına rastlanmaktadır: Kristalas, Konstalas, Kostalas, Krustalas ve en son Konstas.

"Bu kitap, ben; günahlı olan Sakızlı Apostoli Kristalas tarafından bitirilmiştir, 1 Mart 1791". (Apostolopoulos, 2002: 36).

"Sefil Apostoli’nin elinden, Konstas soyundan...". 19 "Sakız adasından bütün insanların en alçağı Apostolos Konstas." (Hacıyakumis, 1975: 216).

Konstas, Konstalas ve Kostalas soyadlarına bugün bile Sakız adasında rastlanıldığı not edilmelidir. Konstas Sakızlı sıfatını kullanmasına rağmen hayatını İstanbul’da geçirmiş, Beşiktaş, Kerpiç Hanı, Divan Yolu (Kalupakçılarbaşında ve Erğat pazarında) ve Samatya gibi İstanbul’un çeşitli semtlerinde yaşamıştır. Özellikle yazmalarını en çok Kerpiç Hanı’nda (bugünkü Beşiktaş semti civarında olmalıdır) yazmıştır. Güzel yazısı olan, çok hızlı yazan ve en çok yazma yazan kişilerdendir. Kendi bildirmesine göre Ayanorozdaki Pandeleyimonos manastırındaki 258 yapraklık 11x17cm’lik eseri 9 günde ve Midili’deki Taksiyarhon manastırındaki 300 yapraklık 21x16cm’lik eseri 20 gündeyazmıştır20.

“Son ve Allah’a şükür, boyun şimdi ve her zaman eğilir. Bu kitap yüce kuvvetle tarafımdan,

Apostolos Konstas’tan 1805’ Haziran ayında Beşiktaş köyünde 9 günde yazılmıştır”. (Statis, 1975: 26)

Konstas her bölümün baş harfini çok renkli süslerle yazmıştır. Süslemeleri daha çok iki yaprak arasında elma, altın çerçevesinde servi ağacı, güller ve dallardan oluşmuştur.

50 sene yazarlığıyla hayatını kazanmış olan Konstas, çok titiz, dikkatli ve sistemli olduğu için diğer yazarların meydana getirdikleri karışıkları da21 düzeltmiştir. Örneğin eski hocalardan üç kişi Petros adına sahiptir. Lampadariyos Petros (Hırsız veya Morali Petros), onun talebesi Protopsaltis Petros Vizantios (Bizanslı veya Kaçak Petros) ve Petros Bereketis (Samatya’lı Petros)’dur. Meseleyi daha çok karıştıran olay; üçünün de aynı dönemde yaşaması olmuştur. Durum öyle bir noktaya gelmiştir ki; birçok eserin başına “ ... bu eser hocam Petro’ya ait” yazılmış ve hangi

19 O tarihten sonra bu lakapları (Kristalas ve günahlı, hatta ismi Apostolı’den Apostolos olmuştur) terk etmiştir.

20 Statis, kitabında tespit ettiğine göre, 60 elyazmasından fazla yazdığını belirtir. s.26, 1.no’lu dipnot. 9 günde 254 yaprak, 508 sayfa 17,7x11cm yazmak gerçekten çok hızlı sayılabilir. Bundan başka Hacıyakumis,(1980. s. 53) şimdiye kadar bilinen yazarlarından en hızlı olduğunu yazmaktadır. 21 Gerçekten de kilise musikisinde aynı isminde Petro adlı üç ayrı müzisyen vardır. Üçü de 18. yüzyılda yaşadıkları için, eserlerini yazma yolu ile aktaran ve kopya eden kişiler tarafından karıştırdıkları da olurdu. Konstas titiz davranışı ile bu duruma son vermiş ve bugünkü araştırmaların yolunu açmıştır. bknz. Statis, s. 27, 1.no’lu dipnot.

Petro’ya ait olduğunu bulmak nerdeyse imkansızlaşmıştır. Konstas’ın metotlu ve detaylı çalışması sayesinde eserlerin hangi Petro’ya ait olduğu artık bilinmektedir. Eski nota yazım sistemine ait pek çok eseri kendi dönemine kazandıran Konstas’ın bestelediği eserlerden musiki ve nazariyatı iyi bilen biri olduğu anlaşılmaktadır ve kilise musiki edebiyatçısı olarak tarihe geçmiştir. Kilise musikisi ile ilgili daha çok Morali Lampadariyos Petros, Protopsaltis Petros Vizantios (Bizanslı) ve Protopsaltis Yakovos’un eserlerini birkaç kere kopya ederek, bahsedilen kişilerin eserlerinin daha çok yayınlamasına da yardımcı olmuştur. Konstas’ın elyazmaları bugün Sina Manastırında (Mısır), Kıbrıs, Romanya, Ayon Oros ve Ege’nin çeşitli adalarındaki kütüphanelerde bulunmaktadır.