• Sonuç bulunamadı

Katılımcıların Yaşadıkları Yerde Kentsel Dönüşüme İhtiyaç Duyup

3.5. ARAŞTIRMA BULGULARI

3.5.3. Katılımcıların Kentsel Dönüşüm Hakkındaki Düşünceleri

3.5.3.3. Katılımcıların Yaşadıkları Yerde Kentsel Dönüşüme İhtiyaç Duyup

Katılımcılar, sizce yaşadığınız yer için kentsel dönüşüm gerekli mi sorusuna % 54,3 oranında kesinlikle gerekli cevabı verirken, kısmen gerekli diyenlerin oranı % 32,2 olarak belirlendi. Kentsel dönüşümün gerekli olmadığını söyleyenlerin oranı ise % 13,6 olarak belirlendi [Bkz. Tab. 3.31]. Dolayısıyla araştırma bulguları, katılımcıların yaşadıkları bölgelerde kentsel dönüşüme ihtiyaç duyduklarını öne süren Hipotez 1’i kısmen desteklemektedir.

Kentsel dönüşüm projeleriyle yaşam alanlarının daha güzel yerler haline geleceği ve konutların daha kaliteli yaşam standartlarına erişeceği bir gerçektir. Bu nedenle yaşanılan bölgelerin dönüşüm ihtiyacının olup olmadığı iyi değerlendirilmeli ve gerekli olan bölgeler belirlenmelidir. Bölgede yaşayan halka kentsel dönüşümün neden gerekli olduğu gerekçeleriyle açıklanmalı ve bildirilmelidir. Bölgenin dönüşümden sonraki halinin nasıl olacağı anlatılmalı ve yaşanacak olumlu gelişmeler anlatılmalıdır.

Tablo 3.31: Katılımcılara Göre Yaşadıkları Bölgede Kentsel Dönüşüme İhtiyaç Duyulup Duyulmadığı

Kentsel dönüşüme ihtiyaç var mı?

Toplam Kesinlikle

gerekli Kısmen gerekli

Gerekli değil Çalış m a B ölges i Kooperatif mahallesi Sayı 153 54 25 232 Kendi içindeki % 65,9 23,3 10,8 100,0 Toplam % 25,6 9,0 4,2 38,9 Gürdoğan mahallesi Sayı 43 8 16 67 Kendi içindeki % 64,2 11,9 23,9 100,0 Toplam % 7,2 1,3 2,7 11,2 Aziziye mahallesi Sayı 32 125 16 173 Kendi içindeki % 18,5 72,3 9,2 100,0 Toplam % 5,4 20,9 2,7 29,0 Şehitlik Mahallesi Sayı 96 5 24 125 Kendi içindeki % 76,8 4,0 19,2 100,0 Toplam % 16,1 0,8 3,2 20,9 Toplam Sayı 324 192 81 597 Kendi içindeki % 54,3 32,2 13,6 100,0 Toplam % 54,3 32,2 13,6 100,0

SONUÇ VE ÖNERİLER

Kentlerin daha yaşanılabilir hale gelmesi ve kentsel kalitenin yükseltilmesi için, kentleşme ve kentsel dönüşüm kavramlarının hem uygulayıcılar hem de halk tarafından tam olarak anlaşılması gerekmektedir. Yıpranmış bölgeler, çöküntü alanlar, gecekondu bölgeleri ve kullanım ömrünü tamamlamış yapılar kentsel dönüşüm uygulamalarıyla daha sağlıklı hale getirilebilir. Kentsel dönüşüm uygulamaları gerçekleştirilirken, amaca uygun kent planı, doğru proje ve uygun yöntem kullanılmalıdır.

Türkiye’de kentsel dönüşüm uygulamaları zamanla değişim yaşamış ve farklılaşmıştır. Bu uygulamalar, çıkarılan yasalar çerçevesinde gelişmektedir. Kentsel dönüşümde, özel sektör ve kamu kuruluşları başlıca uygulayıcılardır ve bu aktörlerin birlikte hareket etmesi projelerin başarısını artıracaktır. Bu bağlamda kentsel dönüşümün uygulanabilmesi için yasal dayanaklar temel alınarak sağlıklı politikalar geliştirilmelidir.

Yapılan alan araştırması sonucunda elde edilen veriler değerlendirildiğinde; katılımcılar, sizce yaşadığınız yer için kentsel dönüşüm gerekli mi sorusuna % 54,3 oranında kesinlikle gerekli cevabı verirken, kısmen gerekli diyenlerin oranı % 32,2 olarak belirlenmiştir. Dolayısıyla araştırma bulguları, katılımcıların yaşadıkları bölgelerde kentsel dönüşüme ihtiyaç duyduklarını öne süren Hipotez 1’i kısmen desteklemektedir.

Katılımcıların % 25,2’si konutlarını kötü, % 29,7’si vasat olduğunu, yani % 58,6 lık bir oranı hanelerinin iyi olmadığını belirtmiştir. Katılımcıların % 62,5’i konutlarındaki odaların küçük olmasından ve %53,2’si konutlarındaki odaların sayısal olarak yetersiz olmasından şikayetçidir. Konut çevresini değerlendirdiğimizde katılımcıların, % 37,6’sı iyi, % 28,0’ı vasat, % 26,3’ü kötü ve % 3,8’i de çok kötü bulmaktadırlar. Dolayısıyla araştırma bulguları, araştırma bölgesindeki konutların ve konut çevresinin nitelik yönünden vasat veya kötü durumda olduğunu, konutların odalarının küçük ve sayı olarak yetersiz olduğunu öne süren Hipotez 2’yi kısmen desteklemektedir.

Her dört bölgede hane halkı adına cevap verenlerin % 40,7’si yaşadıkları bölgede kentsel dönüşüm yapılması halinde, yapılacak olan kentsel dönüşüm sonrasında

yaşadıkları bölgede modern binalar yapılacağını, % 31,2’si yaşadıkları konutun ve çevresinin güzelleşeceğini, % 10,2’si mevcut konutlarına kıyasla daha sağlıklı yapılar yapılacağını ve % 4,7’si depreme dayanıklı konutlar yapılacağını düşündüklerini ifade etmişlerdir. Dolayısıyla araştırma bulguları, kentsel dönüşüme ihtiyaç duyulan bölgelerde, kentsel dönüşüm sonucunda konut çevresinin güzelleşeceği, daha sağlıklı ve modern yapılar oluşacağı düşüncesinin hakim olduğunu öne süren Hipotez 3’ü kısmen desteklemektedir.

Kent ve kentleşme kavramlarından hareketle; kentin sadece fiziki ve mekansal bir unsur olmadığı, aynı zamanda insanların davranış ve düşüncelerine de etki eden, yaşayanların sosyal ilişkiler kurduğu bir ortam olduğu sonucuna ulaşılabilir. Bunun yanı sıra kentte yaşayanların eğitim seviyeleri, alışkanlıkları, çevre bilinci ve kültürel kimlikleri yaşanılabilir bir çevre ile sürdürülebilir kentlerin oluşmasında önemli bir yere sahiptir. Kent ve insan kavramları bir bütün olarak değerlendirildiğinde, barınma ihtiyacı ve topluluk halinde yaşama durumu kentleşmenin temelini oluşturmaktadır.

Araştırma sonucunda elde edilen bulgulara göre, araştırma yapılan bölgelerde genel olarak eğitim seviyesinin düşük olduğu görülmektedir. Eğitim düzeyinin düşük olduğu yerlerde kentsel dönüşüm hakkındaki bilgi seviyesinin azlığı ve yetersizliği göze çarpmaktadır. Bu veriden hareketle sosyal yaşam kalitesinin arttırılması ve daha yaşanılabilir kentlerin oluşturulması için, halkın eğitim seviyesinin yükseltilmesi gerektiği düşünülmektedir. Bu nedenle gerek yerel yönetimler, gerekse merkezi idare ve bağlı kuruluşlar tarafından gerekli altyapı çalışmaları ve çevre düzenlemelerinin yanı sıra, halkın çevre ve kent yaşamı bilincini arttırma planlamaları yapılması gerekmektedir. Bu planlamaların başarıyla uygulanabilmesi için kent bilimcilerden destek alınmalıdır.

Uygulanan anket sonucunda katılımcıların büyük çoğunluğunun yaşadıkları konuttan memnun olmadığı, oda sayısını ve büyüklüğünü yetersiz buldukları, imkanları olması halinde konutlarında değişiklik yapmayı istediği sonucuna ulaşılmıştır. Katılımcıların büyük bir oranının yaşadıkları bölgede kentsel dönüşüme ihtiyaç duydukları görülmektedir. Yaşadıkları çevre ve konut özelliklerinin yetersiz olmasına rağmen bir kısım katılımcının kentsel dönüşme sıcak bakmadıkları görülmektedir. Bunun nedeninin, kentsel dönüşüm hakkında yetersiz bilgiye sahip olmalarından

kaynaklandığı düşünülmektedir.

Katılımcıların komşuluk ilişkileri kurabilme durumuna baktığımızda kolay komşuluk ilişkisi kurdukları ve mahalle kültüründe yaşadıkları görülmektedir. Mahalle kültürüne dayalı yaşam tarzında yaşayan bireylerin çok katlı apartman kültürüne alışmakta zorlanabileceği düşünülmektedir. Bunun önüne geçebilmek için yeni yaşam alanları oluşturulurken, katılımcıların sosyo-kültürel alışkanlıkları ve görüşleri dikkate alınarak projeler geliştirilmelidir. Böylece yaşanılabilecek adaptasyon sorunu en aza indirgenmiş olur. Projenin kurgulama sürecine kullanıcılar dahil edilmeli, dönüşüm hızlı bir şekilde yaşanmamalı ve planlama süreci iyi kurgulanmalıdır. Dünya genelinde başarıyla uygulanmış olan kentsel dönüşüm projelerine baktığımızda, dönüşüm bölgesindeki halkın, istek ve beklentilerini belirterek, proje daha tasarım ve uygulama aşamasındayken katılım sağladıklarını görmekteyiz.

Her kenti diğerlerinden ayıran kendine özgü, tarihi ve kültürel dokusu mevcuttur. Diyarbakır'ın en eski yerleşim bölgesi olan sur içinde konaklar, eyvanlı evler, kiliseler, camiler, hanlar, hamamlar ve çarşılar bulunmasına rağmen, yeni oluşan bölgelerde kentin tarihi dokusuna uyum sağlayacak yapılar oluşturulmamıştır. Yeni kent planında geleneksel yaşamı hatırlatacak, tarihi ve kültürel öğeleri yansıtacak ve günümüz koşullarında bu değerleri yaşatacak projeler geliştirilmelidir. Geleneksel yapı ile modern yapılar harmanlanarak çağın koşullarına uygun bir sentez oluşturulmalıdır.

Kentleşme sürecinde tarihi ve kültürel dokunun korunması kadar, doğal ve ekolojik çevrenin de korunması ve yeni kent tasarımlarının buna göre dizayn edilmesi gerekmektedir. Şehirler büyüdükçe tarım alanları, yaşam alanı haline dönüşmektedir. Tarım alanlarında meydana gelen azalma hayatımızı olumsuz etkilemektedir. Günümüze kadar tarım alanı olarak gelmiş olan arazilerin, bilinçsizce beton yığınlarına dönüştürülmesi, gelecek nesillerin yaşayacağı zorluklara ön ayak olacaktır. Gelecek nesillere yaşanılabilir alanlar bırakmak için çevrenin dikkatli kullanılması gerekmektedir. Bu çerçevede yerleşim alanlarının oluşumu aşamasında yeni yerlerin, imar ile yapılaşmaya açılması yerine, niteliksiz konutların ve çarpık kentleşmenin bulunduğu alanların dönüşümü yapılarak bu bölgeler cazip ve yaşanılır hale getirilmelidir. Böylelikle hazır alt yapıya sahip alanların tekrar kullanımı ile maliyet düşürülecek ve tarım alanlarının da korunması sağlanacaktır.

Araştırmanın yapıldığı bazı bölgelerde bulunan yapılar 1970-1980 li yıllarda yapılmış ve günümüz yaşam standartlarına uymayan yapılardır. Bu yapıların bulunduğu bölgelerde, kentsel standartlar açısından ihtiyaç duymasına rağmen, bugüne kadar bir kentsel dönüşüm projesi uygulanmamıştır. Bu durum bölgenin rantsal açıdan cazip olarak görülmemesinden kaynaklanmaktadır. Kentsel dönüşümde rantsal kaygılarla değil, yaşanabilir çevre için planlamalar yapılmalı, cazip olarak uygun görünmeyen bu bölgeler için alternatif çözümler geliştirilmelidir. Yeni yaşam alanları inşa ederken, mevcut bölgelerin dönüşümü ile alanlar cazibe merkezi haline getirilebilir, daha modern ve yaşanılır bölgeler oluşturulabilir.

Kentlerin sağlıklı ve yaşanılabilir olması için yapılacak çalışmalar, kentin planlanması aşamasından başlayarak yaşamın sürdüğü her anda devam etmektedir. Planlı olarak oluşan kentler de zaman içerisinde yıpranmakta ve bakımsızlık yüzünden kullanılamaz hale gelebilmektedir. Mevcut bölgelerin ve bu bölgelerde bulunan yapıların bakımları yapılarak korunmalıdır. Ayrıca kullanılamaz hale gelen yapılar dönüştürülerek bölgeler çağa uygun ve sağlıklı hale getirilmelidir. Sürdürülebilir kentler oluşturabilmek için yerel yönetimler tarafından sunulan hizmetler, kesintisiz olmalıdır.

Kentsel dönüşüm adı altında kat sayıları ve bina yüksekliği artırılarak bölgedeki nüfus oranı arttırılmaktadır. Rantsal kaygılarla oluşan bu dikey yapılaşma modeli yerine yatay yapılaşmanın ve az yoğunluklu nüfusun olduğu bölgeler oluşturulmalıdır. Kalabalık bir yaşam alanı yerine, doğa aktivitelerinin gerçekleştirilebileceği, konutun yanı sıra eğitim ve sağlık tesisleri ile yeşil alanların, parkların, yürüyüş parkurlarının, bisiklet yollarının da bulunduğu sosyal kullanım alanları tasarlanmalıdır.

Yeni kent tasarımlarının en önemli odak noktalarından biri engelli bireylerin kullanımına uygun olmasıdır. Engelli bireylerin sosyal hayatın içerisinde daha çok yer alabilmeleri ve fırsat eşitliği sağlanabilmesi için gerekli çalışmalar yapılmalıdır. Engelli vatandaşlarımız için hayatı kolaylaştırmak amacıyla engelli erişimine uygun özel tasarımlar geliştirilmelidir. Belediyeler, engelsiz bir şehir oluşturmak için tüm imkanlarını seferber etmelidirler.

Sonuç olarak; kentsel dönüşüm sadece kötü nitelikli ve döküntü alanların yenilenmesi olarak görülmemelidir. Yaşayanların hayat standartlarını yükseltmeye

yönelik planlar yapılarak, gelecek nesillerin gereksinimlerinin de göz önünde bulundurulduğu projeler geliştirmelidir. Kent hayatını olumlu yönde etkileyecek, sosyal alanların arttırılacağı, sağlıklı yapıların oluşturulacağı bu projeler kağıt üzerinde kalmamalı ve hayata geçirilmelidir.

Diyarbakır gibi hızla büyüyen ve göç alan bir şehirde, nüfus artışıyla doğru orantılı olarak oluşan çarpık yapılaşmanın engellenmesi ve kentleşme kavramından yoksun alanların yenilenmesi gerekmektedir. Sosyal yaşam kalitesinin arttırılması, yeni oluşan alanlarda kentsel donanım ve konforun sağlanabilmesi için süreklilik arz eden projeler geliştirilmelidir.

Ek-1 Anket Soruları 1)Cinsiyetiniz? a) Erkek b) Kadın 2) Yaşınız? 20 den Küçük 20-25 25-30 30-35 35-40 40-45 45-50 50-55 55-60 60+ 3) Medeni Durumunuz?

a) Evli b) Bekar c) Boşanmış

4) Eğitim Durumunuz?

a) Okuryazar değil b) Okur Yazar c) İlkokul d) Ortaokul e) Lise f) Üniversite

5) Eşinizin Eğitim Durumu

a) Okuryazar değil b) Okur Yazar c) İlkokul d) Ortaokul e) Lise f) Üniversite 6) Kaç Çocuğunuz Var?

0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 9+ Evli

Değil

7) Çocuklarınız Dışında, Sizinle Birlikte İkamet Eden(ler) Var Mı?

Evet Hayır

Annem Babam Amcam Kardeşim

Yeğenim Büyük Annem

Büyük Babam

Diğerleri

8) Konutunuzu Nasıl Buluyorsunuz?

9) Oturduğunuz Konut İle İlgili Şikayetleriniz Nelerdir?

a) Odalar Küçük b) Oda Sayısı Az c) Banyosu Çok Küçük d) Balkon Az Yetersiz e) Pencere/ Kapıları Sağlam Değil f) Dolap Az Yok g) Kiler- Sandık Odası Yok/ Yetersiz

h) Diğer

10) Konutunuzun Bulunduğu Çevreyi Nasıl Buluyorsunuz?

a) Mükemmel b) İyi c) Vasat d) Kötü e) Çok kötü

11) En İyi Konut Tipi Sizce Nasıl Olmalı?

a) Apartman/Site b) Bahçeli Dubleks c) Bahçeli Tek Katlı d) Sıra Ev

e) Yatay Tek Katlı Bloklar f) Diğer

12) En İyi Konut Tipi Sizce Nerede Olmalı?

a)Prestiji Yüksek Olan Bir Semtte b)İlerde Değer Kazanacak Yerde

c)Manzaralı Bir Yerde d)İşe/Şehir Merkezine Yakın e) Dost/Arkadaşlara Yakın

13) Konutunuzun Temel Isınma Biçimi Aşağıdakilerden Hangisidir?

a) Soba b) Kalorifer/Doğal Gaz c) Kat Kaloriferi d) Merkezi Tabandan Isıtma

14) Konutunuzda; Aşağıda Belirtilen Mekânları Nasıl Kullanıyorsunuz? Televizyon İzleme Misafir Ağırlama Yazın Oturma Yemek Yeme Depolama

Çalışma Yatma Oturma

Salon Misafir Odası Oturma Odası Yatak Odası Çocuk Yatak Odası Oturma Yemek Pişirme

Çalışma Yatma Çocuk Yatırma

Çalışma Odası

Misafir Ağırlama

Yemek Yeme Yemek Pişirme Depolama Yıkanma/Banyo Yapma Mutfak Yıkanma/Banyo Yapma Tuvalet Eylemi Çamaşır Yıkama Oturma Televizyon İzleme Banyo Tuvalet Eylemi Depolama Yıkanma/Banyo Yapma Çamaşır

Yıkama Yazın Oturma

Tuvalet Oturma Televizyon İzleme Yazın Oturma Yemek Yeme Yemek Pişirme

Depolama Yatma Yıkanma / Banyo Yapma

Çamaşır Yıkama

15) Konutunuzda/Binanızda Yeterli Dolap ve Depo Var mı? Varsa Hangi Amaçla Kullanıyorsunuz ?

a) Hiç Yok b) Yiyecek saklamak için c) Mutfak Gereçlerini saklamak için d) Temizlik Malzemelerini saklamak için e) Giyecekleri saklamak için f) Çarşaf, Yorgan, Yastık vb. bırakmak için g) Bisiklet bırakmak için h) Çocuk Arabası bırakmak için ı) Çarşı Arabası vb. bırakmak için

16) Ekonomik Olanaklarınız Dâhilinde Aşağıdakilerden Hangisini Değiştirmek İsterdiniz?

a) Hiçbir Şeyi Değiştirmek İstemez b) Odaları Yeniden Tasarlamak/Yerini Değiştirme

c) Genelde Daha Büyük Odalar d) Daha Büyük Oturma Odası e) Fazla Bir Oda

f) Ayrı Yemek Odası g) Daha Büyük Mutfak h) Daha Büyük Banyo

ı) Daha Çok Dolap/Depo Yeri i) Ses Yalıtımı j) Çift Cam/Isı İzolasyonu k) Daha İyi Isıtma/Merkezi Isıtma

17) Kolay Komşuluk İlişkisi Kurabiliyormusunuz?

a) Evet b)Hayır

18) Komşularınızla Hangi Sıklıkla Görüşürsünüz?

a) Her Gün b) Haftada Bir Kaç Kez c) Haftada Bir d) Ayda Bir e) Nadiren

19) Komşularınızla En Fazla Hangi Konularda Anlaşmazlığınız Olur?

a) Temizlik b) Bakım, Onarım c) Isınma d) Aile Mahremiyeti e) Aidat Ödenmesi f) Gürültü g) Apartman (Varsa) Yönetimi h) Diğer

20) Binanızın Bahçesinde Açık Oturma Yerini Kullanıyor Musunuz?

21) Çocuklarınız Genellikle Nerelerde Oynar/Oynardı?

a) Evin İçinde b) Balkonda c) Bahçede d) Sokakta e) Çocuk Bahçesinde f) Çocuğu Yok/Duruma Uymuyor g) Diğer

22) Çamaşırınızı Nerede Kurutuyorsunuz?

a) Bahçede b)Balkonda c) Banyoda d) Evin Herhangi Bir Bölümünde

23) Aşağıdaki Tesislerden En Çok Hangisini Kullanıyorsunuz?

a) Pastane b) Kafe c) Açık Oturma Yerleri d) Çarşı e) Sinema f) Spor Salonu/Sahalar g) Çocuk Oyun Bahçesi h) AVM ı) Lokanta

24) Hanenize Giren Aylık Net Gelir Aşağıdaki Dilimlerden Hangisine Girmektedir? a) 1000 Tl ve Altı b) 1001-1500 Tl Arası c) 1501-2000 Tl Arası d) 2001-2500 Tl Arası e) 2501-3000 Tl Arası f) 3001-3500 Tl Arası g) 3501-4000 Tl Arası h) 4001Tl ve Üstü

25) Aşağıdakilerden Hangisine Sahipsiniz?

a) Buzdolabı b) Çamaşır Makinesi/Bulaşık Makinesi c) Televizyon d) Bilgisayar

e) Elektrik Süpürgesi f) Fırın/Mikrodalga Fırın g) Bisiklet h) Otomobil

ı) Müzik Seti/Video/Cd –Dvd Çalar i) Spor Gereçleri

26) Ailenizin Geçimini Nasıl Sağlıyorsunuz?

a) Bölgede İş Buldukça Çalışıyoruz b) Bölge Dışında İş Buldukça Çalışıyoruz c) Kazancımız Yeterli d) Mal Mülk Satıyoruz e) Eş Dost Yardım Ediyor f) Kurumsal Yardım Alıyoruz g) Hiç Bir Şeye İhtiyacım Yok

27) Oturduğunuz Konutun Niteliği?

a) Gecekondu b) Müstakil Ev c) Apartman Dairesi d) Avlulu Müstakil Ev

e) Diğerleri

28) Oturduğunuz Konutun Mülkiyeti?

a) Kiracı b) Lojman c) Kendisine yada Eşine Ait d) Akrabalarına Ait, Kira Ödemiyor

29) Konut İçin Kira Ödemiyorsanız, Konuta Nasıl Sahip Oldunuz?

a) Devren Satın Aldım b) Kendim Yaptım c) Bana Yaptırıldı d) Koop. Veya Toplu Konuttan Aldım e) Kamu Tarafından Verildi f) Miras Yolu İle Sahip Oldum g) Diğer

30) Oturduğunuz Konutun Taşıyıcı Türü Nedir?

a) Betonarme b) Yığma c) Ahşap

31) Oturduğunuz Konutun Oturma Ruhsatı Var Mı?

a) Var b) Yok

32) Oturduğunuz Konutun Büyüklüğü Ne Kadardır?

a) 25-50 m2 b) 51-75 m2 c) 75-90 m2 d) 100 m2 e) 100 m2den Büyük

33) Bu Kentte Ne Zamandan Beri İkamet Etmektesiniz?

a) Yerlisiyim b) 6 Ay Önce Geldim c) 1 Yıl Önce Geldim d) 2 Yıl Önce Geldim e) 3 Yıl Önce Geldim f) 4 Yıl Önce Geldim g) 5 Yıl Önce Geldim h) 6-8 Yıl Önce Geldim i) 9-10 Yıl Önce Geldim j) 11-15 Yıl Önce Geldim k) 16-20 Yıl Önce Geldim l) 20 Yıldan Fazla

34) Kentin Bugünkü Koşullarından Memnun Musunuz?

a) Evet b) Hayır; Çok Kalabalık c) Hayır; Çok Kirli d) Hayır; Her Şey Çok Yetersiz e) Hayır; Bence Buraya Artık Kent Denilemez f) Diğer

35) Göç Etmiş İseniz, Bu Kente Nereden Göç Etiniz

a) Bu İlin Bir Köyünden b) Bu İlin Bir İlçesinden c) Bir Başka İlin Köyünden

d) Bir Başka İlin Bir İlçesinden e) Bir Başka Kent Merkezinden f) İşim Gereği Geldim

36) Göç Etmiş İseniz Neden Göç Ettiniz?

a) İşleyecek Toprağım Yoktu b) Geçim Sıkıntım Vardı c) Anlaşmazlık, Kan Davası d) Aile İçi Anlaşmazlık e) Bölgemizdeki Olaylar Nedeniyle f) Doğal Afet

g) Çocukların Okulu İçin h) Kent Yaşamı Çekici Geldiğinden ı) Diğer

37) Göç Etmiş İseniz Şu Andaki Kazancınız Ve Yaşantınız Geldiğiniz Yere Göre Nasıl?

a) Kazancım Daha Çok b) Kazancım Daha Az c) Kazancım Aynı d) Yaşantım Daha İyi e) Yaşantım Daha Kötü f) Yaşantım Aynı g) Hiç Birisinin Farkında Değilim

38) Bu Kentte Sorunlarınız Var Mı?

a) Yok b) Konut Sorunum Var c) Çalışma Koşulları Çok Ağır d) İşsizlik

e) Çocukları Okula Gönderememe f) Sağlık Sorunların Da Artma g) Aile İçi Sorunlarda Artma h) Kimse Kimseye Yardım Etmiyor ı) İhtiyaçlarımıza Cevap Alamıyoruz i) Beslenemiyoruz Açlık Çekiyoruz

39) Bu Kentten Başka Yere Göç Etmeyi Düşünüyor Musunuz?

a) Evet, Ama Maddi Koşullarım Yetersiz b) Evet, Ama Sağlığım Bozuk Gidemiyorum

c) Evet, Ama Akrabalarım, Dostlarım Hep Burada Bende Gidemiyorum d) Evet, Geçici Olarak Burada Kaldık Gideceğiz

e) Evet, Kesinlikle Gitmemiz Lazım

f) Hayır, Burada İş Yapıyorum veya Yapacağım g) Hayır Hiçbir Yere Gitmem h) Buradan Başka Bildiğim Yer Yok Nereye Gideyim ı) Hiçbir Şey Bilmiyorum

40) Düşünüyorsanız, Nereye Göç Etmeyi Düşünüyorsunuz?

a) Geldiğim Yere b) Tarımla Uğraşacağım Bir Yere c) Daha Büyük Bir Kente d) Deniz Kıyısında Bir Yere e) Bu Kentin İlçelerine f) Güvende Olacağım Bir Yere

g) Nereye Gideceğimi Bilmiyorum

41) Kentsel Dönüşüm Nedir Biliyor Musunuz, yada Hiç Duydunuz mu? a) Duydum; Ne Olduğunu Biliyorum b) Duydum ama; Ne Olduğunu Hatırlamıyorum

c) Duymadım; Bilmiyorum

42) Duymuş Veya Biliyor İseniz, Kentsel Dönüşüm Sizce Ne Anlam İfade Ediyor? a) Depreme Dayanıklı Konutlar Yapılacak b) Daha Sağlıklı Yapılar Yapılacak c) Modern Binalar Yapılacak d) Konutumuz ve Çevresi Güzelleşecek

e) Bize Faydası Olmayacak Başkalarına Rant Sağlayacak f) Bizi Yerimizden Edecek

43) Sizce Yaşadığınız Yer İçin Kentsel Dönüşüm Gerekli mi?

KAYNAKÇA

ADALI, Sacid, (1999), Türk Ailesinin Yaşadığı Mekânlara/Konutlara İlişkin Eğilimler Cilt II, Başbakanlık Aile Araştırma Kurumu Başkanlığı Yayınları, Ankara

AKBULUT, Gülpınar, (2011), “Avrupa Türkiye’de Yer Değiştiren Yerleşmelere Bir Örnek: Arguvan İlçe Merkezi (Malatya)”, Marmara Coğrafya Dergisi, Sayı: 24, İstanbul, ss. 471-492

AKKOYUN, Nazım, (2007), “Kentsel Dönüşüm ve Sarıgöl Örneği”, Yayınlanmamış Yükseklisans Tezi, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, İstanbul

ALİAĞAOĞLU, Alpaslan ve Abdullah, UĞUR, (2010), Şehir Coğrafyası, Nobel Yayınları, Ankara

ANDERSEN, Hans Skifter, (2004), “Konut Alanlarında Bozulma ve Yenileme Stratejilerinde Avrupa ve Amerika Deneyimleri”, Uluslar arası Kentsel Dönüşüm Uygulamaları Sempozyumu, 27-30 Kasım 2004, İstanbul, ss.152 ASLAN, Oya, (2007), “Hukuki Bakış”, Artı İvme Dergisi, İstanbul, ss. 50-62

ATAÖV, Anlı ve Sevin, OSMAY, (2007), “Türkiye’de Kentsel Dönüşüme Yöntemsel Bir Yaklaşım”, ODTÜ Mimarlık Fakültesi Dergisi, Sayı: 2, Ankara, ss. 57- 82

AYDIN, A. Hamdi (2008), “Dönüşüm Projeleri ve Kahramanmaraş”, Yerel Siyaset Dergisi, Yıl: 63, Sayı: 31, ss. 5-7

BAL, Hüseyin, (1999), Kent Sosyolojisi, Turhan Kitabevi Yayınları, Ankara

BAŞARIR, Aslı, (2010), “Kentsel Dönüşüm Uygulamalarında Çok Amaçlı Bir Yaklaşım, İnegöl Kenti Örneği”, Yayınlanmamış Yükseklisans Tezi, Selçuk Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Konya

BEYSANOĞLU, Şevket, (1963), Bütün Cepheleriyle Diyarbakır, Şehir Matbaası, İstanbul

BEYSANOĞLU, Şevket, (1987), Anıtları ve Kitâbeleri ile Diyarbakır Tarihi cilt II, Neyir Matbaası, Ankara

CANSEVER, Turgut, (2001), “Mevcut Yapı Stoku Felaketimiz Olacak”, Türk Edebiyatı Dergisi, Sayı: 332, İstanbul, ss. 22

CUNY, Frederick C. (1979), “Scenario for a Housing Improvement Program in Disaster-Prone Areas ”, Disasters Jornual, Cilt: 3, Sayı:3 Great Britain, ss. 253-257

ÇABUK, Saye Nilhan, (2006), “Coğrafi Bilgi Sistemleri Destekli Stratejik Çevresel Değerlendirme Çalışması: Eskişehir Kenti İçin Toplu Konut Alanı Yer